Læsetid: 5 min.

Ny rapport: Hvert fjerde drab i Danmark blev begået af en psykisk syg

Ny rapport fra Justitsministeriet analyserer drabssager i Danmark fra 2012 til 2017. Drab begået af psykisk syge og partnerdrab på kvinder er de største enkeltstående kategorier. Organisationer efterlyser politisk handling for at nedbringe tallet
Billedet fra 2010 viser politiet undersøge det sted i Holstebro, hvor en 56-årig sagsbehandler blev dræbt. Drabsmanden var 28 år og blev idømt tidsubestemt psykiatrisk behandling. I den nye rapport fra Justitsministeriet ses det, at hvert fjerde drab i de undersøgte sager blev begået af en psykisk syg.

Billedet fra 2010 viser politiet undersøge det sted i Holstebro, hvor en 56-årig sagsbehandler blev dræbt. Drabsmanden var 28 år og blev idømt tidsubestemt psykiatrisk behandling. I den nye rapport fra Justitsministeriet ses det, at hvert fjerde drab i de undersøgte sager blev begået af en psykisk syg.

Morten Stricker

30. januar 2020

I de tidlige morgentimer den 9. december 2015 slog 18-årige Nicklas sin far ihjel. Først bankede han ham bevidstløs med et baseballbat, og derefter satte han ild til ham. Men Nicklas anede ikke, hvad han foretog sig. Han var psykotisk i gerningsøjeblikket, og i forbindelse med den efterfølgende retssag fik han diagnosen paranoid skizofreni og en dom til behandling på lukket retspsykiatrisk afdeling.

I en ny rapport fra Justitsministeriet, der udkommer i dag, analyseres domme for drab mellem 2012 og 2017. I hele 24 procent af sagerne har retten vurderet, at gerningsmanden var psykisk syg.

En af de 156 gerningsmænd i statistikken er Nicklas. Men sådan havde det ikke behøvet at være. Det mener hans søster Nana Martine, som forgæves forsøgte at få den hjælp, som hendes lillebror havde brug for. Det sidste halve år op til drabet havde han et omfattende misbrug, røg ind og ud af psykiatrisk afdeling og talte om at gøre skade både på sig selv og andre.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
  • Eva Schwanenflügel
Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer