Nyhed
Læsetid: 3 min.

Ydelseskommissionen skal løfte børnefamilier ud af fattigdom uden at bruge flere penge

Regeringen får skarp kritik fra støttepartierne, efter den i dag nedsatte den længe ventede ydelseskommission, der skal se på kontanthjælpssystemet. Anbefalingerne skal nemlig lægge op til, at det samlet set ikke må koste mere, end det gør i dag
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard præsenterede tirsdag regeringens længe ventede ydelseskommission, der skal undersøge kontanthjælpssystemet. Kommissionen får Torben Tranæs, der er forskningsdirektør for VIVE og professor, som formand.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard præsenterede tirsdag regeringens længe ventede ydelseskommission, der skal undersøge kontanthjælpssystemet. Kommissionen får Torben Tranæs, der er forskningsdirektør for VIVE og professor, som formand.

Niels Christian Vilmann

Indland
18. december 2019

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) nedsatte tirsdag eftermiddag regeringens længe ventede kommission, der skal undersøge kontanthjælpssystemet.

Den såkaldte ydelseskommission får Torben Tranæs, der er forskningsdirektør for VIVE og professor, som formand. Han skal sammen med fem øvrige medlemmer komme med anbefalinger til, hvordan man kan indrette et system, der på den ene side sikrer ordentlige levestandarder for børnefamilier og på den anden side ikke mindsker tilskyndelsen til at tage et arbejde.

»De her ydelser har en tendens til at rutsje op og ned, afhængigt af hvem der sidder i regering. Det er også en af årsagerne til, at vi gerne vil have noget hjælp fra dygtige mennesker til, hvordan vi kan bygge klodserne om i ydelsessystemet,« siger Peter Hummelgaard. 

I regeringens forståelsespapir står der, at den har et mål om at løfte børn ud af fattigdom. Både integrationsydelsen og kontanthjælpsloftet er blevet kritiseret for at skabe børnefattigdom. Det bliver en af kommissionens vigtigste opgaver at have fokus på den problemstilling, fastslår den nye kommissionsformand.

»Specielt børnefamiliernes levevilkår er et selvstændigt punkt. Kritikken har været, at ydelsen simpelthen er for lav,« siger Torben Tranæs.

Der står dog samtidig i kommissoriet, at anbefalingerne samlet set skal være »udgiftsneutrale og ikke må svække beskæftigelsen«.

»Det er ud fra en vurdering af, at der allerede er rigtig mange penge i systemet. Men at der også er ubalancer, hvor nogle familier har et meget lille rådighedsbeløb, mens andre har en lille afstand mellem det, de får, og det man kan tjene på et lavtlønsjob,« siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

Det har allerede fået regeringens støttepartier til at udtale skarp kritik.

SF’s beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, mener, at det er »grotesk«, at anbefalingerne ikke må øge udgifterne til kontanthjælpssystemet. Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Victoria Velasquez, kalder det »fuldstændig forkasteligt«.

»Det betyder jo, at hvis vi skal sætte enkelte ydelser op for at få flere børn ud af fattigdom, så skal man på den anden side tage fra nogle andre, som er ramt af sygdom eller arbejdsløshed,« udtaler hun i en pressemeddelelse.

Ingen fattigdomsgrænse 

På trods af at kommissionens opgave bliver at løfte børnefamilier ud af fattigdom, skal den ikke komme med anbefalinger til et nyt ydelsessystem, hvor ydelserne ligger over en politisk vedtaget fattigdomsgrænse, fastslår beskæftigelsesministeren.

»Det er ikke tanken. Vi har parallelt i regeringen et arbejde i gang med at definere en ny fattigdomsgrænse, og det bliver ikke kommissionens opgave,« siger Peter Hummelgaard.

– Så det er ikke et mål, at ydelserne skal ligge over en bestemt fattigdomsgrænse?

»Det må kommissionen fuldstændig selv tage stilling til, hvordan de definerer den opgave. Men det bliver ikke kommissionens opgave at skabe en ny fattigdomsgrænse i hvert fald,« siger han.

– Kan man forestille sig, at der indføres et nyt ydelsessystem, som vil have som konsekvens, at nogen kommer under den fattigdomsgrænse, som I et andet sted i regeringen er ved at indføre?

»Det kan jeg ikke på forhånd udelukke. Der er mange udfordringer med den fattigdomsgrænse, man refererer til i verdensmålene, og som vi nu bruger. Det er derfor, vi vil gøre os umage med at finde ud af, hvordan en ny skal strikkes sammen,« siger Peter Hummelgaard og fortsætter:

»Men det har ikke noget at gøre med den opgave, jeg har givet ydelseskommissionen. Dens opgave er, hvordan man kan indrette ydelsessystemet, så børnefamilier har ordentlige og anstændige levevilkår, og at der er en grundlæggende udfordring med nytilkomne, der skal sluses ind på arbejdsmarkedet.«

Regeringen fastholder i sit oplæg til kommissionen, at der fortsat skal være forskel på nytilkomne og danskeres ydelsesniveau. 

Torben Tranæs vil endnu ikke svare på, hvordan kommissionen vil definere »anstændige levevilkår«.

»Der er forskellige faglige tilgange, og der skal vi kigge på, hvad der findes af faglig praksis og erfaringer fra andre lande,« siger han.

– Hvor stor er den udfordring, at I skal sikre, at der er nogle børnefamilier, som ikke lider nød, som de gør i dag, samtidig med at I ikke må bruge flere penge, end der bliver brugt i dag?

»Det er en ambitiøs udfordring at gentænke systemet inden for det eksisterende budget, men det er naturligt at få en ramme. Og så er det i sidste ende op til politikerne, hvor de vil lægge ydelsesniveauerne.«

Når ydelseskommissionen om et år fremlægger sine anbefalinger, vil Peter Hummelgaard indkalde alle partierne til drøftelser. Det er hans forhåbning, at et nyt ydelsessystem kan vedtages som et bredt forlig i Folketinget.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Ydelseskommissionen skal løfte børnefamilier ud af fattigdom uden at bruge flere penge "

Så de skal sørge for at forældrene kommer i arbejde? God ide!

Ole Schwander, Søren Kramer, Kim Houmøller, Bent Nørgaard og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Ingenting kommer af ingenting - altså bortset fra lommeuld. Og nu håber jeg ikke, at denne afledningsmanøver koster store summer, for enhver kan jo se, "at kejseren ikke har noget tøj på".

Erik Winberg, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Tue Romanow, Carsten Wienholtz, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Mortensen, Steffen Gliese, Kim Houmøller, Estermarie Mandelquist, Mikkel Zess, Arne Albatros Olsen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Anders Jørgensen

Ok så det jeg læser ud fra artiklen, er at vi skal tage fra de fattige og give til de ekstremt fattige, det er jo meget fint, imens kan du og jeg læne os tilbage, ryge cigaren, imens vores pensionsopsparinger vokser. Synes simpelhen at socialdemokratiets politik er blevet mere og mere liberal, først udlændinge politikken, senere socialpolitikken.

Men jeg har heller aldrig forstået hvorfor at at deres partibogstav var A, men det skal åbenbart sættes foran deres partinavn for at tingene kan give mening.

Erik Winberg, Mogens Holme, Carsten Larsen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Lars Løfgren, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels østergård, Carsten Mortensen, Estermarie Mandelquist, Steen K Petersen, Hanne Utoft, Bjarne Andersen, Mikkel Zess, Thomas Tanghus, Ebbe Overbye, Susanne Kaspersen, Anders Reinholdt, Herdis Weins og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Manglen på økonomisk anstændighed hos både børnefamilier og andre borgere hænger sammen med bolipolitikken, med kommunernes økonomiske rammer, med nedsmeltningen i SKAT og ikke mindst med politikernes antagelse af, at mennesker kun arbejder, hvis det er umuligt ar overleve uden lønarbejde.
Man kan sgu da ikke nedsætte en kommission på de betingelser, som nævnes i artiklen. Det er skuespil.

Eva Schwanenflügel, Tue Romanow, Carsten Wienholtz, Mads Kjærgård, Lars Løfgren, Bent Nørgaard, Carsten Mortensen, Estermarie Mandelquist, Steen K Petersen, Hanne Utoft, Bjarne Andersen, Mikkel Zess, Thomas Tanghus, Susanne Kaspersen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

Sammensætningen er jo med nogle af de allermest reaktionære kræfter i samfundet.

Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Mads Kjærgård, Lars Løfgren, Carsten Mortensen, Kim Houmøller, Estermarie Mandelquist, Hanne Utoft, Mikkel Zess, Arne Albatros Olsen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Nu vil det for alvor vise sig om Socialdemokratiet er blevet det nye ikke stuerene Dansk Folkeparti.

Erik Winberg, Carsten Larsen, Eva Schwanenflügel, Carsten Mortensen, Steffen Gliese, Arne Albatros Olsen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Så længe at man kan få mere i bistandshjælp, end folkepensionister, der har arbejdet et helt liv, kan få i pension, kommer der kun tørre tåre fra mig. Fattigdom i Danmark er mere et akademisk fænomen end et reelt problem. Bevares, vi kan alle bruge flere penge, men fattigdom - nej. Den måde fattigdom opgøres på, gør at ligemeget hvor meget eller lidt den sidste fjerdedel af befolkningen tjener, vil de være fattige. En familie der tjener under 20000kr efter skat er fattige. Vel er de ej!

> Nu vil det for alvor vise sig om Socialdemokratiet er blevet det nye ikke stuerene Dansk Folkeparti.

Det har de vist for lang tid siden, at de er.

Erik Winberg, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Susanne Kaspersen, Carsten Mortensen, Mikkel Zess og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar

Jeg forstår ikke, at det kan komme som en overraskelse for støttepartierne. Det har for mig at se hele tiden været klart, at socialdemokraterne skulle bruge SF og EL til at entre regeringskontorerne og få sin finanslov igennem. Derefter er deres plan at føre et miskmask af kulsort politik med Venstre og DF.
Og EL kan vende tilbage til sin politik fra Thornings tid. Nemlig at acceptere hvad som helst for at forhindre at Venstre kommer til. Hvad der så ikke lykkedes, og derudover kunne det også være ligegyldigt. For hvem har stået bag de største nedrivningeprojekter af velfærdsstaten i dette årtusind? Ikke Lars Løkke! Ikke Anders Fogh! Men Poul Nyrup, Helle Thorning, Mette Frederiksen, Bjarne Corydon og nu også Peter Hummelgaard. Og de har ikke kunnet gøre det uden støtten fra SF og EL!
MERDE!

Erik Winberg, Carsten Larsen, Carsten Wienholtz, Mads Kjærgård, Susanne Kaspersen, Niels østergård, Carsten Mortensen, Steffen Gliese, Hans Larsen, Steen K Petersen, Hanne Utoft, Jens Erik Starup og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar

Havde det ikke været billigere og hurtigere, at sætte CEPOS på opgaven?

Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Christian Mondrup, Mikkel Zess, Carsten Wienholtz, Mads Kjærgård, Susanne Kaspersen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvad med at sætte den laveste løn op , så det kunne betale sig at arbejde - Hvorfor får "vi" aldrig sunget den remse?

Samt hvad med at få bygget/skabt nogle boliger ,som de lavt lønnede har råd at bo i - disse boliger SKAL naturligvis findes i ALLE boligområder så "vi" kan få en blandet beboersammensætning ALLE steder.

Eva Schwanenflügel, Herdis Weins, Carsten Munk, Carsten Wienholtz, Hans Larsen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Vi har bestemt råd til at betrygge tilværelsen for de borgere der falder ind under kontanthjælpssystemet. Vi kan skaffe pengene uden skatteforhøjelser ved at fratage velbeslåede borgere nogle af de ydelser de får pr. automatik, f.eks institutionstilskud og folkepension. For hvorfor skal folk med skyhøj indkomst ikke betale fuld pris i vuggestue og børnehave? Og hvorfor skal folk, der har så fede private pensioner, at folkepensionen blot betragtes som "cafepenge" også modtage folkepensionen?

Indgår vores ydelser til folketingspolitikerne i det ydelsessystem, som skal være udgiftsneutralt?

Christian Mondrup

Mikkel Zess: min umiddelbare reaktion var som din. Men efter nærmere overvejelse tror jeg, at de socialdemokratiske toppolitikere er bevidste om, at en socialt sort politik vil drive vælgerflugten fra DF til S tilbage igen. Det fremmedfjendske politik får man begge steder, og DF vil formentlig udnytte deres ex-vælgeres utilfredshed med sociale forringelser fra e S-regering. Og så vil regeringsmagten bliver blå igen. Måske er det ønsketænkning: men jeg tror S kommer til at give EL og SF indrømmelser på dette område.

Eva Schwanenflügel

Det ser ganske rigtigt sort ud.

Med sammensætningen af Ydelseskommission, samt deres kommissorium om udelukkende at arbejde indenfor det eksisterende budget, er det hele dømt til at skabe splid og ingen reel positiv forandring.

De blå partier betragter dels ydelserne som udlændingepolitik, dels som en barriere mod lønstigninger.

Og det hellige arbejdsudbud må og skal bevares, så virksomhederne fortsat har adgang til billig/gratis arbejdskraft, og lønslaverne frygter ledighed.
Jo lavere de offentlige ydelser er, jo lavere er mindstelønnen.
Og 'gig-økonomien' (den prekære ansættelse) kan lige så stille overtage.

Hvad sker der iøvrigt med fastfrysningen af ydelserne, der finansierede den nu forhenværende satspulje?
Skal de ledige og syge istedet have tvungen pensionsopsparing, de kan se i vejviseren for at indkassere når de dør tidligere eller bliver modregnet?

Skal de enlige ledige, syge og handicappede nu betale for at børnefamilier kan få en tålelig tilværelse?

Der hviler en vederstyggelig forbandelse over de kommende forhandlinger.
Vil SF og Enhedslisten for en gangs skyld stå fast ?

Det er spørgsmålet.

Carsten Svendsen, Lise Lotte Rahbek, Ebbe Overbye og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

@Lise Lotte Rahbek
17. december, 2019 - 21:28
"Man kan sgu da ikke nedsætte en kommission på de betingelser, som nævnes i artiklen,. Det er skuespil."
Jo, Lise Lotte, det lader da til, at man godt kan nedsætte en kommission på de betingelser, som nævnes i artiklen, ser det ud til....Er det skuespil, når de på forhånd klart fortæller, at der ikke tilføres flere midler til overførsler, men at der snarere er tale om et nulsumsspil?
Man kan være politisk uenig i, at der ikke tilføres flere midler, fair nok, men jeg synes, at det er klar tale, at der ikke er tilføres flere midler. Så ved vi, hvor vi har regeringen. Det er da ikke skuespil i mine øjne.

@Eva Schwanenflügel
18. december, 2019 - 18:51

"Der hviler en vederstyggelig forbandelse over de kommende forhandlinger.
Vil SF og Enhedslisten for en gangs skyld stå fast ?

Det er spørgsmålet."

Hvad mon der sker, Eva, hvis SF og Enhedslisten for en gangs skyld står fast?
Mon de vil stille et mistillidsvotum i salen og prøve at vælte regeringen ?
Vil regeringen i stedet forhandle med de borgerlige?

Eva Schwanenflügel

@ Erik Fuglsang
18. december, 2019 - 20:32

Det kommer jo helt an på regeringen, om det skal komme så langt ud som til mistillid.

Såfremt regeringen forsøger at fryse SF og Enhedslisten ude til fordel for de borgerlige, har de også forkastet Forståelsespapiret, og ryger derfor i samme fælde.

Det samme gælder for de Radikale, hvis ikke der sker væsentlige ændringer mht integrationsydelsen.

Regeringen er kun regering på støttepartiernes mandater.

Så deet.. ;-)

@Eva Schwanenflügel
18. december, 2019 - 20:50

Og hvis nu støttepartierne vælter regeringen, og vi får et nyvalg , hvad opnår venstrefløjen så ved den manøvre, Eva :--) ?
Sæt nu de borgerlige vinder et evt. nyvalg, - selvom intet tyder på det - så genindføres kontanthjælpsloftet og alt mulig andet skrækkeligt borgerligt stykgods øjeblikkeligt ?
Er det ikke risky business for rød stue?

God aften :-)

Eva Schwanenflügel

@ Erik Fuglsang
18. december, 2019 - 20:57

Som du selv siger, så er der pt intet der tyder på et borgerligt flertal efter et evt. nyvalg.
Så langt ud tror jeg dog ikke det kommer.

Men det er vigtigt for støttepartierne, at Forståelsespapiret bliver taget alvorligt af regeringen.
Og truslen om et valg er et godt argument for at regeringen tager indvendingerne alvorligt.

For mig at se er det nu blot en socialdemokratisk strategi, at man lader støttepartierne tage endnu større kampe for at opnå sociale forbedringer end den selv lægger op til, for at bibevare sit forandrede image som nye nationalkonservative, og dermed nogle af de vælgere DF mistede.
Desuden, jo flere indrømmelser S giver, des mere vil støttepartierne forlange, er filosofien.

Men at det bliver en gyser, tror jeg godt vi kan indstille os på.

Også god aften til dig :-)

Lise Lotte Rahbek

Erik Fuglsang
Næh, min pointe er, at ydelses-kommissionens arbejde foregår indenfor rammerne af de nævnte politikker (på bolig-, kommunal- og skatteområderne) som lige som de økonomiske rammer for ydelsesområdet (heller ikke) skal ændres.
Når de politiske rammer og de økonomiske rammer ikke ændres, så er der meget få muligheder for, at kommissionens arbejde vil kunne pege på forbedrende omlægninger på beskæftigelses- og socialområdet.
Det er dét, jeg kalder rent skuespil. Brød til kommissionsmedlemmerne og skuespil til folket. Så er der ro.

Erik Fuglsang, Herdis Weins, Carsten Svendsen, Mikkel Zess, Ebbe Overbye og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

Til andre, der ikke kan læse artiklen:
https://www.bm.dk/arbejdsomraader/aktuelle-fokusomraader/ydelseskommissi...
Jeg kommer til at tænke "Velfærdskommissionen Light".
Velfærdskoommisssionen

@Lise Lotte Rahbek
19. december, 2019 - 06:28

Tak for svaret, Lise Lotte.
Du kan nok kalde ydelseskommissionen for skuespil eller spil for galleriet, men nu har S (og regeringen) dog i det mindste tonet rent flag. Det er ikke - og har næppe nogensinde været - meningen, at der skulle tilføres flere midler overførselsindkomsterne - i al fald ikke mærkbart flere midler.Der skal med andre ord ikke ske afgørende ændringer i ydelserne.

Det havde afgjort klædt regeringen, om de havde sagt det ligeud fremfor at sløre deres sande intensioner i en syltekrukke.