Læsetid: 4 min.

Forbitret fløjopgør om at afløse Uffe Elbæk

Antallet af ‘aspiranter’ til at erstatte Uffe Elbæk som leder af Alternativet overstiger allerede antallet af folketingsmedlemmer: Favoritterne repræsenterer klart modsatrettede veje for det lille grønne græsrodsparti, og de personopgør, der lige nu bobler frem, risikerer at splitte Alternativet i flere fløje
Seks kandidater har indtil videre meldt sig som ‘aspiranter’ til formandsposten i Alternativet. Senest har det tidligere medlem af Folketinget, Josephine Fock, meldt sit kandidatur. Hun forlod ellers sit arbejde på Christiansborg i efteråret 2018. Ifølge Fock har »rigtig mange« opfordret hende til at stille op.

Seks kandidater har indtil videre meldt sig som ‘aspiranter’ til formandsposten i Alternativet. Senest har det tidligere medlem af Folketinget, Josephine Fock, meldt sit kandidatur. Hun forlod ellers sit arbejde på Christiansborg i efteråret 2018. Ifølge Fock har »rigtig mange« opfordret hende til at stille op.

Sigrid Nygaard

11. januar 2020

Spærregrænsen truer for Alternativet, og de næste ugers interne valg af ny leder kan blive eksistentielt afgørende for partiets fremtid: Hidtil er det kun få partier, som har formået at overleve at udskifte en stifter, der har været lige så dominerende som 65-årige Uffe Elbæk har været for Alternativets opblomstring.

Det skæbnesvangre spørgsmål er, om bevægelsen har vokset sig stærk nok til at kunne overleve næste folketingsvalg. For hvem kan træde ud af Uffe Elbæks skygge og skabe fornyet engagement blandt de delvist desillusionerede græsrødder? Vil formandskampen samle partiet eller snarere splitte medlemmerne i stridende fløje?

Bagved personopgørene gemmer sig tilmed et større strategisk valg for partiet, som missede muligheden for at præge den nye regering.

Efter valget i juni fik Alternativet manøvreret sig selv helt ud af kredsen bag det forståelsespapir, som ligger til grund for ambitionen om en reduktion i udledningen af drivhusgasser på 70 procent i 2030; en ambition, som Alternativet paradoksalt nok stod alene med for et år siden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anker Heegaard
  • Eva Schwanenflügel
  • Fødevarestyrelsen Mørkhøj
  • Steffen Gliese
  • Marianne Stockmarr
Anker Heegaard, Eva Schwanenflügel, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Steffen Gliese og Marianne Stockmarr anbefalede denne artikel

Kommentarer

Marianne Stockmarr

Lars Trier Mogensen har været ret inspireret af den nylige artikel i solidaritet,dk!

Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Susanne Kaspersen og Peter Knap anbefalede denne kommentar

Det er nu ikke Alternativet, der er vigtig. Det er de sager, Alternativet kæmper for, der betyder noget, og de skal nok finde både markante talspersoner og stigende opbakning med eller uden et egentlig politisk parti. Men tak til Å under Uffe. I har været det mindst skuffende parti.

Hanne Utoft, Viggo Okholm, Herdis Weins, Birthe Skyt, Susanne Kaspersen, Randi Christiansen, Kim Øverup, Lise Lotte Rahbek, Bina Seff, Steffen Gliese, Benta Victoria Gunnlögsson og Maia Aarskov anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Alternativets berettigelse er at finde i partiets evne til at sætte emner på dagsordenen. Især naturligvis klimadagsordenen. Men også borgerlønsdiskussionen, forvaltningsstrukturer herunder den miljø-og socioøkonomiske forvaltning, har man markeret sig i og været med til at påvirke.

Lige ned i den hvepserede hvor ingen formår at formulere et alternativ til det bestående, som en majoritet slutter op om. Det kan enten skyldes partiets uformåen eller, at opgaven implicerer så komplicerede forhold, at den tager tid at afklare og med de nødvendige indbyrdes brydninger, som må forekomme i en sådan proces.

Så tag lige og spis brød til, når man smider sten efter de andre. Og lad os huske den af alternativets mærkesager, som handler om, hvordan vi omgås. Det er så også een af de svære, fordi den rammer det psykodynamiske rum i hvilket forskellige mere eller mindre forstyrrede personligheder mødes og skal samarbejde. I hvilket omfang formår man at holde fokus på sagen - som i vidt omfang er langt mere uafklaret, end mange ønsker at give udtryk for - og i hvilket omfang blander man egen psykologi ind i samtalen.

Det er en værre pelle melle, og selvindsigt og altruisme er desværre ikke den største kompetence blandt vore forvaltere. Men vi må jo klø på, det bedste vi kan og så tage de klø, som evt fejltagelser måtte medføre. I en læringskurve som ifht den miljø-og socioøkonomiske nødvendighed bliver stadig stejlere. Yeah

Nis Jørgensen

Nu har jeg læst artiklen et par gange, uden at kunne finde den "forbitrede fløjkrig". Det tætteste man kommer er næstsidste afsnit, hvor Theresa Scavenius kritiserer Folketingsgruppen for ikke at være ambitiøs nok på det grønne, mens uspecificerede personer og "mange i Alternativet" kritiserer hende.

Morten Lind, Hans Larsen, Hanne Utoft, Steffen Gliese, Birthe Skyt og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Altså, sameksistensen indenfor partiet af de forskellige fløje er vel udtryk for, at de rummes og derfor netop ikke truer med at splitte.