Nyhed
Læsetid: 7 min.

Folketingsmedlemmer fløj 189 gange rundt om Jorden – alligevel har Folketinget ikke en politik for klimakompensation

Siden 2015 har medlemmer af Folketinget tilsammen fløjet mere end 7,5 million kilometer. Alligevel har Folketinget ikke en politik for klimakompensation for flyrejser, og ingen politikere eller partier har af egen lomme betalt kompensation
Indland
18. januar 2020
Siden 2015 har medlemmer af Folketinget tilsammen fløjet mere end 7,5 million kilometer. Alligevel har Folketinget ikke en politik for klimakompensation for flyrejser, og ingen politikere eller partier har af egen lomme betalt kompensation

Jesse Jacob

Folketingspolitikere er et meget flyvende folkefærd. I alt har medlemmer af Folketinget i perioden fra den 1. januar 2015 til den 31. oktober 2019 fløjet 7.588.538 kilometer som led i folketingsarbejdet. Det svarer til næsten 10 gange frem og tilbage til Månen eller 189 gange rundt om Jorden.

Det viser en opgørelse, som Information har foretaget på baggrund af oplysninger fra Folketingets hjemmeside om udvalgsrejser og delegationer.

Folketinget klimakompenserer ikke for flyrejser, oplyser chefkonsulent Torben Peter Mikkelsen fra Folketingets administration og tilføjer:

»Der er endnu ikke taget politisk stilling til eventuelt køb af kompensation for CO2-udledning«.

Han fortæller også, at Folketingets Præsidium i september drøftede fremtidige initiativer hen imod at reducere klimabelastningen, og at administrationen er blevet bedt om at udarbejde et forslagskatalog og udpege løsninger, som giver den bedste effekt.

 

I den periode, som Information har undersøgt, har Folketinget indkøbt 1.293 flybilletter til i alt 266 udvalgsrejser. Folketingsmedlemmer er fløjet til fjerne rejsemål som eksempelvis Australien, Mali, Filippinerne og Mongoliet, eller de har deltaget i FN’s Generalforsamling i New York eller møder i Bruxelles.

61 af flybilletterne har været til folketingsmedlemmer, der er fløjet til møder eller arrangementer med miljø- eller klimamæssige forhold på programmet.

Ifølge udregninger gennemført ud fra FN’s luftfartsorganisation ICAO’s metode medfører folketingsudvalgenes samlede flyrejser i den undersøgte periode et CO2-udslip på 511 ton. Det svarer til det årlige CO2-udslip for mellem 50-60 gennemsnitsdanskere.

Det er ikke, fordi det vil vælte budgettet at købe klimakompensation for medlemmernes mange flyrejser. Tværtimod. Det samlede budget for rejserne er på 31,6 millioner kroner, og det ville koste under en halv million kroner at klimakompensere samtlige rejser alt efter metode.

Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), afviser ikke umiddelbart klimakompensation. Men det skal først undersøges nærmere.

»Spørgsmålet om køb af klimakompensation kunne være et værktøj, men det er mere kompliceret end som så, fordi det kan være vanskeligt at dokumentere et kompensationsprojekts reelle kvalitet og effekt,« skriver han i en mail til Information og fortsætter:

»Det vil være Præsidiet, der beslutter hvilke værktøjer og indsatser, Folketinget skal tage i brug. Den nye klimalov med bindende mål udstikker en retning frem mod 2030. Folketinget vil selvfølgelig yde sit bidrag til, at vi kommer i mål.«

Nogle flyselskaber har i visse tilfælde klimakompensation indbygget i flybillettens pris – for eksempel SAS. Det er derfor muligt, at Folketinget indirekte har klimakompenseret for nogle af rejserne. Information har siden før jul forsøgt at få svar fra Folketingets administration om, hvor mange af rejserne, der for eksempel har været med SAS. Det har ikke været muligt at få et svar før deadline.

Det siger politikerne

Information har på mail kontaktet de 20 folketingsmedlemmer, der har fløjet mest, og som fortsat er medlem af Folketinget, for at høre, om de af egen lomme har klimakompenseret for deres flyrejser. Ingen af de politikere, der har svaret, har selv betalt klimakompensation.

Den, der har fløjet længst, er Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen. Han går ind for, at Folketinget skal betale klimakompensation.

»Ja, det burde Folketinget gøre. Jeg er glad for, at den debat er startet, og emnet har blandt andet været diskuteret i Udenrigsudvalget og i Det Udenrigspolitiske Nævn, hvor jeg er medlem. Det er helt sikkert, at Folketinget skal prøve at vise vejen også for virksomheder og andre.«

Michael Aastrup Jensen siger, at selv om hans børn synes, at han rejser for meget, så »er det en del af jobbet som medlem af Udenrigsudvalget«.

Partifællen Peter Juel Jensen, der blandt andet har været forsvarsordfører, har i perioden fløjet næstlængst. Han siger, at de mange flykilometer »er dokumentation for, at jeg passer mit arbejde«, men han siger også, at klimakompensation er »en diskussion, vi vil tage i Folketinget i regi af Præsidiet«.

»Når vi som lovgivende forsamling beder befolkningen om at reducere sit klimaaftryk, vil det være en fordel selv at gå forrest. Men i første omgang vil jeg afvente et udspil fra Præsidiet.«

Søren Søndergaard, den tredje på listen, betaler ikke selv klimakompensation, men henviser til, at SAS, som han oftest flyver med, selv erklærer, at de klimakompenserer for rejsende, der er medlemmer af ordningen Eurobonus.

Den fjerde på listen, hvis man måler i fløjne kilometer er Alternativets Rasmus Nordqvist. Måler man til gengæld i antallet af flyrejser, er han den, der har fløjet flest gange. Han skriver i en mail, at »vi har fra Alternativets side taget den principielle beslutning, at vi klimakompenserer for de rejser og den øvrige CO2-udledning, vi har i regi af Alternativet. Det har vi gjort siden 2016, men ikke i regi af Folketinget. Personligt gør jeg det heller ikke i forhold til rejser med Folketinget«.

Hvad siger partierne?

Information har også regnet ud, hvor meget politikerne har fløjet opgjort på partier. Her er Socialdemokratiet det parti, hvor medlemmerne sammenlagt har fløjet længst. Gruppeformand Flemming Møller Mortensen svarer i en mail, at »som Folketingets største parti med flest medlemmer af Folketinget vil vi ret naturligt ligge højt på sådan en samlet opgørelse«.

Han henviser til, at udvalgsrejserne arrangeres og betales af Folketinget og dets udvalg og ikke af de politiske partier eller de enkelte politikere selv.

»Det vil derfor være Folketinget som institution, der skal vurdere mulige tiltag som for eksempel kompensation eller andet,« skriver han og tilføjer, at »det er positivt, at man i Præsidiet nu kigger på mulighederne for at tage initiativer, der kan bidrage til den grønne omstilling«.

Faktisk har ingen af de partier, Information har talt med, klimakompenseret for deres folketingsmedlemmers flyrejser i regi af Folketinget.

Venstres gruppenæstformand, Karsten Lauritzen, skriver i en mail, at Venstre »bakker op om det arbejde, der er sat i gang i Folketingets Præsidiet med at undersøge, hvordan Folketingets udledning af drivhusgasser kan neutraliseres. Hvis klimakompensation bliver en del af Præsidiets samlede bud, så er vi ikke afvisende overfor det.«

Asbjørn Lindsø, pressechef for Radikale, siger, at partiet ser rejserne som »en nødvendig del af jobbet som folketingspolitiker at lære af andre og opsøge inspiration«, og »derfor kan flyrejser ikke undgås«.

»Men det kan da være et oplagt tema for Folketingets udvalg for forretningsorden at diskutere,« tilføjer han.

Jakob Sølvhøj (EL) finder det ikke overraskende, at Enhedslisten som Folketingets fjerdestørste parti indtager en fjerdeplads.

Klimakompensation »må være et anliggende for Folketinget, og det er absolut en god idé, at Folketinget som institution går ind og kompenserer i forbindelse med flyrejser«, siger han.

Også SF mener, at Folketinget skal betale klimakompensation, siger klimaordfører Signe Munk, mens Morten Messerschmidt (DF) skriver, at når DF i store dele af den undersøgte periode var det andenstørste parti i Folketinget, »er det vel ingen skam ’kun’ at være tredjeøverst?«

Rasmus Nordqvist (Alt.) skriver, at »vi har foreslået, at Folketinget klimakompenserer for de rejser, som folketingsmedlemmer skal på for at passe deres arbejde. Det vil være helt oplagt og i øvrigt også i tråd med vores ambition om, at Folketinget skal være et CO2-neutralt parlament«.

Nye Borgerliges klimaordfører, Peter Seier Christensen, »mener ikke, at det skal være et krav at betale kompensation. Det ville blot fordyre rejserne. Vi mener heller ikke, at det er relevant. CO2-reduktion skal ske gennem forskning og udvikling, ikke via symbolpolitiske tiltag«.

Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance har ingen kommentarer.

Hvad koster klimakompensation?

FN’s luftfartsorganisation ICAO opgør alene CO2-udledningen ved flyvningen. Men luftfart påvirker også klimaet med det, som kaldes CO2-ekvivalenter eller CO2e. Derfor vurderes drivhuspåvirkningen fra luftfart som helhed til at være mere end dobbelt så stor som effekten fra CO2-udledningen alene.

Klimakompensation koster 67 eller 127 eller 164 kroner per ton CO2e – alt efter hvem man spørger.

Ifølge et notat fra den grønne tænketank Concito fra februar 2019 er det muligt at udvikle en klimabevidst flyrejsepolitik, der bør indebære, at der kompenseres for »hele flyrejsens klimafodaftryk«, og at kompensationen sker via »ordninger certificeret med de højeste standarder, som for eksempel Gold Standard eller Verified Carbon Standard«.

Organisationen Gold Standard forklarer i en mail til Information, at de anbefaler en pris på mellem 67 og 127 kroner per ton udledt CO2.

»Vi følger Fairtrade Climate Standards vejledning for minimumpriser og indregner derudover den yderligere værdi, der skabes af de miljømæssige og sociale fordele – ud over CO2-kompensation – ved de Gold Standard-certificerede projekter,« skriver Sarah Leugers, kommunikationsdirektør i Gold Standard.

Information har også forelagt opgørelsen over flyrejserne til det schweiziske klimakompensationsfirma Myclimate, der anbefaler, at Folketinget betaler ca. 450.000 kroner i kompensation for de opgjorte flyrejser.

Sådan har vi gjort

  • Oplysninger om rejserne er hentet fra Folketingets hjemmeside under afsnittet vedrørende udvalgs- og delegationsrejser. Folketinget har ikke en særskilt opgørelse over flyrejser.
  • Information har hentet oplysninger om samtlige offentliggjorte udvalgsrejser fra perioden 1. januar 2015 frem til og med oktober 2019. For hver rejse er samlet oplysninger om destinationen og formålet for rejsen, rejsens deltagere og rejsens budget og regnskab. Der er ikke præcise afrejsedetaljer på Folketingets hjemmeside – altså flyruter, flyselskaber mv.
  • De enkelte udvalgsrejsers længde i kilometer og CO2 aftryk er på baggrund af de angivne destinationer, som de er offentliggjort af Folketinget, estimeret, inklusive mellemlandinger, ved hjælp af et værktøj udviklet af den internationale civile luftfartsorganisation ICAO, der hører under FN.
  • ICAO’s CO2-beregner angiver alene den faktiske CO2-udledning på de angivne flyvninger, men ikke den øvrige klimabelastning fra flyvningen.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

“Kompensation for CO2-udledning”?

Hvad er det levebrødspolitikere ikke har forstået?
Når eksistensgrundlaget svinder og kampen om de få tilbageværende resurser stiger, vil konflikter tvinge befolkningerne på flugt.

Vores folkevalgte politikere burde stoppe med, at producere klimaforandringerne der skaber klimaflygtninge, øget økonomisk ulighed og fattigdom.

Der må tages klart afstand fra kortsigtede ‘ikke’ bæredygtige økonomiske og magtpolitiske interesser, hvor de ansvarlige politikere og økonomiske interessenter, efterfølgende beskylder ofrene for deres politik og investeringer, for deres på ofrene overlagte påførte ulykker.

Her er en liste over det overforbrug vores folkevalgte levebrødspolitikere, der selv tilhører CO2 udlednings problemets kerne, bør adressere, hvis der skal opnås målbar rettidig omhu for CO2 reduktion, før end det er for sent.

Slut med de største huse.
Slut med sommerhuse.
Slut med hjem nummer to.
Slut med prestige biler.
Slut med SUV biler.
Slut med to biler.
Slut med et liv konstant på farten.
Slut med et hyppigt flyver liv.
Slut med et business/first class flyver liv.
Slut med et eksorbitant overforbruger liv.

Det lader sig tydeligvis ikke gøre, at vores økomisk velbeslåede og beskyttede politikere og den økonomiske magtelite, skal bekæmpe det selv samme økonomiske system, de på egen hånd har opbygget til primært, at komme dem selv økonomisk til gode!

Minna Rasmussen, Morten Voss, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Per Torbensen, Søren Cramer Nielsen, Hanne Ribens, Knud Chr. Pedersen, Gert Romme, Ervin Lazar, Anne-Marie Krogsbøll, Hans Larsen, Tommy Clausen, Oluf Husted, Susanne Kaspersen og Poul Simonsen anbefalede denne kommentar

Måske skulle vi begynde med at spørge:

"Hvem får de bonus-point luftfartsselskaberne uddeler" Er det MF'erne, eller FT?

Da Danmarks Radio, i 2018, stoppede medarbejdernes egen brug af bonus-point,
var der vist stadig ingen der kunne bevise, at der blev selvangivet efter loven.

Og da slet ikke Nyhedsdirektør, Ulrik Haagerup, som dagligt fløj fra Jylland i mindst
syv år og havde tilladt, at Johs. Langkilde's hest kom med til USA (med bonus?)

Ole jakob Dueholm Bech, Anders Skot-Hansen, Eva Schwanenflügel, Poul Simonsen, Gert Romme, Anne-Marie Krogsbøll, Kim Houmøller og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Claus E. Petersen

Er "Klimakompensation" ikke bare en moderne eufemisme for "gude offer"?

Thomas Tanghus, Anders Skot-Hansen, Hans Jørgen Lassen, Eva Schwanenflügel og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

Hold nu op, sikke en gang forargelsesjournalistik.

189 gange rundt om jorden for 179 medlemmer, det er ca. 1 gang rundt om jorden pr. medlem. På næsten 6 år. Eller hvad der blot svarer til en enkelt tur/retur til f.eks. Los Angeles hvert 3. år. Langt mindre end hvad den almindelige dansker ville få mulighed for at rejse ekstra skulle Enhedslisten få held til at øge den grønne check som de plæderer for!!

Anders Sørensen

@Thomas Andersen, når nu det er så lidt, så skulle det vel dermed være en smal sag at kompensere. Man kunne endda gøre det med tilbagevirkende kraft.

Og jo, signalværdi betyder faktisk også noget.

Oluf Husted, Gitte Loeyche og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Rigtige mennesker lægger ikke krav ned over andre, som de ikke selv er villige til at efterleve. Jeg tror det er der hunden ligger begravet.

Gunner Boye Olesen

Man stopper ikke flyenes udledninger ved at klimakompensere. Frem for at give småpenge til udviklingslande via klimakompensation, bør vi begrænse flyvningen med flyafgifter og bedre alternativer. Folketinget burde starte med at vurdere hvor medlemmernes flyrejser kan erstattes af togrejser eller bus.

Samtidig bør Folketinget vedtage den klimabistand, vi har lovet udviklingslandene ved Paris Aftalen, til at reducere deres udledninger og klimatilpasse. Det vil batte langt mere end lidt klimakompensation.

Morten Lind, Minna Rasmussen, Flemming Berger, Anders Skot-Hansen og Hans Jørgen Lassen anbefalede denne kommentar

Hvis man bekymrer sig om klimaforandringerne, skal man ikke kompensere men undlade flyvning. Man kunne i det mindste starte med at droppe unødvendig flyvning for sjov.

https://ing.dk/artikel/flystriber-kan-opvarme-planeten-langt-mere-end-fl...

Denne forskning i luftfartens klimatryk er rimelig ny, men den tager da hul på problematikken.

Morten Lind, Flemming Berger, Anders Skot-Hansen og Hans Jørgen Lassen anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

Man kom ikke ind i himlen af at købe aflad af paven, så...

Oluf Husted, Minna Rasmussen, Carsten Munk og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lasse Glavind

Kunne man ikke - ligesom med kongehuset - forestille sig, at der var bare en enkelt kritisk journalist, der stillede spørgsmål ved det rationelle i, at danske folketingsmedlemmer rejser så meget rundt i verden. For hvis man samtidige ser på deres forvaltning af institutionerne her i DK, så kunne noget tyde på, at landet (og klimaet) ville have væsentlig bedre af, at de blev hjemme og koncentrerede sig om at løse deres opgaver her i landet - uden hele tiden at blive forstyrret af "inspirationsture", der tydeligvis ikke gør gavn.

Jeppe Lindholm

Folketinget kunne jo sende et dusin lerkomfure ned til de arme afrikanere som klimakompensation. Ja hvorfor ikke to eller tre dusin nu vi er igang. Det er der flere danske virksomheder der har gjort som klimaaflad og naturligvis for at kunne fremstå som "grønne" på deres hjemmesider med et klimaafladscertifikat.

Som en ekstra bonus kunne folketinget jo ligeledes skilte med sådan et klimaafladscertifikat. Det ser jo godt ud.

Jeppe Lindholm

Lerkomfur hva for noget??? Det her https://politiken.dk/indland/art7591503/Vestas-McDonalds-og-2.500-andre-...

Danmark på fuld fart for at rede klimaet. Ik. Det arnede mig der ville blive slået plat på det "grønne". Det er sket tidligere i 90'erne, hvor alt med et skulle være grønt. Indtil det ikke skulle det mere.

Tine Nørgaard

Alle statsligt og kommunalt ansattes rejseaktivitet er underlagt den klausul, at `billigst mulige befordringsmiddel skal benyttes´ (underforstået billigst i forhold til øjeblikkelig indkøbspris). Det forekommer at ligge lige til højrebenet for en selverklæret grøn regering at ændre denne klausul til `mindst klimabelastende befordringsmiddel skal benyttes´ og at lade dette gælde OGSÅ for folketingsmedlemmer.

Morten Lind, Thomas Tanghus og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Peter Tagesen

Seriøst, Information? Vi har teknologien. Og så vil min favoritavis stille spørgsmåltegn ved hvordan vores folkevalgte transporteres rundt. Jeg taler ikke om familien Jensen, der tager sydover på charter og tilbage et par gange om året afhængig af friværdien i murstenene. Jeg taler om vores folkevalgte - de mennesker, vi har valgt at lede vores samfund. Vores chefer.

Og så vover I at stille spørgsmål ved dette? Sig mig. Får I aldrig ondt i tæerne over de små sko?

Svend Erik Sokkelund

Jeg foreslår nedsættelse af en permanent arbejdsgruppe til at researche på og fremlægge de til enhver tid bedste og mest hensigtsmæssige teknikker & metoder til at mødes på nettet, både i små og store grupper og gerne arbejde for at disse bliver økonomisk overkommelige eller gratis at anvende.