Læsetid: 6 min.

Kommuner: Vuggestuer trumfer klimasikring, så længe anlægsloftet også gælder klima

Kommunerne vil gerne tage større ansvar for den grønne omstilling. Men det kræver et opgør med de kommunale anlægsrammer, der lige nu skaber konflikt mellem velfærds- og klimainvesteringer. Det mener kommuneforeningen KL i et nyt klimaudspil. En dårlig idé, mener økonomisk vismand
Kommunerne kan ikke bare bygge lige så tosset, som de vil. Det skyldes anlægsloftet, der lægger et loft på, hvor meget nyt en kommune må bygge. På grund af anlægsloftet bliver kommuner tvunget til at vælge mellem at anlægge nye velfærdsinstitutioner som for eksempel vuggestuer på den ene side og lave klimatiltag på dne anden side. Det siger KL. 

Kommunerne kan ikke bare bygge lige så tosset, som de vil. Det skyldes anlægsloftet, der lægger et loft på, hvor meget nyt en kommune må bygge. På grund af anlægsloftet bliver kommuner tvunget til at vælge mellem at anlægge nye velfærdsinstitutioner som for eksempel vuggestuer på den ene side og lave klimatiltag på dne anden side. Det siger KL. 

Martin Lehmann

14. januar 2020

Landets 98 kommuner står foran en massiv udfordring. Mens statsminister Mette Frederiksen (S) vil løfte velfærden i hele Danmark, står hendes regering også bag den klimalov, der skal sikre en reduktion i Danmarks udslip af drivhusgasser på 70 procent i 2030.

Det skaber et paradoks for kommunerne, der står for omkring halvdelen af det samlede offentlige forbrug i Danmark. For samtidig med, at de skal investere flere penge til velfærd, skal de også levere på den største omstilling af samfundet i mange år.

Men særligt anlægsloftet, der bestemmer, hvor mange penge kommunerne må bruge på bygge- og renoveringsopgaver årligt, skaber en barriere for den kommunale klimaomstilling.

Det mener kommuneforeningen KL, der i sidste uge præsenterede et nyt klimaudspil med 48 konkrete anbefalinger til at mindske kommunernes udledning af CO2.

»Der er brug for, at vi rækker en hånd ud til regeringen og siger, at vi vil rigtig gerne være med til at løse de store udfordringer, der er med at få nedbragt vores CO2-udledninger,« siger Fredericia-borgmester Jacob Bjerregaard (S), der er formand for KL’s miljø og forsyningsudvalg.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu