Læsetid: 7 min.

Mattias Tesfaye overdriver integrationsgrunduddannelsens evne til at få indvandrerkvinder i job

For nylig fremhævede Udlændinge- og Integrationsministeriet i en pressemeddelelse, at andelen af kvinder, der påbegynder integrationsgrunduddannelsen (IGU), er »tredoblet« på to år. Men der er tale om så små tal, at man ikke kan bruge dem til at konkludere noget, siger forskere. Minister erkender, at der er tale om »en dråbe i havet«
Meningen med IGU-uddannelsen er, at den skal få flygtninge i beskæftigelse. Siden den blev vedtaget i 2015, har langt flere mænd end kvinder været igennem de to år, uddannelsen varer.

Meningen med IGU-uddannelsen er, at den skal få flygtninge i beskæftigelse. Siden den blev vedtaget i 2015, har langt flere mænd end kvinder været igennem de to år, uddannelsen varer.

Sigrid Nygaard

21. januar 2020

Det er en overdrivelse, når Udlændinge- og Integrationsministeriet på baggrund af en ny analyse konkluderer, at integrationsgrunduddannelsen (IGU’en) har været en succes i forhold til at få flere indvandrerkvinder i job.

Det vurderer to forskere, efter at de har læst den nye analyse fra Udlændinge- og Integrationsministeriet og set tallene bag.

Ministeriet fremhæver i en pressemeddelelse, at der på to år er sket »en tredobling« i andelen af kvinder, der tager IGU. Som reaktion på analysen har udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) udtalt, at »vi har fået en gruppe i gang, der traditionelt har været svær at få ud på arbejdsmarkedet«.

Men forskningsleder ved Rockwool Fonden Jacob Nielsen Arendt fremhæver, at både antallet og andelen af kvinder, der kommer i IGU, stadig er »meget lavt«.

»Der er de her små svingninger over tid, og det hele foregår på meget lavt niveau. Så man kan ikke tale om, at man er kommet meget nærmere at få flere kvinder ud på arbejdsmarkedet,« siger han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Mondrup
  • Gert Romme
Christian Mondrup og Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Her er et link til loven- www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=181798 -, der er foreløbig på 3 år - så den kan ikke tage flere ind.
Hvordan er det gået med de der er ved at fuldføre den, har de lovning om at kommet i et regulært job efter endt uddannelse.
Hvor mange virksomheder har deltaget - osv......

Eva Schwanenflügel, Claus Nielsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Hvis vi vil have gang i området, må vi skabe bedre kvalitet. Jeg hører om en sprogundervisning, der er langt fra optimal, så folk med egne ressourcer går ud og køber sig til noget selv, hvorved vi skaber et svælg imellem indvandrerne, der er alt andet end hensigtsmæssigt.
IGU er attraktiv, og det er vist snarere for få, der får den tilbudt. end for få, der ikke kan motiveres - men meget ligger måske også i nogle uhensigtsmæssige valg, vi har truffet, fordi det var smart for samfundet, men ikke nødvendigvis så smart for borgerne.
Jeg tænker her på selve sosu-uddannelsen, der jo samlede flere -hjælperuddannelser med forskelligt indhold og forskellige ansøgere. Måske skulle man vende tilbage til sygehjælpere og hjemmehjælpere igen?

Flemming Berger og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Tesfaye, det er en bekvem måde at omgå virkeligheden! Det ødelægger tilliden!
På med "arbejds-handsken" (den kender du!)- og få denne målgruppe i ordentlige job og uddannelser, uden "skjult" tilskud til arbejdsgiverne! De samme arbejdsgivere, der råber på import af udenlandsk arbejdskraft! De er her jo allerede!

Eva Schwanenflügel, Herdis Weins, Lillian Larsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

@ Peter Beck-Lauritzen,

Er der da stadig nogle, der har tillid til Mattias Tesfaye?

Flemming Berger, Lillian Larsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

GR; jeg håber da, at Tesfaye stadig kan gøre en forskel, om ikke andet, så har han ansvaret, at leve op til.

Jens Mose Pedersen

Oh, lad mørkelygten lyse. Det er et perfekt eksempel på brug af mørkelygten. Det er ikke forkert - det er bare ikke retvisende.
De må have læst JSNs bog om hvordan man skal gøre.

Michael Friis

Måske skulle vi bare indse, at mange ikke ønsker at leve som danskerne:
Mor og far arbejder, og børnene bliver passet af andre.
(Dette indlæg er ikke ment som fortaler for at kvinderne skal tilbage til madgryderne)

Bent Nørgaard

Selvfølge skal man da have lov til at leve som man selv vil. Hvis familien ønsker at kvinden går hjem, er det deres valg. Det var meget almindeligt før i tiden. Så har man selvfølgeligt også sagt nej til diverse ydelser fra det offentlige. Alt andet et dobbeltmoralsk.

@ Bent Nørgaard,

Det var ikke blot almindeligt tidligere, at hustruen blev hjemme, og passede familien. I store dele af Forbundsrepublikken, samt de fleste latinske lande er dette da stadig mest almindeligt. Vi bor det meste af året i et område, der er præget af en lang række etniske grupper, og her er det ganske ualmindeligt at gifte kvinder arbejder ude - det gør stort set kun nogle af dem med lange og gode videregående uddannelser.

Michael Friis

Er problemet i virkeligheden Danmarks fordelagtige skilsmissevilkår:
Fradrag for bidrag hos yderen og skattefrihed for modtageren. Dvs en opfordring for folk til at blive skilt/flytte fra hinanden alene pga familiens økonomi.
Hvad man de facto gør er en helt anden sag.