Nyhed
Læsetid: 4 min.

Partier stiller afgørende krav til ny klimalov: Vi skal have delmål fra 2025

Klimaminister Dan Jørgensen skal levere på støttepartiernes helt centrale krav om bindende delmål allerede fra 2025, hvis de skal bakke op om den nye klimalov. Fredag fortsætter de langstrakte forhandlinger
Ida Auken afviser, at partiet vil bakke op, hvis klimaloven ikke indeholder bindende delmål fra 2025. »Det er vi ikke klar til at give køb på. Så får ministeren (Dan Jørgensen, red.) svært ved at få sit flertal med,« siger Ida Auken.

Ida Auken afviser, at partiet vil bakke op, hvis klimaloven ikke indeholder bindende delmål fra 2025. »Det er vi ikke klar til at give køb på. Så får ministeren (Dan Jørgensen, red.) svært ved at få sit flertal med,« siger Ida Auken.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland
6. december 2019

Fredag formiddag genoptages de langstrakte forhandlinger om en ny klimalov, der skal danne rammen om Danmarks klimaindsats de næste årtier og sikre omstillingen til et klimaneutralt samfund. Og nu lægger regeringens støttepartier samt Alternativet og De Konservative pres på klimaminister Dan Jørgensen.

Et lækket aftaleudkast viste for nylig, at regeringen ikke umiddelbart lægger op til at opfylde støttepartiernes helt centrale krav om at indføre femårige, bindende delmål fra 2025. I stedet skal den til enhver tid siddende regering hvert femte år fastsætte et klimamål med et tiårigt perspektiv.

»Det betyder, at der i 2020 første gang skal fastsættes et delmål for 2030, som vil være 70-procentsmålet i 2030. I 2025 vil næste delmål blive sat for 2035 og så fremdeles,« står der i aftaleudkastet, som er blevet omtalt i Berlingske.

Men det er langt fra godt nok, mener støttepartierne, Alternativet og De Konservative. De kræver, at det første delmål sættes allerede i 2025. Et krav, som ligger på linje med anbefalingerne fra regeringens uafhængige ekspertorgan, Klimarådet, og forårets borgerforslag, som godt 68.000 danskere skrev under på.

De Radikales klimaordfører, Ida Auken, er »fortrøstningsfuld« og håber, at der »snart kan præsenteres en ambitiøs klimalov«. Men hun afviser samtidig, at partiet vil bakke op, hvis klimaloven ikke indeholder bindende delmål fra 2025.

»Det er vi ikke klar til at give køb på. Så får ministeren (Dan Jørgensen, red.) svært ved at få sit flertal med,« siger Ida Auken.

EL: Ikke med for enhver pris

Alle Folketingets partier undtagen Nye Borgerlige har i ugevis forhandlet om den nye klimalov, som regeringen har bebudet skal være færdig inden jul. I Enhedslisten har klimaordfører Mai Villadsen »svært ved at se seriøsiteten i en klimalov, hvis der ikke er et delmål på vejen til de 70 procent«.

»Derfor skal der være et delmål i 2025 som minimum. Det er afgørende, at man kommer i gang med indsatsen nu, så man ikke bare krydser fingre for, at der sker noget på sigt,« siger hun.

»Vi er bestemt ikke med i klimaloven for enhver pris. Vi er stolte over, at målet om 70 procent står i forståelsespapiret. Men det betyder også, at det skal udmøntes i en ambitiøs lov,« siger Mai Villadsen.

De Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, siger ligeledes, at det er »afgørende« for partiets opbakning, at der skrives et 2025-mål ind i klimaloven.

»Jeg har meget svært ved at se os være en del af en aftale, hvor der ikke er et mål for 2025. Det mål har stor betydning for, at vi kommer i gang. Og det har stor symbolsk betydning, fordi der i et 2025-mål ligger en anerkendelse af, at det er nu, der skal handles og tages initiativer,« siger hun.

Afgørende redskab

Ud over de femårige delmål har regeringens støttepartier, Alternativet og De Konservative alle stillet som krav, at klimaloven lever op til Parisaftalens principper om ’no backsliding’, der betyder, at de femårige delmål fremadrettet ikke må være mindre ambitiøse end tidligere delmål.

Samtidig skal der laves en årlig klimastatus og -fremskrivning, der også har Danmarks globale klimaindsats for øje. På grund af FN’s retningslinjer tæller sidstnævnte nemlig ikke med i det nationale regnskab.

Et vigtigt krav fra partierne er desuden, at den løbende evaluering af dansk klimaindsats skal foretages af Klimarådet og ikke De Økonomiske Råd.

Også Alternativets klimaordfører, Rasmus Nordqvist, presser på for, at klimaministeren leverer på det centrale krav.

»Hvis det ikke er en stærk og bindende klimalov, som sikrer, at vi kommer i gang med handling nu, så er det ikke godt nok for os,« siger han.

– Kan I være med i en klimalov, hvor der ikke er delmål for 2025?

»Der skal – skal – være delmål i 2025. Så må vi diskutere, hvordan vi kan formulere dem. Men det er et helt afgørende redskab at have i en klimalov, som hænger sammen med 2030-målet om 70 procents reduktion. Og ellers så nej,« siger Rasmus Nordqvist.

SF’s klimaordfører, Signe Munk, siger, at partiet »helt bestemt« mener, »at der skal sættes et delmål i 2025«.

»Det arbejder vi stadig for i forhandlingerne,« siger hun.

Venstres klimaordfører, Thomas Danielsen, har tidligere udtalt, at han er imod bindende mål i 2025. 

»Vi er bange for, at det fører til kortsigtede løsninger, som gør den grønne omstilling uforholdsmæssigt dyr, eksempelvis ved uhensigtsmæssig brug af biomasse,« har han udtalt til PolicyWatch.

Regeringen har i forhandlingerne indtil videre ikke været meget for at binde sig til et delmål fra 2025.

»Det er rigtig gode pejlemærker. Men det er vigtigt, at det bliver en bred aftale om en klimalov, uden at den bliver udvandet,« sagde Socialdemokratiets midlertidige klimaordfører, Bjarne Laustsen, tirsdag under en debat i Folketingssalen.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) har ikke ønsket at kommentere de igangværende forhandlinger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dan er er opportunist som heller ikke leverer. Før valget var der ingen slinger i valsen. Efter valget er det gået i stå for alle de løfter S kom med, men Mette svinger med Trump, så vildsvinehegnet skal nok snart erstattes af en mur i beton. Tilbage til beton socialismen.

Philip B. Johnsen

Det lader sig tydeligvis ikke gøre at vores økomisk velbeslåede og beskyttede politikere, skal bekæmpe det selv samme økonomiske system, de på egen hånd har opbygget, til primært at komme dem selv økonomisk til gode.

Det kommer naturlig aldrig til at gå, det er tåbeligt, at tro noget andet!

Erik Winberg, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, John Hansen, Anker Heegaard, Per Torbensen, Niels østergård og Ib Christoffersen anbefalede denne kommentar
Ib Christoffersen

Første delmål EFTER næste valg, det giver da god mening for genvalgspolitikerne. Hvis man virkelig ville noget miljø, så lavede man afgifter og afgiftlettelser der understøtter markedskræfterne mod mere bæredygtighed. Nu virker det mere som et beskæftigelsessystem for politikere fra EL, SF, R, S.

Som gammel civilingeniør og her under også gammel kvalitetschef, så véd jeg, at hvis man skal nå et mål, så skal man løbende måle på, hvor langt man er kommet. In casu f.eks. hvert år.

Og man må endelig ikke ændre målemetoden undervejs - man kan evt. forbedre målingerne, men hvis man vil have et overblik over, hvordan udviklingen går - forhåbentlig - i den rigtige retning, må man måle konsekvent, og jævnligt.

Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

... inden for økonomien, er det også normalt at måle - mindst - hvert år. Så hvorfor ikke inden for klimaet ??

Jens Peter Madsen

Jeg håber Dan Jørgensen og regeringen kan presses til at stoppe Baltic Pipe gasledningen, som skal føres gennem Danmark for at forsyne Polen med Norsk naturgas. Det er et forfejlet projekt både hvad angår økonomi og klimapolitik - Polen er Europas største kulproducent og har planer om at åbne nye miner. EU må presse Polen til en anden energipolitik bort fra kul, olie og naturgas.

Jens Mose Pedersen

Socialdemokraterne har altid bygget deres politik på ikke at gøre nogle sure eller kede af det. Kapitalisterne må ikke blive kede af det hvis arbejderne får mere, så kagen skal vokse så meget at både arbejderne og kapitalisterne kan få mere.
Når så vi er nødt til gøre kagen mindre for at lave en grøn omstilling, er det grundlæggende imod det som socialdemokraterne altid har troet på. Nemlig at alt løses ved at gøre kagen større.
At gøre kagen mindre kan ikke lade sig gøre inden for deres logik.

Philip B. Johnsen

@Jens Mose Pedersen
Du skriver “At gøre kagen mindre kan ikke lade sig gøre inden for deres logik.”

Det sørgelige ved det faktum er, at kagen bliver mindre ved, at vores folkevalgt politikere forsøger, at konstant gøre kagen større.
Det forfærdelige ved at vores politikere fortsat gør kagen større er, at kagen nu kun bliver mindre for bestandigt.
Vores folkevalgte politikere, stjæler for egen økonomisk vinding skyld alle børns fremtid.

Fra Global Sustainable Development Report.
“Adding to the concern is the fact that recent trends along several dimensions with cross-cutting impacts across the entire 2030 Agenda are not even moving in the right direction.

Four in particular fall into that category:

Rising inequalities.
Climate change.
Biodiversity loss and increasing amounts of waste from human activity that are overwhelming capacities to process them.”
Citat slut.

Det går globalt den forkerte vej på alle punkter der vedrøre de menneskeskabte klimaforandringer, det svindende eksistensgrundlag, sult og stigende ulighed generelt globalt.

Fra Global Sustainable Development Report (fortsat)
“Critically, recent analysis suggests that some of those negative trends presage a move towards the crossing of negative tipping points, which would lead to dramatic changes in the conditions of the Earth system in ways that are irreversible on time scales meaningful for society.

Recent assessments show that, under current trends, the world’s social and natural biophysical systems cannot support the aspirations for universal human well-being embedded in the Sustainable Development Goals.”
Citat slut.

Fra Global Sustainable Development Report 2019:
The Future is Now – Science for Achieving Sustainable Development, (United Nations, New York, 2019).

United Nations/FN
15. juli 2019

“World hunger continues to rise due to conflict, climate change, says UN report.
United Nations.

A profound change of the global food and agriculture system is needed if we are to nourish the 815 million people who are hungry today and the additional 2 billion people expected to be undernourished by 2050.

Right now, our soils, freshwater, oceans, forests and biodiversity are being rapidly degraded. Climate change is putting even more pressure on the resources we depend on, increasing risks associated with disasters, such as droughts and floods.”
Link: https://www.un.org/sustainabledevelopment/hunger/

Erik Winberg, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Ja, det er deprimerende at se en sådan vrangvillighed fra Socialdemokratiets side. Hvis ikke de snart viser noget handlekraft/-vilje på klimaområdet, er det forståeligt hvis støttepartierne overvejer at vælter regeringen.
Der er desværre ingen garanti for at vælgerne ved et nyt valg prioriterer støttepartierne, for meget tyder på at den almindelige dansker ikke ønsker forandringer, når det rammer han selv - så hellere lidt klimakatastrofe, som rammer bredere og ikke lige idag.
Derfor håber jeg inderligt at regeringen snart kommer ud af busken, og følger støttepartiene, som trods alt gjorde regeringen mulig.

Philip B. Johnsen

@Hilbert Larsen
Du skriver “Der er desværre ingen garanti for at vælgerne ved et nyt valg prioriterer støttepartierne, for meget tyder på at den almindelige dansker ikke ønsker forandringer, når det rammer han selv - så hellere lidt klimakatastrofe, som rammer bredere og ikke lige idag.”

Det er formodentlig sandt, men hvorfor er det sandt?
Det er vigtigt at påpege, at vores folkevalgte politikere godt ved, fra bl.a. Fra Global Sustainable Development Report, at samlet set økonomisk vækst er urentabelt og en forbrydelse mod vores børn, men det udlægges bevist og fejlagtigt af vores folkevalgte, som en velsignelse for befolkningen.

Philip B. Johnsen

Vores folkevalgte politikere er pengegriske løgnere!

“Det er vigtigt at vi finder pengene til bæredygtig omstilling og CO2 reduktion, væksten af økonomien skal betale for omstillingen”

Dette fremfører samtlige folkevalgte politikere som mantra, på trods af at samtlige folkevalgte politikere ved dette er helt og aldeles usandt.
Samtlige folkevalgte politikere ved, at der er absolut ingen videnskablig evidens der understøtter deres påstand.

Tværtimod er den samlede brede konsensus om den bedste forhåndenværende videnskablige evidens nærmest global entydig i konklusionen, at en bæredygtig omstilling er uforeneligt med global samlet set økonomisk vækst, som et træ der er vokset til det nu ikke længere betaler sig, at træet vokser yderligere.

Verdensøkonomien er ikke i stand til at vokse, uden at CO2-udledningerne følger med.

Sådan lyder konklusionen!