Læsetid: 4 min.

Sigtelse: Ville bruge bomber og pistoler til terrorangreb

Tre personer er varetægtsfængslet sigtet for forsøg på at skaffe sprængstoffer til terrorangreb. To af de fængslede er tidligere sat i forbindelse med ildspåsættelse og afbrænding af en bus
I Københavns Byret blev de ni anholdte i terrorsagen torsdag fremtillet i grundlovsforhør ved Københavns Byret. Anholdelserne skete da politiet i onsdags foretog ransagninger flere steder i landet.

I Københavns Byret blev de ni anholdte i terrorsagen torsdag fremtillet i grundlovsforhør ved Københavns Byret. Anholdelserne skete da politiet i onsdags foretog ransagninger flere steder i landet.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

13. december 2019

Efter en omfattende og opsigtsvækkende anholdelsesaktion onsdag er to mænd og en kvinde foreløbigt varetægtsfængslet, sigtet for forsøg på terrorisme. Fem yderligere sigtede skal i fortsat grundlovsforhør fredag morgen. De nægter sig alle skyldige.

Selv om anholdelserne fandt sted koordineret, så har Københavns Politi valgt at behandle komplekset som to sager med selvstændige journalnumre og grundlovsforhør. Om — eller hvordan — sagerne hænger sammen vides endnu ikke.

Otte af de anholdte blev torsdag fremstillet i grundlovsforhør i dommervagten i København. De to kvinder var begge iklædt lange sorte dragter og tørklæder. Den ene kvinde bar derudover lange sorte handsker. Da hun blev ført ind i retten, havde hun lukket tørklædet om sit ansigt, så hun næsten var helt tildækket.

De anholdte mænd var iført hættetrøjer, t-shirts og skjorter. Flere havde skæg. I den ene retssal var der en kurdisk tolk til stede. Ellers talte alle de anholdte dansk.

En niende mand blev varetægtsfængslet ved et grundlovsforhør i Odense.

I den ene sag er fem personer sigtet for at forsøge at finansiere og købe pistoler, lyddæmpere og ammunition, der ifølge politiet skulle bruges til et eller flere terrorangreb i Danmark eller udlandet.

I den anden sag er tre personer sigtet for at forsøge at skaffe sprængstoffer og komponenter til sprængstoffet TATP — et ekstremt ustabilt sprængstof, der af samme årsag også er kendt som ’Satans mor’. Der er tale om to 21-årige mænd og en 38-årig kvinde.

Ved ransagningen onsdag blev de to mænds adresser undersøgt af bomberyddere.

De to mænd blev i april i år anholdt og sigtet for at have brændt en bus af på Amager Strandvej og for forsøg på ildspåsættelse et ukendt sted på Københavns Vestegn. Også dengang rykkede politiet ud til de to adresser med bomberyddere.

Mændene blev varetægtsfængslet i april, men ifølge Københavns Byret løsladt igen den 4. oktober.

Nu lyder sigtelsen mod de to mænd og den 38-årige kvinde, at de i perioden op til den 18. april og derefter fra den 4. oktober har forsøgt at skaffe komponenter til at fremstille sprængstoffer.

Komponenter til sprængstof

Konkret er de sigtet for »gennem samtaler og møde, ved anvendelse af instruktioner i fremstilling af sprængstoffer og ved anskaffelse af komponenterne til fremstilling af sprængstoffet TATP og andre eksplosivstoffer« at have gjort forberedelse til fremstilling af en eller flere bomber.

Bomberne skulle ifølge sigtelsen bruges ved »en eller flere terrorhandlinger et ikke nærmere bestemt sted i Danmark eller udlandet, hvilket mislykkedes, idet de sigtede blev anholdt«.

Den niende persons rolle i sagen er indtil videre ikke offentligt kendt. Hans grundlovsforhør i Odense blev afviklet for såkaldt dobbeltlukkede døre — det betyder, at ikke engang sigtelsen er offentliggjort.

I forbindelse med anholdelsen af den niende person foretog politiet omfattende ransagninger af en ejendom på Fyn, men en beboer på ejendommen har forklaret til Fyens Stifttidende, at politiet forlod ejendommen tilsyneladende uden at tage effekter med sig fra ransagningen.

I alt 21 personer blev anholdt ved politiaktionen onsdag. Politiet ransagede flere steder i landet, blandt andet på flere adresser i Aalborg, i Gullestrup ved Herning, i Munkebo på Fyn, i Greve og på flere adresser i København.

Millatu Ibrahim

Alle de sigtede er beskyttet af navneforbud, og indtil videre er der ikke kommet meget frem om hverken deres baggrund eller deres interne forbindelser.

Men ifølge DR har den ene af de anholdte mænd, som i denne sag er sigtet for forsøg på at skaffe våben, lyddæmpere og ammunition, tidligere været en del af den islamistiske gruppe Millatu Ibrahim.

Flere danske syrienkrigere har haft tilknytning til denne gruppe, og manden skulle også tidligere have været indkaldt som vidne i en terrorsag.

Den salafistiske gruppe Millatu Ibrahim var knyttet til det tværeuropæiske såkaldte Sharia4-netværk, der i Danmark især centrerede sig om Kaldet til Islam. Millatu Ibrahim blev stiftet i Solingen i Tyskland i efteråret 2011 og etablerede sig i Danmark i 2014.

Den 29. maj 2012 blev Millatu Ibrahim forbudt i Tyskland. Flere danske medlemmer er udrejst som syrienkrigere — heriblandt den tidligere IS-kriger Ömer Kücükavci, der nu sidder fængslet i et kurdisk fængsel i Nordsyrien.

»De (Millatu Ibrahim red.) sagde, det er obligatorisk at hjælpe muslimer, og nu skulle jeg rejse og etablere kalifatet,« har han sagt til TV2.

Forbindelse til Norge

Den norske efterretningstjeneste, PST, bekræftede torsdag, at der var en forbindelse mellem de danske anholdte og en person i Norge.

Ifølge norske NRK drejer det sig om en mand i 20’erne, der i september blev anholdt og sigtet for at forberede terrorhandlinger sammen med andre personer. Han skulle ifølge NRK have haft kontakt med flere af de anholdte i Danmark over nettet.

Da Oslo Tingsret forlængede varetægtsfængslingen af manden i september, skrev retten, at »sagen har internationale forgreninger, og PST har oplyst, at der foregår indhentning af bevismateriale fra udlandet«.

Rettelse: Af en tidligere version af artiklen fremgik det, at ni personer skulle være varetægtsfængslet i sagen. Det er foreløbigt kun fire. Grundlovsforhøret mod resterende fem sigtede fortsætter fredag morgen ved Københavns Byret.

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kim Folke Knudsen
  • Søren Kramer
Kim Folke Knudsen og Søren Kramer anbefalede denne artikel

Kommentarer

En klinisk gennemgang af sagens fakta.
Ingen holdningstilkendegivelser fra vores avis.
Ingen følelsesladede ytringer fra borgere.
Simpelthen renset for holdninger og følelser.
Og det kan da ofte være meget godt.
Men lad mig stilfærdigt konstatere:
MEGET forskelligt fra avisens dækning af klimastoffet!

Hans Aagaard, Søren Kramer, arne tørsleff og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar

Blekingegade version 2. Derfor har avisen det svært med den ny terrorsag. Men anderledes kan det vel ikke være.

Jeg sætter pris på sådan en tør gennemgang. Det er jo alle fakta der er med. Eller hvad? Holdninger er der nok af, og jeg vil sige at særligt på klimastoffet vil det være rart med lidt mere robust fremstilling.

Jesper Jørgensen

Et mulig forberedelse af terrorangreb, som tilfældigvis kommer samtidig med regeringens ønske om mere overvågning for at sikre mod 'terror'. Gorge Orwell vi har læst din bog!

Jens Erik Starup, Flemming Berger, søren ploug, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

Hvad med en opfølgning på sidste års PET-spektakel, hvor landet blev lukket ned, PET eftersatte en bil og blev sat af (I øvrigt ligegyldigt, da det var den forkerte bil). Så rodede de(PET) rundt på en mark på Fyn efter et GPS-signal, der kom ud af den blå luft.
Hvad fa’n er det, der foregår?

Mogens Holme, søren ploug og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Helt uden holdningstilkendegivelser var fremstillingen nu ikke - der fortælles om kvinderne i sorte tøj, tørklæder og en med sorte handsker samt mændene havde skæg.
Så er billedet tegnet op.

Erik Fuglsang, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Med sikkerhed har regeringen har været informeret om sagen før de mistænkte blev anholdt.

Så meget desto bedre har man således kunnet agitere for øget overvågning fra forskellige platforme i god tid, så at sige 'gødet jorden' for flere indgreb i befolkningens frihed..

Nu begynder man for alvor at tale om ansigtsgenkendelse i 'ghettoerne', men før vi ved af det, vil denne AI teknologi være udrullet over hele landet, med politiets adgang døgnets firetyve timer.

Problemet med ansigtsgenkendelse er ikke udelukkende selve det indgribende ved overvågningen; det er også, at der fremkommer falske positive resultater.
(Dvs at uskyldige bliver 'genkendt' som kriminelle)
I en testkørsel i London i 2018, var kun 2 ud af 104 positive, resten var falske.

I EU opererer 10 lande allerede med ansigtsgenkendelse, mens 5 påtænker det.
Kun Spanien og Belgien har direkte forbud mod at anvende teknologien.

https://www.version2.dk/artikel/10-politistyrker-eu-anvender-ansigtsgenk...

For at vende tilbage til de aktuelle anholdelser, så har domstolen valgt kun at varetægtsfængsle seks personer, resten er løsladt. (Dog er de stadig sigtede)

Med andre ord, bevisernes stilling i hovedparten af sagerne var meget svag.

Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, søren ploug, Carsten Svendsen, Hanne Utoft og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Flemming Berger

ja,Carsten Svendsen, journalisten gør et godt arbejde ved at mane til eftertænksomhed/omtanke/besindelse.
Når man så læser de efterfølgende kommentarer,får de i det mindste mig til at spærre øjnene op i forbløffelse over menneskers autoritetstro og deres ubehagelige sprog mod de,der anfægter den.

Eva Schwanenflügel og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
jan henrik wegener

Nej, selvfølgelig. Bare fordi man for eksempel udtrykker beundring for personer der sprænger bomber, udfører masseskyderier eller kører folk ned på offentlige stæder beviser det ikke at man selv er ved at gøre noget sådant. Heller ikke hvis man samler sig våben, tyræner i brugen af disse, eller samler alle mulige kemikalier, der af helt tilfældige (?) grunde egner sig perfekt til fremstilling af bomber og ikke så meget andet. Derfor kan politi, efterretningsvæsen o.s.v. måske have gode grunde til at holde ekstra øje med de der har sådanne "fritidsinteresser".

Uanset autoritetstro eller ej, bevisernes stilling, så er sagens substans for mig, at der tilsyneladende er en kreds af personer, der vil deres medborgere (eller visse af dem) det ondt. Så ondt at de angiveligt er parat til bombesprængninger, terror-handlinger mv. Det er dybt, dybt skræmmende. Så meget mere taknemmelig er jeg for, at vores politi og efterretningsvæsen tilsyneladene har forpurret de rystende og dybt foruroligende planer, og det skylder vi dem stort tak for.

Tilrettet:
Uanset autoritetstro eller ej, bevisernes stilling, overvågning mm., så er sagens substans for mig, at der tilsyneladende er en kreds af personer spredt over hele kongeriget, der vil deres medborgere (eller visse af dem) det ondt. Så ondt, at de angiveligt er parat til bombesprængninger, terror-handlinger mv.

Det er dybt, dybt skræmmende. Så meget mere taknemmelig er jeg for, at vores politi og efterretningsvæsen tilsyneladende har forpurret de rystende og dybt foruroligende planer, og det skylder vi dem stort tak for.

@Dorte Sørensen
13. december, 2019 - 14:35
"Helt uden holdningstilkendegivelser var fremstillingen nu ikke - der fortælles om kvinderne i sorte tøj, tørklæder og en med sorte handsker samt mændene havde skæg.
Så er billedet tegnet op."

Hvad udleder du af den karakteristik, Dorte?
Er det tendentiøst? Er det mon faktuelt forkert? Skulle journalisterne snarere afholde sig fra at prøve at beskrive de anholdte og sigtede, som fremstilles i retten?

Kim Folke Knudsen

Inger Støjberg Venstre ønsker nu skruen strammet yderligere. Hun vil indføre mulighed for at opsætte kamera med ansigtsgenkendelse i Ghettoområderne.

Jeg vil som Liberal advare mod det værdiskred, som Inger Støjberg er et eksempel på. For læs lige hvad der står mellem linjerne. Bor du i et udsat social område, så skal du udsættes for negativ særbehandling ved, at der må myndighederne godt anvende ansigtsgenkendelse til overvågning af områdets borgere. Men i 2930, 2920 og 2900: Næh nej der bruger vi ikke den slags overvågningsteknologi.

Det er forskelsbehandling af borgerne og i strid med en demokratisk opfattelse af borgernes ret til at blive behandlet lige og ens uanset baggrund.

Jeg har ikke noget imod, at overveje forbedret teknologi til Politiet i deres arbejde for at forhindre terrorangreb. Vi har alle en interesse i at beskytte det danske civilsamfund mod grusom terrorisme ligegyldig hvilken baggrund denne terrorisme står for.

Men skal der indføres nye teknologi, så skal det gælde for alle borgere i Danmark og denne teknologi skal anvendes med den dybeste omtanke. I Kina bruges overvågningsteknologien til at tryne borgerne i Hong Kong. Den er et hjælperedskab til massearrestationer og forfølgelse af de borgere, som kæmper for Hong Kongs vestlige demokrati og for den frihed som vi tager for givet i Danmark.

Eva Schwanenflügel

Det er desværre ikke kun Støjberg, der bifalder ansigtsgenkendelse i 'ghettoerne'.
Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus, har idag været ude med det samme budskab.

Før vi ser os om, er vi overvåget 24/7 allesammen.

Velkommen til Kina i Skandinavien.

Kim Folke Knudsen

Kære Eva

Helt rigtigt set. Det der sker i Danmark er, at partierne svømmer rundt i en sø, hvor de ikke selv kan bunde. Socialdemokraterne har for længst fjernet sig fra det grundlag, som de påstår, at de står inde for.

Venstre: Et liberalt parti ? Nej se selv hvad de har udrettet siden år 2001.

Borgernes rettigheder især dem som ikke er ressourcestærke, de køres over af systemet og trampes ned i mere og mere umenneskelig lovgivning. Borgerne i ghettoområderne behandles som om de alle allerede er under mistanke for socialt bedrageri, socialt nasseri, terrorisme, og for at udbrede ekstreme ideologier. Det er en gennemført hæslig og infam måde at behandle vores egne borgere på. Borgere der et helt liv igennem har betalt deres skat, forsøgt at overleve på et diskriminerende og hårdt arbejdsmarked, og som nu ikke er i stand til at stige ombord på de riges tog, hvor partiet Venstre måske befinder sig !

Som Liberal sindet person lader jeg mig ikke lokke og forføre af Pressens omtale af magtpartiet Venstre som et liberalt parti. Det kan partiet simpelthen ikke være per definition, når en person som Inger Støjberg får lov af Venstres medlemmer til at trække partiet væk fra liberale principper og over i nationalismens formørkede baggård.

Det er ikke underligt at danske vælgere har svært ved at beslutte sig for, hvor de skal sætte deres næste kryds.

Når store ansvarlige partier driver rundt i vilkårlig retning og forlader alle deres tidligere standpunkter og idealer.

Længe Leve Abraham Lincoln (1809-1865) USA Præsident med de ægte liberale idealer.
https://en.wikipedia.org/wiki/Abraham_Lincoln

VH
KFK