Læsetid: 5 min.

Forsker: Vi mangler en langsigtet strategi for, hvad Danmark skal i den ny verdensorden

Trumps radikale udenrigspolitiske skifte har sat Danmark i en svær situation. De akutte kriser er blevet afværget, men på længere sigt er der brug for en ny samlet strategi, der – på samme måde som Sveriges feministiske udenrigspolitik – kan gøre det klart, hvad det er, Danmark vil i verden. Det siger professor Anders Wivel
»Når man har en præsident som Trump, der vender blikket indad i forhold til USA i højere grad, end man har gjort det tidligere, og fokuserer på USA’s nationale sikkerhed i meget snæver forstand, så rejser det spørgsmålet: Hvad er det egentlig, vi render rundt og laver rundt omkring i verden,« spørger professor Anders Wivel, der var med til at lave den krigsudredning, som blev igangsat efter V-regeringen havde lukket Irak- og Afghanistan-kommissionen.

»Når man har en præsident som Trump, der vender blikket indad i forhold til USA i højere grad, end man har gjort det tidligere, og fokuserer på USA’s nationale sikkerhed i meget snæver forstand, så rejser det spørgsmålet: Hvad er det egentlig, vi render rundt og laver rundt omkring i verden,« spørger professor Anders Wivel, der var med til at lave den krigsudredning, som blev igangsat efter V-regeringen havde lukket Irak- og Afghanistan-kommissionen.

Sigrid Nygaard

20. januar 2020

Under Den Kolde Krig havde Danmark en udenrigspolitik, som var baseret på fire hjørnestene.

Forsvaret og den militære sikkerhed var forankret i NATO og koblet op på USA som den stærkeste militærmagt.

Den udenrigsøkonomiske politik var centreret omkring Europa, mens politikken, der handlede om at fremme og skabe værdier, lå i de nordiske lande med FN som den platform, der blev brugt til at få udbredt værdierne i resten af verden.

Med Den Kolde Krigs afslutning kollapsede denne firedeling af politikken. Den væsentligste trussel mod Danmarks territorie – Sovjetunionen – forsvandt, og samtidig kom der en række nye krige og konflikter ude i verden, der ikke handlede om militært forsvar af dansk territorium.

Forsvaret blev omstillet til at deltage i internationale missioner, og Danmark gik beredvilligt med i operationer på Balkan og siden de amerikanskledede militære operationer i Irak og Afghanistan.

Nu blev udenrigspolitiske målsætninger forsøgt realiseret gennem militære midler sammen med USA på en måde, der ellers ikke er typisk for en småstat som Danmark.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
  • Christian Skoubye
  • Kurt Nielsen
Gert Romme, Christian Skoubye og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

Det er ikke protektionismen i USA med Trump, der er problemet, protektionismen beskytter verden imod de accelerede CO2 udledninger, der følger med plutokratiet og protektionismen, som styreform i USA.

Præsident Donald Trump holdt en taler til Iran, der belyser problemet, der bør addresseres af Danmark/EU med ny strategi.

Trump’s tale.
USA verdens rigeste land, bør frygtes af Iran, USA er uafhængig af olie fra Mellemøsten, USA er selvforsynende med olie, en netto eksportør og af denne årsag er USA et rigt land og et uafhængigt land.

Fakta er naturligvis, at det forhold, at USA i stigende grad er ‘afhængig’ af olie og gas, for at holde sulten fra døren i den brede befolkning i USA, det er naturligvis et ekstremt svaghedstegn økonomisk for USA og resten af verden, for den sags skyld.

Den langsigtet strategi der mangler på det sikkerhedspolitiske område med focus på verdens eneste supermagt USA, er en CO2 udlednings reduktions strategi der muliggør fortsat samhandel med USA, en ny strategi der giver økonomisk og medmenneskelig mening, samt strategi for den nødhjælp, som USA får brug for, når oprydningen efter Trump tager fart og en bæredygtig akut eksistentiel vigtig omstilling påbegynder.

‘Det USA amerikanerne, som de er flest lever i, det USA Trump vil give velstand på olie, kul og gas som energikilde.

Professor Philip Alston, United Nations Special Rapporteur on extreme poverty and human rights.
“US infant mortality rates in 2013 were the highest in the developed world.

Americans can expect to live shorter and sicker lives, compared to people living in any other rich democracy, and the “health gap” between the US and its peer countries continues to grow.

US inequality levels are far higher than those in most European countries.

Neglected tropical diseases, including Zika, are increasingly common in the USA.

It has been estimated that 12 million Americans live with a neglected parasitic infection. A 2017 report documents the prevalence of hookworm in Lowndes County, Alabama.

The US has the highest prevalence of obesity in the developed world.

In terms of access to water and sanitation the US ranks 36th in the world.

America has the highest incarceration rate in the world, ahead of Turkmenistan, El Salvador, Cuba, Thailand and the Russian Federation. Its rate is nearly five times the OECD average.

The youth poverty rate in the United States is the highest across the OECD with one quarter of youth living in poverty compared to less than 14% across the OECD.

The Stanford Center on Inequality and Poverty ranks the most well-off countries in terms of labor markets, poverty, safety net, wealth inequality, and economic mobility. The US comes in last of the top 10 most well-off countries, and 18th amongst the top 21.

In the OECD the US ranks 35th out of 37 in terms of poverty and inequality.

According to the World Income Inequality Database, the US has the highest Gini rate (measuring inequality) of all Western Countries.

The Stanford Center on Poverty and Inequality characterizes the US as “a clear and constant outlier in the child poverty league.

US child poverty rates are the highest amongst the six richest countries Canada, the United Kingdom, Ireland, Sweden and Norway.”

To read to full report,
Link: http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=22533&L...

Man får den tanke, at danske politikere ikke vil begrænses i deres muligheder for at være vedhæng til USA's udenrigspolitik af noget så obskurt som en national strategi.

En underviser på Københavns Universitet beskriver - meget rammende - den danske udenrigspolitik som lodsfisken (Naucrates ductor), der svømmer sammen med de store hajer.

Bjarne Bisgaard Jensen, Dorte Sørensen, gert rasmussen, Flemming Berger, Erik Winberg, Hanne Ribens, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Lars Løfgren, P.G. Olsen, Gert Romme og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Som jeg ser det, er Danmarks - måske eneste reelle mulighed, at sammen med andre EU-lande at udvikle en ny og mere retfærdig verdensorden, der bygger på demokrati, social ligestilling, fred og er til gavn for klima og miljø.

Som et lille land med en lille åben økonomi har Danmark ingen anden mulighed. Og Donald Trump har til fulde vist, at USA kun agerer til gavn for USA, og ikke har noget tilfælles med Danmark eller andre nationer, hvis det ikke samtidig er til entydig gavn for USA´s magtelite.

Dorte Sørensen, Niels Jakobs, Werner Gass og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Pay Now Or Pay Later:

Man kan sige at USA og EU har begået de samme fejl med bl.a. frihandel.

Når eksistensgrundlaget svinder og kampen om de få tilbageværende resurser stiger, vil konflikter tvinge befolkningerne på flugt.

Vores folkevalgte politikere burde som Trump, stoppe med, at producere klimaforandringerne der skaber klimaflygtninge, øget økonomisk ulighed og fattigdom.

Fra The European Green Deal.
“The European Green Deal is a response to these challenges. It is a new growth strategy that aims to transform the EU into a fair and prosperous society, with a modern, resource-efficient and competitive economy where there are no net emissions of greenhouse gases in 2050 and where economic growth is decoupled from resource use.”
Citat slut.
Link: https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/european-green-deal-communica...

Der er kun mindre forbrug i værktøjskassen for EU, hvis det ønskes, at handle i tide, det er fup og svindel fra EU, økonomien kan ikke vokse uden klimakatastrofen vokser med, uden bæredygtig energi.

Der er ikke stor forskeld på EU og Trump, når det kommer til fornuft eller mangel på samme og klimakatestrofen.

Bæredygtig elektricitet er estimeret til at bidrage med 9,3% af den globale elektricitet generation i 2018.

20% af det globale energiforbrug, der er elektricitet, ‘potientielt’ i fremtiden produceres af vedvarende energi.

80% af det globale energiforbrug er ikke elektricitet.

Fra link: BP.
Renewable electricity generation (excluding hydro) is estimated to account for 9.3% of global electricity generation in 2018.
The share of renewable power in global power generation reached nearly 8.4% in 2017”
Citat slut.
Link: https://www.bp.com/en/global/corporate/energy-economics/statistical-revi...

Prisen for frihandel på olie, gas og kul for USA er mere fattigdom udefra og indefra.

“Want To Reduce Migration? Spend Money On Climate Change, Not Border Security”
Link: https://www.forbes.com/sites/freylindsay/2018/11/30/want-to-reduce-migra...

“How Trump’s border crisis is driven by climate change”
Link: https://www.washingtonpost.com/world/2019/04/16/how-trumps-border-crisis...

“How Climate Change Is Fuelling the U.S. Border Crisis”
Link: https://www.newyorker.com/news/dispatch/how-climate-change-is-fuelling-t...

“How climate change is pushing Central American migrants to the US.”
Link: https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/apr/06/us-mexico-immigrat...

Jeppe Lindholm

Det er da ikke nemt med EU. Men uden vil det være en katastrofe på den lange bane. Sådan er det jo med mange ting.

Det er således heller ikke nemt så med Rusland lige for tiden. Men det kan sagtens blive meget være. Og det er bestemt ikke i hverken EU's eller Danmarks interesser på den lange bane.

Kunne godt forestille mig et Rusland som tilknyttet EU eller som medlem på den lange bane. Det ville medvirke til at sikre freden i Europa. Et Europa som har brændt igennem med 2 verdenskrige med vildt mange millioner af mennesker som ofre. Det ville da være fint at slippe for det en tredie gang. Synes jeg.

Anders Graae, Niels Jakobs, Flemming Berger og Niels Vest-Hansen anbefalede denne kommentar
Finn Jakobsen

Danmarks regering må i sagens natur sige nej tak til enhver form for strategi - hvad har vi lært af de sidste mange års 'aktivistiske udenrigspolitik', når det bare er en omskrivning af at underordne sig USA i tykt og tyndt? Vi har lært at tilpasse de udenrigsministerielle udtalelser til det rene 'ævle bævle, katten gør æg'. Så kan man kalde det strategi, hvis man synes om den slags. Når man så har med Trump at skaffe, skal man jo sørge for at være omstillingsparat i en ruf...