Analyse
Læsetid: 3 min.

Sagen i seruminstituttet sætter fokus på to ømme punkter i dansk sundhedsforskning

Direktøren i Statens Serum Institut er blevet sendt hjem, og en undersøgelse af to alvorlige sager er sat i gang. Den ene handler om sammenblanding af kommercielle og forskningsmæssige interesser, den anden om mangelfuld beskyttelse af danskernes sundhedsdata. Begge er ømme punkter i sundhedsforskningen
En handel med en SSI-udviklet tuberkulosetest, som et indisk medicinalfirma skal producere og udbrede for SSI, er angiveligt en af årsagerne til, at direktøren for SSI og en topforsker er suspenderet. Handlen vil angiveligt på grund af patenter og en særaftale, som topforskeren har med SSI, give ham en personlig gevinst på et trecifret millionbeløb. På fotoet ses en tuberkulosepatient på Lal Bahadur Shastri Government Hospital i Ram Nagar, Varanasi, Indien.

En handel med en SSI-udviklet tuberkulosetest, som et indisk medicinalfirma skal producere og udbrede for SSI, er angiveligt en af årsagerne til, at direktøren for SSI og en topforsker er suspenderet. Handlen vil angiveligt på grund af patenter og en særaftale, som topforskeren har med SSI, give ham en personlig gevinst på et trecifret millionbeløb. På fotoet ses en tuberkulosepatient på Lal Bahadur Shastri Government Hospital i Ram Nagar, Varanasi, Indien.

Rajesh Kumar Singh

Indland
20. december 2019

Kammeradvokaten har indledt en undersøgelse af direktøren for Statens Serum Institut (SSI), Mads Melbye, og en anden topforsker fra instituttet. Direktøren er fritaget for tjeneste, mens sagen bliver undersøgt.

Det er to vidt forskellige, men dog meget tidstypiske forhold, som Kammeradvokaten nu skal undersøge:

Det ene handler ifølge Informations oplysninger om kommercielle interesser. Danske forskere opfordres til at tage patenter, og seruminstituttet er et af de steder, hvor man har gjort det med størst succes. Der har været kort fra forskning til faktura. Det betyder også, at der er forskere, som har patenter og særaftaler, som kan sikre dem millionindtægter, hvis deres opdagelser bliver taget i brug.

Den konkrete sag drejer sig angiveligt om en handel med en SSI-udviklet tuberkulosetest, som et indisk medicinalfirma skal producere og udbrede for SSI. Ifølge Berlingske vil handlen på grund af patenter og en særaftale, som topforskeren har med SSI, give ham en personlig gevinst på et trecifret millionbeløb.

Mistanken er, at forskeren har haft mere øje på den personlige gevinst end noget andet.

Da undersøgelsen kun lige er indledt, er det selvsagt for tidligt at konkludere på, hvad der konkret er foregået, men selve konstruktionen på seruminstituttet, hvor man både er en offentlig myndighed, der varetager samfundsmæssige opgaver, mens samtidig også en virksomhed, der opererer på markedsvilkår, giver selvsagt nogle udfordringer og sætter store krav til forskernes integritet.

Man må ikke komme i tvivl om, hvilke motiver en offentligt ansat forsker har. Med det store kommercialiseringspres, der finder sted for tiden, er det en meget aktuel problemstilling.

Registerdata

Den anden sag, som Kammeradvokaten undersøger, er mildest talt også tidstypisk. Den handler om datasikkerhed.

De danske sundhedsregistre er verdens bedste, og derfor er vores sundhedsdata eftertragtet blandt forskere i hele verden. Med såkaldte registerstudier kan man undersøge store befolkningsgrupper og finde frem til effekter og bivirkninger ved medicin.

Det er blandt andet forskning i de danske registre, som har påvist en sammenhæng mellem p-piller og blodpropper, ligesom det er SSI-forskning i de danske registre, der har været med til at afkræfte teorien om, at der skulle være en sammenhæng mellem MFR-vaccinen og autisme.

De detaljerede oplysninger om vores sundhed og medicinforbrug kan redde mange menneskeliv og er milliarder af kroner værd. Men registerforskningen er også blevet kritiseret. For hvordan kan man vide, at en dansk eller udenlandsk forsker ikke deler stærkt personlige oplysninger om danskernes sundhed med andre?

Igen ved vi endnu ikke præcis, hvad der er sket på SSI, men der er tilsyneladende nogle sikkerhedsprocedurer, som ikke er blevet overholdt i forbindelse med udveksling af data til et forskningsprojekt på en amerikansk forskningsinstitution.

I 2016 havde Statens Serum Institut en meget uheldig sag om to cd’er med cpr-numre og sundhedsoplysninger på diabetes-, cancer- og psykiatripatienter, som kom i forkerte hænder. De skulle være sendt fra instituttet til Danmarks Statistik, men endte på den kinesiske ambassade i København. Det er mildest talt utryghedsskabende og potentielt skadeligt for fremtidig registerforskning, hvis SSI stadig ikke har fået styr på sikkerheden omkring vores sundhedsdata.

At sagen på SSI er alvorlig, er indlysende, når ministeren fritager direktøren for tjeneste. Til Ritzau siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ligefrem: »Jeg kan ikke afvise, at dette vil få et retligt efterspil.«

Om det er topforskeren eller direktøren eller dem begge, han henviser til, vides ikke. Under alle omstændigheder ligner det, at de to sager rammer de ømmeste punkter i sundhedsforskningen.

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anne-Marie Krogsbøll

Peter Gøtzsche blev ofret som leder af Cochrane Nordic for igennem mange år at have forsøgt at råbe op om sådanne forhold i sundhedsforskningen. Til sidst fik medicinalindustrien sin vilje...

Hanne Utoft, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Gert Romme, Estermarie Mandelquist, Jan Fritsbøger, Arne Lund, Hans Larsen, ingemaje lange, Kim Houmøller og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Den "uheldige" sag om de to cd-er - var det et tilfælde,at de havnede et forkert sted?
Og den lave pris ved salget af vaccinefabrikken virker heller ikke troværdigt. Man skulle tro, at nogen har profiteret på den.

Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Estermarie Mandelquist, Anne-Marie Krogsbøll, Arne Lund, ingemaje lange og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Med dagens afsløring af at en fængselsdirektør er blevet hjemsendt, angiveligt pga. sammenblanding mellem fængslets økonomi og egne interesser, gør at det ikke "kun" - som her - er sundhedsvæsenet, men hele statens forvaltning, der skal kulegraves. For når så forskellige instanser som SKAT, Satspuljerne, militæret, sundheds- og fængselsvæsnet - har jeg glemt noget? - så tyder det på at der svamp i temmelig meget. Og jo mere der ledes, desto mere vil man finde.
Mit gæt er, at der med årene - og især siden november 2001 - er blevet slækket så meget på den interne kontrol og revision, at det har fristet svage sjæle til selv at tage for sig af retterne.
Nedskæringerne i staten, talrige centraliseringsaktiviteter, New Public managment- og djøf-tyranniet har sammen med en øget indsats for at fange de borgere - dem længst nede i samafundet - gjort, at der ikke har været ressourcer til at varetage kontrollen med eget snyd og fup. Jeg er ret sikker på, at hvis man graver tilbage, så var der ikke ret meget af den slags fup før nov. 2001.
Vi kan vist lige så godt indstille os på, at det her kun er begyndelsen, mere vil følge efter.

Anne-Marie Krogsbøll, Mogens Holme, Martin Rønnow Klarlund, Egon Stich, Lillian Larsen, Jan Fritsbøger og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Når man har travlt med at kontrollere dem i bunden, har man ikke ressourcer til at kontrollere dem i toppen.