Læsetid: 9 min.

600.000 danskeres løn og arbejdsvilkår afgøres de næste måneder: Her er det, du skal vide om OK20

Overenskomstforhandlingerne 2020 er skudt i gang. De kampe, som tages undervejs, og de forlig, der til sidst indgås, kommer til at forme arbejdslivet for 600.000 danskere, men får også indirekte betydning for hele Danmarks økonomi. Information guider til, hvad du skal vide om OK20
Overenskomstforhandlingerne 2020 er skudt i gang. De kampe, som tages undervejs, og de forlig, der til sidst indgås, kommer til at forme arbejdslivet for 600.000 danskere, men får også indirekte betydning for hele Danmarks økonomi. Information guider til, hvad du skal vide om OK20

Sofie Holm Larsen

22. januar 2020

Det hele er startet i Industriens Hus

1. marts i år udløber overenskomsterne om løn og arbejdsvilkår for 600.000 danske lønmodtagere i private job. Det gælder for alt fra lastbilchauffører til slagteriarbejdere. Derfor mødtes de første forhandlere for arbejdsgiverne og lønmodtagerne for første gang den 8. januar i Industriens Hus på Rådhuspladsen i København og skød OK20 – Overenskomstforhandlingerne 2020 – i gang.

Det lyder måske kedeligt, teknisk og procesagtigt, men de kampe, som tages undervejs, og de forlig, der til sidst indgås, kommer til både at forme det private og faktisk også indirekte det offentlige arbejdsmarked – og dermed hele den danske økonomi.

Det er ikke tilfældigt, at de omfattende forhandlinger begynder i Industriens Hus mellem arbejdsgiverorganisationen Dansk Industri og lønmodtagerpendanten CO-Industri. Det skyldes blandt andet, at mange job i industrien er konkurrenceudsatte, fortæller Nana Wesley Hansen, som er lektor i arbejdsmarkedsstudier på Københavns Universitet. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu