Læsetid: 3 min.

Politikere kræver større gennemsigtighed med problematiske EU-meningsmålinger

Informations afdækning af alvorlige problemer med EU’s officielle meningsmålinger får nu flere EU-parlamentarikere til at kræve mere indsigt i undersøgelsens metoder – og overveje om EU fortsat skal udarbejde dem
»EU har gjort sig til talsmand for at bekæmpe fake news og så spreder man tal, som vel egentlig er fake news,« siger medlem af europarlamentet Peter Kofod (DF).

»EU har gjort sig til talsmand for at bekæmpe fake news og så spreder man tal, som vel egentlig er fake news,« siger medlem af europarlamentet Peter Kofod (DF).

Maria Albrechtsen Mortensen

5. december 2019

»Virkelig kritisk,« »en kæmpe historie« og »vigtig faglig kritik«.

Sådan lyder reaktionen fra Dansk Folkeparti, De Radikale og Enhedslisten, efter at Information tirsdag via en aktindsigt kunne afsløre, at der ifølge eksperter er alvorlige problemer med EU’s officielle meningsmålinger, Eurobarometer.

I en række EU-lande er svarprocenterne så lave, at de er stærkt problematiske at bruge. Alligevel refererer medier, politikere og andre institutioner ofte målingerne. Problemerne betyder, at målingerne formentlig overvurderer de europæiske befolkningers opbakning til unionen.

»Det her er møghamrende kritisk og ærgerligt. Hvis de her tal kan drages i tvivl, så kan konklusionerne også drages i tvivl,« siger medlem af Europaparlamentet for De Radikale, Morten Helveg Petersen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Staffan Dahllöf

Fint nok, men hvem er ”Eurobarometer” som tilsyneladende svarer anonymt på på mail? Og mere interessant: Hvem i kommissionen er ansvarlig? Jeg er klar over at de fleste i det nye hold ikke kan stilles til svars, men der er jo flere genganger blandt dem, og mon ikke der er både generaldirektører og direktører med lov at udtale sig som sidder på de samme stole de har gjort i mange år. Om ikke andet så der jo altid talespersonstjenesten med døgnvagt og ret at udtale sig til citat.
Mvh
Staffan Dahllöf

Eva Schwanenflügel

Det er supervigtig kritik af Eurobarometer, Information her har gravet frem.
Igen, godt journalistisk arbejde :-)

Carsten Nørgaard

@Staffan Dahllöf

Eurobarometer hører under Europa-Kommissionens generaldirektorat for kommunikation.

Et af afdelingens ansvar er at »informere Kommissionen om holdninger i offentligheden og omdømmemæssige risici i EU-landene«. (De står i øvrigt også for Talsmandstjenesten.)

Der findes en samlet liste over afdelingens ansvarsområder her:

https://ec.europa.eu/info/departments/communication_da

Generaldirektoratet hører formelt under Europa-Kommissionens præsident, den nyligt tiltrådte Ursula von der Leyen, men hver afdeling har også sin egen generaldirektør.

Det er Pia Ahrenkilde Hansen (som er fra Danmark), der er generaldirektør for den afdeling, der er ansvarlig for Eurobarometer:

https://ec.europa.eu/info/departments/communication_da#leadership

Det har hun været siden den 16. marts 2019:

https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/cv-ahrenkilde-hansen-pia_en.pdf

Sixtine Bouygues (som er fra Frankrig) har været vicegeneraldirektør i afdelingen siden 16. december 2015:

https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/cv-sixtine-bouygues_en_0.pdf

Carsten Nørgaard

Europa-Kommissionen har forsvaret Eurobarometer efter kritikken fra Information (men svarer i virkeligheden ikke på den kritik, der er bragt):

https://euobserver.com/institutional/146834

The commission said respondents are not told in the beginning of their face-to-face interview that the survey is done for an EU institution in order to avoid such bias.

"The Eurobarometer survey is a reliable instrument to measure the state of public opinion in the EU over time," commission spokeswoman Dana Spinant said.

"There is no evidence that people that are most likely to complete Eurobarometer surveys are actually the ones that are more positive to the EU, we have not seen such evidence," she added.

The standard Eurobarometer is conducted twice a year on public opinion trends in member states and the EU, with each survey consisting of around a 1,000 face-to-face interviews per country.

Other, more specific and faster surveys, the flash Eurobarometers, are done through "ad hoc thematic telephone interviews", according to Eurobarometer.

"Eurobarometer is not a tool to collect statistics, it rather provides a snapshot of public opinion perceptions at a give time," Spinant added.