Analyse
Læsetid: 4 min.

Regeringen vinder en dobbeltsejr efter nervepirrende Blackstone-drama

Boligaftalen mellem Socialdemokratiet, venstrefløjen og Dansk Folkeparti markerer et politisk nybrud: De Radikale er reelt blevet udskiftet med Dansk Folkeparti som støtteparti, og statsminister Mette Frederiksen kan nu satse på Kristian Thulesen Dahl i magtspillet om tidligere tilbagetrækning
Boligminister Kaare Dybvad (S).

Boligminister Kaare Dybvad (S).

Ida Guldbæk Arentsen

Indland
1. februar 2020

Endnu et udskudt valgløfte kan nu krydses af på listen: Med torsdagens aftale om et loft på boligspekulation har Socialdemokratiet fået indfriet et af sine mest ideologiske valgløfter, og boligminister Kaare Dybvad (S) er trådt i karakter som en ny tids socialingeniør, der evner at forvandle vidtløftige paroler til konkret politik. Boligaftalen er et trofæ for Socialdemokratiet.

Samtidig har S-regeringen opnået en endnu vigtigere strategisk sejr: Ved at udskifte De Radikales 16 mandater direkte med Dansk Folkepartis nøjagtig samme 16 mandater har statsminister Mette Frederiksen (S) åbnet en ny parlamentarisk flertalsmulighed, der kan vise sig gunstig i forbindelse med de videre forhandlinger om det endnu vigtigere valgløfte, nemlig rettigheden til tidligere tilbagetrækning. Blokpolitikken er for alvor under opbrud.

Betydningen af det dramatiske spil, der har bølget frem og tilbage på Christiansborg i ugens løb, kan næppe overvurderes: S-regeringen står markant styrket tilbage, efter De Radikale først gik solo og forsøgte at mønstre et borgerligt flertal uden om Socialdemokratiet, men til sidst måtte se sig overhalet venstre om af Dansk Folkeparti.

Politisk håndværk

Det socialpolitiske flertal, også kaldet for FOA-flertallet – efter partibogstaverne på SF, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet – som strateger i og omkring den tungere del af fagbevægelsen har satset og håbet på i årevis, er med ét slag blevet til virkelighed. Boligaftalen viser, at FOA-flertallet, inkl. Enhedslisten og Alternativet, rent faktisk kan mobiliseres, når det gælder.

Da boligminister Kaare Dybvad onsdag morgen annoncerede, at forhandlingerne om et indgreb over for kapitalfonde som Blackstone var brudt sammen – på grund af uenighed om karensperioden for huslejestigninger – forsøgte den radikale boligordfører Jens Rohde ellers at tage sagen i egen hånd og indkaldte de borgerlige partier til forhandlinger uden om regeringen: »Vi skylder ikke Socialdemokratiet noget«, lød ouverturen fra Jens Rohde.

Den tidligere politiske ordfører for Venstre øjnede muligheden for atter at gøre De Radikale til ’kongemager’ i dansk politik: »Ministeren skulle lære sig sit håndværk,« nåede det radikale folketingsmedlem at udtale i et mellemstykke af klimaks, inden alt pludselig begyndte at ramle for det lille parti, der tidligere har været vant til at sidde i regering sammen med Socialdemokratiet.

Pludselig i løbet af torsdag eftermiddag vendte Dansk Folkeparti rundt på en tallerken, og valgte at indgå aftalen med den socialdemokratiske boligminister frem for at forhandle videre om den skitse til en mulig aftale, som den radikale boligordfører hævdede at have på plads.

Ledelsen i Dansk Folkeparti erkendte tydeligvis, at det var mere opportunt at hjælpe S-regeringen til en sejr end at lade De Radikale triumfere som det nye omdrejningspunkt blandt de blå partier.

Da det stod klart, at Jens Rohde var ved at indtage rollen som den reelle leder af den borgerlige opposition, valgte Kristian Thulesen Dahl straks at skifte sin forhandler ud: Ud røg boligordfører Mette Dencker, og ind trådte den håndgangne mand, finansordfører René Christensen. Som det ofte er sket før med Dansk Folkeparti skiftede partiet holdning i allersidste øjeblik, efter lodret ordre oppefra.

Ydmygelsens nydelse

Det personlige bånd, som Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen har smedet gennem de senere år med Kristian Thulesen Dahl viste sig at være yderst værdifuldt. Den udslagsgivende faktor synes dog at være muligheden for at ydmyge De Radikale.

Ugens turbulens har afsløret to vigtige dynamikker, der bestyrker statsministerens i forvejen solide greb om magten: For det første er der reelt ikke er noget funktionsdueligt flertal uden om Socialdemokratiet i dansk politik lige nu, og for det andet er Dansk Folkeparti og Kristian Thulesen Dahl villige til at komme S-regeringen til undsætning, hvis blot De Radikale kan fornedres i samme ombæring.

Realpolitisk er Dansk Folkeparti trådt ind som et muligt støtteparti, der effektivt kan neutralisere De Radikales mandater. Morten Østergaard vil således næppe kunne true sig til større indflydelse hos S-ministrene ved at flirte videre med de borgerlige partier, ganske enkelt fordi Dansk Folkeparti nu må trækkes ud af den blå ligning, så snart De Radikale forsøger at krydse ind over midten.

Gennem 25 år har Dansk Folkeparti dog vist sig som et uberegneligt og egenrådigt parti, og S-regeringen skal derfor ikke gøre sig forhåbninger om at kunne regne med Kristian Thulesen Dahl. Men pointen er også en anden: De borgerlige partier kan heller ikke længere regne med Dansk Folkeparti, og dermed er flertalsmulighederne blevet mere flydende på Christiansborg.

Dansk Folkeparti er nu en gangbar mulighed for S-regeringen, ikke mindst når beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) skal i gang med Socialdemokratiets allerstørste prestigeprojekt, valgløftet om tidligere folkepension til nedslidte. Kristian Thulesen Dahl har på forhånd sagt, at de bebudede tre mia. kr. kun »forslår som en skrædder i Helvede«, og Dansk Folkeparti kræver mindst det dobbelte.

Venstrefløjen har heller ikke længere nogen reservationer over for et endnu tættere samarbejde med Dansk Folkeparti, og partierne bag boligaftalen kan derfor meget vel blive S-regeringens nye foretrukne finanslovsflertal. Dansk Folkeparti er definitivt blevet stuerene.

Lars Trier Mogensen skriver politiske analyser i Information og er chefredaktør for nyhedsbrevet /dkpol, som udgives af Føljeton.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Bemærkning til -"Folkeparti er definitivt blevet stuerene." - Er det ikke mere S , der er blevet ikke stuerene,

Ete Forchhammer , Allan Stampe Kristiansen, Kim Folke Knudsen, Ejvind Larsen, Henriette Bøhne, Flemming Berger, Birte Pedersen, Karsten Lundsby, Maia Aarskov, Bjarne Andersen, Thomas Tanghus, David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Poul Simonsen og Anders Lund anbefalede denne kommentar

uanset hvad, så er det en stor lykke, at kapitalfondene er blevet stoppet til en vis grad

Malan Helge, Jan Damskier, Per Torbensen, P.G. Olsen, Allan Stampe Kristiansen, Carsten Hansen, Minna Rasmussen, Helle Walther, Peter Hansen, Carsten Mortensen, Katrine Marie Christiani, Estermarie Mandelquist, Jesper Sano Højdal, Klaus Ankerstjerne Eriksen, Ejvind Larsen, Randi Christiansen, Birte Pedersen, Dorte Ebbehøj, Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, Peter Beck-Lauritzen, Torben Bruhn Andersen, Lars Eriksson, Lasse Nielsen, Arne Albatros Olsen, Jens Larsen, Steen K Petersen, Egon Stich, David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Katrine Damm, Torben K L Jensen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Jeg er ikke overrasket - det lå ligesom i kortene at Mette F. kunne tryne RV hvis det kom til stykket -Hvem husker ikke Tulle´s bemærkning under valgkampen - "Du har jo stadig mit telefonnummer" At Rohde og Østergaard var indkaldt til møde i statsministeriet samtidig med at forliget med DF kom på plads var en understregning af "her er det mor der bestemmer" Er det en kvindelig Stauning vi har fået ?

Malan Helge, Per Torbensen, Allan Stampe Kristiansen, Helle Walther, Carmen Rios, Karsten Lundsby, Torben Bruhn Andersen, Lasse Nielsen og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Lasse Glavind

Lejerne kan nu måske trække vejret lidt roligere i en periode. Men det er vigtigt at huske på - ikke mindst blandt alle de mange mediefolk og politikere, der bor i ejerboliger og ser verden gennem den prisme - at paragraf 5.2 ikke er afskaffet, og at netop den paragraf har vist sig at underminere lejeloven fuldstændig (det var også intentionen med at indføre den). Lovændringerne skal nu stå deres prøve i praksis, og før vi ser, hvordan domstolene håndterer tvister om fremtidige huslejestigninger, og hvordan danske kapitalfonde/pensionskasser agerer (de er nemlig lige så store slyngler som Blackstone), så bør man holde krudtet tørt. Paragraf 5.2 er ikke fjernet.

Ete Forchhammer , Bent Gregersen, Allan Stampe Kristiansen, Minna Rasmussen, Estermarie Mandelquist, Ejvind Larsen, Peder Meyhoff, Randi Christiansen, Henriette Bøhne, Birte Pedersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, Peter Beck-Lauritzen, Lars Eriksson, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Poul Simonsen, Karen Grue og Jens Flø anbefalede denne kommentar

Igen demonstrrede de radikale at de og bliver et neoliberalistisk parti, der for enhver pris vil frede kapitalister og spekulanter. Der er vis stadig nogen der tror, at RV er et socialt-liberalt parti, men det er bare løgn. Jo da marianne Jelved sad for bordenden, da kunne man med en vis ret tale om det, men efter at Vestager og især efter at overlægesønnen fra Riisskov har sat sig på magten. Og det her er ikke det eneste. RV har nylig lavet et "pensionsudspil" sammen med meningsfællerne i blå blok om tidlig tilbagetrækning. Ikke fordi SD' forslag er supergodt og gennemtænkt, men der var dog ansatser til noget fornuftigt. Men nej, det ville RV ikke være med til, så de løb over til blå blok og Frikadellepartiet som de ellers siger de ikke kan døje. Siger de.

Malan Helge, Carsten Hansen, Helle Walther, Peter Hansen, Carsten Mortensen, Estermarie Mandelquist, Peder Meyhoff, Peter Knap, Claus E. Petersen, Brian Nocis Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, Torben Bruhn Andersen, Lars Eriksson, Thomas Tanghus, Lasse Nielsen, Arne Albatros Olsen, Jens Larsen, Steen K Petersen, Espen Bøgh, Mogens Holme, Karen Grue, Jens Flø og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Hvor ufattelig dumt, Jens Rohde og R. Så fik i lige lukket det racistiske, populistiske DF ind ad bagdøren - hvad mon det kommer til at koste af ækle tiltag? Ad, ad og atter ad.

Bent Gregersen, Birte Pedersen, Karsten Lundsby, Torben Bruhn Andersen, Thomas Tanghus, Tino Rozzo, Eva Schwanenflügel og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Det er jo pragtfuldt med en socialdemokratisk regering, der får Socialdemokratisk politik gennem Folketinget, istedet for Radikal-Liberal politik.
Men for virkelig at gøre noget ved boligspekulanterne, skal der etableres et overskud af gode og billige lejeboliger, det mangler vi stadig.

Malan Helge, Bent Gregersen, Carsten Hansen, Helle Walther, Estermarie Mandelquist, Arne Lund, Randi Christiansen, Henriette Bøhne, Carmen Rios, Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, gert rasmussen, Lars Eriksson, Lasse Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Jens Larsen, Torben K L Jensen, Steen K Petersen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Poul Simonsen

Det er ikke længere så god en spekulationsforretning for Blackstone og lignende. Men pensionskasserne - der investerer mere langsigtet - kan festen fortsætte. Og lejerne kommer til at betale, for unødvendige fupmoderniseringer.

Og så er der fyret op for fortsatte prisstigninger på andelsboligmarkedet. Men selvom politikerne fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti, vil have priserne på andelsboligerne yderligere op, så kommer korrektionen fra markedet på et tidspunkt.

Kim Folke Knudsen, Jens Flø og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Øv så bliver det en lang march, inden Eliten får renset byen ud for slum og tabernakker.

David Zennaro

Det viser bare, at man i længden ikke kan true sig til mere magt, end man kan bære. Hvis ikke de radikale med Margrethe Vestager havde trynet den daværende SSFR-regering, betalte de nok ikke prisen nu ved at stå uden for regeringen.

Malan Helge, Claus Christoffersen, P.G. Olsen, Eva Schwanenflügel, Carsten Hansen, Helle Walther, Estermarie Mandelquist, Claus E. Petersen, Carmen Rios, Karsten Lundsby og Lasse Nielsen anbefalede denne kommentar

De radikales selvforståelse om deres overlegne magt og indflydelse i regeringssamarbejdet med S og de øvrige venstrefløjspartier, led et knæk i nat, og spørgsmålet er om de reelt nu er sat udenfor regeringen og afløst af DF.

Igen ser vi det lille radikale midterparti med dets vilje til deres misforståede storhed, ender med atter engang at vise at de ikke er til at stole på politisk, - de gik med i samarbejdet omkring "en ny retning", men endte i stedet med at gå til højre politisk, sådan som de også havde truet med tidligere i samarbejdet, for at presse deres vilje igennem.

De radikale har atter engang vist at de ikke er et socialt indstillet parti, men reelt løber liberalismens ideologiske ærinder, uden at forstå eller erkende de mangler der findes i den liberalistiske ideologi.

De radikales drømme om mere magt er atter engang knust af deres eget hovmod, og tro på de er Vorherres forlængelse intellektuelt, og derfor står over alt og alle andre, viser blot hvor lidt almindelig sund fornuft partiets ledelse er i besiddelse af, - de bygger sandslotte i fantasiriget "De radikale", som tidevandet hver gang skyller bort.

Malan Helge, Bent Gregersen, P.G. Olsen, Carsten Hansen, Helle Walther, Peter Hansen, Estermarie Mandelquist, Arne Lund, Peder Meyhoff, Peter Knap, Mogens Holme, Claus E. Petersen, Brian Nocis Jensen, Carmen Rios, Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, Lars Eriksson, Torben Bruhn Andersen, Lasse Nielsen, Jens Mose Pedersen, Bent Nørgaard, Jens Larsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Thora Hvidtfeldt Rasmussen

Var det ikke lige det, Radikale Venstre ville? Bryde op på blokpolitikken? Hvorfor hører vi ikke om jubelråb fra dem?

Malan Helge, Helle Walther, Peter Hansen, Arne Lund, Karsten Lundsby, Lasse Nielsen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Thora Hvidtfeldt Rasmussen

Der er meget, meget lang vej for lejerne at gå. Ghettoloven, som boligministeren aldeles ikke har tænkt sig at ændre på, giver voldsomme forringelser og er garant for generelle huslejestigninger - i første omgang i de almennyttige boliger, men det åbner jo muligheden for huslejestigninger i det private.
Samtidig truer selve det, at man kan lovgive, så beboere kan smides ud på grund af salg - foreløbig kun i almennyttige "ghettoer", men ...

Og så får andelsboligerne lov til at være ligeberettigede deltagere i boligernes pyramidespil. Men det er alle politikere jo enige om - hvorfor, det ved jeg ikke.

Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen, Randi Christiansen, Flemming Berger, Karsten Lundsby, Viggo Okholm, Thomas Tanghus, Lise Lotte Rahbek, Steen K Petersen og Poul Simonsen anbefalede denne kommentar

Det var dog en mærkelig analyse og hvis det er rigtigt giver det endnu engang brænde til politikerleden for er det ikke meningen at man skal kunne arbejde sammen uanset hvor man kommer fra. Godt at blokpolitikken bliver brudt. Fordi et parti går med til et forlig som er i deres interesse behøver det jo ikke betyde at de så altid er rede til et samarbejde og virkelig ulækkert hvis det er for at få et andet parti ned med nakken, er det ikke i borgernes interesse at de sidder der. Hvis det kun er for at få magt må de ud

Ete Forchhammer , Carmen Rios og Lasse Nielsen anbefalede denne kommentar
Lasse Nielsen

Kommentatorerne siger, at det var et uskønt forløb. Tænk, jeg synes, det var både underholdende og smukt. Som når det hold, man hepper på, vinder fodboldkampen efter en eleganbt kontra.

Helle Walther, Torben Strømgaard Hansen, Søren Kristensen, Carmen Rios og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Bent Nørgaard

Så skal man opleve det med med. At DF er blevet sin plads voksen! Det havde jeg aldrig troet, men bedre sent end aldrig. Til gengæld fik man set sider af Det radikale Venstre, hvor magt, personificeret ved Morten Østergaard kammer helt over. De radikale er aldrig kommet sig over, at de ikke har fået trynet socialdemokratiet. Oraklet har jo ikke fået plads i regeringen! Lad dem forsvinde i glemslens mørke.

Malan Helge, Per Torbensen, Carsten Hansen, Helle Walther, Peter Knap, Claus E. Petersen, Carmen Rios, Karsten Lundsby, Stig Bøg, Peter Beck-Lauritzen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Morten Blichmann

Jens Rohde mindede mig igår om maraton løberen, der rækker hænderne jublende i vejret 100 meter før målstregen - men bliver overhalet til aller sidst pga uopmærksomhed og overmod. For at gøre det endnu mere komisk irettesatte han Kaare Dybvad for ikke at kunne sit politiske håndværk. En garvet politiker, der kan sit håndværk, ville have ventet med sine udtalelser til det alternative flertal var helt 100% på plads (og målstregen var krydset). Jens Rohde fremstod som en rablende amatør igår. Jeg kan godt forstå, at han melde afbud til Deadline, hvor han ellers havde accepteret at komme forbi og sætte perspektiv på forløbet.

Malan Helge, Carsten Hansen, Minna Rasmussen, Helle Walther, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Estermarie Mandelquist, Jesper Sano Højdal, Torben Strømgaard Hansen, Kim Folke Knudsen, Peder Meyhoff, Randi Christiansen, Kim Houmøller, Mogens Holme, Dennis Tomsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, Per Christiansen, Peter Beck-Lauritzen, Bent Nørgaard og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Ok, der er indført en karensperiode på fem år i forhold til den forkætrede 5.2-bestemmelse. Men hvad sker der så efter fem år? Mon ikke det forsømte skal indhentes, så investorerne får det bedst mulige afkast af deres investering? Problemet er ikke løst; Det er blot forskubbet i tid.

Ete Forchhammer , Per Torbensen, Jens Larsen, Bent Gregersen, Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen, Peder Meyhoff, Randi Christiansen, Henriette Bøhne, Flemming Berger, Peter Beck-Lauritzen og Lasse Glavind anbefalede denne kommentar

I første omgang jubler man så over at de radikale får "klø", men samtidig er ghettoplanen ikke taget af bordet,den er de radikale imod.
Principielt bør der nu omme pres og fokus på den diskrimenerende og direkte fjendske ghettolov.
Tænk om socialdemokraterne her kan komme til fornuft.

Stella Nielsen, Ete Forchhammer , Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Arne Lund, Randi Christiansen, Peter Knap, Henriette Bøhne og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Brian Nocis Jensen

@Espen Bøgh
Helt enig! Og som det sidste søm må man spørge, hvor gode De radikale egentlig er til at læse politikken, når de åbner sådan en flanke for et vingeskudt DF...? Men måske hænger det sammen med hovmodet igen ...

Søren Kristensen

Jeg så desværre ikke kampen.

Kenneth Krabat

Så RØD var i virkelighed mere til BRUN og SORT. Rart at de endelig bekender kulør.

Ete Forchhammer , Jane Doe og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Mette Frederiksen skal ikke glæde sig for tidligt over " dette triumftog ". Daværende Statsminister Lars Løkke Rasmussen måtte sande, at en ren V Regering baseret på et samarbejde fra sag til sag med hans flertal, som rakte fra DF til LA. Det holdt ikke i længden: Venstre kom i klemme i Det Blå Marionet Teater mellem det styrende parti DF, som bestemte stort set alt og Liberal Alliance, som forsøgte at gøre sig umulig for at komme igennem med skattelettelser. Regningen for at lave flertal i en regering udenom ens parlamentariske grundlag kan dukke op før eller siden.

For de såkaldte borgerlige partier V og C må det nu omsider været bøjet i neon, at alliancen med det nationalistiske DF, den er lige så porøs som før. DF ønsker en historisk alliance med Socialdemokraterne. De er tæt på at lykkedes med deres forehavende. Tilbage er to partier, som først skal neutraliseres. Alternativet og Enhedslisten, men lur mig det kommer, når partierne skal til at udmønte klimamålsætningen. Så revner det parlamentariske grundlag, fordi det socialdemokratiske bagland overhovedet ikke er indstillet på at gå så langt med klimaomstillingen, som Alternativet og Enhedslisten.

SF skal vogte sig, at lukke DF ind i koalitionen er det samme, som at SF bliver skubbet ud af bagdøren. DF evner på imponerende vis at udmanøvrere den røde modstander SF.

Jeg må indrømme. Jeg forstår faktisk ikke, hvorfor et borgerligt parti Det Radikale Venstre hele tiden insisterer på at bringe Socialdemokratiske Regeringer til magten. Det Radikale Venstre sidder fast i en historisk forestillingsverden om et tæt samarbejde med Socialdemokraterne, som med ganske få undtagelser aldrig har eksisteret i virkelighedens verden.

Den nuværende Regering med alle dens ambitiøse planer om at udvide den offentlige sektor, det kan snart vise, at blive en dyr fornøjelse for danske lønmodtagere. De Radikale ender som gidsler for en økonomisk politik, hvor S, SF og Enhedslisten hæver skatterne og afgifterne i en uendelighed for ellers så holder valgløfterne ikke. DF bidrager gerne så længe de kan medvirke til at ødelægge idyllen på venstrefløjen ved at lave aftaler alene med Socialdemokraterne.

Hvis Det Radikale Venstre vil kalde sig et socialliberalt og borgerligt parti, så må partiet tage konsekvensen og pege på en borgerlig Statsminister længere er den ikke. Det der med at partiet nu skal lege ekstra grønt klimaparti. Der tænker jeg: Ja men hvem skal betale for den mia.kr. store omstilling og hvor mange arbejdspladser kan lige ryge med i svinget, fordi Det Radikale Venstre har stiret sig blind på en CO2 reduktion på hele 70%, men glemt at fortælle den danske befolkning, hvor dyrt det kan blive for dem.

Det vil heller ikke skade, hvis Det Radikale Venstre kommer lidt tættere på realiteternes verden i spørgsmål som vores grænsebevogtning. I en Verden med IS terrorisme og med grænseoverskridende kriminalitet er der ikke noget galt i, at have grænsekontrol ved de danske grænser. Vel og mærke grænsekontrol ved alle grænseovergange og passage kun mod forevisning af pas.

Det Radikale Venstre har isoleret sig selv med overdrevne ønsker om gennemførelsen af den grønne omstilling, som kan vise sig at blive meget dyr for Danmark og danskerne, hvis ikke der kommer lidt mere pragmatisme og samarbejde med erhvervslivet ind i denne sag. Partiet har isoleret sig ved ikke at forholde sig til problemerne med grænseoverskridende kriminalitet og til den helt reelle trussel mod Danmark fra islamistiske terrorister.

Som Liberal vil jeg opfordre Det Radikale Venstre til at erkende, at de er steget ombord på det forkerte tog, som fører partiet væk fra liberale og borgerlige dyder. Friheden for borgerne ansvarlig økonomisk politik og en afvejet og balanceret klimaomstilling, det skal der til i stedet for at kræve pivåbne grænser, og sætte urealistiske klimamål.

Selve sagen boligaftalen. Emnet er meget svært at løse. Jeg tror løbet er kørt for billige boliger til en billig leje i storbyerne. Det har skattestoppet og den store folkevandring mod byerne, som vi ser i hele Verden sat en stopper for. Hvis de private udlejningsejendomme ikke moderniseres, så risikerer vi, at de fremstår som forældet og utidssvarende og gradvist vil forslumre. Det er nødvendig med pensionskapital og private investorer, som kan se en økonomisk fordel i at modernisere de private lejeboliger. Men der skal selvfølgelig gribes ind, hvis huslejeforhøjelserne bliver for eksorbitante og rækker ud over investeringsomkostningerne.

KFK@ Mette F er en helt anden politiker end Løkke. Han arbejdede efter parolen, her og nu og hovsa, samt går den så går den, ofte med overfladisk sjusk som resultat. Mette F planlægger helt ned i detailen før hun melder ud. Og hun har dygtige dybt engagerede ministre på diverse poster. Og hun giver dem plads.

Malan Helge, Karsten Lundsby og Bent Gregersen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Allerede før valget i 2011 opfordrede jeg venstresnoede folk med sympati for Det Radikale Venstre, at tænke sig godt om 2 gange før de satte deres kryds ud for B.
Det Radikale Venstre har, ud over indvandrerpolitikken og uddannelsespolitiken, ikke meget tilfælles med os på venstrefløjen; Tværtimod.
Margrethe Den III viste sig som den onde dronning der styrede Regeringen Thorning-Schmidt med hård hånd.
At dette ikke gentager sig med Østergård som marionet-fører viser at det er muligt at lære af fortiden.

Malan Helge, Karsten Lundsby og Søren Kristensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

I de sidste mange år har Radikale Venstre kostet rundt med den danske befolkning med deres bare 8 komma et eller andet procent. Hensynsløs bedre vidende arrogance og bare fordi de kan - På høje tid de får vist døren. Og det med eftertryk.

Malan Helge, Karsten Lundsby, Bent Nørgaard, Jens Larsen og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar

"Det Radikale Venstre har, ud over indvandrerpolitikken og uddannelsespolitiken, ikke meget tilfælles med os på venstrefløjen; Tværtimod."

Og derfor sidder de i den liberale gruppe i EU parlamentet sammen med Venstre

Malan Helge, Kim Folke Knudsen og Bent Gregersen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Mon dog ikke at ledelsen i Det Radikal Venstre dog er så forstandige, at man holder sig tilbage efter denne lussing. Det dur nok ikke, i forhold til deres vælgere at give det indtryk at man foretrækker DF fem for Ø-SF-S.
At partiet, på det økonomiske- og arbejdsmarkedsområdet er pot og pande med V og K, er en gammel nyhed; Men DF!

Nu har Københavns Kommune jo fået udviklet byen kolossalt over de sidst 20 år så de er nok ligeglade.

Fremover vil det så blive sådan at de første 5 år efter en ejendom bliver overtaget bliver der ikke banket et eneste nyt søm i, skiftet en varmepumpe eller malet et strøg

René Arestrup

Uden at have indsigt i den tekniske substans, forekommer det lige til højrebenet at indføre et loft over fortjenesten ved at eje og drive en udlejningsejendom. Boligmassen skal naturligvis vedligeholdes, og det koster. Og investorene skal naturligvis også have et afkast, hvis vi overhovedet skal have et privat udlejnings-marked. Men det er måske ikke rimeligt, at lejerne, i gennemsnit, skal finansiere et afkast i størrelsesordenen 13-14 procent p.a. Uanset at markedet gør det muligt.

Malan Helge, Flemming Berger, Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Dennis Tomsen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Nils Bøjden.

Ja; Det er ikke undertegnede der er overrasket over Det Radikale Venstre.
Jeg har i årevis plæderet for at venstreorienterede skal holde sig langt væk fra B som i "Burgøjsere"

@Carsten Hansen
Venstreorienterede bør nu også holde sig langt væk fra nutidens Socialdemokratiet eller i det mindste forholde sig til partiet som et nødvendige onde i et parlementarisk flertal.

Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Dennis Thomsen.

Som SF-vælger går jeg ind for øget samarbejde fra S til Ø.

Der er ingen fremtid i at isolere sig på den yderste venstrefløj.
Og for Enhedslistens vedkommende så synes det at , i hvert fald ledelsen, har forstået at partiets opgave bliver at øve indflydelse på S og holde S på magten.

Enhedsliste poltik i større omfang bliver aldrig virkelighed i Danmark.

Malan Helge, Ete Forchhammer og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Carsten Hansen:
Nu skal det så siges at de radikale ikke stemte for den diskriminerende ghettolov,hvilket dit parti med lidt modvilje gjorde.
Den lov er i mine øjne stadig en skamplet,men der syne sikke vilje til at ændre den uanset der så vil være mulighed for at bruge de penge til noget bedre.Fint hvis mennesker på tværs af etnicitet og indtægt/uddannelse kunne bo sammen på tværs af det hele. Men det skal altså ikke ske med det svineri her!

Flemming Berger, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Ete Forchhammer og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Viggo Okholm.

Der er et kæmpe flertal i Danmark for at gøre noget ved situationen i Ghettoerne.

SF er ikke enig i alle tiltag men enig i at der skal ske noget.
Jeg vil gerne igen linke til denne plan som jeg som SF-vælger kan godkende, men som der ikke kunne findes flertal for dengang.

https://www.altinget.dk/artikel/udspil-saadan-vil-s-og-sf-bekaempe-paral...

Men man da også bare lukke øjnene og skyde hele skylden på samfundet !

Carsten Hansen

Nå; Nu handler denne tråd jo ikke om Ghettopakken, men om ren spekulation fra udlejere.

Ingen er forhåbentlig i tvivl om at Enhedslisten og SF er to forskellige partier !.
Enhedslisten mener noget, SF mener noget andet.
Hos SF skræmmer sporene fra Sverige, Frankrig. England og steder hvor man lænet sig tilbage i hængekøjen.

Det er dog ikke utænkeligt at der blødes op i den aftale der blev indgået under den tidligere regering..
Ikke mere herfra om Ghettopakken.

@Carsten Hansen
Godt vi er enige, selvom jeg kun med et meget stort desværre giver dig ret i din sidste linje.
Det er dog politisk naivt, at anskue nutidens Socialdemokratiet som et venstreorienterede parti eller bare i nærheden.
På nogle historiske områder er det stadigvæk et centrum-venstre parti, men på mange andre områder er det et centrum-højre parti.
Så det er præcist venstrefløjens opgave, at sørger for at de ikke svinger for langt mod højre...og her er Dansk Folkeparti altså undertiden en mindre trussel end de radikale. Parlamentarisk grundlag eller ej.

@Carsten Hansen
Godt vi er enige, selvom jeg kun med et meget stort desværre giver dig ret i din sidste linje.
Det er dog politisk naivt, at anskue nutidens Socialdemokratiet som et venstreorienterede parti eller bare i nærheden.
På nogle historiske områder er det stadigvæk et centrum-venstre parti, men på mange andre områder er det et centrum-højre parti.
Så det er præcist venstrefløjens opgave, at sørger for at de ikke svinger for langt mod højre...og her er Dansk Folkeparti altså undertiden en mindre trussel end de radikale. Parlamentarisk grundlag eller ej.

Carsten Hansen

Dennis Tomsen.

Jeg har nu aldrig rigtig betragtet Socialdemokraterne som et socialistisk parti; Nærmere som et midterparti der regner sig selv som et arbejderparti. Altså som parttiet betegner sig selv.

Jeg forestiller mig ikke at jeg kommer til at sætte min stemme på A.

Ete Forchhammer

Det er faktisk en smule foruroligende at læse så megen indestængt harme, vrede, irritation mod De Radikake i kommentarerne her, mens DF pludselig er blevet ok?
Mon det så også gælder fx DFs indvandrer-, kultur-, medie-, uddannelses- EU-politik? Hvor meget bedre fik vore ældre det, da DF kørte med klatten?
At S har været hurtige her, lige så hurtige som DF-toppen kan udskifte en ordfører, gør ikke DF stabilt, men nok både S og DF lidt mindre tillidsvækkende, for nu at bruge et af statsministerens yndlingsbegreber, for tiden.

Men det viser måske at der er godt med klister på ministertaburetterne, uanset farven på dem der sidder på dem?

Carsten Hansen

Nu når talen falder på politiks naivitet, så undrer det mig altid når folk fra den yderste venstrefløj bliver skuffede over at Socialdemokraterne ikke vil føre socialistisk politik pur.

Men hvor mærkeligt er det egentlig ? ikke spor hvis I spørger mig.

Og fakta er at befolkningen generelt har bakket op om den politik A har ført i mange år.
Et sted mellem hver 3. og hver 4. dansker eller mere har stemt på partiet i de seneste 60-70 år.

https://www.ft.dk/~/media/sites/ft/pdf/folkestyret/valg-og-afstemninger/...

Carsten Hansen

Ete Forchhammer

Mon ikke du overfortolker ?.

Folk her er ikke tilhængere af DF; Folk her giver deres utilfredshed med De Radikale til torvs.

Carsten Hansen:
I min optik hænger hele boligsituationen sammen lige fra villakvarterer over andelsboliger.privat udlejning med spekulation til hele den almene sektor.
Selvfølgelig ville de tvære godt ,som jeg også skriver om alle "klasser" kan bo i nærheden af hinanden.
Men du og jeg ved også at mange af vore nye medborgere har skullet finde vejen her gennem en lang proces,hvor der selvfølgelig er "tabere" imellem som så desværre havner på den forkerte side. Men disse kan jo så ikke bo i de ejendomme som nu stod for at kunne opkøbes med fortjeneste for øje. Mange af vi såkaldte danskere har også røget i fælden med druk.stoffer og manglende uddannelse og hermed ud i kontanthjælps køen. Jeg ved godt du gerne vil skille det her ad,hvor jeg mener det hænger sammen.

Kim Folke Knudsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Viggo Okholm-

Du gør som du vil.

Jeg betragter denne tråd som omhandlende boligspekulation og hvordan de forskellige partier anskuer dette specifikke emne.
At bringe Ghettopakker ind i debatten anser jeg som afsporing.

Carsten Hansen

Viggo Okholm.

Det Radikale Venstre, som ikke har meget til fælles med venstrefløjen, ønsker i denne sag igen at gå kapitalisternes ærinde.
Dette forsøger du så at forsvare ved at De Radikale ikke stemte for ghettopakken .
Jeg kan ikke se meningen !

Vi er nødt til at skille tingene ad.

Så nu går profitter til lejerne. Ubeskattet.

Kim Folke Knudsen

Kære Helle Walther 1. Februar kl. 09:35

Denne her boliglov ændrer ikke meget på det københavnske boligmarked. Der er indført en tidsfrist en slags pause, som gør at en huslejeforhøjelse udsættes i en 5 årig periode, hvis der er sket en fornyelse af ejendommen. Med andre ord den lave husleje bliver før eller siden erstattet af en huslejeforhøjelse. Huslejeforhøjelsen er blot udskudt.

Hvis ejeren energirenoverer for mere end 3.000 kroner pr. kvadratmeter, eller hvis renoveringen betyder, at energimærket hæves tre niveauer, falder kravet om de fem år væk. Men det kan vise sig at blive uhyre vanskeligt at få dispensation.

Endvidere hele spørgsmålet vedrører kun en mindre del af boligmarkedet nemlig de private udlejningsejendomme med behov for istandsættelse.

Jeg synes Socialdemokraterne blæser hele sagen op til, at de har reddet lejerne. Det har de helt bestemt ikke.

Desuden savner jeg en prioritering på Venstrefløjen af hvad er vigtigt i denne sag ?. De seneste mange år er det blevet bygget oceaner af nye boliger men ikke mange små boliger. De fleste boliger er over 75 m2 og med det så begrænses muligheden for lavindkomster for at få adgang til boliger med en husleje, som passer til deres indkomst. Årsagen til, at der er blevet opført familieboliger kunne jo være et kommunalt ønske om at ændre beboersammensætningen, og så er de mindrebemidlede grupper komme i klemme i storbyen.

Et eksempel på et forslag som kunne gøre livet lidt lettere for de reelt udsatte og det er ikke nødvendigvis lejerne i Blackstones Udlejningsejendomme. Indfør en ordning om, at fattige familier og enlige får betalt indskuddet af det offentlige. Vi har haft den lovgivning før i perioden 1946-1967. Det offentlige betaler indskuddet for lejligheden og så skal familien kun tænke på betalingerne af de månedlige huslejer fremover. Når beboerne flytter så afregnes indskuddet tilbage til kommunekassen fra Boligselskabet med forbehold for istandsættelse af boligen ved fraflytning.

Jeg køber ikke historien om hvor forfærdelig det er for beboerne i Blackstones ejendomme uden at have set de helt tydelige tal. Der er eksempler idag, hvor lejerne har siddet i boliger med en meget lav husleje, hvis der sammenlignes med m2 prisen for lignende lejemål i det samme geografiske område.

I det tilfælde har beboerne jo haft en mulighed for at spare op og derved skabe pengene til en ejerbolig en andelsbolig eller en lejebolig beliggende et andet sted. Jeg har lidt svært ved at se, at det skal være et problem, som det offentlige skal løse for denne gruppe af lejere. Renten på ejerboligmarkedet er nærmest negativ, så det er ikke svært at få godkendelse til et lån, hvis du køber en bolig indenfor dín egen økonomiske ramme.

Det irriterer mig virkelig at se hele denne her sag løbe løbsk i forargelsen over investorer, som gør et nyttigt job nemlig sørger for, at boligerne bliver fornyet og istandsat. De investorer er faktisk ofte de samme, som passer på din og min pension. Se så kommer der endnu et forhold ind i debatten for vi er vel også interesseret i at pensionen forrentes med en rimelig rente. En ganske svær opgave i et marked med negative renter.

Hvis der skal gribes ind overfor spekulative investorer, så må der måske med omtanke kigges på beskatningen af deres afkast og en evt. afgift for den del af afkastet, der er unormalt højt. Det afkast kunne passende føres tilbage til Landsbyggefonden. Men der skal selvfølgelig være et rimeligt afkast ellers så går alle boligforbedringsarbejder i stå.

Al det der med kapitalisternes ærinde og jeg ved ikke hvad: Spar mig for den røde moralske prædiken. PS ikke Helle Walthers indlæg

Lejerne har jo ikke selv midlerne til at sætte deres egen lejebolig i stand.

De reelle boligproblemer for lavindkomsterne ser jeg andre steder end i Blackstones udlejningsejendomme.

De mange husvilde, som slet ikke har noget tag over hovedet. Her skal der sættes penge af til at udbygge antallet af offentlige, selvejende og private herberger. Målet må være, at ingen borger i Danmark skal tvinges til at overnatte udendørs uden en varm seng, et lokale, et varmt måltid adgang til toilet og bad, samt efterfølgende socialt arbejde med at finde en bolig til de husvilde.

Ghettoloven og den uhyrlige behandling af lejerne i ghettoområderne med negativ særlovgivning. Jeg har hørt, at lejerne i Mjølnerparken genhuses i lejligheder, som de end ikke kan betale. Det vil sige en ny udsættelsessag lurer lige om hjørnet. Denne lov skal afskaffes og erstattes af en beboerrettet og beboerdrevet frivillig indsats for at forbedre hele områdets sociale status.

Nøglen er kompetenceudvikling jobskabelse og frivillig fornyelse af boligområdet i samarbejde med beboerorganisationen og de almennyttige boligselskaber, der iøvrigt gør en fin indsats.

Husk det Socialdemokrater og SF´ere og DF´ere, som har lagt stemmer til Ghettoloven.

Så Kære Helle Walther: Jeg respekterer din begejstring for Socialdemokraterne og Jeres dygtige og målrettede Statsminister Mette Frederiksen: Fair nok, men jeg er liberal, hjemhørende i den ægte blå blok og min stemme vil som følge af ovenstående aldrig gå til dette parti.

Venlig Hilsen
KFK

@ Kim Folke Knudsen
Hvis du med ægte blå blok mener Venstre, så er springet til Socialdemokratiet faktisk ikke så stor som du tror.
Der var en undersøgelse for få år tilbage, der viste at de to partier igennem en årrække havde stemt ens 90,55% af tiden.
Der er ideologisk munddiarré, og så er der faktuel realpolitik.

@ Kim Folke Knudsen
...med sidste linje hentyder jeg til, at der er forskel på hvad partierne giver udtryk for og hvad partierne faktisk stemmer igennem, og ikke hvad du skrev.

"med sidste linje hentyder jeg til, at der er forskel på hvad partierne giver udtryk for og hvad partierne faktisk stemmer igennem"

Ja, det sker ofte. Det hedder kompromis

Sider