Nyhed
Læsetid: 3 min.

Det omdiskuterede tolkegebyr består, og det møder kritik

Flere parter kritiserer, at det omdiskuterede tolkegebyr ikke er blevet afskaffet i den nye finanslov. De Radikale, der har kaldt det ’symbolpolitik af værste skuffe’, skyder skylden på socialdemokraterne
Støttepartierne De Radikale, Enhedslisten og SF har i lang tid ønsket sig en afskaffelse af tolkegebyret, som kritiseres for at være dyrt og potentielt farligt, fordi nogle udlændinge ikke har råd til tolkning, når de skal til lægen. Men det blev ikke ved denne finanslov. 

Støttepartierne De Radikale, Enhedslisten og SF har i lang tid ønsket sig en afskaffelse af tolkegebyret, som kritiseres for at være dyrt og potentielt farligt, fordi nogle udlændinge ikke har råd til tolkning, når de skal til lægen. Men det blev ikke ved denne finanslov. 

Jakob Dall

Indland
4. december 2019

Selv om det var et stort ønske fra støttepartierne, er det ikke lykkedes at afskaffe det omdiskuterede tolkegebyr med denne finanslov.

Det møder nu kritik fra flere parter.

Tolkegebyret går ud på, at udlændinge, der har været i Danmark i over tre år selv skal betale for tolkning, når de for eksempel skal til lægen – også selv om de ikke har lært dansk endnu.

En af kritikerne er Morten Sodemann, der er professor og overlæge på Indvandrermedicinsk Klinik på Odense Universitetshospital.

»Det er uacceptabelt at ignorere et så kraftigt signal fra hele sundhedsvæsenet og regionsformændene,« siger han med henvisning til den store kritik, som for eksempel Lægeforeningen, Dansk Sygeplejeråd, Institut for Menneskerettigheder og flere regionsformænd har rettet mod tolkegebyret.

»Tolkegebyret er hamrende dyrt, det udfordrer patientsikkerheden, og det gør hverdagen for læger og sygeplejesker til et levende helvede med alle de administrative problemstillinger,« mener han. 

Også Andreas Rudkjøbing, der er formand for Lægeforeningen, er utilfreds. Han fortæller, at han er »utroligt skuffet«, blandt andet fordi ordningen er enormt tidskrævende og derfor går ud over samtlige patienter. 

»På det praktiske plan er det et bureaukratisk monster, hvor læger skal informere om lovgivningen, aftale med patienten, hvordan den skal gribes an, sende regninger og følge op på ubetalte regninger. Det er fuldstændig meningsløs brug af tid for lægen,« mener han.

Han henviser til en artikel fra DR, der i september konkluderede, at tolkegebyret har været en underskudsforretning i landets regioner, fordi der er blevet brugt flere penge på at administrere det, end man har hentet ind. 

Både Morten Sodemann og Andreas Rudkjøbing mener, at tolkegebyret bygger på en forkert præmis om, at ordningen opfordrer til integration. 

»Der er ingen evidens i verden, der nogensinde har påvist, at bøder påvirker patienter med psykiske og sociale problemstillinger til at lære sprog. Der er ingen, der har lært dansk af det her,« fortæller Morten Sodemann.

Også hos Institut for Menneskerettigheder er der ærgrelse over, at tolkegebyret ikke bliver afskaffet, fortæller chefkonsulent Line Vikkelsø Slot.

Hun peger på en undersøgelse, instituttet har foretaget i samarbejde med Lægeforeningen, hvor 93 procent af praktiserende læger svarer, at tolkegebyret påvirker kvaliteten af lægesamtalen negativt.

»Det er noget rod, at patienter kan blive nødsaget til at gennemgå en konsultation med ingen eller mangelfuld tolkning, fordi de for eksempel benytter sig af familiemedlemmer,« fortæller hun. 

Morten Sodemann oplever i sit daglige arbejde på et sygehus, at patienterne i stigende grad benytter sig af deres børn som tolke. 

»Problemet er, at børnene ikke kender de sundhedsfaglige begreber, de skal oversætte. Og så skal børn ikke udsættes for de her samtaler. Det er en mærkelig rolle at komme i som barn at skulle tolke om sin mors underlivsproblemstillinger,« mener han. 

R: Tolkegebyret fortsætter grundet S-modstand

Hos De Radikale ærgrer politisk ordfører, Sofie Carsten Nielsen, sig også over, at tolkegebyret ikke er blevet afskaffet.

Partiets politiske leder, Morten Østergaard, har tidligere i en landsmødetale kaldt gebyret »symbolpolitik af værste skuffe«. Men det lykkedes altså ikke at få forhandlet en afskaffelse hjem i denne omgang, og det skyldes særligt Socialdemokratiet, siger Sofie Carsten Nielsen. 

»Vi har lagt helt utrolig meget tryk på og er rigtig tilfredse med, hvad vi har opnået trods den modstand, vi har mødt fra Socialdemokratiet. Vi er ikke kravlet op i et træ og sagt, at vi skulle have det hele. Det er en samlet balance, hvor vi har fået andre ting igennem. Men jeg tror ikke, at der er nogen, der er i tvivl om, at vi kæmpede for det.«

Tolke er dog ikke komplet udeladt fra finansloven. Det er blevet besluttet at nedsætte et tværministerielt udvalg, der skal komme med forslag til, hvordan man kan sikre bedre fremmedsprogstolkning i den offentlige sektor, blandt andet gennem certificering og uddannelse af tolke i de største flygtninge- og indvandrersprog.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her