Baggrund
Læsetid: 6 min.

14.000 danskere lider af kronisk træthedssyndromet ME. Politikere og fagfolk skændes om behandlingen

Fagfolk, myndigheder, politikere og patienter har siden et lovforslag sidste år diskuteret, hvordan de kronisk trætte ME-patienter skal udredes og behandles. Polemikken handler i sin essens om, hvor meget politikere må blande sig i lægevidenskaben
Fagfolk, myndigheder, politikere og patienter har siden et lovforslag sidste år diskuteret, hvordan de kronisk trætte ME-patienter skal udredes og behandles. Polemikken handler i sin essens om, hvor meget politikere må blande sig i lægevidenskaben

Illustration: Sara Houmann Mortensen

Indland
28. januar 2020

Hvis man slår lidelsen ME – der også kaldes ’kronisk træthedssyndrom’ — op på den offentlige sygdomsportal sundhed.dk, møder man en noget utraditionel lægefaglig beskrivelse.

»Under hensyntagen til Folketingets beslutning er ordet funktionel nedtonet i denne artikel på trods af, at det ikke harmonerer med vores faglige viden på området,« står der, ligesom det beskrives, at »Lægehåndbogens normale praksis med udelukkende at basere artiklernes indhold på rent lægefaglige vurderinger er fraveget i denne artikel«.

Passagerne opsummerer på mange måder den polariserede videnskabelige og politiske diskussion, der det seneste års tid er pågået om ME. De omkring 14.000 danskere, der anslås at være ME-patienter, lider af en funktionsnedsættende træthed, der ikke har en medicinsk forklaring.

Andre symptomer er smerte, kvalme og tarmproblemer. I perioden fra 1994 til 2013 var det dog kun 800 danskere, som fik stillet diagnosen ME. De hårdest ramte patienter er invalideret af udmattelse og ligger isoleret i mørke rum i flere år.

Patienternes organisation, ME Foreningen, har i årevist råbt op om mangelfuld og forkert behandling af deres medlemmer. Frustrationen har især handlet om, at ME i Danmark har været karakteriseret som en såkaldt funktionel lidelse frem for en somatisk – altså fysisk – sygdom. Det har ifølge ME Foreningen ført til underdiagnosticering, fejlbehandling og stigmatisering af patientgruppen.

I marts sidste år valgte et enigt Folketing at lytte til patientforeningen og vedtage, at Danmark skal følge Verdenssundhedsorganisationen WHO og »adskille ME fra samlebetegnelsen funktionelle lidelser«, som det hed i lovforslaget.

I stedet skal sygdommen anerkendes som en neurologisk lidelse. Til trods for at det går stik imod danske sundhedsmyndigheder og fagfolks vurdering, og at neurologerne ikke mener, at patienterne hører til hos dem.

Det er derfor, sundhed.dk’s beskrivelse af ME ser ud, som den gør.

Den 14. januar i år var sundhedsminister Magnus Heunicke (S) så indkaldt til et længe ventet samråd om ME. Her understregede han, at ME-gruppen fortsat skal adskilles fra syge borgere med funktionelle lidelser, og at Sundhedsstyrelsen arbejder på at gennemføre vedtagelsen. Som Magnus Heunicke sluttede samrådet af med at fastslå:

»Vi siger ’intet over og intet ved siden af Folketinget’. Sådan er det også her.«

Kontroversen om ME handler helt konkret om skæbnen for tusindvis af uforklarligt, men meget syge danskere. Men den rummer også et mere principielt spørgsmål: Hvor meget skal politikere blande sig i lægevidenskaben?

Nødvendigt med politisk indblanding

ME står for Myalgisk Encephalomyelitis og har siden 1969 været en del af WHO’s sygdomsregister som en neurologisk sygdom. I 2015 slog de amerikanske myndigheder ligeledes fast, at lidelsen er en »biologisk baseret sygdom«. Definitionen er tilsvarende i Sverige og Norge.

Men i Danmark har ME altså indtil marts sidste år været klassificeret som en såkaldt funktionel lidelse. Det er en samlebetegnelse for en række lidelser, der alle er kendetegnet ved, at personen har et eller flere fysiske symptomer, som påvirker funktionsevne og livskvalitet, men som ikke kan påvises ved blodprøver, scanninger eller andre medicinske test.

Klassificeringen har betydet, at behandlingen af ME er forankret i psykiatrien. Behandlingen består typisk af terapi og gradvis, fysisk genoptræning.

Ifølge ME Foreningen bør Danmark ligesom vores nabolande følge WHO’s anvisning og anskue ME som en somatisk lidelse på niveau med hjertekarsygdomme eller diabetes. Derfor er foreningen positiv over for Folketingets beslutning, som Magnus Heunicke bekræftede på samrådet i forrige uge, fortæller næstformand Cathrine Engsig.

»ME har været fejlplaceret i psykiatrien de seneste ti år. Det har været en mørk periode for danske patienter, som har oplevet stigmatisering og fejlbehandling, der har givet dem et omflakkende liv som kastebolde i sundhedssystemet. Vi ser frem til, at der nu, hvor ME ikke længere klassificeres som en funktionel lidelse, kommer andre fagfolk på banen med mere viden om sygdommen og de nyeste behandlingsmuligheder,« siger hun.

Cathrine Engsig anerkender, at man som udgangspunkt bør lade myndigheder og fagfolk vurdere, hvordan sygdomme skal udredes og behandles. Men der er undtagelser, mener hun.

»Principielt synes jeg ikke, at det er politikernes ansvar at rådgive om sygdom. Men det har været nødvendigt i det her tilfælde for at holde fokus på patienterne. Godt nok udgøres Folketinget ikke af læger, men politikerne læner sig jo også op ad videnskab i deres beslutning. Det er bare noget andet videnskab end den, Sundhedsstyrelsen henviser til.«

I dagene op til samrådet i forrige uge modtog Magnus Heunicke og hans politiske kolleger to åbne breve om ME.

Det ene var fra 70 danske fagfolk, der har arbejdet med eller forsket i ME. De advarede mod en konfliktoptrappende debat og kaldte det »absurd« at diskutere, hvorvidt ME er en psykisk eller fysisk sygdom. Man bør i stedet fokusere på løsninger, skrev de.

Det andet åbne brev blev sendt via ME Foreningen med underskrifter fra syv danske fagpersoner og mere end 80 udenlandske. I det brev blev vigtigheden af at klassificere ME som en biologisk sygdom og adskille den fra funktionelle lidelser understreget.

Polariseret debat

Debatten om ME er blevet så polariseret og betændt, at talrige fagfolk helt har opgivet at deltage i den. Flere forskere fra Holland, Storbritannien og Danmark har over for nyhedsbureauet Reuters fortalt om deres oplevelser med chikane og i enkelte tilfælde dødstrusler. Stridens kerne er diagnosen og behandlingen af sygdommen.

Formand for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, understreger, at det i Danmark bør være Sundhedsstyrelsen, der i samarbejde med relevante forskere og videnskabelige selskaber tager stilling til, hvordan sygdomme som ME skal forstås, udredes og behandles. Han er derfor meget kritisk over for den politisering, han mener, der er sket på et område, som burde være forbeholdt fagfolk og myndigheder.

»Det, der er så opsigtsvækkende, er, at politikerne har taget et stort skridt ind i midten af en faglig problemstilling, som kræver kendskab til forskning, sygdomme og patientbehandling, og gjort den til genstand for en politisk beslutning,« siger han og fortsætter:

»Ikke alene er det grænseoverskridende i forhold til opdelingen mellem politik og videnskab, men det er også risikabelt for patienterne. Det er jo et spørgsmål om patientsikkerhed i den forstand, at det, når det handler om sygdomme, bør være faglige vurderinger og ikke politiske synspunkter, som er afgørende.«

Andreas Rudkjøbing anerkender, at man »selvfølgelig« bør lytte til patienterne og udenlandske forskere på området, når man klassificerer ME.

»Men den videnskabelige uenighed, der er på området, viser jo netop, hvor meget usikkerhed der stadig er om ME’s årsager og behandlingsmuligheder. Derfor er der i den grad brug for mere forskning. Der er til gengæld ikke brug for, at man i Folketinget stemmer om diagnoser. Det er en forkert vej at gå,« siger han.

Neurologerne, der fremover er de første i sundhedsvæsenet, som møder ME-patienterne, har allerede gjort opmærksom på, at patienterne ikke hører til på en neurologisk afdeling. Ifølge Andreas Rudkjøbing kan den politiske beslutning om at fjerne ME fra listen over funktionelle lidelser risikere at forsinke diagnosticering og den rigtige behandling af ME-patienterne endnu mere, end det er tilfældet i dag.

»Ved at flytte sygdommen fra psykiatrien fjerner man patienterne fra de forskere og læger, der interesserer sig mest og har den største viden om dem. Psykiatrien var et oplagt sted at koordinere et tværfagligt behandlingsforløb for ME-patienterne. Men nu skal de i stedet forbi en faggruppe, der allerede har meldt ud, at de ikke særlig ofte finder tegn på neurologisk sygdom hos ME-patienterne,« siger han.

Andreas Rudkjøbing understreger dog, at det politiske fokus har medført et tiltrængt fokus på gruppen af ME-patienter, der kan blive afgørende for at skabe mere viden og erfaring på området. I lovforslaget fra marts sidste år besluttede et enigt Folketing også, at der skal tages initiativ til tværfaglig og specialiseret behandling af ME – men at det skal forankres i somatikken frem for psykiatrien.

Dansk Folkepartis mangeårige sundhedsordfører, Liselott Blixt, har spillet en hovedrolle for at virkeliggøre det omdiskuterede lovforslag om ME.

Hun ser intet problem i, at politikerne har blandet sig i Sundhedsstyrelsens arbejde med den komplicerede sygdom.

»Vi politikere er valgt af en grund. Hvis vi bare blindt skulle følge, hvad myndighederne sagde, så var der slet ikke bruge for os. Når det handler om ME, bør vi følge WHO’s diagnosekriterier og lære af erfaringerne fra lande som Norge og Sverige. Det er os, der som politikere laver rammen, og så må myndigheder og fagfolk agere inden for den.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torsten Jacobsen

ME-patienter er fanget i spændet mellem et rigidt psykiatrisk system, og så de pårørendes angst for at vedkende sig nogen form for ansvar.

Jeg kender en meget hårdt ramt ME-patient, som lige indtil det endelige udbrud pressede sig selv så hårdt, at hun genem svære fysiske skader fortsat dansede for livet på en prestigiøs danseskole i udlandet.

Hvordan mon hun nogensinde fik den forståelse, at man skam blot og med nødvendighed overskrider sin egen ydeevne, i et forsøg på at bevise..hvad..?

Nu ligger hun i et mørkt rum, pinefuldt bevidst om, at hendes familie for hendes skyld har opgivet enhver drøm om et almindeligt liv. Pinefuldt bevidst om , at hun ikke slog til. Pinefuldt bevidst om, at hendes egen tilstand udsletter hendes egen familie. Hun er fuldt ud bevidst, har ikke kræfter til andet end at ligge og tænke på det hele..

Alle vågne timer..Fanget i sine egne tanker...

Bilder man sig ind, at der ikke er en sammenhæng mellem ånd og krop, psyke og fyisiologi, så er det selvfølgelig nemt at forlange entydige svar af psykiatrien og/eller den mere almene lægevidenskab. Og selvfølgelig vil man skuffes over svarene...

For der er sammenhæng mellem ånd og krop, fysisk og psykisk velvære. Kun idioter kan i 2020 hævde andet.

Min bekendte magtede af en eller anden grund ikke at skuffe sine forældre og sin omgangskreds. Og det koste hvad det ville. Om hun så skulle danse på et nærved brækket ben..

Nu ligger hun ganske stille til, evig last, i sine forældres soveværelse. Og hun får det mærkeligt nok ikke bedre...

Elise Berg, Uffe Gammelby, Nette Skov, Anne-Marie Paul, Ole Frank, Viggo Okholm, Charlotte Mortensen, Ruth Sørensen, David Zennaro, Susanne Kaspersen, Britta Dueholm og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Men i Danmark har ME altså indtil marts sidste år været klassificeret som en såkaldt funktionel lidelse. Det er en samlebetegnelse for en række lidelser, der alle er kendetegnet ved, at personen har et eller flere fysiske symptomer, som påvirker funktionsevne og livskvalitet, men som ikke kan påvises ved blodprøver, scanninger eller andre medicinske test."

'Funktionelle lidelser' er et skraldespandsbegreb.
Syge mennesker fratages retten til at få anerkendt og behandlet deres sygdomme, så snart de får denne uanerkendte diagnose.
Nu er de bare syge i hovedet..

Dér ligger hunden begravet.

Elise Berg, Uffe Gammelby, Kim Houmøller, Lillian Larsen, Anne-Marie Paul, Heidi Larsen, Birgit Kraft, Ole Frank, gert rasmussen, ingemaje lange, Karsten Lundsby, Viggo Okholm, Ulla Søgaard, Steen K Petersen, Dennis Tomsen, Anina Weber, Steffen Gliese, David Zennaro, Susanne Kaspersen, Vivi Rindom, Alvin Jensen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

I forlængelse kan man bemærke sig den nylige forargelse i salonerne, da den ikke videre gudsbenådede sanger og komponist Mads Langer for åbent tæppe kom for skade at hævde, at der måske er en ikke ubetydelig sammenhæng mellem AD(H)D-epidemien og tidens krav om evig igangværen og perfektions-gøren-sig-til.

Den slags te er som gift for foretagsomme forældre. Ikke mindst for fortravlede forældre til AD(H)D-ramte børn, som jo for fanden da gør deres bedste for at få en karriere til at hænge sammen med omsorgen for de bette små..

Ikke mindst Søren K. Willemoes, debatredaktør ved borgerskabets seriøse talerør, Weekendavisen, fór i flint: Som far til en AD(H)D-ramt søn vidste han nok, hvad han talte om, og han kunne på det mest bestemte afvise, at han nogensinde havde haft for travlt til sådan i det daglige og vedvarende og med omhu og tålmodighed være til stede for sin dreng.

En sådan erkendelse ville være for smertefuld, selvsagt, og naturligvis i strid med sandheden: For som vi alle ved, kræver det såmænd ikke noget videre indhug i hverken tid eller kræfter sådan at stige i graderne på Weekendavisen. Det er derfor debatredaktører og journalister aflønnes så forholdsvis godt, ikke sandt? Fordi de altid - først og fremmest - våger om krybben, derhjemme..

Borgerskabet vil ikke vedkende sig den gift, den selv aktivt spreder i samfundet. Måske fordi der ikke alene er tale om gift? Der er ved gud meget godt at sige om mennesker, der lægger sig i selen. Mennesker, som får noget til at ske. Mennesker, som går hele vejen, og fanden tage det, der ofres undervejs. Det er svært at forestille sig et velfungerende samfund helt uden den slags mennesker.

Blot er noget blevet slået skævt. I stedet for at betragte en sådan døds-foragtende og i sidste ende dybt egoistisk form for adfærd som noget ekstra-ordinært, et med talent velsignet menneskes forbandelse, så betragtes det nu som noget nær en norm. Altså et udtryk for normal adfærd. Noget, som alle gør. Bør gøre. Eller i det mindste bør forsøge at gøre.

Hvis de da ikke vil falde bagud...

Selv falder og falder jeg. Det er værd at falde med en dreng på 10 år i bagagen. For noget får man aldrig igen, siges det. Ikke mindst når talen falder på tid.

Så jeg falder og falder, i tid. Med min dreng på 10. Ti svimlende år.. Herfra og til evigheden..

Morten Lind, Uffe Gammelby, Ole Frank, Mogens Holme, ingemaje lange, Karsten Lundsby, Niels Thomsen, Viggo Okholm, Ruth Sørensen, Susanne Kaspersen, lars søgaard-jensen og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Eva Schwanenflügel,

Det er simpelthen ikke korrekt.

Begrebet 'funktionel lidelse' dækker over symptomkomplekser, hvor man ikke kan konstatere nogen egentlig (fysiologisk) årsag.

Altså må man begrænse sig til taksonomisk at benævne symptomkomplekserne, ligesom man kan forsøge sig med forskellige former for medicin, i håb om at undertrykke de værste symptomer.

"De er bare syge i hovedet", er måske nok en eksisterende fordom i folkedybet, men jeg tillader mig at tvivle på, at du kan genfinde den fordom nogetsteds i det etablerede behandlersystem..

Morten Lind, Mogens Holme, Søren Dahl, David Zennaro, lars søgaard-jensen, Anders Reinholdt, Gunilla Funder Brockdorff og hannah bro anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Torsten Jacobsen, det er en selvopfunden, psykiatrisk diagnose, der kan medføre bl.a. at patienten ikke kan søge erstatning for tabt arbejdsfortjeneste, idet Arbejdsmarkedsstyrelsen ikke anerkender den.

https://arbejderen.dk/udtalelser/advarsel-mod-funktionelle-lidelser

Elise Berg, Birte Lambjerggaard, Kim Houmøller, Uffe Gammelby, Anne-Marie Paul, Birgit Kraft, Ole Frank, ingemaje lange, Karsten Lundsby, Steen K Petersen, Ulla Søgaard, Anina Weber, Susanne Kaspersen, Vivi Rindom, Alvin Jensen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Klip fra ovenstående artikel i linket :

"Bente Stenfalk, som i mange år har fulgt og sagligt kommenteret den voldsomt stigende brug af funktionel lidelse som en ikke anerkendt diagnose, fortalte om de store problematikker, der er ved, at læger og andre offentlige fagpersoner og grupper bruger betegnelsen som en slags "ny diagnose" til en erstatning for diagnoser på en række almindeligt kendte fysiske sygdomme.

Hun fortalte om, hvordan teorier og forsøg på "Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser" i Aarhus har ført til, at mennesker med alvorlige fysiske sygdomme forsøges behandlet, som om de ikke har en fysisk, men en psykisk lidelse. Og har oplevet, at deres helbred og økonomi er blevet sat over styr. Oven i købet og som oftest støttet af egen læge, uden at denne har en godkendt diagnose at henvise til.

En funktionel lidelse er ikke en godkendt diagnose, men blot en såkaldt forsøgsdiagnose, altså kun opfundet af psykiaterne til brug i forbindelse med gennemførelse af forsøg på og af Forskningsklinikken."

Elise Berg, Birte Lambjerggaard, Uffe Gammelby, Heidi Larsen, Birgit Kraft, ingemaje lange, Karsten Lundsby, Steen K Petersen, Dennis Tomsen, Anina Weber, David Zennaro, Susanne Kaspersen, Alvin Jensen, Estermarie Mandelquist og Søren Haastrup anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Eva Schwanenflügel,

Hvem fanden - ja undskyld mig - er Bente Stenfalk? Hvem vurderer, at hendes kommentarer er saglige?

(Jeg googlede hende overfladisk - 5 minutter - og resultatet var ikke overbevisende)

Hvilke 'almindeligt kendte fysiske sygdomme' er det helt præcist at en diagnostisk betegnelse som ME eller AD(H)D dækker over?

Lad mig gætte: Det er noget med mælk eller toksiner, ikke?

Torsten Jacobsen

Og som et p.s., Eva Schwanenflügel,

Det er netop den manglende evne til at se sammenhængen mellem psyke og soma, som forhindrer en effektiv behandling af de funktionelle lidelser.

Forstår du den konkrete betydning af begrebet 'funktionel lidelse'?

Det betyder i praksis og helt konkret, at du kan blive målt og vejet på alle leder og kanter på alskens medicinske afdelinger, uden at de lykkes med at finde en årsag til dine meget virkelige symptomer. I al lægelig/medicinsk forstand er du derfor 'rask', hvis blot det ikke var for dine vedvarende symptomer.

Så du henvises til psykiatrien. Som leder efter tegn på de i manualerne beskrevne symptomer. Er det ikke beskrevet i manualerne, er det per definition ikke et symptom. Af samme grund er manualerne særdeles omfangsrige..

Og så står man dér. Med Fuck-up i sjæl og krop og hjerte. Mens de blinde danser rundt om elefanten, og til tider begejstret finder træstammer, slanger, knagerækker..

Alt sammen helt uden sammenhæng med levet liv, men i det mindste giver det så nogen noget at lave..Der findes en pille for det meste...

Værst af alt besynges dette dilettanteri som oftest lystigt både af de symptom-ramte selv, og ikke mindst af deres nærmeste omgivelser:

"Jeg anede jo nok, at noget var galt, men heldigvis findes denne pille.."

Gudsketakoglov for den pille..Den kan bestemt redde mennesker, som allerede står på kanten. Men den er ikke i sig selv en løsning. Den er blot en pille: Symptomdæmpende medicin.

Sværere er det at kigge lidt ind i sig selv. Som både symptomramt og som pårørende. Sværere er det at få øje på alt det, som kom før...

Morten Lind, Nette Skov, Mogens Holme, Niels Thomsen, Viggo Okholm, lars søgaard-jensen, Christina Stougaard Hansen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

Må jeg lige minde om af det eneste politikerne har besluttet er af danske læger skal ratte ind efter WHO der er højeste myndighed i verden når det gæller lægevidenskab? WHO skulle vist vide mere om sagen end danske læger nogen sinde kommer til!

Morten Lind, Steen K Petersen, Birte Lambjerggaard, Estermarie Mandelquist, Uffe Gammelby, Anne-Marie Paul, Birgit Kraft, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Ulla Søgaard, David Zennaro, Susanne Kaspersen og Jens Garde anbefalede denne kommentar

@Torsten Jacobsen Tror du mest på WHO eller små danske læger?

“Når det handler om ME, bør vi følge WHO’s diagnosekriterier og lære af erfaringerne fra lande som Norge og Sverige.”

Hvad er erfaringerne fra Norge og Sverige? Mødes patienterne med diagnostik og behandling, som er væsensforskellig fra i Danmark? Og giver det bedre resultater, og i hvilken form og i hvilket omfang?

Morten Lind, Estermarie Mandelquist, Anne-Marie Paul, Mogens Holme, Søren Dahl, David Zennaro og Jens Garde anbefalede denne kommentar
Elsebet Gøtz Gjetting

Et af hovedproblemerne ved at få diagnosen ME er alt det som den sygdomsramte skal igennem af manglende forståelse og bedrevidende fagfolk i hospitalssystemet. Hvis fagfolk var ydmyge nok til at erkende at medicin og naturvidenskab ikke kan hjælpe disse mennesker. Så kunne der være andre muligheder såsom den humanvidenskabelige indgangsvinkel til at forstå mennesket som et helt menneske med både psyke, fysik, ånd og socialitet. At give disse mennesker en human behandling hvor lægen indrømmer at han/hun ikke kan hjælpe, ikke har viden eller indlevelsesevne nok til at sætte sig i den sygdomsramtes sted. Så kunne denne indrømmelse give den sygdomsramte båd håb og mod på at få hjælp af andre behandlere såsom kinesiske læger, akupunktur læger og andre der både kan se, høre og forstå at mennesket lider og har brug for hjælp. I stedet bliver mange af de ME ramte mødt af læger der har en nedgørende, psykiatriserende, afvisende holdning og siger ar de ikke fejler noget. Det er ikke en værdig måde at hjælpe et mennesket der er fortvivlet og som ikke kan leve et almindeligt liv med de mange symptomer. De har brug for en empatisk læge der i det mindste prøver at forstå. Jeg kunne ønske en mere åben og nysgerrigt undersøgende tilgang til disse mennesker.

Torsten Jacobsen, Steen K Petersen, Elise Berg, Estermarie Mandelquist, Uffe Gammelby, gert rasmussen, Birgit Kraft, Heidi Larsen, Eva Schwanenflügel, Viggo Okholm, Charlotte Mortensen, Ulla Søgaard, Susanne Kaspersen og David Wedege anbefalede denne kommentar
Michael Jensen

Apropos Norge og Sverige er det netop fra Norge der kommer en interessant vinkel på lidelsen. Check patienthistorier på https://www.recoverynorge.org/. Som de skriver:
"Recovery Norge består av personer som er blitt friske av ME/CFS eller lignende sykdommer. Vårt mål er å skape håp og forståelse gjennom deres erfaringer og innsikt. Les og søk i deres historier! "

Også Information er forført af spin som de fleste medier, som på et tidspunkt opgav kritisk sundhedsjournalistik.

Polemikken handler i sin essens om, hvor meget politikere må blande sig - ikke i lægevidenskaben - men i sundhedssystemets magthierarki. Folketinget har lyttet til udenlandsk topekspertise og bypasset det danske sundhedssystem, som har gået og passet sig selv.

Så selvfølgelig er de sure i lægestanden.

Kæmpefonde har tilført et trecifret millionbeløb til sektoren som belønning for at fremme kapitalkassernes interesser. Vi taler om et forsikringsselskab og en lykkepilleproducent.

Steen K Petersen, Elise Berg, Birte Lambjerggaard, Estermarie Mandelquist, Anne-Marie Paul, Birgit Kraft, Dennis Tomsen, Heidi Larsen, Eva Schwanenflügel, Ulla Søgaard, Anina Weber, Steffen Gliese og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Enig med sundhedsministeren i, at Folketinget kan skære igennem og fastslå, at ME skal rubriseres i diagnosesystemet som anbefalet af WHO. Sundhedsstyrelsen er ikke hævet over Folketinget. Noget andet er, at Folketingets vurdering selvfølgelig bør være baseret på faglige oplysninger, selvom man ikke er enig med Sundhedsstyrelsen (og Anders Rudkøbing), men det er jo også tilfældet, når man lægger WHO's opfattelse til grund og i øvrigt også de andre nordiske landes.

Steen K Petersen, Elise Berg, Birte Lambjerggaard, Estermarie Mandelquist, Uffe Gammelby, Anne-Marie Paul, Birgit Kraft, Dennis Tomsen, Eva Schwanenflügel, Ulla Søgaard, Anina Weber, Steffen Gliese og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Esben Gustavussen

Michael Jensen - I Norge kritiseres Recovery Norway for kvaksalveri og udokumenterede patienthistorier samt for at patienterne ikke er diagnosticerede efter opdaterede diagnosekriterier som fx Canadakriterierne med PEM. Uden PEM er det ikke ME.

Morten Lind, Birte Lambjerggaard, Dennis Tomsen, Søren Dahl og Ulla Søgaard anbefalede denne kommentar
Michael Jensen

Duplik til Esben Gustavussen:
jeg kan ikke dukomentere, at de patienter, som træder frem i Recovery Norge er "rigtige ME-patienter". Men med den usikkerhed, der bør herske omkring diagnosen og behandlingen, synes jeg sygehistorierne er interessante. Hvem kan have legitim interesse i de ikke kommer frem?

@Torsten Jacobsen 28. januar, 2020 - 01:11 : https://www.information.dk/node/691641#comment-1413041 : "Hvem fanden - ja undskyld mig - er Bente Stenfalk? Hvem vurderer, at hendes kommentarer er saglige? (Jeg googlede hende overfladisk - 5 minutter - og resultatet var ikke overbevisende)" - henvendt til Eva Schwanenflügel.

Jeg foreslår, at du i stedet benytter en anden søgemaskine: https://duckduckgo.com/?q=Bente+Stenfalk&t=ffsb&ia=web eller https://duckduckgo.com/?q=Bente+Stenfalk&ia=web ... eftersom 'vores' Google allerede siden foråret 2018 indførte censur, således at kun såkaldt anerkendt medicinsk ekspertise favoriseres i Googles søgeresultater/indeksering.

Algoritmen hedder 'Google Medic Update' og bliver kørt af Google 2-3 gange årligt over Internettet, grønthøstende alt hvad algoritmen finder forfattet af lægfolk. Deres spor bliver simpelthen enten fjernet eller skubbet i søgeresultaterne så mange indeks-sider tilbage - hvor kun de færreste 'søgende' omsider havner. Hvem har tålmodighed til at klikke sig 20-30-40 pages tilbage i søgeresultater?

At Google dermed også havde fjernet de fleste blogs, grupper eller sites af patienter skrevet for andre patienter - er en anden bieffekt af Googles 'Medic Update' algoritmens hærgen... men det vidste du måske ikke noget om, Torsten? At Google stort set efterhånden egner sig fortrinsvis til nethandel? Og hvis man ønsker at søge information over 'hele verden', er det enten andre søgemaskiner eller Tor-browseren, der bringer optimale søgeresultater frem? Jamen, så ved du det nu. :) Og du skylder Eva Schwanenflügel en undskyldning!

Knud Chr. Pedersen, Elise Berg, Estermarie Mandelquist, Kim Houmøller, Uffe Gammelby, Birgit Kraft, Eva Schwanenflügel, Ulla Søgaard, Steen K Petersen og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar
Cathrine Engsig

Michael Jensen.
Norsk Universitet fraråder vist den tilgang.
https://bit.ly/30XADUK

Birte Lambjerggaard, Ann Thomsen og Ulla Søgaard anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Videnskab vil så gerne være retningsgivende, især i vore dage; men det kan den ikke være, den kan kun være registrerende og derfra finde svar på givne spørgsmål.
Når den opgiver ydmygheden og ikke længere accepterer sin plads i kronologien, går det galt. Vi bliver klogere af det, vi møder, når vi griber fat i det og søger svar, ikke når vi holder fast i dogmatik.
Der er en evig fare for stivnen og rigiditet i alle systemer, vores egen bureaukratiske model udsætter os for en større fare for netop det, end vi på noget tidligere tidspunkt har oplevet.

Morten Lind, Steen K Petersen, Estermarie Mandelquist, Uffe Gammelby, Nette Skov, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Viggo Okholm og Anina Weber anbefalede denne kommentar

@Torsten Jacobsen 28. januar, 2020 - 01:52
https://www.information.dk/node/691641#comment-1413042 Du henvender dig til Eva Schwanenflügel: "Forstår du den konkrete betydning af begrebet ’funktionel lidelse’? Det er netop den manglende evne til at se sammenhængen mellem psyke og soma, som forhindrer en effektiv behandling af de funktionelle lidelser."

Torsten! Forstår du selv den konkrete betydning af begrebet ’funktionel lidelse’? Du blander jo (i den grad) sammen begreberne 'holistisk medicin' (betragtende krop og sind/psyke som enhed) med 'funktionelle lidelser' (afvisende 'krop' og adresserende 'psyke')! De er således hinandens modsætninger, du! Du skylder Eva Schwanenflügel en undskyldning!

Betegnelsen 'funktionelle lidelser' er udviklet i halvfemserne med opblomstring i nullerne, senere framet med sigte på at gemme af vejen segmentets oprindelige betegnelse - TERM-modellen ("The Extended Reattribution and Management Model"). Årsagen var/er, at TERM-modellen blev udviklet i Århus primært til at definere og udskille hypokondere fra den øvrige patientmasse.

Århusianske liaisonpsykiatere havde dengang fået så meget vind (penge fra staten) i sejlene, at de skyndte sig at udbrede dette TERM-uvæsenet endda til pædiatri og så tunge medicinske specialer som kardiologi m.fl. TERM-modellen blev en del af pensum på lægestudier, praktiserende læger og speciallæger blev trænet med skuespillere til at lære at afvise patienterne efter devisen 'først skal alle vurderes som potentielle hypokondere, og først efter at det kan afvises [almost never happens] kan de slippes igennem til en egentlig medicinsk udredning'.

I januar 2013 skrev Dagens Medicins redaktion følgende i en boganmeldelse:

Citat: "Bogen bærer præg af at have til formål at promovere en behandlingsmetode og af, at der har været en del modstand mod den meget skematiske TERM-model for behandlingen. Angreb er selvfølgelig det bedste forsvar, så den samlede lægestand (bortset fra gruppen selv, altså) anklages for at gøre folk syge ved at prøve at behandle det, som patienterne oplever som helt specifikke smerter, f.eks. efter et piskesmæld.

Forfatterne er – med god grund – opmærksomme på, at TERM-modellens krav om, at patienten skal opgive enhver form for behandling foreskrevet af andre læger end lige netop TERM-lægerne, kan føre til, at en reel sygdom kan blive ubehandlet. Men de hævder med stor sikkerhed, at det kun sker hos omkring fire pct. af patienterne, og at det i værste fald kan forsinke behandlingen af en somatisk sygdom (dvs. en sygdom i kroppen, i modsætning til en psykiatrisk diagnose).

Desværre er materialet, de bygger denne påstand på, ikke specielt stærkt. Dokumentationen bygger på et sammensurium af kilder med højst variable parametre og langtfra sammenlignelige resultater. En stor del af de kilder, som udgør fundamentet for TERM-behandlingen, er forfatternes egne publikationer, og heraf er de vigtigste for argumenterne ikke peer reviewed – dvs. der har ikke været en udenforstående specialist på området, som har kommenteret og godkendt resultaterne som troværdige, inden de blev publiceret.

Desuden fremgår det tydeligt, at kun læger, som er enige i præmisserne for TERM-modellen, kan involveres i behandlingen, idet ’udenforstående’ læger kan ødelægge mulighederne for behandlingens gode virkning ved ikke at følge modellens regler. TERM-modellen er ikke blevet bedre af at komme i bogform. Den er lige så skræmmende, som da den først blev præsenteret på internettet." Citat Slut.

Kun guderne ved, hvor mange menneskeliv havde TERM-modellen kostet, og da det folkelige oprør for til himmels sidst i nullerne og ikke længere kunne ignoreres, blev betegnelsen TERM-modellen udfaset fra den folkelige bevidsthed, til fordel for de langt mere harmløst klingende 'funktionelle lidelser', så gode, emotionelle mennesker, som du, Torsten, farer på limpinden og uforvarende bliver til det allopatiske 'systemets fodsoldater'...

Knud Chr. Pedersen, Elise Berg, Birte Lambjerggaard, Estermarie Mandelquist, Uffe Gammelby, Heidi Larsen, Birgit Kraft, ingemaje lange, Ann Thomsen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Ulla Søgaard, Ruth Sørensen, Dennis Tomsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Charlotte Mortensen

Og kamppladsen udvides fortsat!!! Imedens der ikke kan findes ressourcer til at give 14.000 mennesker det empatiske nærvær, som de så tiltrængt har brug for...

Ja mennesket har det svært for vi vil F... have et svar på alt og kan vi ikke putte det i en kasse aner vi ikke hvad vi skal stille op. Den omtalte sygdom her er ukendt for mig, men vi kan vel blive enige om at ingen mennesker generelt ønsker at ligge i mørke uden kontakt eller værdi.
Ingen ved vel reelt hvad der er årsag og virkning altid? biologisk psykisk hjernefejl "skaberfejl" Det må da så være på sin plads i et rigt samfund bare at anerkende disse menneskers lidelse og forsøge at hjælpe dem menneskelig og medicinsk i et samarbejde med dem.
Bente Stenfalk nævnes her og ja hun har så altid haft en mission på specielle "særlige" skavanker,sygdomme og visse uretfærdigheder. Kender ikke hendes nu faglige baggrund men ved at hun var min pædagogmedhjælper i sin tid,lærte mig en spille mastermind og i øvrigt kaldte mig for svag i min pædagogrolle!

Eva Schwanenflügel

@ Torsten Jacobsen

Som anført af Anina Weber, blander du desværre begreberne 'holistisk' og 'funktionelle lidelser' sammen.
Jeg tror faktisk slet ikke vi er så uenige, når det kommer til stykket.

Men prøv at læse disse artikler, der er noget mere detaljerede end den jeg linkede til før :

Professor Morten Sodemann fra Syddansk Universitet skriver bl.a. i Altinget i artiklen "Læger må ikke bruge funktionelle lidelser som bekvem skraldespand":

"Patienter falder i to grupper: de, der ikke er godt nok undersøgt for deres symptomer, og de, der er godt nok undersøgt.
Desværre er den første gruppe kendetegnet ved, at jo længere tid der går, jo mere opfattes symptomerne som et patientproblem og ikke et sygehusproblem.
Men det er en misforståelse, for det er ikke patienterne med uforklarede symptomer, der er syge, det er et selvtilstrækkeligt sundhedsvæsen med en stor blind plet, der skaber patienter med komplekse symptomer.
Spørg bare sent diagnosticerede gigtpatienter, kræftpatienter og patienter med sprogbarrierer, om de mener, de har en funktionel lidelse."

https://www.altinget.dk/sundhed/artikel/professor-specialiserede-laeger-...

Forfatter og cand.mag Lisbeth Riisager Henriksen, (datter af henholdsvis pensioneret læge og sygeplejerske) skriver i a4 Nu i artiklen "Patienter forsømmes under regimet "funktionelle lidelser" :

"FUNKTIONELLE LIDELSER" er opfundet af speciallæge i psykiatri Per Fink med flere. Behandlingen varetages af Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser under Aarhus Universitetshospital og af dens lillebror, Liaison-klinikken, som frem til efteråret 2018 lå under Bispebjerg Hospital. Nu ligger Liaison-klinikken i det nye Center for Komplekse Symptomer på Frederiksberg Hospital. Klinikkerne støttes med store millionbeløb fra blandt andet TrygFonden og Lundbeckfonden."

https://www.a4nu.dk/artikel/blogger-patienter-forsoemmes-med-diagnosen-f...

Prøv at søge under 'Per Fink funktionelle lidelser', så får du flere resultater.
Og forslaget om at bruge duck.duck.go er også ret godt.

Problemet med denne PSYKIATRISKE og SELVOPFUNDNE diagnose 'funktionelle lidelser', kan i al kortfattethed opsummeres således :
Qui bono? Det gavner TryghedsFonden og Lundbeckfonden. Det gavner også besparelser i sundhedsvæsenet. Og det gavner kommunerne, der kan sylte borgerne på kontanthjælp og i ressourceforløb, så de ikke kan få førtidspension.
Og ups, de kan heller ikke få erstatning for tab af erhvervsevne.

Sådan er der så meget.

Knud Chr. Pedersen, Steen K Petersen, Elise Berg, Birte Lambjerggaard, Estermarie Mandelquist, Uffe Gammelby, Dennis Tomsen, Martin Bæksgaard Jakobsen, Birgit Kraft, Ole Frank og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Og naturligvis gavner det også Per Fink og kompagni og deres klinikker, hvor de får millioner af kroner i støtte, samt ufrivillige forsøgspersoner.

Steen K Petersen, Elise Berg, Birte Lambjerggaard, Estermarie Mandelquist, Uffe Gammelby, Martin Bæksgaard Jakobsen, Birgit Kraft, Ole Frank og ingemaje lange anbefalede denne kommentar

Jeg vil lige sige, at jeg kan ikke læse artiklen, den er for abonnenter, men jeg er ME patient og det har været en kamp at blive hørt, set og forstået i mange mange år. Det er ikke noget nyt. Den ‘behandling’ vi kan få skader mere end den gavner, men ingen vil lytte til os. I stedet bliver vi modarbejdet og skudt i skoene at det er os der modarbejder Sundhedsstyrelsen og Forskningsenheden, fordi vi protesterer over ‘funktionelle lidelser‘ og den måde det er skruet sammen på.

Hvis I gider grave lidt tilbage i tiden, så vil I kunne se hvordan begrebet har ændret sig siden det blev opfundet for 20 år siden, og som andre rigtig skriver, så hænger det sammen med TERM modellen. Det snakker man så bare ikke så højt om mere. Prøv også at grav lidt i Karina-sagen, eller sagen om ME-patienten fra Fanø. Kig ikke kun på de store medier, de er alt for indsyltet i det spind der har foregået i årevis. Det er pilråddent det der foregår og de læger der rent faktisk ikke går ind for funktionelle lidelser tør ikke gå i mod de stærke kræfter de er oppe i mod - fx Sundhedsstyrelsen.

På sundhed.dk kan man læse hvad behandling vi tilbydes https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/generelt/tilstande...
Læg mærke til hvad der skrives under synonymer for sygdommen - fx er neurasteni er en psykiatrisk diagnose. I det hele taget er der flere ting i det der står på sundhed.dk som falder ME patienterne for brystet og vi føler os ikke taget alvorligt.

Behandlingen er kognitiv terapi og gradueret træning, gradueret træning er virkelig skadeligt for ME patienter, da PEM er et af hovedpunkterne i ME (PEM= post exertional malaise). Vi har protesteret mod gradueret træning i årevis, men alligevel bliver det fastholdt som behandling. I andre lande er man kommet frem til det for længe siden. I UK blev sundhedsmyndighederne også ‘tvunget’ fra politisk side til at ændre i deres retningslinjer for ME. Det er ikke kun herhjemme det sker.

Nu er det lige ME det her handler om, det kunne lige så godt være fibromyalgi eller de andre sygdomme folketinget havde kastet sig over. Der er mange ting der er kommet under paraplyen ‘funktionelle lidelser’ og de andre patientgrupper er absolut heller ikke tilfredse, hvilket også vil komme frem på et eller andet tidspunkt. Det er ikke Folketinget der har bestemt at vi skal høre under neurologiske sygdomme - det gjorde WHO i 1969 og man diskuterer meget om ME skal flyttes - at man så skal sidde og høre i Deadline søndag aften, at neurologerne i Danmark ikke vil have os, det er *beep* nedværdigende.

I mens er vi mange ME patienter der holder vejret og føler os fanget i systemet... og ikke mindst udstillet på en meget uheldig måde. Den skyttegravskrig der foregår nu gør det ikke bedre, for det er os som patienter der sidder tilbage med sorteper så længe ingen vil lytte sagligt til det vi fortæller og tage vores protester alvorligt og vi i stedet bliver udstillet som besværlige patienter der modarbejder.

Jeg beklager hvis ovenstående er rodet, jeg ligger faktisk med et slemt tilbagefald i min ME, så min hjerne er lidt tåget. Jeg kunne bare ikke lade være med at give mit besyv med i denne debat.

P.s. Jeg er diagnosticeret, det blev jeg i 2012 efter flere års sygdom af en privatpraktiserende speciallæge der havde arbejde med ME og Fibromyalgi i mange år. Han er desværre ikke blandt os mere.

Steen K Petersen, Elise Berg, Birte Lambjerggaard, Ruth Sørensen, Estermarie Mandelquist, Uffe Gammelby, ingemaje lange, Nette Skov, Martin Bæksgaard Jakobsen, Birgit Kraft, Eva Schwanenflügel, Viggo Okholm og Dennis Tomsen anbefalede denne kommentar

Heidi Larsen:
Tak for et indlæg fra en af dem det drejer sig om og jeg kan kun sende min dybe medfølelse til dig og din situation.
Men hvis du kan ville det vel være rigtig godt .hvis du kunne fortælle hvad du tror du/I egentlig har brug for,så livet kan blive tålelig ud fra situationen?

Birte Lambjerggaard, Steen K Petersen, Elise Berg, Uffe Gammelby, Nette Skov, Birgit Kraft, Heidi Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Heidi Larsen
"Prøv også at grav lidt i Karina-sagen, eller sagen om ME-patienten fra Fanø".

Er det denne sag, du refererer til?

"Stig Gerdes blev i januar 2017 uretfærdigt frataget sin autorisation som praktiserende læge, fordi han trappede en ME-patient ned i psykiatrisk medicin uden først at konsultere hendes værge og psykiater, der behandlede hende som funktionelt syg. At patienten fik det bedre med Stig Gerdes’ behandling, var Styrelsen tilsyneladende ligeglad med."

(Fra mit link til artiklen af Lisbeth Riisager Henriksen ovenfor.
Hun har skrevet flere artikler om emnet, samt om Stig Gerdes).

Steen K Petersen, Elise Berg, Birte Lambjerggaard, Estermarie Mandelquist, Kim Houmøller, Nette Skov og Heidi Larsen anbefalede denne kommentar

Viggo Okholm:
Tak. Og tak for et rigtig godt spørgsmål. Det er ikke helt så let at svare på, for det er et ultra komplekst spørgsmål, men to ting kan jeg kort nævne:

Bedre forståelse i sundhedssystemet ville være en god begyndelse, at man ikke bare bliver ‘lukket ned’ og nærmest affærdiget med, at man er en ‘problematisk patient’. Det er ikke særlig positivt når man møder sundhedspersoner der nærmest slår korsets tegn og vender det hvide ud af øjnene når man nævner man har ME. Og jo, det har jeg prøvet, mere end en gang.

Bedre adgang til lindrende behandling af fx fordøjelsesproblemer, søvnproblemer, de værste smerter osv. Det er MEGET svært at få.

Eva Schwanenflügel:
Korrekt. Karina blev ‘tvangsindlagt’ på Hammel Neurocenter og var indlagt i flere år... uden at blive rask. Grotesk og meget speget sag (og don’t get me started on hele Stig Gerdes sagen)
ME-patienten (Marie Louise hedder hun) fra Fanø har Esbjerg Ugeavis skrevet meget om.

Torsten Jacobsen, Knud Chr. Pedersen, Steen K Petersen, Elise Berg, Birte Lambjerggaard, Estermarie Mandelquist, Uffe Gammelby, Nette Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kirstine Michelsen

Som mor til barn med ME synes jeg egentligt at det er meget enkelt. Ti år i det offentlige sundhedssystem gjorde min søn stadigt dårligere og han endte som sengeliggende 24/7 med nedrullede gardiner. Derefter har han nu været i privat behandling hos Klinik Mehlsen som arbejder efter de internationelle forskningsresultater osv og dagligt får han det nu bedre. Jeg fatter ikke at diskussionen ikke fokuserer på at nogle vanvittigt syge mennesker kan få det bedre hvis sundhedsvæsnet venligst ville følge internationale forskningsresultater. Det ville også være så meget billigere for samfundet.

Steen K Petersen, Elise Berg, Esben Gustavussen, Birte Lambjerggaard, Estermarie Mandelquist, Kim Houmøller, Uffe Gammelby, Nette Skov, Martin Bæksgaard Jakobsen, Eva Schwanenflügel og Heidi Larsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

14.001 om jeg må bede.

Eva Schwanenflügel

Heidi, jeg så en dokumentarfilm om sagen på DR.
Har desværre glemt hvad den hed..
Rystende !!

Heidi Larsen, Birte Lambjerggaard og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Cathrine Engsig

Lige en kommentar til Forsker og patientforholdet som er nævnt i artiklen:
Det er vigtigt at slå fast at ME-patienter i mange lande samler penge ind og støtter varmt op om de bio-medicinske forskere som især de sidste 5 år har været i voldsom fremgang.
97 af dem står som underskrivere på brevet til Sundhedsministeren i sidste uge. https://bit.ly/36xMlXd Biomedicinske ME-forskning har de senere år tiltrukket bl.a. 2 nobelpristagere. Der etableres hele tiden vigtige nye forskningssamarbejder mellem universiteter fra mange lande- bl.a. også i Norge og Sverige. Det ville være fantastisk hvis Danmark kunne være med i det samarbejde.

Elise Berg, Birte Lambjerggaard, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel og Martin Bæksgaard Jakobsen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Paul

Hvad med at checke Sarah Myhills hjemmeside ud - hvad med at checke de danske universiteters hjemmeside ud - hvor de fortæller om dansk forskning, danskere forsker på iniversitets klinik i Berlin i autoimmunitet og ME/CFS - hvad med at kikke på Ugeskrift for læger og skrive ME/CFS i søgefeltet, Hvad med at man efterhånden godt ved at problemerne er mitokondrierne og energi stofskiftet

Hvad har Information egentlig gang i - Tror I at Læger er ufejlbarlige, at de er objektive og at de ikke er påvirket af den kultur de er uddannet i.......Så de skal bare have lov at beslutte og bestemme, fordi de altid ved bedre.
I begyndelse treode man også at Astma var en psykisk sygdom....

Steen K Petersen, Elise Berg, Birte Lambjerggaard, Lillian Larsen, Estermarie Mandelquist, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel og Uffe Gammelby anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Paul

Ps. selvfølgelig hører psyke og krop sammen - i det 21 århundrede kan man ikke blive ved med apparatfejls modellen eller det er nok en psykiatrisk sygdom - det hele menneske om jeg må bede - folk der har autoimmune sygdomme har ofte været ude for pludselige store forandringer i deres liv, stort og vedvarende pres af en eller anden art - så er der arvelighed, livsstil, levevilkår - hvor lang tid tager det før man som læge bør forstå at der er mange forklaringer og ikke kun en - at man har en sjæl og et sind - gør ikke sygdomme til psykiske sygdomme, hvor en gang kognitiv terapi og lidt psykofamaka skal rette op på tingene....

Torsten Jacobsen, Birte Lambjerggaard, Elise Berg, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Michael Jensen

Til Catrine Engsig:
Mit indlæg er blot rn opfordring til at læse patienthistorierne på Recovery Norge. Hvad diverse aktører bruger historierne til, ved jeg ikke.

Dennis Tomsen

@ Michael Jensen
Man kan også læse om vidt og bredt på alternative behandleres hjemmesider.
Det gør det ikke nødvendigvis mere rigtigt.

Michael Jensen

Jeg aner ikke, om historierne er sande. Jeg ser dem som en beskrivelse af, hvordan et menneske kan blive svært syg ved "tankens kraft". Og rask igen.

Birte Lambjerggaard

Det skal lige nævnes, at politikerne ikke står alene, men følger både indenlandske og udenlandske eksperter på området + de store sundheedsorganisationer som WHO, Center for Disease Control, Institute of medicine m. fl. I øvrigt har politikerne ikke blandet sig i lægevidenskaben ved at ændre på noget, de har blot fastslået, at de allerede givne bestemmelser for sygdommen ME skal være gældende og i overensstemmelse med internationale retningslinjer fra bl.a. WHO. Således er sygdommen fjernet fra funktionelle lidelser, som dansk sundhedsvæsen forsøgte at få sygdommen ME ind under. Funktionelle lidelser er end ikke et anerkendt begreb og kun anvendt indenfor psykiatrien.

Eva Schwanenflügel, Heidi Larsen, Cathrine Engsig og Uffe Gammelby anbefalede denne kommentar
Birte Lambjerggaard

@ Morten Wieth
Du spørger - Hvad er erfaringerne fra Norge og Sverige? Mødes patienterne med diagnostik og behandling, som er væsensforskellig fra i Danmark? Og giver det bedre resultater, og i hvilken form og i hvilket omfang?

I nedenstående link er tilgangen og behandlingen af ME i forskellige lande beskrevet - der er en grundlæggende forskel på det, som danske og norske/ svenske ME patienter anbefales.
https://fredericiaavisen.dk/sundhedsstyrelsen-misinformerer-ministeren/?...

Den amerikanske sundhedsstyrelse CDC advarer mod den behandling - gradueret træning - som dansk sundhedsvæsen anbefaler til ME patienter.
Uddrag fra nedenstående link: "While vigorous aerobic exercise can be beneficial for many chronic illnesses, patients with ME/CFS do not tolerate such exercise routines. Standard exercise recommendations for healthy people can be harmful for patients with ME/CFS."
https://www.cdc.gov/me-cfs/treatment/index.html

Eva Schwanenflügel, ingemaje lange, Esben Gustavussen og Heidi Larsen anbefalede denne kommentar
Torben Bjerrehuus

Emnet er interesssant. Hvem skal definerer hvorledes en diagnose stilles, fagfolk eller politikere?
Hvis nu emnet havde vaeret behandling af cancer, havde du saa foelt dig tryg ved en politiker havde defineret behandlingen heraf?
Liselott Blixt, har som naevnt spillet en hovedrolle for at virkeliggøre det omdiskuterede lovforslag om ME.
Selvsamme politiker anbefalede som formand for folketingets sundhedsudvalg for faa aar siden unge piger til IKKE at blive vaccineret med HPV vaccine, en vaccine der staerkt blev anbefalet af fagfolk, og som statistikkerne idag dokumenterer reducerer antal tilfaelde af livmoderhalskraeft. Mener Liselott Blixt fra DF mon stadig at unge piger og drenge ikke skal vaccineres mod HPV virus?

Cathrine Engsig

Torben Bjerrehuus: I NICE-Guidelines, som Danmark følger, anslås prævalensen for sygdommen således: "Overall, evidence suggests a population prevalence of at least 0.2–0.4%."
Da der ikke er et nationalt register for patienterne i Danmark, er tallet mellem 10.000 - 20.000 ud fra denne prævalens. ME er således ikke en sjælden sygdom.
https://www.nice.org.uk/guidance/cg53/chapter/Introduction

Esben Gustavussen

Læs nedenstående skrevet af mennesker, der har et førstehånds kendskab til sygdommen og til sundhedsvæsenets mangler, når dt gælder ME:

https://fredericiaavisen.dk/sundhedsstyrelsen-misinformerer-ministeren/?...

https://www.nrk.no/ytring/gi-me-syke-hjelp-som-virker-1.14851444?fbclid=...

https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/meninger/kommentarer/2754-mens-vi-...

Birte Lambjerggaard

Torben Bjerrehuus
Du har nu ikke helt forstået problemstillingen, men det er så ganske forståeligt i forhold til, hvordan medierne informerer omkring sagen, det er nemlig temmeligt fordrejet.
Folketinget har ikke blandet sig i, hvordan en diagnose skal stilles eller hvordan en behandling skal defineres - Et enigt folketing har blot stadfæstet de allerede gældende bestemmelser for sygdommen ME og dermed sat en stopper for dansk sundhedsvæsens forsøg på at ændre en anerkendt WHO diagnose til en selvopfundet ikke anerkendt funktionel lidelse.
ME har siden 1969 været indføjet som en fysisk neurologisk sygdom på WHO´s diagnoseliste og i sundhedsstyrelsens eget klassifikationssystem SKS under henholdsvis kode G93.3 og DG93.3.
Sundhedsstyrelsen selv udtaler, at ME skal følge retningslinjerne fra WHO i Danmark (det samme som folketingets bestemmelse)
Uddrag fra link: " Sundhedsstyrelsen udtaler følgende:
”Sygdommen Kronisk Træthedssyndrom diagnosticeres efter WHO’s sygdomsklassifikation ICD10 som G93.3: Postviralt Træthedssyndrom. Der er internationalt opstillet kriterier for diagnosen af det amerikanske Center for Disease Control,
CDC i 1994. Tilstanden er således anerkendt i Danmark som en somatisk sygdom."
https://www.ft.dk/samling/20061/almdel/suu/spm/681/svar/355631/401122.pd...

Torsten Jacobsen

Anina Weber, Eva Schwanenflügel,

Beklager det sene svar.

Jeg forsvarer ikke begrebet 'funktionelle lidelser', ej heller forveksler jeg det med 'holistisk medicin'. Jeg undrer mig over, at mine indlæg kan læses sådan, men sådan kan man jo være (selv)blind til tider. Fejlen er sikkert min.

Mine pointer er blot disse:

Der eksisterer i det eksisterende lægefaglige paradigme en for rigid skelnen mellem somatisk og psykisk sygdom: En manglende evne til at (an)erkende, at psyke og soma hænger uløseligt sammen.

Et konkret udtryk for dette paradigmes grundstød mod virkeligheden, er for eksempel lidelser som ME.

I stedet for at interessere sig for den enkelte lidendes ganske psyko-somatiske livshistorie, indlejret som den er i en social virkelighed, så strides interessenter om definitionsretten:

'Hysteri' (hypokondri) eller spekulative somatiske årsagsforklaringer. Enten - Eller!

Det nærmer sig kætteri - ifølge det herskende lægefaglige paradigme - at hævde, at meget virkelige fysiske symptomer, fysiologiske tilstande, kan have primærgrund i psykiske tilstande. At der er en meget direkte - uløselig - sammenhæng mellem psyke og soma.

Ironisk nok får man gerne samme kætterske stempel, hvis man hævder det samme i patientforeninger, eller blandt pårørende til mennesker ramt af disse 'funktionelle lidelser': Her hersker en til fortvivlelse grad af agtpågivenhed i forhold til ethvert udsagn, der blot antyder at lidelsen har sit udspring i et socio-psyko-somatisk hele. For et sådant udsagn - en sådan påstand - tolkes nærmest per automatik som en bebrejdelse af den syge selv, eller værre endnu, af den syges omgivelser..

Jeg forstår udmærket denne vægring i begge lejre. Blot er den, sagens alvor taget i betragtning, i sidste ende ganske uacceptabel..

Torsten Jacobsen

I forlængelse, en perspektivering:

Auto-Immune Illnesses + Narcissism | Dr. Gabor Mate
http://www.youtube.com/watch?v=_zGpHxdui4k&t=4m17s

Torsten Jacobsen

Og, i endnu en forlængelse:

Vi lever i dag i et samfund, hvor begrebet 'psykisk sårbar' betragtes som en lidelse, en mangeltilstand. Ikke just et forhold vi fristes til at nævne i et job-interview, eller på en første date, vel?

Hvad signalerer dette forhold? Hvad er alternativet til at være psykisk sårbar? Hvad er ifølge stærke kræfter i dette samfund idealtilstanden?

Vi lever i et vanvid, kære venner, hvor den mest menneskelige komponent i vores ganske væren stigmatiseres, gøres nar af, anbefales undertrykt..

Cathrine Engsig

Kære Torsten Jacobsen
Måske det ville være en god ide at du kiggede på dette som blot repræsenterer de seneste 5 år indenfor den internationale ME-videns/fagsamfund
https://me-foreningen.dk/wp-content/uploads/2019/11/ME-Forskning-oversig...
Forskningen og andre landes sundhedsmyndigheder har forlængst forladt de psykosomatiske hypoteser som før har forsøgt at forklare dette som sygdomsårsag. Når det er sagt har mange kronisk fysisk syge mennesker gavn af lidt terapi til at lære at leve med det funktionstab og tab af liv som en alvorlig neuroimmun sygdom som ME er.

Torsten Jacobsen

Cathrine Engsig,

Jeg nægter ganske enkelt at tro på, at du har hverken læst eller forstået samtlige de artikler, som du nu har sendt mig en udførlig liste over. Altså har du blot sendt mig en liste over videnskabelige artikler. Denne form for 'fallacy' - ikke gyldig argumentation - kalder man 'an appeal to an authority', og den virker derfor ikke overbevisende på tænkende mennesker..

Hvis du har lyst til at påpege noget meningsfuldt du har læst i en eller flere af de i listen beskrevne artikler, så er du naturligvis velkommen. Jeg vil lytte med interesse.

Men inden ugen således får to torsdage, så bør jeg måske lige kridte linjerne op igen?

Jeg hævder IKKE, at der ikke er en fysiologisk - somatisk - komponent til ME - og mange andre 'kroniske lidelser'. Jeg hævder blot, at der eksisterer en uløselig sammenhæng mellem psyke og soma.

Du kan ikke argumentere mod dette synspunkt, blot ved at hævde, at 'forskningen' og 'andre landes sundhedsmyndigheder' for længst har opgivet en sådan forståelse af en lidelse som ME.

For min ganske pointe er jo netop, at denne forståelse 'aldrig' har eksisteret.

Du burde virkelig se det interview - et kritisk interview - med Gabor Maté, som jeg linkede til tidligere, 30. januar, 2020 - 19:39. Jeg gad godt vide, hvad du mener om det?

Torsten Jacobsen

Jeg kan også anbefale denne forelæsning:

When the Body Says No:Mind/body Unity and the Stress-Disease Connection W/ Dr. Gabor Maté
https://www.youtube.com/watch?v=LsBRrVqAAs8