Læsetid: 5 min.

Nye tal: Kun hver fjerde professor er en kvinde

Danmark halter stadig bagefter, når det gælder antallet af kvinder i forskning både i forhold til vores skandinaviske naboer og de fleste EU-lande, viser nye tal. Der er ikke blevet gjort nok for at fremme ligestillingen, mener uddannelses- og forskningsministeren, der har afsat en talentpulje til kvindelige forskere
»Når universitetet er den sidste institution, der opdager, at køn spiller en rolle, er det, fordi det hviler på et smukt princip om meritokrati. Det betyder, at de dygtigste klarer sig, men meritokratiet er ikke virkeliggjort, når en masse kvindelige talenter spildes på grund af de ofte usynlige barrierer. Så der er stadig en ulighed, som sidder i væggene på universiteterne,« siger Drude Dahlerup.

»Når universitetet er den sidste institution, der opdager, at køn spiller en rolle, er det, fordi det hviler på et smukt princip om meritokrati. Det betyder, at de dygtigste klarer sig, men meritokratiet er ikke virkeliggjort, når en masse kvindelige talenter spildes på grund af de ofte usynlige barrierer. Så der er stadig en ulighed, som sidder i væggene på universiteterne,« siger Drude Dahlerup.

Sarah Hartvigsen Juncker

16. december 2019

Kun 23 procent af professorerne på danske universiteter er kvinder.

Det viser nye tal fra Uddannelses- og Forskningspolitisk Redegørelse. Dermed halter Danmark stadig bagefter, når det gælder ligestilling i forskning. Ikke blot i forhold til vores skandinaviske naboer – vi ligger også under EU-gennemsnittet.

Og det er ikke godt nok, mener uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen, der i begyndelsen af november har afsat en særlig talentpulje på 20 millioner kroner til at fremme kvindelige forskere.

Når der stadig er så få kvinder i toppen af dansk forskning, er det, fordi man for længe har troet på, at problemet ville gå over af sig selv. Det mener ligestillingsforsker Drude Dahlerup, der er professor emerita fra Stockholms Universitet og adjungeret professor på Roskilde Universitet.

»Når vi er bagud med ligestillingen i forskningsverdenen både i forhold til de nordiske lande og EU, så skyldes det, at vi alt for længe har hvilet i troen på, at antallet af kvinder i forskningen nok ville komme af sig selv, når antallet af kvindelige kandidater steg,« siger hun.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
ingemaje lange, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvor lang tid lever en professor og hvor mange nye stillinger bliver oprettet om året? Det vil være så utrolig rart hvis nogen gad lave det relativt simple ekstrapolerings arbejde så vi kan få bedre idé hvad "langsomt" er i en lidt mere seriøs kontekst end hvad x, y,z har af mening om et tals størrelse ud af en kontekst...

Flemming Berger, John Poulsen, Kim Houmøller, Rune Mariboe, Christian Skoubye og Jens Flø anbefalede denne kommentar

jeg har en god idé: bring igen antallet af professorer ned på et normalt niveau, så der er én pr. institut. Når der er færre professorer, vil den procentvise kønsafvigelse formodentlig blive mindre.

Hvis man vil se kristisk på kønsfordelingen på universiteterne, må man vel se på hele systemet, fra studerende til professorer. Det er ikke ligestilling alene at koncentrere sig om det led, hvor kvinderne er i mindretal.

Det er et spejl, af den skæve fordeling vi stadig har i Danmark, i ansvaret for børn og hjem. fordi vi er bagud med øremærket barsel til mænd. Det vil have samme effekt på forskningen, som i toppen af industrien.

Henrik Brøndum

"Drude Dahlerup fremhæver desuden, at andelen af nyansatte kvindelige professorer er gået fra 26 procent i perioden fra 2013-2015 til 34 procent i 2018."

Dorte Sørensen

PS: Hørte i P1-morgen en kvindelig ansat på Syd Dansk Universitet sige, at hun havde været ansat på et universitet i Mellemøsten og her var der flere kvindelige professorer end på de danske universiteter. Det er jo ikke det , der høres så meget om i Danmark - her høres mere om kvinde undertrykkelse fra de område.

ingemaje lange, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne kommentar
ulrik mortensen

Ingen dokumentation for at kvinder bliver diskrimineret på uni. Når kvinder søger en universitesstilling får de den oftere end mænd (det gælder alle stlllingskategorier). "I den seneste redegørelse om forskerrekrutteringen er succesraten 8% for de kvalificerede kvinder og 4% for de kvalificerede mænd, altså en klart højere succesrate for kvinderne": https://uniavisen.dk/der-er-ingen-paaviselig-diskrimination-mod-kvinder-...

Jørn Christensen, Jens Flø, Flemming Berger, René Arestrup, John Poulsen og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar

Der findes en FN-paragraf der forbyder strukturel forskelsbehandling på grund af køn og lignende, som det er udbredt blandt populister at slå folk, der er anderledes end ens forældre, i hovedet med. En påmindelse om, at Danmark også har underskrevet den konvention den står i, skal således ikke mangle. Køn er der kun 2 af ; det er ikke paragraffens mest kulørte begreb, og ikke indviklet.

Odd Bjertnes...
Nej, da....
Der er jo adskillelige køn, intetkøn, tvekøn, non-binære og LGBTQI eller hvor langt de ellers er kommet

John Poulsen (fortsat) : som allesammen vil forskelsbehandles ens ? Alle er eet af to køn, men det kan jo være trist at checke den elendige sandhed ud. Sexuelle preferencer og fantasier er det umuligt at opgøre og definere antallet af, de er 'lege', og dermed ikke emne for ligestilling.