Nyhed
Læsetid: 5 min.

Beboere i Mjølnerparken får tilbud om genhusning, de ikke har råd til

Halvdelen af Mjølnerparken skal sælges på grund af ghettopakken. Det betyder, at flere beboere skal genhuses uden for det sociale boligområde, men nogle af dem tilbydes lejligheder, de ikke har råd til at betale. Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen erkender problemet, men kan ikke stille noget op
Information har set eksempler på tre genhusningstilbud, der er op til 30 procent dyrere end de lejligheder i Mjølnerparken, beboerne kommer fra. To berørte familier fortæller til Information, at de ikke har råd til at sige ja til at blive genhuset.

Information har set eksempler på tre genhusningstilbud, der er op til 30 procent dyrere end de lejligheder i Mjølnerparken, beboerne kommer fra. To berørte familier fortæller til Information, at de ikke har råd til at sige ja til at blive genhuset.

Sarah Hartvigsen Juncker

Indland
27. januar 2020

Cirka halvdelen af beboerne i Mjølnerparken på Nørrebro må de kommende år flytte, fordi deres lejligheder skal sælges som følge af den nye ghettolovgivning. Derfor er det almene boligselskab Bo-Vita, der ejer Mjølnerparken, begyndt at sende tilbud på andre lejligheder til de lejere, der har sagt ja til genhusning.

Men flere af tilbuddene er langt dyrere end de lejligheder, beboerne har nu. Og det var helt forventeligt, at der ville komme mangel på de helt billige boliger, når man på grund af ghettopakken begyndte at nedlægge almene boliger, lyder det fra Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL).

»Det er klart, at bygninger bygget for 30 år siden er billigere. Og vi har allerede svært ved at skaffe nok billige boliger til de mest udsatte. Derfor kæmper vi for ikke at fjerne de billige boliger, vi allerede har. For de kommer ikke tilbage,« siger borgmesteren, der som medlem af Enhedslisten er imod ghettopakken.

Information har set eksempler på tre genhusningstilbud, der er op til 30 procent dyrere end de lejligheder, beboerne kommer fra. To familier fortæller til Information, at de ikke har råd til at sige ja til at blive genhuset.

En af dem er Mousa Saaed. Han har boet i Mjølnerparken i ti år, men har ikke nogen særlig tilknytning til området. Derfor sagde han ja til at blive genhuset, da boligselskabet Bo-Vita første gang opfordrede beboere til at flytte på grund af det forestående salg.

»Det er det samme, om jeg bor her eller en anden del af byen. Men hvis jeg skal flytte herfra, så skal jeg have råd til det,« siger han.

Dyrere og dårligere

Mousa Saaed har fået tre tilbud, som alle sammen er for dyre. I dag betaler han omkring 6.350 kroner i husleje inklusive vand og varme. Et af de tilbud, han har fået – og som Information har set – er en almen lejlighed i Hellerup på nogenlunde samme størrelse som den, han bor i nu. Den koster bare 2.000 kroner mere om måneden, nemlig 9.400 kroner, inklusive vand og varme.

Mousa Saeed fortæller, at han har fået yderligere to tilbud til henholdsvis 9.000 kroner og 10.000 kroner. Han har måttet sige nej til alle tre lejligheder, fordi han ikke har råd til huslejen. Han har nemlig 11.000 kroner at leve for om måneden, fordi han er på kontanthjælp.

»Jeg sagde, at jeg ikke har noget imod at betale en lejlighed til 8.000 kroner. Jeg har søgt på Nørrebro, Amager, Østerbro og Valby. Men boligselskabet har sagt til mig, at der ikke er noget til den pris,« siger Mousa Saeed.

Information har spurgt formanden for Bo-Vita, Jan Hyttel, om det er et problem at skaffe boliger, der er tilstrækkeligt billige, og hvad boligselskabet i så fald vil gøre.

»Vi er i tæt dialog med hver enkelt beboer, der har meldt sig til frivillig genhusning. Drøftelser om den fremtidige husleje indgår som et væsentligt emne i denne dialog, og hidtil har det været muligt at finde en fælles løsning for alle de beboere, der ønsker frivillig genhusning,« svarer Jan Hyttel på mail.

En anden familie, der har fået tilbudt dyre lejligheder, er Faizas. Faiza er et opdigtet navn, da hun ønsker at være anonym. Hun optræder også i en anden af Informations artikler om genhusning af Mjølnerparkens beboere. Her fortæller hun, at hun skrev sig op på boligselskabets frivillige genhusningsliste, fordi hun var bange for konsekvenserne ved ikke at gøre det.

Hendes familie har fået to tilbud på lejligheder uden for Mjølnerparken. Den første lå i Valby, langt væk fra børnenes skole, og kostede 11.000 kroner.

»Den var større, men den lå langt væk og var meget dyrere end den lejlighed, vi bor i nu,« siger hun.

Deres lejlighed i Mjølnerparken koster 7.500 kroner om måneden og består af to soveværelser, en stue, et køkken og et toilet. Og så har den en altan.

Den anden lejlighed, familien har fået tilbudt, ligger i Københavns Nordvestkvarter. Den har samme antal kvadratmeter, men ikke nogen altan. Og så koster den 9.400 kroner.

»Min min mand og jeg sagde, at den var meget dyr, så derfor vil vi ikke have den,« fortæller hun.

Faiza fortæller, at det gør hende stresset, at de tilbud, de får, er markant dyrere. Efter tre afslag på lejligheder bliver familiens ansøgning om ny bolig sat i bero. Det fremgår af de tilbud, de har fået.

»Vi er glade for at bo, hvor vi bor. Det er tæt på metro og min mands arbejde. Jeg har dårlig ryg og kan ikke bare flytte langt væk fra min familie og venner,« siger hun.

Adspurgt om, hvad der sker, når en beboer har sagt nej til tre konkrete tilbud om genhusning, svarer Jan Hyttel fra Bo-Vita på mail:

»I Bo-Vita gør vi alt, hvad vi kan, for at finde de rigtige boliger til dem, der har skrevet sig op til frivillig genhusning. Mjølnerparkens beboere har fortrinsret til en del af vores boliger i Bo-Vita. Vores ønske er at hjælpe beboerne, så meget som vi kan, så selv om man allerede har takket nej til to eller tre tilbud, så vil vi på nuværende tidspunkt fortsat forsøge at hjælpe beboere med en anden bolig i det omfang, det er muligt.«

På en lydfil fra et beboermøde i december fremgår det, at Bo-Vita har flyttet 22 familier fra Mjølnerparken siden maj 2019. Cirka halvdelen har fået en ny lejlighed af Bo-Vita. De andre er flyttet uden for København. Boligselskabet skal i alt flytte cirka 115 familier på permanente lejekontrakter.

Kommunen kan ikke hjælpe

Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen tror ikke, at det at flytte folk til dyrere lejligheder vil afhjælpe de problemer, som folk i ghettoområderne står med.

»Der kan være områder og mennesker, der er udsatte og har brug for et løft. Det løser man ikke ved at sælge gode boliger, som mennesker bor i,« siger hun.

Borgmesteren forklarer, at hun ikke har mulighed for at hjælpe beboerne. Enten kan de håbe på, at de får tilbudt noget, de har råd til. Eller også må de flytte ud af København, hvor lejeboliger typisk er billigere.

»Så kan de jo være tvunget til at flytte til Møn eller Lolland,« siger hun.

– Hvordan kan det være, at de ikke har ret til at blive genhuset til nogenlunde samme husleje?

»Det kunne man skrive ind i lovgivningen. Men det er desværre bare ikke sådan nu,« siger hun.

Mjølnerparken består af fire boligblokke, hvoraf to altså skal sælges. Ifølge borgmesteren bliver de efter al sandsynlighed solgt til en pensionskasse eller en anden privat investor, som skal tjene penge.

»De bliver aldrig til almene boliger igen og ender hos en privat investor, som skal tjene penge. Og de vil jo presse priserne op. Og privatudlejning er typisk mange procent dyrere,« siger hun.

– Hvad med at bygge nye, billige almene boliger?

»Man kan sige, at de nye, der bliver bygget, er dyrere end de gamle. Fordi grundpriserne er utroligt høje. Når vi så tillader, at de frasælges, er det rigtig svært for kommunen at hjælpe de københavnere, der mangler et sted at bo,« siger hun.

Serie

Mjølnerparken til salg

Kommuner og boligselskaber er ved at løse, hvordan 60 procent af de almene familieboliger i hårde ghettoområder skal fjernes som følge af ghettopakken. 12.-15.000 beboere risikerer at blive tvunget ud af deres hjem de kommende år. Information sætter i en række artikler fokus på Mjølnerparken i København, hvor halvdelen af lejlighederne skal sælges. Hvordan håndteres det? Og hvad tænker de mennesker, der bor der?

Seneste artikler

 • Boligministeriet er på slingrekurs i forhold til genhusning i Mjølnerparken

  17. november 2020
  Først mente Transport- og Boligministeriet, at genhusningen af beboere i Mjølnerparken skulle ske i Mjølnerparken. Men efter henvendelse fra en topembedsmand i Københavns Kommune udarbejdede ministeriet et notat, der ikke rigtig tog stilling. Det viser en aktindsigt. Senest har Kammeradvokaten slået fast, at genhusning skal ske i Mjølnerparken
 • Boligministeriets advokat: Beboere skal ikke tvangsflyttes ud af Mjølnerparken

  25. september 2020
  To karreer i Mjølnerparken skal sælges, og i længere tid har der været usikkerhed om, hvordan genhusningen af beboerne skulle foregå. Men nu har Boligministeriets advokat i sagen mellem ministeriet og en række beboere givet en klar vurdering: Beboerne skal ikke flyttes til andre dele af Storkøbenhavn, som deres boligselskab ellers har hævdet. De har derimod ret til at blive i Mjølnerparken
 • Boligministeriet giver ikke klar opbakning til at flytte beboere ud af Mjølnerparken

  10. juni 2020
  Boligselskabet Bo-Vita skal sælge to af Mjølnerparkens fire blokke og regner med at genhuse en del af beboerne andre steder i byen. Men er den plan lovlig? Det spørgsmål har Københavns Kommune efterlyst svar på i mere end et år. Ifølge et nyt svar fra Boligministeriet er det juridiske grundlag ikke entydigt
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Løsningen må være, at Folketinget laver en lov så grundene til almentboligbyggeri ikke må overstige en fast-pris, der ikke presser huslejen op. Der kan også bygges med vægge der kan flyttes efter behov osv.

Når Folketinget kan lovgive om at smide nogle folk ud af deres lejligheder så må de også kunne lovgive om at disse mennesker få en anden lejlighed inden for samme kommune til samme pris osv.

Allan Stampe Kristiansen, Rikke Nielsen, Eva Schwanenflügel, Tue Romanow, Jane Jensen, Michael Larsen, Susanne Kaspersen, Per Klüver, P.G. Olsen, Rolf Andersen, Kim Houmøller, Thora Hvidtfeldt Rasmussen, Carsten Munk, Viggo Okholm, Estermarie Mandelquist og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Etnisk udrensning på den danske måde.

Allan Stampe Kristiansen, Rikke Nielsen, Eva Schwanenflügel, Michael Larsen, Susanne Kaspersen, Per Klüver, Rolf Andersen, Mogens Holme, Carsten Munk, Nike Forsander Lorentsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Lav loven om så der bliver krav om uendret eller lavere husleje i 5-10 år ved genhusning! Det skal nok hjælpe.

Allan Stampe Kristiansen, Susanne Kaspersen og Per Klüver anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Det er en stjernetosset lovgivning.

Alvin Jensen, Allan Stampe Kristiansen, Rikke Nielsen, Eva Schwanenflügel, Jane Jensen, Susanne Kaspersen, Per Klüver, Rolf Andersen, Mogens Holme, Carsten Munk, Estermarie Mandelquist og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Høre lige et længere indslag i P1-morgen, hvor en fra Bo-Vita fortæller ,at de ikke kan omlæge boligerne til studieboliger og ældreboliger, da det vil være for dyrt at lave så mange badeværelser mv.
Men samtidig så smider de et ældrekollektiv ud - Samtidig mener han at kritikken alene er surhed over ghettopakken og der for uretfærdigt over for boligselskabet.

Lav loven om så boligselskaberne ikke ser en økonomisk fordel i at sælge ud i stedet for at omlægge boligerne. Ligeledes lav det lovligt at de almenelejligheder kan bygges så de også kan huse folk med lav økonomi samt få dem opført i ALLE kommuner - det vil give en sammensat beboersammensætning ALLE steder - og er det ikke det Folketinget ønsker - se bare at komme igang før i får ødelagt flere menneskers "liv".

Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Tue Romanow, Jane Jensen, Susanne Kaspersen, Lise Lotte Rahbek, Carsten Munk, Alvin Jensen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Jens Frederiksen

Er der ikke noget med, at der ét eller andet sted står, at "Boligen er ukrænkelig"? Eller husker jeg galt?

Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Michael Larsen, Susanne Kaspersen, Søren Kristensen, Kim Houmøller, Steffen Gliese og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Det er godt Information nu graver i det her, men dengang loven blev vedtaget kneb det for medierne at bruge deres reelle indflydelse for at få denne lov stoppet,som solekart er en diskriminerende lov helt uden sidestykke i historien. Utroligt at Sf og socialdemokratiet ikke her skærer igennem og op siger den lov. I Odense har vi så fået en aftale om at der for hver nedrivning skal bygges en ny, men prisgarantien er sikker også her en by i Rusland, men pyt boligsikringen kan måske dække en del, men så bliver det igen både et overgreb-en ekstra velfærds udgift og ressourcespillet er til at få øje på i en klima tid.Den eneste trøst det giver arbejde til håndværkere.

Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Jakob Trägårdh, Susanne Kaspersen, Per Klüver, Lise Lotte Rahbek, Dorte Sørensen, Mogens Holme, Steffen Gliese, Thora Hvidtfeldt Rasmussen, Carsten Munk og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Thora Hvidtfeldt Rasmussen

Selvfølgelig kan en socialdemokratisk minister gøre noget ved det. Hun kan arbejde på at opsige forliget.

Alvin Jensen, Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Viggo Okholm, Tue Romanow, Susanne Kaspersen, Per Klüver, Lise Lotte Rahbek, Dorte Sørensen, Mogens Holme, Kim Houmøller, Carsten Munk, Dorte Schmidt-Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
henrik poulsen

Det er næppe etnisk udrensning, snarere social udrensning. København bliver mere og mere en by for de rige. Denne gang sker det ved hjælp af lovgivning med stemmer fra S.

Alvin Jensen, Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Jane Jensen, Susanne Kaspersen, Per Klüver, Rolf Andersen, Ebbe Overbye og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Hvis de her mennesker ikke har råd til at bo andre steder, er det ikke fair at smide dem ud. Og et eller andet sted er det sikkert også ulovligt - eller også har det været det. Man burde benytte anledningen til at få bygget nogle billige boliger, som folk kan betale. Derefter kan man så ekspropriere folk. Den vej rundt. Det andet giver ligesom ikke rigtigt mening.

Alvin Jensen, Allan Stampe Kristiansen, Susanne Kaspersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Ib Christoffersen

Måske jeg skulle købe en blok og leje lejlighederne ud. Der er jo et stort marked og mange af dem behøver end ikke flytte.

Ib Christoffersen

Er der ikke andet, så kan de ve flytte ind på Rådhuset. Borgmester Nina er jo alligevel enten til fest i den 4 personers dobbeltseng eller sygemeldt.

Mikael Jensen

Hvis huslejen i de nye boliger er 30 % højere end dem som beboerne tvinges ud af, og der ikke er billige boliger til samme pris efterhånden, så kan enhver da sige sig selv, at indkomsterne skal tilsvarende op, det er da logik for burhøns. Vi kan ikke tillade boligspekulation i den skala uden at kompensere i bunden af samfundet, ellers bliver landet revet midt over. I perioden 2002 til 2017 har den rigeste del af befolkningen øget deres indkomst med 62 procent, mens den fattigste del har oplevet et fald på minus én procent. Det sidste er sket ved over tredive "reformer". De økonomer, som stort set vejleder folketingsmedlemmerne angående sociale nedskæringer herhjemme, har selv fordoblet deres egen løn de sidste 5 år, så "dygtige" er de.

Vi ser konstante sociale nedskæringer som rammer de udsatte og de svageste i samfundet, 82 % af politikerne i folketinget går ind for ødelæggende og nedværdigende nedskæringer, samt derefter skattelettelser til virksomhederne og boligejerne. Hvis vi ikke tager ved lære, fortsætter den økonomiske nedtur og uligheden øges, ingen andre samfundsgrupper kommer os til undsætning, tværtimod. Et land som i den grad er toptrimmet udelukket til virksomhedernes fordel, kan simpelt hen ikke undgå det sociale oprør.

Politikere har erklæret krig imod os, imod hele det almennyttige boligsystem, imod alle lejerne, imod over en million borgere. Derfor bliver vores boliger revet ned, derfor bliver vi fordrevet fra hjem og kommuner, og må søge ud til fattigere udkantsområder, og derfor bliver vores levevilkår forringet over de sidste årtier. Heldigvis har de sociale bevægelser vokset sig stærke. Dette er starten på det socialt oprør.

Vi skal have løftet mørkelægningen i lovgivningen så der igen kan komme lys over landet, og vi skal følge op på de spørgsmål som vi føler har værdi for vores samfund. Den nuværende førte nedskæringspolitik er skånsels og nådeløst blevet gennemført og fattiglovene vendes imod de borgere, der har brug for hjælp. Fornægtelse af fattigdom, ledighed, omsorg for svage og syge breder sig. Det vi skal have er en mere progressiv social politik, et bedre alternativt system til det nuværende, som lakker mod enden. Borgerne vil simpelt hen ikke finde sig i det længere. Nok er nok.

Genopbygningen af landet efter de borgerliges sammenbrud, giver plads til en anden retning. Vi skal forbedre levestandarden, boligforholdene samt levealderen og tilbageerobre kontrollen over vores eget liv. Dette kræver en aktivistisk tilgang for at påvirke vores økonomiske og sociale miljø. Skal underklassen have alle pengene fra nu af? Ja det skal vi, alle andre har fået i pose og sæk.

Der er intet diffust over vores ønsker for bedre levevilkår. Vi ved hvad der skal laves om på, love der diskriminerer og ødelægger vores liv, vi ved hvilke love som skal fjernes. Vi ved hvad der er galt med de antisociale love som hersker på vores område. Vi ved hvor lovene undertrykker os og hvor de forhindrer os i at få det bedre. Vi har ikke brug for en kommission eller at lytte til eksperter. Hvad med at spørge de mennesker som lovene omhandler? Er det ikke et af de vigtigste elementer i demokratiet?

Alvin Jensen, Ebbe Overbye, Viggo Okholm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Fuldstændig tåbeligt...