Læsetid: 8 min.

Skattesystemet præges af et uoverskueligt sammensurium af grønne afgifter

Nogle grønne afgifter er blevet politisk skrottet eller amputeret, andre har virket og giver derfor mindre provenu, atter andre er påvirket af konjunkturerne. Sammenlagt 30 grønne afgifter er resultatet af årtiers knopskydning – og resultatet gør for lidt for den grønne omstilling. Tiden er inde til oprydning og reform, siger professor i miljøøkonomi
»Vi har brug for at få genoprettet det grønne afgiftssystem og få mere retvisende grønne afgifter,« siger miljøøkonom Mikael Scou Andersen og påpeger behovet for genindførelse af en afgift på flyrejser og tilbagevenden til højere afgifter på emballage, NOx og elforbrug i erhvervslivet.

»Vi har brug for at få genoprettet det grønne afgiftssystem og få mere retvisende grønne afgifter,« siger miljøøkonom Mikael Scou Andersen og påpeger behovet for genindførelse af en afgift på flyrejser og tilbagevenden til højere afgifter på emballage, NOx og elforbrug i erhvervslivet.

Sille Veilmark

1. februar 2020

Det er ikke let at få overblik over de grønne elementer i det danske skattesystem, endsige gennemskue virkningerne af de sammenlagt 30 forskellige afgifter og de mange omlægninger af dem over årene.

Skatteministeriet opererer således med tre typer grønne afgifter: Energiafgifter, transportafgifter og miljøafgifter. Sidstnævnte omfatter en stor buket af specifikke afgifter – lige fra kvælstofafgiften over afgifter på engangsservice, pesticider og plastikposer til afgifter på affald og vandet i vandhanen.

Danmarks Statistik opdeler miljøafgifterne i forurenings- og ressourceafgifter. Og hvor CO2-afgiften hos Skatteministeriet hører til under miljøafgifterne, kategoriseres den hos Danmarks Statistik under energiafgifterne.

Det er energi- og transportafgifterne, der er helt dominerende med henholdsvis 54 og 41 procent af statens samlede grønne afgiftsprovenu, som i 2018 beløb sig til 81,4 milliarder kroner. Miljøafgifternes andel er beskedne fem procent.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
  • Viggo Okholm
  • Petter A. Urkedal
  • Johnny Christiansen
Kurt Nielsen, Viggo Okholm, Petter A. Urkedal og Johnny Christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Godt at få artiklen,men meget svært for en amatør som mig at forstå disse sammenhænge.
Skal jeg forstå det ret er det en slags gynge og karrusel system som står i et vadested om at bevare væksten,sikre staten deres nødvendige indtægter, men samtidig på skrømt at få os til at blive mere grønne? Kunne man ikke finde en enklere løsning så vi alle får en grøn skat,der er en vis %del af det vi tjener og i alle led-altså ingen specielle fordele til de mest velhavende.?