Læsetid: 5 min.

Lægeforeningen afviser at dokumentere ikke lægefaglige forhold i ansøgninger om statsborgerskab

I et brev til udlændingeminister Mattias Tesfaye protesterer Lægeforeningen nu mod, at læger gøres til sagsbehandlere i ansøgninger om statsborgerskab. Og hvad værre er: Lægerne skal udtale sig om en række forhold om ansøgerne, som ikke har noget med den lægelige disciplin at gøre, mener foreningen
Formand for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, har på vegne af danske læger sendt et brev til udlændingeministeren. Han er ikke tilfreds med den rolle, læger lige nu skal spille i sager om statsborgerskab.

Formand for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, har på vegne af danske læger sendt et brev til udlændingeministeren. Han er ikke tilfreds med den rolle, læger lige nu skal spille i sager om statsborgerskab.

Joachim Rode

4. januar 2020

Kan en læge afgøre, om en funktionshæmmet person med for eksempel PTSD magter at tage den officielle Danskprøve på niveau 3, 2 eller 1? Hvad hvis den funktionshæmmede får stillet hjælpemidler til sin rådighed? Og hvordan er udsigterne inden for en femårig periode?

Nej, det kan en læge ikke afgøre, mener Lægeforeningens formand, Andreas Rudkøbing.

Det fremgår af et brev, som han på vegne af Lægeforeningen har sendt til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og hans ministerium samt Folketinget.

Men det er den slags spørgsmål, som læger skal udtale sig om, hvis de skal udfylde en lægeerklæring til ansøgere med funktionsnedsættelse, der vil bede om dispensation fra kravene om for eksempel danskprøve eller indfødsretsprøve for at få dansk statsborgerskab. Kravene til, hvad lægen skal attestere, er steget voldsomt, efter at VLAK-regeringen, S og DF i sommeren 2018 indgik en ny politisk aftale om indfødsret.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Alvin Jensen
  • Hanne Utoft
  • Thomas Tanghus
  • Eva Schwanenflügel
  • Johnny Christiansen
  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Marianne Stockmarr
  • Dorte Sørensen
Alvin Jensen, Hanne Utoft, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Johnny Christiansen, Maj-Britt Kent Hansen, Marianne Stockmarr og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Krister Meyersahm

Ansvaret for tildeling af statsborgerskab er alene de folkevalgtes, jvnf. Grundloven - det skal man ikke løbe fra ved at hente legitimitet hos læger læger eller andre.

David Joelsen, Alvin Jensen og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar