Læsetid: 5 min.

25-årig er kommunalansat og født i Danmark – men må ikke få at vide, hvorfor han ikke kan blive dansk statsborger

Deniz opfylder alle krav til at få dansk statsborgerskab og fik sidste efterår besked om, at han stod til at komme på loven. Alligevel fik han et halvt år senere et overraskende afslag uden begrundelse og uden klagemulighed, et såkaldt PET-afslag. Institut for Menneskerettigheder mener, at den praksis er konventionsstridig
11. januar 2020

I en lejlighed et sted i Nordsjælland sidder en mand og undrer sig. Undrer sig over et brev, han den 8. april 2019 modtog fra Indfødsretskontoret i Udlændinge- og Integrationsministeriet. Det var et afslag på statsborgerskab – og som der stod i brevet:

»Det er samtidig besluttet, at De er udelukket fra optagelse på lovforslag om indfødsrets meddelelse i to år (…) Der kan ikke gives nogen begrundelse for afgørelsen.«

Ifølge afslaget var det Folketingets Indfødsretsudvalg, der havde truffet beslutningen, som altså ikke kunne påklages til andre myndigheder.

»Jeg ringede til Indfødsretskontoret med det samme, men det ville ikke oplyse så meget,« siger Deniz.

Han er 25 år, af kurdisk afstamning og født og opvokset i Danmark. Han har en videregående uddannelse inden for økonomi og arbejder som økonomisk konsulent i sin hjemkommune i Nordsjælland. I sin fritid er han lønnet fodboldtræner for 12-14-årige drenge i en lokal sportsklub.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Eva Schwanenflügel
 • Christian Mondrup
 • Poul Erik Riis
 • David Breuer
 • Katrine Damm
 • Lillian Larsen
 • Viggo Okholm
 • Steffen Gliese
 • Ib Gram-Jensen
 • Klaus Lundahl Engelholt
 • Bjarne Jørgensen
 • erik pedersen
 • Bjørn Pedersen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Dorte Sørensen
 • Marianne Stockmarr
Eva Schwanenflügel, Christian Mondrup, Poul Erik Riis, David Breuer, Katrine Damm, Lillian Larsen, Viggo Okholm, Steffen Gliese, Ib Gram-Jensen, Klaus Lundahl Engelholt, Bjarne Jørgensen, erik pedersen, Bjørn Pedersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Dorte Sørensen og Marianne Stockmarr anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kenneth Jacobsen

Man kan regne med Tesfaye, når det kommer til pr automatik at fastholde praksis på udlændingeområdet, som strider mod sund fornuft og rammer folk, der er stemmer i ikke at behandle ordentligt. Sandelig godt at vi fik en ny regering.

Eva Schwanenflügel, Poul Simonsen, Rikke Nielsen, Søren Andersen, Hans Larsen, Mogens Holme, Allan Stampe Kristiansen, David Breuer, Christel Gruner-Olesen, Karsten Lundsby, John Liebach, Steffen Gliese, Flemming Berger, Klaus Lundahl Engelholt, Peter Beck-Lauritzen, Mikkel Zess, Gert Romme og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Et PET afslag uddeles ikke for at få tiden til at gå. Der er en god grund til det bliver givet. Og Danmarks sikkerhed har forrang.

Personen er sikkert udmærket godt selv klar over hvad det omhandler.

Henrik Andersen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Emil Davidsen

Det der er forrykt er at indfødsrets medlemmer ikke får den underliggende begrundelse og adgang til materialet bag. Det kræver blind tillid til PET at synes sådan en praktis er uproblematisk. Her kan blot en enkelt embedsmand sidde med sin egen agenda, noget vi for nyligt er blevet om stadig forekommer i Danmark.

Claus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Poul Simonsen, Mogens Holme, Allan Stampe Kristiansen, Sus johnsen, Karsten Lundsby, John Liebach og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

I Danmark er enevældet jo aldrig afskaffet, og man betvivler jo ikke enevældens afgørelser, de er loven. Og slår enevældet en skid, er den skid lov.

Allan Stampe Kristiansen, Flemming Berger og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar
Ib Gram-Jensen

Man skal da være mere end almindeligt optimistisk for at tage for givet, at en efterretningstjeneste aldrig kan begå en fejl; selvfølgelig skal ansøgere om statsborgerskab kunne klage og få efterretningstjenestens vurdering prøvet ved en domstol.

Claus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Poul Simonsen, Rikke Nielsen, Søren Andersen, Hans Larsen, Mogens Holme, Allan Stampe Kristiansen, Benjamin Bjerre, David Breuer, Karsten Lundsby, Lillian Larsen, John Liebach, Steffen Gliese, Flemming Berger og Jette Randrup anbefalede denne kommentar
Emil Davidsen

Antager du hentyder til min kommentar Jens Peter Hansen. Hvis det er korrekt antaget så er embedsmanden i dette tilfælde en person ansat i politiets efterretningstjeneste. Sidst jeg tjekkede var betegnelsen på ingen måde begrænset til kommunal ansatte.

Steffen Gliese

Emil Davidsen, der er ingen grænser for den blindhed, der kan opvises af især borgerlige medlemmer af Folketinget.
I går kunne en konservativ forsvarsordfører ikke forestille sig, at der kunne være noget problematisk i, at kronprinsen mødes med militærets øverste top under private omstændigheder.

Claus Nielsen, Allan Stampe Kristiansen, Karsten Lundsby og John Liebach anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

Ganske forekommer der fra tid til anden eksempler på kritisabel adfærd blandt landets godt 825.000 offentlige ansatte. Der er også eksempler på, at disse træffer forkerte afgørelser, men generelt er der ikke et seriøst grundlag for hverken at kritisere sagsbehandlingen eller anfægte forvaltningsafgørelsers lovmedholdelighed i det her kongerige.

Erik Fuglsang

Tilrettet:
Ganske vist forekommer der fra tid til anden eksempler på kritisabel adfærd blandt landets godt 825.000 offentlige ansatte. Der er også eksempler på, at disse træffer forkerte afgørelser, men generelt er der ikke et seriøst grundlag for hverken at kritisere sagsbehandlingen eller anfægte forvaltningsafgørelsers lovmedholdelighed i det her kongerige.

Emil Davidsen

Dette er en problemstilling der er ligeså gammel som civilisationen selv. Quis custodiet ipsos custodes. Mit problem er ikke, at det er sjældent at vore myndigheder og mere specifikt, få personer ansat i dem, svigter samfundets tillid. Det er at en myndighed som PET efter alt at dømme har meget lille transparenthed overfor vores folkevalgte. Demokratier bliver ikke til diktaturer ved at nogen kommer og truer dig med en pistol, de gør det ved at nogen fortæller dig hvad du må sige, hvor du må være og hvad du må gøre - for din egen (og/eller samfundets) sikkerheds skyld!

Claus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Kenneth Jacobsen, Jens Erik Starup, Jens Kofoed, Allan Stampe Kristiansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar