Interview
Læsetid: 7 min.

Uffe Elbæk om afgang som partileder: »Jeg håber at få en form for nestorrolle«

Trods et dårligt folketingsvalg og sløve meningsmålinger fastholder Uffe Elbæk, at det var hans egen beslutning at trække sig som partileder for Alternativet, som han stiftede for seks år siden. Han vil dog fortsætte med at komme med »radikale« løsninger på tidens problemer som folketingsmedlem, siger han i et interview med Information
»Jeg kunne være fortsat de næste otte år, hvis jeg ville, men det vil jeg ikke,« sagde Uffe Elbæk på pressemødet på Frederiksberg.

»Jeg kunne være fortsat de næste otte år, hvis jeg ville, men det vil jeg ikke,« sagde Uffe Elbæk på pressemødet på Frederiksberg.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
17. december 2019

Alternativets stifter og partileder Uffe Elbæk træder tilbage som formand for partiet.

Det meddeler han mandag eftermiddag på hjørnet af Gammel Kongevej og H.C. Ørsteds Vej på Frederiksberg. Det var her, han for seks et halvt år siden fik ideen til Alternativet, da han af to unge aktivister blev opfordret til at stifte et nyt parti, der kunne »forløse håbet om en ny, mere progressiv og grøn retning« for Danmark.

»Det bliver en stor opgave at tage over efter mig; grundlæggeren af Alternativet,« siger Uffe Elbæk, der har taget opstilling foran kameraerne.

Uffe Elbæk er ankommet trækkende med sin cykel iklædt en grønternet fleece, dr. Martens støvler og forvaskede sorte jeans. Kameraerne flokkes om ham, mens han smiler over hele ansigtet. Scenen drager næsten tankerne tilbage til valgnatten i 2015, da Alternativet stormede ind i Folketinget med ni mandater.

Men 2015 er efterhånden lang tid siden. Alternativets succes er redet af – i hvert fald i befolkningen.

Ved folketingsvalget i år gik partiet fire mandater tilbage. Og Uffe Elbæks udmelding om sin afgang kommer samme dag, som en ny Gallup-måling viser, at Alternativet i meningsmålinger kun lige når op over spærregrænsen. Alligevel kalder Uffe Elbæk det »suverænt min beslutning« at trække sig.

»Det er en overskudsbeslutning. Jeg kunne være fortsat de næste otte år, hvis jeg ville, men det vil jeg ikke,« siger han

Anders Rye Skjoldjensen

En gammel beslutning

Et par timer senere møder Information Uffe Elbæk på hans kontor på Christiansborg. Her fortæller han, at han tog beslutningen om at trække sig kort før efterårsferien. Der blev nedsat en arbejdsgruppe, som skulle hjælpe med at udarbejde en drejebog for at finde hans afløser.

»I forrige regeringsperiode sagde jeg, at det var godt ledelsesansvar at tænke på, hvem der skulle tage over efter mig, og jeg forventede, at det skulle foregå i den regeringsperiode, vi nu er inde i. Så det er på ingen måde en ny beslutning,« siger han.

At det lige netop er denne mandag, den 16. december 2019, at han meddeler sin afgang, er ikke tilfældigt.

»Jeg nåede den officielle pensionsalder i går‚« siger han.

I går blev han 65,5 år.

»Der må være noget god karma i, at jeg pensionerer mig selv som politisk leder, dagen efter jeg har passeret pensionsalderen.«

Da Information interviewede Uffe Elbæk i august i det første store interview med partilederen efter Alternativets valgnederlag, var der ellers ingen tvivl: Han ville blive som formand.

»Jeg har jo været chef det meste af mit liv og har stået i front for arbejdspladser både i op- og nedture. Og min grundholdning er, at kaptajnen aldrig forlader broen, når et skib er ude i oprørte vande,« sagde han.

Nu mener den afgående partileder, at skibet er sikkert i havn. Ifølge ham har det nemlig været et godt efterår for Alternativet. Han hæfter sig ved, at partiet er med i S-regeringens første finanslov, og at partiet også spillede en rolle i den netop vedtagne klimalov.

»Vi var det eneste parti for bare et år siden, som ønskede sig en 70-procentmålsætning,« siger Uffe Elbæk.

– Du siger, at det går godt for jer. Du siger også, at du er en stærk leder for Alternativet. Så hvorfor risikere partiets fremtid og succes, hvis det går så godt, som du siger?

»Fordi jeg ikke er i tvivl om, at det er godt, at der bliver startet et nyt kapitel. Jeg tror af hjertet, at for at kunne gøre det, og for at forløse nogle af de yngre talenter i partiet, så skal den næste generation tage over nu.«

– Det er jo ret almindeligt at skifte partileder efter et dårligt valg, så har det også noget at sige?

»Det var nok det, alle havde forventet, og folk sagde eksplicit, at jeg skulle gå. Men der var min holdning, at jeg på ingen måde ville gå. Jeg er aldrig gået fra et job, hvor organisationen var i krise. Man bliver og tager alle de dårlige opgaver på sig og sørger for, at der bliver ryddet op og rettet ind. Og når alt det er gjort, så kan man gå af.«

– Du nævner de her positive ting i efteråret, men det ser jo ikke godt ud for partiet i meningsmålingerne?

»Jeg tror ikke, at vi flytter os markant i meningsmålingerne lige pludselig. Vi må indstille os på, at det er et langt, sejt træk. Jeg tror, at man skal bruge halvandet til to år, før vi er tilbage på omkring fire procent.«

– Er der større chance for, at det kommer til at ske med en ny leder?

»Lige den problemstilling har jeg ikke overvejet. Jeg er glad for, at jeg kan aflevere Alternativet til den næste med to store politiske aftaler i ryggen. Vi spiller en rolle herinde, arbejdsglæden i gruppen er god. Jeg kender vores årshjul, og hvilke store initiativer vi går ud med. Jeg er fortrøstningsfuld,« siger han.

Anders Rye Skjoldjensen

En nestor

Tilbage i august fortalte Uffe Elbæk om sine visioner for Alternativet til Information. Blandt andet om hvordan han ønskede at gå i gang med at udvikle grundlaget for det såkaldte grønne velfærdssamfund.

»Klimakrisen gør jo om noget, at vi er nødt til at diskutere, hvordan det nuværende velfærdssamfund skal se ud i en version 2.0,« lød det.

Partilederen lovede, at der ville komme »dybt radikale beslutningsforslag« fra Alternativet de næste fire år. Uffe Elbæk fortæller, at partiet i løbet af efteråret i fællesskab har defineret de politiske sigtelinjer, som gør, at han nu kan give stafetten videre.

De overordnede linjer er, at Alternativet skal være et grønt, modigt parti, som »tør at se problemerne i øjnene og komme med radikale svar«. Det andet er, at de skal tilbage til at være »samfundsarkitekter, hvor vi kommer med løsninger«.

»Jeg har været med til at tegne de her sigtepunkter, og før vi kommer til det grønne velfærdssamfund, skal vi udvikle en ny grøn økonomisk model, og det projekt er vi i gang med: Det er sat i produktion, og det kommer vi ud med næste år,« siger han.

Når Uffe Elbæk træder tilbage 1. februrar, og en ny politisk leder er fundet, vil han bruge mere tid på sine ordførerskaber. De tæller kultur, uddannelse, forskning og erhverv.

»Inden for de områder er der supermange vigtige spørgsmål på spil – der kommer jeg til at mene noget. Rigtig meget endda,« siger han.

– Bliver du en form for mentor for den nye formand?

»Det kommer an på, hvem der bliver valgt. Måske vil vedkommende gerne have, at jeg holder mig helt tilbage,« siger han og griner.

Men han vil gerne videregive sin erfaring til de nye, der tager over.

»Jeg håber da at få en eller anden form for nestorrolle for dem, der synes, at de kan bruge mig til det.«

Han tilføjer, at det også er vigtigt at give den nye leder plads.

»Jeg skal ikke sidde og kommentere noget som helst. Og det er da en helt ny rolle for mig, efter jeg i 38 år altid har stået i front.«

Hovedbestyrelsen har besluttet, at alle medlemmer af Alternativet kan stille op som ny formand.

»Jeg håber, at der bliver kampvalg, og jeg håber, at vi kommer op på måske fem virkelig interessante profiler. Jeg kan godt lide konkurrence, for folk skal vise, at de kan stå distancen. Det er ikke en nem rolle at være i,« siger Uffe Elbæk.

Folketingsmedlem Sikandar Siddique peger på Rasmus Nordqvist, mens Torsten Gejl har meddelt, at han overvejer at stille op til posten. Uffe Elbæk vil ikke komme med bud på, hvem han ser som sin favorit til en ny partileder.

– Hvorfor vil du ikke anbefale din afløser?

»Det kunne jeg godt have gjort, men hvis jeg kigger på de eksempler, hvor man har gjort det, er det ikke altid heldigt. Når nogen bliver udråbt som kronprins, er det nærmest som at få dødskysset.«

– Hvad er det vigtigste for at være en god formand for Alternativet?

»Der var en periode, hvor jeg blev bange for vores egen skygge. En periode, hvor jeg nærmest havde det sådan, at vi ikke måtte holde en fest, for så blev det misforstået. Eller at vi ikke måtte se for glade ud, for så tror folk, at vi ikke mener det alvorligt. Jeg vil håbe, at vi kommer tilbage til det udgangspunkt, at politisk engagement også skal være livsglæde,« siger han.

For et paradoks i den politiske kultur, fortsætter han, er, at hvis man ser for glad ud, så er man ikke seriøs.

»Ligesom det er et paradoks, at der er så meget latterliggørelse af Alternativet, men samtidig kopierer folk vores politik. Derfor tror jeg, at en ny politisk leder ikke skal blive bange for vores egen skygge. Vi skal være tro mod, hvem vi er, og hvorfor vi gør, det vi gør.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Carsten Sandberg

"Når Uffe Elbæk den 1. februar træder tilbage som Alternativets leder, venter der hans afløser en gigantisk udfordring. For Alternativet har mistet magien hos vælgerne, og stort set alle andre partier har overtaget partiets vigtigste mærkesag: Kampen for klimaet" - udtaler Christine Cordsen, DR's politiske korrespondent. Jeg er ikke enig i den vurdering. Alternativet er andet og mere end et klima-parti - Alternativet er partiet for nytænkning på rigtigt mange områder. Og nytænkning er der brug for. Jeg tror snarere, at udfordringen ligger i, at partiet har valgt en position lidt ude på sidelinjen, og det er en stor fejl. Partiet skal da søge så meget indflydelse som muligt, ellers er man ikke noget parti, men nærmere en tænketank, og som parti vil man så forsvinde ud af billedet igen pga. manglende synlighed.

Maj-Britt Kent Hansen

Hvem kreerer Uffes tøj, som altid er en rammende kommentar til noget aktuelt?

Jeg synes, at det helt til det sidste lykkes ham og partiet at gøre det rigtige.

Søren Kristensen

På fotoet ligner Uffe Elbæk, for en sjælden gang skyd, én pensionsmoden mand på 65 år. Jeg troede han var noget yngre.

Maj-Britt, det er hans egen søn, der designer hans trøjer med aktuelle kommentarer.

Maj-Britt Kent Hansen

Tak for oplysningen, Marie.