Læsetid: 8 min.

Københavns Universitet: »Den ekstra husleje for Niels Bohr-byggeriet svarer til, at vi skal fyre 170 professorer«

Niels Bohr-bygningen er blevet forsinket med fire år, og prisen er steget med to milliarder kroner. Information har besøgt byggeriet og genfortæller her historien om, hvordan det kunne gå så galt, og hvorfor byggeskandalen kan komme til at koste Københavns Universitet dyrt
Gangene og trapperne inde i Niels Bohr-bygningen burde vrimle med forskere og studerende og ansatte fra Københavns Universitet. Men det er forsinket, og derfor ligner flere steder inde i bygningen stadig en byggeplads.

Gangene og trapperne inde i Niels Bohr-bygningen burde vrimle med forskere og studerende og ansatte fra Københavns Universitet. Men det er forsinket, og derfor ligner flere steder inde i bygningen stadig en byggeplads.

Ditte Valente

3. februar 2020

Alt er stort og smukt tænkt ved Niels Bohr-byggeriet på Jagtvej.

Man kan udlede pi og Plancks konstant ud fra de fire forskellige slags glas i de mange skæve pyramider, der sidder uden på bygningen. Bag glasfacaden, som er med til at af- og nedkøle bygningen, ligger der træbeklædte atriumgårde og åbne gangarealer, hvor trapperne svæver i luften og danner uendelighedstegn.

Men trods de fine arkitektoniske detaljer og intentioner står den nye bygning i dag mest som et vartegn over, hvor galt det kan gå med offentlige byggeprojekter.

Her fire år efter de 52.000 kvadratmeter laboratorier, auditorier og kontorer til forskere og studerende på fysik og kemi skulle have stået færdige, er prisen ifølge Danmarks Radio oppe på mindst 3,67 milliarder kroner – to milliarder mere end de 1,6 milliarder kroner, som oprindeligt blev bevilget. Og prisen kan blive endnu højere, da byggeriet endnu ikke er færdigt.

Samtidig har Niels Bohr-byggeriet ført til en stribe af retslige tvister, som først bliver afgjort de kommende år, og som også kan komme til at koste, hvilket Danmarks Radio den seneste uge har beskrevet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anders Olesen
  • Eva Schwanenflügel
Anders Olesen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvad hedder den ansvarlige, der har kostet os de 2.000.000.000 kr.? Nåe, nej det med ansvarlige, det bruger vi ikke sådan rigtigt i det offentlige, så ingen navne her. Derfor kan det gentage sig igen og igen og igen og.....

og Steffen Gliese: Hvorfor i alverden skulle offentlige institutioner ikke betale husleje? Er det ikke udtryk for et reelt ressourceforbrug? Mener du, at de offentlige institutioner bare skulle leje sig ind på de dyreste steder uden at overveje, hvor høj huslejen er? Har du aldrig hørt om offentlige chefer, der bevilliger sig presigekontorer for egen skyld? Det er skruen uden ende. Hvorfor ikke en palæ-villa til hver chef?

Henrik Leffers

Jeg tror Steffen mente, at de ikke skulle betale husleje i bygninger, der er bygget af staten for at forbedre opgaver, som "det offentlige" skal varetage. Her er det så at lave bedre forskning og undervisning på universiterne.

Steffen Gliese

Præcis, Henrik Leffers. Det offentlige bør ikke skulle leje sig ind i i bygninger, der ikke er offentligt ejede, heller.

Enig med Steffen i det omfang at de(mange af dem) offentlige institutioner så ikke rigtigt må flytte til billigere placeringer når de nu skal betale husleje. Alternativt så må det være ud fra ønske om at de skal ligge hvor de gør og så kan staten da ligeså godt bare betale sig selv. Det virker som om man vil både det ene og det andet med nuværende husleje ordning.

Steffen Gliese

Et direktorat under bolig- eller kulturministeriet bør stå for vedligeholdelse og bygning af statens institutioner, uden brug af eksterne ansvarlige. Der er alt for meget tro på, at penge har en moraliserende virkning, som går folk til at gøre deres bedste; men det virker snarere til, at penge har en demoraliserende virkning, der får folk til at finde undskyldninger for at tage selv, når de kan - ved forsinkelser, manglende omhu og anden uansvarlighed. Så der må findes andre måder at ansvarliggøre og belønne folk på.

Per Christiansen

SKAL Københavns universitet bo der?
Skal de leje den bygning? Kunne de ikke bo et andet sted.
For den husleje må der være massevis af andre muligheder?

jens peter hansen

Skandalen ER da at et byggeri under statens vinger ingen som helst styring har haft og guderne må vide for hvilken gang er der ikke nogen der ansvarlige for sjusket. Dog der er der sågar en der har fået flidspræmie for at bygge en tunnel til tiden, mens det overjordiske bare sejlede. Er inkompetence en forudsætning for at få lov til at styre vores allesammens penge ?

"Det er vanvittigt, at offentlige institutioner skal betale "husleje".
"

Selvfølgelig skal de det. Og de burde betale markedsleje. Så kunne det være at nogle arbejdspladser flyttede ud af byerne