Nyhed
Læsetid: 3 min.

Cavling-vindere takkede kræftramte kvinder for at have mod til at stå frem

Jyllands-Postens Tea Krogh Sørensen og Morten Pihl får årets Cavling-pris for deres afdækning af, hvordan sundhedssystemet svigtede kvinder med brystkræft
De to journalister fra Jyllands-Posten, Morten Pihl og Tea Krogh Sørensen, vandt fredag en Cavling-pris for deres historier om kræftramte kvinder, der ikke fik dem behandling, de var berettiget til.

De to journalister fra Jyllands-Posten, Morten Pihl og Tea Krogh Sørensen, vandt fredag en Cavling-pris for deres historier om kræftramte kvinder, der ikke fik dem behandling, de var berettiget til.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland
4. januar 2020

Et års afdækning af et systematisk svigt af kræftsyge kvinder blev fredag belønnet med en Cavling-pris til Jyllands-Postens Tea Krogh Sørensen og Morten Pihl.

De to journalister har i mere end 85 artikler beskrevet, hvordan flere kvinder ikke har fået de undersøgelser for brystkræft, som de havde krav på.

Sagen startede med, at Region Sjælland selv fortalte, at en kvinde var blevet uhelbredeligt syg af kræft, fordi hun først med 184 dages forsinkelse fik stillet sin diagnose.

Det fik Morten Pihl fra Jyllands-Postens gravergruppe og sundhedsmedarbejder Tea Krogh Sørensen til at undersøge sagen. De to journalister fik blotlagt et systematisk svigt, hvor kvinder med mistanke om brystkræft ikke fik den undersøgelse, som de havde krav på ifølge de nationale retningslinjer.

Det vigtigste ved afdækningen handler om tilliden til sundhedssystemet, siger Morten Pihl, da Information fanger ham nærmest sveddampende med den tunge Cavling-statue i hånden minutter efter at prisen blev offentliggjort:

»Det vigtigste er, at vi har fået afdækket de svigt, der er sket, særligt i Region Sjælland, hvor de hævdede, at det var overstået i 2017 efter at have haft fire år med forkerte undersøgelser. Vi har afdækket, at det er foregået op til i dag.«

»Det er vigtigt af hensyn til kvinderne og den tillid, de skal kunne have til sundhedsvæsenet.«

Videre understreger Morten Pihl, at afdækningen også har vist, at myndighederne forsøgte at nedtone sagens alvor:

»Det er vigtigt, at vi har afdækket, at man har forsøgt med urigtige oplysninger og misinformation at nedtone sagens alvor. Vi skal kunne have tillid til, at embedsmændene kommer med sandheden. Det er spørgsmålet, om de har gjort det i denne sag.«

I sin takketale rettede Tea Krogh Sørensen fokus mod de kvinder, der har stået frem og fortalt om deres sygdomsforløb:

»Vi ville aldrig have stået her uden de kræftramte kvinder, der har haft modet til at stå frem i vores artikler. Deres bidrag har været altafgørende for os for at kunne skrive artiklerne om en urimelig kamp mod et sundhedssystem, der burde hjælpe os, men har svigtet. Det er ufatteligt og rystende, at regionerne helt bevidst har givet jer en dårligere behandling, end I burde have haft,« sagde hun i takketalen.

Det er Tea Krogh Sørensens første Cavling, men Morten Pihls tredje. Prisen betyder, at Pihls kone nu skal i gang med strikketøjet, fortæller han:

»I december har min kone strikket nissehuer til de to, jeg havde derhjemme. Nu skal der strikkes en tredje nissehue.«

Inden prisen blev offentliggjort, holdt statsminister Mette Frederiksen (S) – der også er pressens minister – en tale, hvor hun først gjorde sig lystig over pressens trang til at uddele priser, men hvor hun derefter hyldede den kritiske og undersøgende journalistik, der bider magthaverne i haserne.

Journalistforbundets formand, Tine Johansen, brugte sin tale til at tale om pressens vilkår, der er under pres. Tine Johansen fremhævede især drabet på den maltesiske journalist Daphne Galizia i 2017, inden hun vendte blikket tilbage til de fire Cavling-nominerede projekter:

»I har givet os historier, som afslører svigt i vores samfund og system. Og historier, som viser os andre menneskers perspektiv på verden. Det er noget af det fineste, der findes, og deri ligger meningen med at være journalist,« sagde Tine Johansen.

Dagbladet Information var i år nomineret med to forskellige projekter til Cavling-prisen.

Line Vaaben var nomineret med artikelserien ’1.417 drab i Danmark’, hvor hun dykkede ned i et omfattende forskningsprojekt om drab i Danmark.

Og journalisterne Martin Bahn, Louise Drivsholm og Lasse Skou Andersen var nomineret til årets Cavling-pris med artikelserien om oksekødsrapporten, hvor de tre journalister afslørede, hvordan landbruget finansierede og fik indflydelse på forskning på Aarhus Universitet.

Endelig var freelancejournalisten Sune Engel Rasmussen nomineret for bogen Nyt Blod – portræt af Afghanistans Generation 9/11, hvor han beskriver den generation, der er vokset op i Afghanistan efter terrorangrebet den 11. september 2001.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her