Læsetid: 9 min.

»Vi risikerer, at en hel ungdomsgeneration bliver afhængige af nikotin«

Snus er i hastig fremvækst blandt unge danskere, og det vækker bekymring blandt eksperter. Selv kalder tobaksindustrien snus det ansvarlige alternativ til cigaretter. Information forsøger at give et overblik over, hvad der er op og ned i debatten om de små tobaksposer
Regeringens nye tobaksaftale rammer også snus, der med aftalen ikke længere må være synligt i butikkerne, og pakkerne skal have et neutralt, ensartet udseende. Sundhedsminister Magnus Heinecke har desuden slået fast, at tobaksaftalens handlingsplan om røgfri skoletid også gælder for andre tobaksprodukter såsom snus.

Regeringens nye tobaksaftale rammer også snus, der med aftalen ikke længere må være synligt i butikkerne, og pakkerne skal have et neutralt, ensartet udseende. Sundhedsminister Magnus Heinecke har desuden slået fast, at tobaksaftalens handlingsplan om røgfri skoletid også gælder for andre tobaksprodukter såsom snus.

David Leth Williams

17. januar 2020

For godt et år siden blev elevernes forbrug af snus for meget for ledelsen på Greve Gymnasium. De små gennemgnaskede tobaksposer blev fundet overalt. Fastklistret under bordene og på væggene. Eller smidt nær skraldespanden, hvis brugeren havde ramt ved siden af.

»Det var noget svineri. Mange, også elever, var irriterede over, at der lå snusposer overalt. Og man kan diskutere, om nikotinrusen ikke er endnu en koncentrationsforstyrrer for de unges læring. Det er vigtigt, at de ikke sidder i timen og konstant får stimuli,« fortæller rektor Mette Trangbæk Hammer.

Derfor besluttede gymnasiet at forbyde snus i skoletiden. Det skyldes ifølge rektoren, at snusen for alvor er rykket ind i elevernes mundhuler de seneste år.

»Da jeg begyndte som rektor for godt fem år siden var det slet ikke et problem. I dag er snus så populært, at et forbud har været nødvendigt,« siger hun.

Erfaringerne på Greve Gymnasium er meget lig udviklingen i resten af Danmark. For nylig konkluderede en rapport fra Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet, at danske gymnasieelevers forbrug af snus, tyggetobak og skrå er eksploderet på få år.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er ikke så svært: man skal være 18 for at købe tobak, og den grænse skal bare flyttes med et år hvert år.

Anders Sørensen

"Nikotinrus"?

Arh, skal vi nu ikke slappe af. Medmindre man vil begynde at tale om kafferus, chokoladerus, lykkerus og den slags ruser, der indfanger det sagesløse menneske. På den anden side kan jeg godt lide følgende:

"Det er vigtigt, at de ikke sidder i timen og konstant får stimuli".

Det er klart. Som lærer er den vigtigste egenskab naturligvis manglende evne til at stimulere eleverne.

Søs Jensen, Morten Lind, Carsten Mortensen, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Lasternes sum er den samme".
Forbyd røg, og folk benytter snus.

I "forbuds-Sverige" er snus en nationalfornøjelse..

Bjørn Pedersen

Heh, så kom de nikotinafhængige på banen i debatten, hva?

Og hvis de unge vil stimulere hjernen med stærkt vanedannende stoffer, som kan give dem kræft: Overbefolkningen skal jo løses på én eller anden måde, der er selvfølgelig ingen der sælger nikotinprodukter til unge under 18, og efter de er 18 er det fuldstændig ligegyldigt hvad de gør med deres egen kroppe. Nikotin giver dem jo også masser af energi, hvad kan nedbringe overvægtsrelaterede sygdomme, og så kan man bruge deres energioverskud på at blive mere konkurrencedygtige i forhold til arbedsmængde og tempo i de tredjeverdenslande industrien gerne vil have at vi skal sammenligne os mest med...

OG ved at danske unge i fremtiden kommer til at få tyggetobak til fælles med de kla... dejlige, tobaksspyttende svenskere, vil vi gå en fremtid i møde hvor svenskere og danskere vil have endnu mere kulturelt til fælles.

Det er ikke "VI" som risikerer noget, men dem der ryger.

Bevares, folk kan dø af rygning, men det da lidt bizart forbyde folk at dø.
Desuden dør mennesker jo kun en gang, så samfundsudgiften, hvis det er den der tænkes på, bliver den samme.