Der er udsigt til, at et bredt flertal af Folketingets 179 medlemmer vil støtte, at Folketinget nu får udarbejdet en politik for klimakompensation for flyrejser.
Selv om medlemmer af Folketinget, som Information har opgjort, på knap fem år har fløjet 7.588.538 kilometer – mere end 189 gange rundt om jorden – i forbindelse med udlandsrejser i regi af deres arbejde i Folketinget, så er det sket, uden at Folketinget har haft en politik for klimakompensation for flyrejser.
Præsidiet har dog i efteråret bedt Folketingets administration om at udarbejde et forslagskatalog og udpege effektive metoder til at reducere tingets klimabelastning.
Socialdemokratiet, Enhedslisten, De Radikale, SF, Alternativet og Inuit Ataqatigiit fremsatte for knap et år siden et beslutningsforslag, der ville forpligtige Folketinget til at være CO2-neutralt senest i 2020, ligesom Europa-Parlamentet har været det siden 2016.
»Derudover ønsker forslagsstillerne, at Folketinget skal kompensere for de mest forurenende aktiviteter. Her medfører især de mange flyrejser i Folketingets udvalg store CO2-udledninger,« hed det i forslaget, der dog bortfaldt på grund af valget.
De ti mest flyvende udvalg
- Det Udenrigspolitiske Nævn: 1.032.210 fløjne km.
- Europaudvalget: 740.827 km.
- Udenrigsudvalget: 736.484 km.
- Forsvarsudvalget: 442.292 km.
- Uddannelses- og Forskningsudvalget: 401.966 km.
- Erhvervsudvalget: 373.964 km.
- Ligestillingsudvalget: 342.394 km.
- Kulturudvalget: 335.571 km.
- Folketingets Præsidium: 330.864 km.
- Grønlandsudvalget: 319.100 km.
De seks partier har tilsammen 97 mandater i Folketinget efter valget sidste år.
Og nu kommer der også positive tilkendegivelser fra to af de mest flyvende venstrepolitikere, Michael Aastrup Jensen og Peter Juel Jensen, samt fra partifællen, gruppenæstformand Karsten Lauritzen, som Information kunne berette lørdag. Dermed synes et bredt flertal for klimakompensation for flyrejser at være hjemme.
»Det er helt sikkert, at Folketinget skal prøve at vise vejen også for virksomheder og andre,« siger Michael Aastrup Jensen, mens Peter Juel Jensen mener, at når »vi som lovgivende forsamling beder befolkningen om at reducere sit klimaaftryk, vil det være en fordel selv at gå forrest«.
Karsten Lauritzen vil afvente et kommende udspil fra Præsidiet, men »hvis klimakompensation bliver en del af Præsidiets samlede bud, så er vi ikke afvisende over for det,« siger han.
235 gange rundt om jorden
Folketingsmedlemmerne er ikke de eneste, der flyver udenlands i forbindelse med folketingsarbejde. I den opgjorte periode fra 1. januar 2015 til og med oktober 2019 har Folketingets ansatte fløjet 1.847.047 kilometer i forbindelse med assistance til udvalgene. Tallet for folketingsmedlemmer og ansatte giver sammenlagt 9.435.585 kilometer på vingerne – svarende til 235 gange rundt om jorden ved ækvator.
Der er stor forskel på de forskellige folketingsudvalgs rejseaktivitet. I top ligger medlemmerne i Det Udenrigspolitiske Nævn med over én million fløjne kilometer. Det svarer til udledning af 68 ton CO2 ifølge FN’s organisation for flytrafik ICAO’s konservative beregningsmodel. Så følger medlemmerne af Europaudvalget med godt 740.000 km og Udenrigsudvalget med godt 736.000 km.
Udvalgsrejsen med de flest fløjne kilometer var en studietur til USA i juni 2018, hvor 11 medlemmer af Forsvarsudvalget tilsammen fløj 370.348 kilometer for at »se og høre nærmere om F35 kampflyet, mødes med centrale forsvarspolitiske aktører samt besøge virksomheder inden for forsvarsindustrien«, som det hedder på ft.dk.
Sådan har vi gjort
Oplysninger om rejserne er hentet fra Folketingets hjemmeside under afsnittet vedrørende udvalgs- og delegationsrejser. De enkelte udvalgsrejsers længde i kilometer er på baggrund af de angivne destinationer, som de er offentliggjort af Folketinget, estimeret (inklusive mellemlandinger) ved hjælp af et værktøj udviklet af den internationale civile luftfartsorganisation ICAO, der hører under FN.
Klimakompensation er en fis i en hornlygte.
Lad os eksempelvis sige, man skal betale 200 kr for at klimakompensere sin flyrejse. Dvs neutralisere CO2-udslippet.
Så må det logisk betyde, at hvis man i stedet betaler 400 kr så trækkes der netto CO2 ud af atmosfæren.
Derfor er mit forslag, at politikernes flyrejser skal overkompenseres ved betaling af 400 kr pr rejse. På den måde bidrager politikerne til, at der trækkes CO2 ud af luften hver gang politikerne flyver.
Og mit forslag er, at alle (også politikere) skal betale efter både den skade der gøres ved flyrejser, og for hvad det koster at fjerne de skadelige stoffer igen.
Selv om det er aldeles urealistisk, vil det faktisk være ganske rimeligt. Og alternativer til politikernes flyrejser findes faktisk. - Hvad med video-møder og video konferencer?
Jeg ved ikke så meget om klimakompensation. Når man klimakompenserer sine flyrejser, betyder det så at et man betaler er nok, til at gøre ens rejse CO2 neutral gennem f.eks. plantning af skov?
Grunden til jeg spørger er, at det virker ekstremt billigt. Tænk over en sammenligning med bæredygtige CO2 kvoter. Forskere mener, at for, at CO2 kvoter skal have den ønskede effekt skal de koste 350-400 euro. Lige nu ligger de vidst lige under 30. Hvis man skulle til New York koster det ca. 3 tons CO2 fra Kastrup. Det ville altså sige en yderligere omkostning på 1050-1200 euro. Dette er vel og mærke for at det skal være bæredygtigt ie. reducere det nuværende forbrug. Hvordan kan man med 200,- få ens rejse til at være klimaneutral? Det virker absurd ift. den pris ren CO2 burde have. Kan nogen forklare hvordan det kan være SÅ billigt?
Flyv nu og der skal kompensere ved at plante træer der skal vokse i 10-20-30 år, mens den globale opvarmning stiger.
Har aldrig rigtig begrebet ideen om klimakompensation.
Og er det virkelig moralsk - og klimatisk - forsvarligt blot at købe aflad?
Se også: https://politiken.dk/indland/art7594908/»Klimakompensation-er-en-ny-form-for-kolonialisme«
Den eneste klimakompensation, der duer er at lave være med at flyve.
Alt andet er ren hykleri.