Interview
Læsetid: 10 min.

Socialdemokratiets nye hardliner: For mange med ikkevestlig baggrund opfører sig dårligt

Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører, Rasmus Stoklund, er træt af den asociale adfærd, som han ofte oplever, at folk med ikkevestlig baggrund udviser. Integrationen har slået fejl, fortæller han Information under en gåtur på Ydre Nørrebro, hvor han oplever, at man er »pisseligeglad med alle andre«
Rasmus Stoklund er 35 år og et nyt ansigt på Christiansborg. Alligevel har han fået den store opgave at tegne Socialdemokratiets stramme udlændingepolitik i det daglige arbejde i Folketinget. Her er han fotograferet i nærheden af sit hjem i Herlev.

Rasmus Stoklund er 35 år og et nyt ansigt på Christiansborg. Alligevel har han fået den store opgave at tegne Socialdemokratiets stramme udlændingepolitik i det daglige arbejde i Folketinget. Her er han fotograferet i nærheden af sit hjem i Herlev.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
15. januar 2020

Rasmus Stoklund har notorisk dårlig stedsans. Derfor er han bevæbnet med et ternet A4-ark, hvor han med kuglepen har nedfældet en række adresser, da vi mødes på Nørrebros Runddel. Han er iført en blå North Face-jakke med pelskant og et par kridhvide gummisko.

Støvregnen siler ned over København denne eftermiddag. Alting virker gråt.

»Jeg har jo planlagt en lille gåtur,« siger Rasmus Stoklund, da vi har givet hånd.

Den 35-årige socialdemokrat er et nyt ansigt på Christiansborg. Alligevel har han fået den tunge post som partiets udlændinge- og integrationsordfører og dermed den relativt store opgave at tegne Socialdemokratiets stramme udlændingepolitik i det daglige arbejde i Folketinget.

For at blive klogere på hvem han er, og hvad han står for, har jeg foreslået ham, at vi går en tur og taler om nogle af de ting, der optager ham. Han har valgt Nørrebro. På det ternede A4-ark er en liste over steder, han vil føre os forbi.

– Hvad er første stop?

»Det var … nu skal jeg lige tænke mig om,« siger han og folder det ternede stykke papir ud.

»Jeg havde tænkt, at vi først skulle gå til Den Røde Plads. Det er den her vej, ikk’?«

En ny generation

Rasmus Stoklund tilhører en ny generation af socialdemokrater. En generation, som vil vinde de tabte vælgere tilbage fra Dansk Folkeparti, og som har fået fornyet luft under vingerne, efter Mette Frederiksen er kommet til som formand.

I 2016 udgav Rasmus Stoklund bogen Til Blå Bjarne. Den handlede i korte træk om, hvordan globaliseringen primært har tilgodeset samfundets elite, mens almindelige arbejdere, klassiske socialdemokratiske vælgere, har trukket det korte strå.

Bogen begyndte som et hobbyprojekt. Rasmus Stoklund havde med uro set til, mens Helle Thorning-Schmidt-regeringen tillod forringelser af efterløn og dagpenge og gav skattelettelser til toppen. Han skrev sine tanker ned i et dokument, og før han vidste af det, lå udkastet til en bog.

»Vi var ikke venstreorienterede nok på fordelingspolitikken, og vi tog ikke udlændingepolitikken alvorligt nok,« som han siger om tiden under Thorning.

I dag er partiets kurs stik modsat.

Anders Rye Skjoldjensen

Pisseligeglad

Da vi har krydset Jagtvej, står det hurtigt klart, hvad temaet for dagens gåtur bliver.

Rasmus Stoklund synes nemlig, han har bemærket en ting. Det er, som om der er en overrepræsentation af mennesker med ikkevestlig baggrund, der opfører sig dårligt i det offentlige rum, siger han. Han kan ikke bakke sin påstand op med andet end anekdoter og mavefornemmelser. Alligevel er han sikker på, han har ret.

Han bor i Herlev og cykler tit gennem Nørrebro, når han skal hjem fra Christiansborg.

»Det er tit der, når jeg kommer cyklende, at jeg tænker over det,« siger han.

»Én ting er, at der er en overrepræsentation, når vi ser på statistikkerne over kriminalitet, mangel på beskæftigelse og uddannelse. Men jeg vil også påstå, at der er en overrepræsentation i forhold til dårlig opførsel. Det er jo sådan lidt mindre kvantificerbart …«

»En overrepræsentation betyder ikke alle,« skynder han sig at tilføje.

»Der er masser, der ikke er nogen problemer med.«

– Hvordan oplever du den dårlige opførsel?

»For eksempel har jeg tit oplevet, når jeg cykler hjem, typisk lidt længere ude i Nordvest, at hvis nogen for eksempel skal noget ovre i den butik dér,« siger han og gestikulerer over mod en tilfældig butik.

» … så parkerer man bare sin bil dér og går ind. Og så er man pisseligeglad med alle andre. Det er sådan en ’her kommer jeg’-mentalitet, som jeg ikke bryder mig om, og som jeg mener, der er en overrepræsentation af.«

– Det er meget baseret på din egen personlige erfaring?

»Ja, det er det,« siger han.

»Og ud fra hvad jeg hører fra folk og læser i dagspressen.«

Kommunens tryghedsundersøgelse viser desuden, at 17 procent af beboerne her på Ydre Nørrebro føler sig utrygge i deres nabolag. Det er næsten dobbelt så mange som gennemsnittet for hele kommunen (ni procent).

Rasmus Stoklund kæder utrygheden sammen med sin egen oplevelse af folk, der taler grimt, parkerer »midt i det hele« og »kører vanvittigt aggressivt i bil«.

Fyrværkeri

Stemningen på Den Røde Plads er sløv. En tynd stribe af cyklister hugger sig lydløst igennem regnen og passerer forbi enkelte gennemblødte småbørnsforældre, som kommer skubbende med deres enorme barnevogne.

Men for få uger siden var her anderledes sprængfarligt. En gruppe unge drenge besluttede sig mellem jul og nytår for at beskyde tilfældige forbipasserende på Nørrebro med fyrværkeri. Blandt andet her på pladsen.

Flere politikere udtrykte vrede over de voldsomme scener. Også Rasmus Stoklund, som på Facebook skrev:

»Igen er der en overrepræsentation af udlændinge og folk med indvandrerbaggrund blandt dem, der er involveret.«

Han kaster et blik over mod Nørrebrohallen og siger, at der er sket »en forråelse, som vi ikke har været vant til«.

»Det er niveauet over drengestreger. Det er simpelthen for alvorligt.«

– Ved du, hvilken etnicitet de pågældende havde?

»Nej. Eller jeg ved fra folk, at mange af dem havde ikkevestlig baggrund. Folk, jeg har talt med, og folk nede i forretninger, jeg har været i.«

– Ved du specifikt, hvor stor en andel af dem, der fyrede fyrværkeri af, der havde ikkevestlig baggrund?

»Nej, jeg kan ikke lave sådan en redegørelse.«

– Men det er vel temmelig relevant, hvis du gerne vil bruge det som løftestang for et argument om, at folk med en særlig etnicitet har dårlig adfærd?

»Ja, det kan man jo godt argumentere for,« siger han og tænker sig lidt om.

»I min verden bliver det lidt for … hvad skal man sige … så bliver det en lidt for akademisk diskussion. Jeg kan godt basere mig på, hvad folk fortæller og beretter om på Facebook, og hvilke billeder man kan se i nyhederne.«

Ikke fattigdom

Sidste år offentliggjorde Rockwool Fonden en analyse af den såkaldte starthjælp, som blev indført i 2002. Konklusionen var blandt andet, at børn af flygtninge, der modtog den lave ydelse, blev dårligere integreret og klarede sig dårligere i skolen. Starthjælpen blev afskaffet i 2012, men genopstod mere eller mindre i form af den såkaldte integrationsydelse i 2015.

Set i det lys spørger jeg Rasmus Stoklund, om den negative adfærd, han beskriver, ikke i lige så høj grad kan skyldes økonomisk fattigdom. Men det mener han ikke.

»Man kan jo for eksempel se i Danmarks Statistiks årlige kriminalitetsredegørelse, at selv når man renser for socioøkonomiske faktorer, er der stadig en markant overrepræsentation af folk med ikkevestlig baggrund,« siger han.

Snarere end fattigdom er forklaringen ifølge ham nogle kulturelle forskelle, som skal udlignes. Det vil Socialdemokratiet blandt andet gøre ved at kræve, at ikkevestlige kontanthjælpsmodtagere skal i 37-timers beskæftigelse om ugen, så de kan blive selvforsørgende.

Stram udlændingepolitik

Vi slentrer videre forbi Nørrebro Station. En gruppe mænd står under broen i ly for regnen og pulser cigaretter og sælger højttalere og andet småt elektronik på et interimistisk loppemarked. Lige her ligger næste punkt på listen: Burgerbaren The Barn, som i efteråret fik knust sine vinduer, tilsyneladende fordi en af de ansatte var medlem af Nye Borgerlige.

Rasmus Stoklund taler om hykleri og intolerance på det ellers så tolerante Nørrebro. Men vi kommer hurtigt til at tale om Socialdemokratiet igen. Jeg spørger ham, om en stram udlændingepolitik er nødvendig, hvis partiet skal forblive relevant.

»Ja, det er en fuldstændig afgørende forudsætning,« siger han.

»Ellers kan vi godt pakke sammen.«

Hvis der kommer for mange mennesker til Danmark, som ikke bidrager på arbejdsmarkedet, og som ikke bakker op om grundlæggende frihedsrettigheder, så begynder grundlaget for velfærdsstaten at erodere, siger han. Så vil de socialdemokratiske vælgere igen begynde at stemme DF, og samfundet vil i stigende grad blive opdelt, fordi folk søger tilflugt i afgrænsede bydele med vagtværn, privatskoler og private forsikringsordninger.

»Vi ønsker en samfundsmodel, hvor vi stadig lever side om side, uanset hvem man er, og hvor man har sine rødder i verden. Det kræver altså bare, at man så bakker op om nogle grundlæggende værdier,« siger han.

Tidligt stram

Vi krydser vejen og slår et smut forbi en shawarmabar – Rasmus Stoklunds stamsted – hvor han bestiller tre slags grillspyd. Det er hans svigerfar, der er iraner, som har udråbt stedet til det bedste heromkring.

Mens Rasmus Stoklund gufler spyddene i sig, får vi lejlighed til at tale om hans egen baggrund.

Selv hvis man prøvede, kunne man dårligt skrive en mere oplagt skabelsesberetning for en moderne socialdemokrat.

Rasmus Stoklund voksede op i en nedlagt brugs i den jyske landsby Pjedsted som søn af en pedel og en frisør. De talte ofte om politik og sociale uretfærdigheder ved middagsbordet.

I gymnasiet engagerede han sig i studenterpolitik. Da han senere flyttede til København for at studere statskundskab, blev han aktiv i den socialdemokratiske studenterforening Frit Forum sammen med vennen Simon Kollerup, der i dag er erhvervsminister.

Socialt havde han svært ved at falde til på studiet. Det var, som om de andre studerende kom fra nogle højere lag i samfundet, og han følte sig ofte som en svindler, som helt sikkert snart ville blive smidt ud af studiet, så snart nogen afslørede hans blufnummer.

I Frit Forum fandt han imidlertid andre studerende, som havde en baggrund, der mindede om hans egen. Han opdagede dog hurtigt, at han allerede dengang havde et syn på udlændingepolitik, som lå langt fra Socialdemokratiets daværende linje.

»Der var mange af de andre i Frit Forum, som mente, jeg skulle være med i Dansk Folkeparti i stedet. Men det har jeg nu aldrig taget som en kritik,« siger han.

Anders Rye Skjoldjensen

Fordomme

Efter studiet gjorde han karriere i Dansk Metal. Han mødte sin nuværende kone, en sygeplejerske, og sammen flyttede de til et hus i Herlev, hvor de i dag har tre børn – to fælles og et fra hendes tidligere parforhold.

Egentlig havde han opgivet ideen om at stille op til Folketinget. Han mente, at det kun kunne lade sig gøre, hvis han stillede op i sin hjemstavn i Jylland, og med hans nye liv i Herlev var det ikke en mulighed.

Men da han blev opfordret til at stille op i Nordsjælland i slutningen af 2015, og han opdagede, at projektet i høj grad ville komme til at handle om at vinde de Blå Bjarner tilbage – vælgere, han kunne identificere sig med – slog han til. I juni 2019 blev han valgt ind i Folketinget med 4.541 stemmer.

Mens vi sidder midt i den støjende shawarmabar, spørger jeg, om han tænker over, om han med sine offentlige udtalelser er med til at skabe fordomme om folk med ikkevestlig baggrund.

»Ja, det tænker jeg en del over,« siger han.

»Det er også derfor, jeg forsøger at understrege, at selv om jeg går ind for en stram udlændingepolitik og siger nogle kontroversielle ting, så er det ikke alle, jeg taler om. Jeg taler om en overrepræsentation.«

Samme opførsel

Vi forlader shawarmabaren, og Rasmus Stoklund finder listen, som er ved at være opløst af regn, frem igen.

Næste stop på ruten er en moské, hvor vi står lidt og taler om negativ påvirkning fra religion og andre kulturer, og til sidst begiver vi os mod en café, hvor Rasmus Stoklund har hørt, der kun må komme mænd.

Undervejs taler vi om, hvordan man kan løse et så uhåndgribeligt problem som »dårlig opførsel« blandt folk med »ikkevestlig baggrund«. Særligt når det i så høj grad er baseret på Rasmus Stoklunds egen mavefornemmelse.

Det er svært at sige, medgiver han. Men det handler om at gøre op med en kultur, hvor for mange folk med ikkevestlig baggrund ikke støtter op om grundlæggende værdier og rettigheder i samfundet og har et gammeldags syn på religion, køn og seksualitet.

– Hvornår er vi så nået i mål med det?

»Vi er nået i mål den dag, hvor ikkevestlige indvandrere og etniske danskere opfører sig på samme måde. Eller, du må gerne have dine egne traditioner, det er ikke det, det drejer sig om.«

– Er det ikke svært at måle på? Der vil jo altid være nogen i et samfund, der opfører sig dårligt?

»Jo, men det er jo netop en fornemmelse. Det er nogle oplevelser, man har. Jeg vil sige, at hvis vi kommer dertil, at man kan gå en tur i Nordvest, og det ikke føles meget anderledes, end når man går en tur i Holstebro eller Hundested … jeg er ligeglad med folks hudfarve, det er ikke det, jeg snakker om, men den adfærd, den stemning, der er … så synes jeg, vi er der.«

For at nå dertil skal vi blive ved med at stille krav til ikkevestlige indvandrere, siger Rasmus Stoklund. Krav om beskæftigelse, uddannelse og sprogundervisning, og så skal vi hjælpe folk, der oplever social kontrol.

Vi finder endelig frem til mandecafeen og står lidt udenfor i regnen, mens billygternes blege lyskegler fejer gennem skumringen. Til sidst spørger jeg Rasmus Stoklund, om han tror, det nogensinde vil lykkes at løse de problemer, han er optaget af.

»Jeg tror desværre, vi er nødt til at væbne os med tålmodighed,« siger han.

»Men jeg synes, det er noget, vi skal arbejde for hver eneste dag.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Andreas Gamél von Benzon

Hold kæft, hvor er det beskæmmende læsning. Føj for de såkaldte socialdemokrater.

Niels Duus Nielsen, Kristian Jensen, Eva Schwanenflügel, Julie Sløk, lars helde, Niels Thomsen, Steen Obel, Lise Lotte Rahbek, Ole Kristensen, Ole Frank, erik brandt, erik pedersen, Mogens Holme, Karsten Aaen, Hans Larsen, Arne Lund, Agnete La Cour, Gert Romme, Erik Winberg, Anders Reinholdt, Poul Simonsen, morten andersen, Paul Richardt Metelmann, Steffen Gliese, Alvin Jensen, Marianne Stockmarr, Flemming Berger, Mikkel Zess og Marie E. Rasmussen anbefalede denne kommentar

Tillad mig en lettere omskrivning:
"For mange med vestlig baggrund opfører sig dårligt".
Var det ikke på tide at fokusere lidt på dem?

Niels Duus Nielsen, Henriette Lund, Kristian Jensen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, lars helde, Maj-Britt Kent Hansen, Lise Lotte Rahbek, Mette Abildtrup, Bent Gregersen, Ole Frank, erik brandt, erik pedersen, Mogens Holme, Ib Christensen, John Andersen, Carsten Nørgaard, Vivi Rindom, Karsten Aaen, Agnete La Cour, Erik Winberg, Tommy Clausen, morten andersen, Paul Richardt Metelmann, Steffen Gliese, Alvin Jensen, John Liebach, Marianne Stockmarr, Katrine Damm, Flemming Berger, Mikkel Zess og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Bent Nørgaard

Nu kan fakta som bekendt ødelægge enhver luftig diskussion. Men hvis I tør, så gå en tur ind og se statistikken over hver der kommer i fængsel. Der findes opgørelser over europæisk og ikkeeuropæisk oprindelse. Så kan man selv se om det passer med ens ideologiske lærdom.

Martin Sørensen, Morten Simonsen, Henrik Andersen, Per Torbensen, Flemming Olsen, Jacob Nielsen, Jan Kauffmann, Niels K. Nielsen, Birte Pedersen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

Beskæmmende læsning, ja.

Kristian Jensen, Ole Frank, erik pedersen, Agnete La Cour, Erik Winberg, Tommy Clausen, morten andersen, Paul Richardt Metelmann, Steffen Gliese og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Bent Nørgaard.
Hvad er det for fakta, der tilsiger en så negativ holdning overfor indvandrere af ikke-europæisk oprindelse? - Er der evidens for, at netop disse grupper bliver bedre mennesker af pisk frem for gulerod, af udskamning og diskriminering frem for dialog og medmenneskelighed.
Hvad er det for en demokratiopfattelse der hersker i Socialdemokratiet, når udlændingeordføreren erklærer, at han vil fortsætte diskrimineringen af ikke-europæiske udlændinge, indtil de blir ligesom folk i Holstebro eller Hundested. Beskæmmende!

Gunilla Funder Brockdorff, Niels Duus Nielsen, Kristian Jensen, Eva Schwanenflügel, John Andersen, Susanne Kaspersen, Joy Nitav, lars helde, Steen Obel, Lena Bust Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Anne-Marie Voldborg, Carsten Munk, Ole Kristensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ole Frank, erik pedersen, Mogens Holme, Ib Christensen, Carsten Nørgaard, Karsten Aaen, Hans Larsen, Anker Heegaard, Arne Lund, Agnete La Cour, Gert Romme, Achim K. Holzmüller, Erik Winberg, Christel Gruner-Olesen, Tommy Clausen, Anders Reinholdt, morten andersen, Paul Richardt Metelmann, Steffen Gliese, Alvin Jensen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Bent Nørgaard

Det kan godt blive svært, når den virkelige verden ikke harmonerer med ens progressiv humanistisk livssyn. Specielt hvis man kun har et teoretisk forhold til andre kulturer. Gad vide hvorfor flere svenske politiske partier er begyndt på en 180 graders drejning i indvandredebatten. Det har med garanti intet at gøre med at det nu, før første gang i mange år, er blevet muligt at skrive åbent om tingenes tilstand, uden frygt for job eller blive tilsvinet som racist. Og så er der sket det at SD er blevet det største parti. Måske er svenskerne vejledt forkert, eller kan de begynde at tænke selv

Hans Aagaard, Peter von Staffeldt, Martin Sørensen, Morten Simonsen, Henrik Andersen, Per Torbensen, Flemming Olsen, Claus Nielsen, Jacob Nielsen, Jan Kauffmann, Henrik Bjerre, Niels K. Nielsen, Birte Pedersen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

10 minutter! - så meget magter jeg ikke at læse, læse, læse i denne forbindelse

Kristian Jensen, morten andersen, Paul Richardt Metelmann og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Sandheden er ilde hørt. Men alligevel sand.

Peter von Staffeldt, Jens Flø, Henrik Andersen, Per Torbensen, Flemming Olsen og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar

Der er masser af bonderøve og båtnakker i gruppen af utilpassede indvandrerunge - og de lægger desværre grunden til en massiv modvilje hos mange gammeldanskere. Så gu' er der noget om snakken. Det er bare skidesynd for majoriteten, som bare vil leve i fred og passe deres.

Niels Duus Nielsen, Poul Carlsbæk, Peter von Staffeldt, Martin Sørensen, Søren Fosberg, Kjeld Jensen, Torben K L Jensen, Jens Christian Jensen, Jacob Nielsen, Ole Frank, Helle Walther, René Arestrup, Ib Christensen, Torben Burkal, Henrik Bjerre, Carsten Hansen, Estermarie Mandelquist, Liselotte Paulsen og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar

Født på Nørrebro og med 67 år på brostenene er det min erfaringer, at typer som Rasmus Stoklund, næppe ville kunne finde et år ti, hvor en tur på Nørrebro ikke ville give ham fornemmelse af dårlig opførsel og mangel på pli.

Mikael Benzon, Jens Thaarup Nyberg, Carsten Svendsen, Sine Jacobsen, Niels Duus Nielsen, Kristian Jensen, Eva Schwanenflügel, Brian Nocis Jensen, Susanne Kaspersen, Joy Nitav, Flemming Berger, Susan Hansen, Miklôs Tōtfalusi, Torben K L Jensen, Lise Lotte Rahbek, Anne-Marie Voldborg, Hans Larsen, Mette Abildtrup, Claus Nielsen, Carsten Munk, Ole Kristensen, Bent Gregersen, Michael Friis, Jan Fritsbøger, Bjarne Bisgaard Jensen, Ole Frank, erik brandt, Mogens Holme, René Arestrup, Ib Christensen, Karsten Aaen, Niki Dan Berthelsen, Anker Heegaard, Agnete La Cour, Kenneth Krabat, Marianne Stockmarr, Lillian Larsen, Erik Winberg, Anders Reinholdt, John Liebach, Søren Dahl, morten andersen, Paul Richardt Metelmann, Ebbe Overbye, Steffen Gliese, Jan Bisp Zarghami og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Nu er S ved af være kændt for af være for nationalitisk til af være trovædig...

Niels Duus Nielsen, Ole Frank, Karsten Aaen, Kenneth Krabat, Lillian Larsen, Paul Richardt Metelmann og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nej, lighed er ikke enshed, og det er desværre små bange mennesker, der ikke fik nok ud af deres skoletid, der bliver bange, når andre mennesker er anderledes end dem selv.
Men det er trods alt interessant, at han er iransk gift. Det burde Sebastian Abrahamsen måske have interesseret sig lidt mere for.

Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Steen Obel, Bent Gregersen, Ole Frank, erik pedersen, Ib Christensen, Karsten Aaen, Anker Heegaard, Tommy Clausen, Agnete La Cour, Kenneth Krabat, Marianne Stockmarr, Lillian Larsen og Paul Richardt Metelmann anbefalede denne kommentar
Paul Richardt Metelmann

"Rasmus Stoklund synes nemlig, han har bemærket en ting. Det er, som om der er en overrepræsentation af mennesker med ikkevestlig baggrund, der opfører sig dårligt i det offentlige rum, siger han. Han kan ikke bakke sin påstand op med andet end anekdoter og mavefornemmelser. Alligevel er han sikker på, han har ret"
- Jamen, så har socialdemokratiet jo fuldført sin rejse fra et stolt arbejderparti med mange dygtige ideologer og et udgangspunkt om at ændre samfundet - til synsninger DF-style...i guder...

Mikael Benzon, Niels Duus Nielsen, Henriette Lund, Eva Schwanenflügel, John Andersen, Jane Jensen, Susanne Kaspersen, Kim Øverup, Søren Dahl, Miklôs Tōtfalusi, Niels Thomsen, Maj-Britt Kent Hansen, Steen Obel, Lena Bust Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Jens Thaarup Nyberg, Anne-Marie Voldborg, Carsten Munk, Ole Kristensen, Ole Frank, Mogens Holme, René Arestrup, Karsten Aaen, Hans Larsen, Anker Heegaard, Tommy Clausen, Agnete La Cour, Marianne Stockmarr, Lillian Larsen, Erik Winberg, Anders Reinholdt og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

"For mange med ikkevestlig baggrund opfører sig dårligt"

De der gamle slidte floskler er ved at være lidt trættende at høre på.

Henriette Lund, Eva Schwanenflügel, John Andersen, Susanne Kaspersen, Flemming Berger, Maj-Britt Kent Hansen, Ib Christensen, Anker Heegaard, Tommy Clausen, Agnete La Cour, Kenneth Krabat, Steffen Gliese og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
morten andersen

S= Det brun/røde parti

Henriette Lund, Tommy Clausen og Erik Winberg anbefalede denne kommentar
morten andersen

S holdt til magten af SF, Enhedslisten og Det radikale Venstre.
Fortæl mig hvem du omgås og jeg skal fortælle dig hvem du er.

Flemming Olsen, Claus Nielsen og Erik Winberg anbefalede denne kommentar
Poul Simonsen

Det er bestemt ikke kun stedsansen det socialdemokratiske folketingsmedlem mangler.
Det er grundlæggende det socialdemokratiske DNA han mangler. Her er absolut ingen empati for mennesker, der kommer fra de lavere klasser.

Niels Duus Nielsen, John Andersen, Søren Dahl, Anne-Marie Voldborg, Carsten Munk, Ole Kristensen, Mogens Holme, Tommy Clausen, Agnete La Cour, Achim K. Holzmüller, Steffen Gliese, Marianne Stockmarr, Lillian Larsen, Anders Reinholdt og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

Og det viser sig så at han her ret

https://www.kriminalforsorgen.dk/wp-content/uploads/2018/12/etnicitet-og...
https://www.ft.dk/samling/20182/almdel/uui/spm/75/svar/1585812/2069621/i...

Måske skulle vi blive bedre til at smide de ud der overstræder straffeloven og ikke har et udenlandsk statsborgerskab

Peter von Staffeldt, Morten Simonsen, Henrik Andersen, Per Torbensen, Flemming Olsen, Jacob Nielsen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Det er håbløst og skræmmende.

Her bare en bemærkning til - ("Hvordan oplever du den dårlige opførsel?
»For eksempel har jeg tit oplevet, når jeg cykler hjem, typisk lidt længere ude i Nordvest, at hvis nogen for eksempel skal noget ovre i den butik dér,« siger han og gestikulerer over mod en tilfældig butik.
» … så parkerer man bare sin bil dér og går ind. Og så er man pisseligeglad med alle andre. Det er sådan en ’her kommer jeg’-mentalitet, som jeg ikke bryder mig om, og som jeg mener, der er en overrepræsentation af.«)
Der må sandelig være flere indvandre med ikke vestlig baggrund end folk med dansk baggrund i Danmark, da mange parkerer deres biler på cykelstierne og oppe på fortovne osv..... over alt i Danmark - Mange af bilerne er nogle "flotte kasser" så det er nok ikke på grund af fattigdom ,at de er "pisseligeglade" med andre.

Eva Schwanenflügel, Søren Fosberg, Susanne Kaspersen, Bent Gregersen, Ole Frank, erik brandt, Carsten Munk, Mogens Holme, Ib Christensen, Agnete La Cour, Steffen Gliese, Marianne Stockmarr, Lillian Larsen og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar

Det er håbløst og skræmmende.

Så skulle du se her hos os når der er fest i moskeen om fredagen.

"da mange parkerer deres biler på cykelstierne og oppe på fortovne osv..... over alt i Danmark - "

Bingo. Og på spærrelinier, foran indkølsler, i sving, ved fuldt optrukne linier . Stort set alle de overtrædelser af færdselslovens parkeringsbestemmelse som det er muligt.

Peter von Staffeldt, Per Torbensen, Flemming Olsen, Jacob Nielsen, Karsten Aaen, Kim Houmøller og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Anders Reinholdt

@Niels Bøjden
At ikke-vestlige indvandrere er overrepræsenteret i kriminalitetsstatistikkerne medfører på ingen måde en etnisk/kulturelt betinget kausalitet. Årsagen kan sagtens være - og er det formodentlig også - socialt betinget.

Niels Duus Nielsen, Jesper Frimann Ljungberg, Eva Schwanenflügel, Brian Nocis Jensen, Ivan Breinholt Leth, Steen Obel, Ole Frank, Mogens Holme, Ib Christensen, John Andersen, Karsten Aaen, Niki Dan Berthelsen, Tommy Clausen, Agnete La Cour, Achim K. Holzmüller, Steffen Gliese og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Anders Reinholdt

@Niels Bøjden
Så skulle du se når der er havnefest eller cykelløb eller fodboldkamp eller...

Niels Duus Nielsen, Jesper Frimann Ljungberg, Eva Schwanenflügel, Ivan Breinholt Leth, Ole Kristensen, Ole Frank, Carsten Munk, Anker Heegaard, Line Højland, Agnete La Cour, Kenneth Krabat, Achim K. Holzmüller, Steffen Gliese og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Men Nils Bøjden rammer nu en ting meget godt: langt de fleste af de overtrædelser, der er tale om, er færdselsforseelser. Det gælder i øvrigt for alle gruppers lovovertrædelser.

Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Søren Fosberg, Jens Thaarup Nyberg, Ole Frank, Carsten Munk, Karsten Aaen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Achim K. Holzmüller

Ingen regeringsparti uden sin Inger Støjberg!

Nu har den nye Specialdemokrati udnævnt Rasmus Stoklund til sin integrations-væbner, der for partiet skal opretholde den portion nationalistiske tendenser, så S-vælgere med den der indeboende mentalitet ikke behøver at forvilde sig under fanerne af DF eller værre.

Udover at beklage forholdene kan den nye mand slet ikke formulere bare et startpunkt han vil følge. Det ender nok med den salomoniske løsning, at ikke-vestlige fart-, trafik- eller parkeringssyndere, slet ikke at tale om samme personkreds med andre banale straffehandlinger, burde forlade landet. - Fører det mon til en løsningen af problemet? Eller er det meste ikke bare en populistisk aktivitet?

Eva Schwanenflügel, Søren Fosberg, morten andersen, Ivan Breinholt Leth, Steen Obel, Hans Larsen, Bent Gregersen, Ole Frank, Karsten Aaen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Kenneth Krabat

Reklameartikel, hvori den nye mand på Borgen nævnes for alle - modstandere forventede intet bedre, medløbere soler sig i den stramme kurs, og mennesker, der selv kan tænke, skuffes over Informations svage mikrofonholderi. Men det regnede måske for meget?

Niels Duus Nielsen, Henriette Lund, Steen Obel og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar

De forenede folketingspartier, hvortil SD hører, har så travlt med at tale om alle de, der vender ryggen til DK og danske værdier. De "nederste" i samfundet, alle fattigrøvene, udskuddet, de utilpassede og hvad Khader, Kjærsgård og Støjberg ellers ynder at kalde dem.
Påfaldende at de aldrig taler om alle de velhavere, der har vendt DK ryggen, snyder i skat, svindler med momsen, placerer penge på Bahama og Kanaløerne. Eller som Lars Seier og Pernille Vermunds mand, Lars Tvede, bor i Schweiz - og som alligevel har en privilegeret adgang til medierne, og nyder stor respekt i borgerskabet.

Mikael Benzon, Carsten Svendsen, Gunilla Funder Brockdorff, Niels Duus Nielsen, Henriette Lund, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Søren Fosberg, John Andersen, Jane Jensen, Susanne Kaspersen, Joy Nitav, Søren Dahl, Flemming Berger, Maj-Britt Kent Hansen, Steen Obel, Jan Bisp Zarghami, Per Torbensen, Carsten Munk, Bent Gregersen, Jan Fritsbøger, Bjarne Bisgaard Jensen, Mogens Holme, Michael Larsen, Poul Simonsen, Egon Stich, Knud Chr. Pedersen, Lone Hedelund, Karsten Aaen, Marianne Stockmarr og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Det er farligt at fattiggøre udvalgte befolkningsgrupper og tage håbet fra dem om en ligeværdig fremtid.

Klimakatestrofen vil sende en ustoppelig folkevandring mod vores del af verden fra syd.
Socialdemokratiet øver sig i syndebuk politik og udenomssnak.

De rigeste 10% globalt er ansvarlig for 50% af CO2 udledningen globalt.
De rigeste 20% globalt er ansvarlig for 70% af CO2 udledningen globalt.

Hvis man deler hele verdens befolkning op i to lige store dele efter indkomst, så er de 50% med den lavest indkomst ansvarlige for 10% af CO2 udledningen globalt.
Så glem alt om befolkningstilvæksten i de fattige lande, bærer et signifikant CO2 aftryk og er problemets kerne.

“You only speak of green eternal economic growth because you are too scared of being unpopular.

You only talk about moving forward with the same bad ideas that got us into this mess, even when the only sensible thing to do is pull the emergency brake.

You are not mature enough to tell it like is.
Even that burden you leave to us children.”
(...)
“You say you love your children above all else, and yet you are stealing their future in front of their very eyes.”

Som den da 15 årige Greta Thunberg formulerede det på COP24 i december 2018 i Katowice Polen.

Eva Schwanenflügel, Søren Fosberg, Bent Gregersen, Poul Simonsen, Knud Chr. Pedersen, Karsten Aaen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar

Kold kæft hvor er jeg træt af alt "ikke vestlige indvandrere" udskældning. Alle udskammes over en kam. Hvad er det for en dumhedens hetz.
Et par nye statistikker viser at personer fra Thailand og Vietnam har en støre beskæftigelses faktor end tilsvarende Danske.

Poul Simonsen, Karsten Aaen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Søren Kramer

36 kommentarer indtil nu, hvor langt de fleste er personlige angreb. 25 ens kommentarer. Øv hvor ringe og uinteressant.

I steder for at angribe manden, og vikle sig ind i idiotisk virkelighedsfoenægtelse som er lodet mod al statistik, så ville det være befriende hvis vi kunne bevæge os videre til fortolkningen og forklaringerne. Eks. Hvad er kulturelt betinget, hvad er stigmatisering? Hvordan ses det?. Der er sikkert bedre spørgsmål at stille.

Lidt grundfakta
https://www.dst.dk/da/Statistik/bagtal/2019/2019-02-18-fakta-om-indvandr...

Hans Aagaard, Claus Christoffersen, Jacob Nielsen, Bent Gregersen, Bent Nørgaard og Egon Stich anbefalede denne kommentar

@ Søren Kramer

Personlige angreb?

Nej, det er det da bestemt ikke! Når Stoklund her i den her artikel siger, at han tager udgangspunkt i sine mavefornemmelser mm. og mv. - og ikke reel viden om integration! - er det klart, at der er nogle, der tager afstand fra det, han siger, bl.a. det om biler på cykelstier!

Jeg kan så fortælle, at jeg bor i en større jysk provinsby i Sydjylland; her observerer jeg ofte, at helt almindelige danskere kører igennem der hvor der indkørsel forbudt i begge retninger, ofte parkerer på cykelstier! for at komme til en bankautomat (ATM), og mange andre forfærdelige ting i trafikken!
Bare for at sige, at også danskere, og vestlige indvandrere, og efterkommere, opfører sig det som hr. Stoklund kalder for dårligt i offentligheden!

Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Søren Fosberg, Susanne Kaspersen, Lena Bust Nielsen, Bent Gregersen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

Videnskab er godt, mavefornemmelser er dobbelt så godt ;-)

Eva Schwanenflügel, Jane Jensen, Steen Obel, Lena Bust Nielsen, Maj-Britt Kent Hansen, Claus Nielsen og erik brandt anbefalede denne kommentar

@ Søren Kramer og andre.

Ja, det ville være befriende, det som du skriver! Det ville også, set fra min side være meget befriende, hvis S, Stoklund og personer, der hedder Søren, og andre personer (også andre end personer, der læser Information) ville lytte til de erfaringer, vi der rent faktisk HAR arbejdet med integration! i mange år! Bl.a. som indvandrerlærer mm. i mere end 12½ år!

Vi, der har arbejdet indenfor det her område ved godt, hvor skoene trykker, og vi ved godt, hvad det bl.a. også handler om! Det handler om, at en hel del af de indvandrere og efterkommere har en adfærd, som også danske unge mm. havde da jeg var ung i 1970'erne; de kom bare fra arbejderklassen og underklassen! gjorde de! Og det er som hr. Stoklund fra S helt har glemt sin klasse-analyse! og ikke kan se, eller ikke vil se!, at en stor del af det han opfatter som dårlig adfærd enten bare er udtryk for arbejderklasse-adfærd, eller er udtryk for det, vi her kan kalde for københavner-adfærd, forstået på den måde, at der stadig er forskel på, hvilken adfærd, folk har i offentligheden i København, i Hobro, eller i Pjedsted - der hvor han, Rasmus Stoklund, kommer fra!

Og må jeg dertil også sige, at i Tulleland, altså det sted ved Horsens mm. hvor en vis hr. Thulesen Dahl kommer fra, ja der var der også i december 2019 en hel masse unge drenge, der legede vildt med fyrværkeri, affyrede kanonslag, ødelagde postkasser mm. Her hedder det bare, sådan er drenge, raske danske drenge med blå øjne og hvidt strithår er jo bare sådan - så det skal de da bare have love til!

Bare for at sige, at den her adfærd den er altså ikke helt normal . mener jeg - uanset om det er i
Pjedsted, Hobro, Horsens, Vejle, eller København mm.

Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Andreas Gamél von Benzon, Christian Mondrup, Steen Obel, jens christian jacobsen, Lise Lotte Rahbek, Hans Larsen og erik brandt anbefalede denne kommentar
Søren Kramer

@Karsten
Han betoner selv overrepræsentation. Overrepræsentation.
Jeg bor selv i nærheden af en stor "ghetto" - frygteligt ord iøvrigt - og min fornemmelse af det med dårlig opførsel er det samme som det statistikken viser for den registrerede kriminalitet. Se de tal jeg har linket. Stoklund kender tallene, og det er ikke for meget forlangt at debattører på Information kender dem. Hvilket de tydeligvis ikke gør.

Det er ganske uinteressant at debattere fakta. Det er fortolkningen der er interessant.

Jeg synes personligt der er noget snerpet de grænser han sætter. Det der med cykelstier, råben og små ballade. Det er så ulideligt at se nogen argumentere imod at det sker. Selvfølgeligt gør det det. Det er jo en anden kultur. Og hvad så?
Hvorfor skal de hvide racister og selvretfærdige venstreorienterede altid tale ud fra den præmis at dansk kultur er den eneste rigtige målestok?

Selvfølgeligt er der ordinære bøller men problematikken ligger også i den måde og de standarder vi tolker ud fra. Sådan en nordisk protestantisk standard hvor der ikke er plads til glæde, vrede og at vise følelser. Det er lidt små kedeligt. Det handler om at leve, og her er den danske tilgang måske noget fodslæbende.
Som jeg ser det handler det om at fokusere på de værdier der er væsentlige. Tillid. Hvem ville du købe en brugt bil af. Og så fjernet truslerne når andre påtaler opførsel. Det tror jeg er nøgle til bedre samværd.

Det skal være sådan at en hvid dansk kvinde kan påtale en ung arabisk drengs adfærd. Uden at blive lovet tæsk og kaldt luder. Det er folk af gode grunde bange for. Det kan være den påtale af opførsel er urimelig, men så må hun jo bare få at vide at hun tager fejl, og at hendes reaktion er urimelig. Det skal bære muligt at føre den dialog.

Stoklunds mål er forkert. Det er ikke målet at få Løgstør til at ligne København ift oplevet adfærd. Det er både naivt og forkert. Det er målet at kunne have en ordentlig dialog i samværdet.

Søren Kramer

@Karsten
NEJ. Kom videre. Når der tales om overrepræsentation, så er det selvfølgeligt overrepræsentation hvor der er taget hensyn til bl.a. socialklasse. Det du kalder for arbejder adfærd.
Øv. Tror du folk er idioter?
Det er komplet umuligt at komme videre før behandlerlaget, lærere, pædagoger socialrådgivere tager de fakta til sig.

Hans Aagaard, Henrik Andersen, Per Torbensen og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Man kan ikke påstå problemet ikke eksisterer. For det gør det. Det behøver man ikke tage til Nørrebro for at opleve. Men heldigvis er de fleste unge uanset oprindelse okay. De brådne kar med dum og ubegavet opførsel, som generer folk på gaden, kører over for rødt og er ved at køre en ned i fodgængerfelt, alt mens de sidder grinende inde i bilen (oplevet selv) de gør det svært ikke at blive frustreret og have fordomme.

Hans Aagaard, Peter von Staffeldt og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

vi hører ustandselig om den forhøjede kriminalitetsfrekvens iblandt ikke vestlige, og fluks forklarer man det med at de simpelthen er ringere mennesker end os, deres kultur er dårlig og de er ligeglade med andre,
men fakta er jo at de IKKE er mere kriminelle end etniske danskere i en tilsvarende social situation, eller mere asociale,
men er man udenfor fællesskabet, og føler man sig hadet og set ned på, og føler man at man ikke har en chance for job og et normalt liv,
ja så vil man med stor sandsynlighed være mere kriminel end folk med hus, bil, og fast arbejde, det er faktisk nærmest helt naturligt,
med andre ord så er andre etniciteter akkurat lige så gode og dårlige som danskere,
men som altid når man generaliserer ud fra etniske, religiøse, kulturelle kriterier kan man få sine værste fordomme til at være sandheden, nydeligt bakket op med totalt fejlfortolket statistik, og yderligere bakket op af medier som også gladeligt generaliserer, selv om de burde vide at sammenhængene som statistikken viser skyldes helt andre ting end etnicitet mm.
vi kan med andre ord takke DF, deres medløbere, og medier som extrabladet for de ubehageligheder som hadpropagandaen imod fremmede medfører, vold avler vold, dette gælder også psykisk vold.

Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Arne Thomsen, Carsten Munk og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Se, da jeg var dreng og ung i 1970'erne kaldte unge drenge også danske kvinder for ludere! hvis de påtalte deres ubehagelige adfærd overfor dem, bla. i skolen mm. og mv. Her var der bare tale om helt almindelige danske drenge! som gjorde det! Og dengang forklarede alle det med sociale betingelser, opvækst, arbejderklase-adfærd! Når man så ser en arabisk udseende dreng i dag her i 2020 kalde en dansk kvinde for luder :( fordi hun irettesætter ham, så tror man straks, at det har noget med hans kulturelle baggrund som araber at gøre! Fordi det er det er nemmest at se, men vi der har arbejdet med det her i mere end 12½ år ved, at det har mest(alt!) at at gøre med, at han bruger det arbejderklassesprog, som også danske drenge fra arbejderklassen brugte i 1970'erne!

Og ja, Søren Kramer - jeg tror, at langt de fleste folk er idioter! Forstået på den måde, at de INTET aner om noget som helst om det her område! overhovedet! Det kan jeg jo se på tråde her på information.dk, men især i tråde på Facebook bliver det tydeligt, at langt de fleste folk i DK INTET aner om, at alle flygtninge siden 1999 faktisk skal gå i sprogskole mm. og være aktiveret i mindst 30-35 timer om ugen! Folk flest aner heller ikke noget om de mange tusinde indvandrere, og efterkommere, der hver dag gør rent, bl.a. på min arbejdsplads, kører bus, kører taxa mm. og mv. ligesom de heller ikke aner noget som helst om de krav der stilles til permanent ophold eller til at få statsborgerskab her i DK!

Carsten Svendsen, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Anders Reinholdt, Jane Jensen, Christian Mondrup, jens christian jacobsen, Lise Lotte Rahbek, Carsten Munk og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

nu behøver man ikke være idiot for at tage fejl, Søren Kramer men vælger man at se helt bort fra alle andre faktorer end kulturel gruppe / etnicitet så er man vel manipulerende, men det er jo præcis hvad du gør, og nej statistik kan IKKE tage hensyn til eller vise alle faktorer, og kan dermed ikke bruges til at bevise sammenhænge, det den kan vise er sammenfald og det er så op til os at fortolke, og det er præcis det du og andre gør du fortolker statistikken så den passer perfekt til dine fordomme, og postulerer så at det er et bevis, det er det så bare ikke.

Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Lise Lotte Rahbek og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Stoklund fra Pjedsted i København kender da aldeles ikke til nogen som helst tal! Ellers ville han vel have brugt dem i den her artikel! Det eneste, han har, er sin egen mavefornemmelse, anekdotiske beviser, og historier, som man aldeles ikke kan bruge til noget som helst! Det burde han have lært enten i gymnasiet, eller i sit statskundskabsstudie!

Og han har måske heller ikke lært på sit studie udi statskundskab, at meget fattige mennesker til alle tider er langt mere kriminelle end middelklassen, og overklassen er - især når det gælder om det man kalder berigelsesforbrydelser, altså røveri, tyveri mm. og mv,

Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Ivan Breinholt Leth, Arne Thomsen, Christian Mondrup, Carsten Munk og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Søren Kramer

Den der med ikke at anerkende der er andre forklaringer end social baggrund er ikke blot mod alt forskning og statistik, det står også i vejen for en robust debat om stigmatisering og diskrimination.
Stigmatisering og diskrimination er jo netop et udløb af kulturkamp, uvidenhed og ordinær racisme.
Typisk priviligeret midaldrene hvid mands synspunkt. Konservativt gammelt klassekamps lort.

Flemming Olsen

Stoklund er så Socialdemokratiets nye Inger Støjberg - taler stramt, men er det ikke.

Søren Kramer

Storklund har fat i noget vigtigt. Danskernes opfattelse er ikke kun bestemt af overrepræsentation i kedelige statistikker, men også af det de ser.

Hvorfor skulle diskriminering og stigmatisering i bolig og arbejdsmarked ikke give sig udslag i grænseoverskridende og elendig opførsel? Alt forskning viser det.

Der er en grund til der køres råddent som bar fanden, over for rødt med fuld fart og bringe andres liv på spil i et småterroristisk spil, at der råbes højt i bussen, kastes med affald. Det er få, men det springer i øjnene.
Jeg har aldrig oplevet så meget kør bevist over for rødt kørsel som de seneste år. Terrorisme uden terrorist straf.
Der må være en vrede og frustration uden lige hos nogle få.
Det skal erkendes før det kan håndteres.

Hans Aagaard, Helle Walther, Søren Fosberg og Gaderummet Regnbuen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Well;
S er vel nødt til at indgå i den politiske konsensus.
Og den interviewede er en god partikammerat.

jens peter hansen

. I går var jeg på udstilling i Arken i Ishøj. Picasso nok engang. Blandt gæsterne var der tre klasser. Alle børn på tror jeg 8-9 år. Én klasse var fuldstændig pæredansk, én var næsten kun befolket med børn af indvandrere og én var mere blandet. De to første klasser opførte sig eksemplarisk. Der var ingen råben og skrigen, de var vågne, spørgelystne og lige til at spise. Den sidste klasse så jeg kun på vej hjem. Alle ungerne i de tre klasser gik med hinanden pænt i hånden på vej ud af museet og over til busstoppestedet. Jeg kom i tanker om HVOR fantastisk det var at undervise i de små klasser og hvor krævende det var. Jeg var fra 1968 til 1973 periodevis vikar i Albertslund og Glostrup. Her var der udfordringer der ville noget. En klasse kunne i i juni bestå af elever der kun for under halvdelens vedkommende havde gået der siden august året før. Så stor var udskiftningen i de gode, men dyre boliger. I 1973 var jeg i to måneder vikar i Virum. Jeg troede ikke det var det samme land vi boede i. Så stor var forskellen mellem vestegnens børn og de pæne familiers børn i Virum. Jeg blev senere lærer på Amager med elever fra bl.a Urbanplanen. Der kunne nok være nogen uro, men intet der kommer i nærheden af Papes,Planen. De første 20 år var der hver lørdag ballade ved et bestemt ungdomshus og Urban planens værste Rødder var berygtede. Stort set alle ballademagere var pæredanske. Én ting mener jeg ikke Karsten Aaen har ret i. Udtrykket ”luder” blev sjældent eller stort set aldrig brugt, det er kommet til senere. Formentlig gennem amerikansk. Ligesom ” fuck” først rigtig slår igennem i 90 ’erne. Nytårsaften for 30 år siden var jeg på Knippels Bro. Det skulle være så festligt og panserne skulle rigtig gøres til grin. Det var, fik vi at vide, nærmest en slags folkeligt oprør mod autoriteterne. Det var fuldstændig kaotisk, raketter for ind og ud mellem tilskuerne. Flere blev forbrændte og der tændtes bål på broen. Hold da fast hvor var det oprørsk. Ud over at man aldrig må sigte på nogen, så tror jeg at nytårsløjerne altid har været grove og nogle gange al for grove og derfor før som nu årsag til megen bekymring. Grove drengestreger uanset farve, religion eller etnicitet.

Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Karsten Aaen, Søren Dahl, Flemming Berger og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Torben Bjerrehuus

At arabisk kultur er forskellig fra europæisk kultur, og for den sags skyld fra asiatisk kultur, kan man vel næppe være uenig i. Synet på kvinders rolle og muligheder i samfundet er et godt eksempel.
Den kultur hvori du er opvokset, er rodfæstet resten af livet hos det enkelte individ.
Hvilken kultur der er bedst afhænger fuldstændig af dit udgangspunkt.
Almindelig høflighed tilsiger at du ikke udfordre den kultur du lever i.
At der er mange røde,gule,grønne,sorte og hvide mennesker der mangler almindelig høflighed skinner igennem kommentarerne herover.
Lad os vise respekt for dem der bidrager til vi får et bedre samfund, dem der ønsker at fremme ligestilling mellem racer og køn og dem der drager omsorg for de svage og syge i samfundet. Det er Europiske værdier jeg sætter højt, og nødig mister.

Peter von Staffeldt, Jens Flø, Søren Fosberg, Flemming Berger og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Jan Henrik Wegener

Så vidt jeg kan se (ser ikke det hele) drejer det Stoklund skriver sig om kriminaitet, og denne er til dels af meget grov art (som overlagte drab).
Hvis det er sådan skal sagen da ikke blot "drejes over" på noget andet, som at det blot er "samfundet" der skal opføre sig anderledes. Og er det overhovedet overordnet positivt for en del af befolkningen, det være sig samfundsklasse eller etnisk gruppe, at kriminelle blandt gruppen får en eller anden forståelse?

Ivan Breinholt Leth

Nils Bøjden
14. januar, 2020 - 22:51

Tak for linket. Nu ved vi, at der er 2027 indsatte med ikke-vestlig baggrund i danske fængsler. Der er i følge Danmarks Statistik 493.468 indvandrere med ikke-vestlig baggrund i Danmark. Antallet af indsatte med ikke-vestlig baggrund i danske fængsler udgør altså en minoritet på 0,4 procent. Det er ganske vist relativt noget højere end andelen af etniske danskere i fængslerne, men sådan er det jo altid, når man skaber en underklasse. Fattigdom/underklasse diskrimination og kriminalitet´har i århundreder fulgtes ad. Underligt at det tilsyneladende er så uhyre vanskeligt for visse personer at få øje på den sammenhæng.

I USA er det stadigvæk afro-amerikanere, som udgør flertallet i amerikanske fængsler. 0,7 procent af den afro-amerikanske befolkning sidder i fængsel i USA, og det selvom deres tip-tip oldefædre kom til landet for hundredevis af år siden. Selvom de er langt mere kriminelle end ikke-vestlige indvandrere i Danmark, er der ikke nogen i USA, som propaganderer for, at de skal sendes tilbage til Afrika. Så sindsforvirrerede er amerikanerne dog trods alt ikke. Skyldes afro-amerikanernes høje kriminalitetsrate mon, at afrikanere og deres efterkommere har et særlig kriminalitetsgen? Eller kan det tænkes at afro-amerikanere stadig er diskriminerede og stigmatiserede i det amerikanske samfund, og at der er en sammenhæng mellem diskrimination/stigmatisering og kriminalitet? Hvis det sidste er tilfældet er Rasmus Stoklund virkelig ude på et sidespor. Han taler det problem op, som han gerne vil løse. Det kan selvfølgelig også tænkes, at han bare er opportunist, som ikke vil løse noget som helst, men blot skabe en politisk karriere på baggrund af andre menneskers ulykke.

"Han kan ikke bakke sin påstand op med andet end anekdoter og mavefornemmelser. Alligevel er han sikker på, han har ret." Det var sådan Hitler argumenterede i Mein Kampf. Han var også opportunist. Hvad i alverden skal vi med Rasmus Stoklunds mavefornemmelser i det offentlige rum? Der er for mange tåber, der får for meget opmærksomhed, blot fordi de er medlemmer at det regeringsbærende parti.

Niels Duus Nielsen, Hans Larsen, Michael Kamp, Eva Schwanenflügel, Henrik Plaschke, Viggo Okholm, Katrine Damm, Anders Reinholdt, Karsten Aaen, Jane Jensen, Ebbe Overbye, Herdis Weins, Susan Hansen og Steen Obel anbefalede denne kommentar

@ Søren Kramer og alle andre i den her tråd:

Lad mig sige det mere præcist så:
Der er forskel på, hvordan drenge og piger opfører sig i f.eks. Hørsholm, Pjedsted, Varde, Viborg, Aalborg, Frederikshavn, Esbjerg, Sønderborg, og ja også på, hvordan de opfører sig i Vollsmose, på Østerbro, i Mjølnerparken mm. og mv.

Og det jeg forsøger med mine indlæg her - selvom det ikke går så godt - er at åbne folks øjne her - og andre steder for - at der stadigvæk i DK er både danskere, indvandrere og efterkommere, der rent KULTURELT befinder sig i arbejderklassen, eller i underklassen, og som reagerer på f.eks. den stigmatisering, som du også taler om her - på forskellige måder.

Bl.a. ved at bruge det som arbejderklassen altid har brugt, nemlig deres kroppe, altså ved at give dem selv, og andre folk tæsk :( Og ved at bruge arbejderklassens sprogbrug, bl.a. at bande. kalde folk grimme navne (det var pointen med at nævne ordet 'luder' her!) som arbejderklassen altid har gjort; det som er sket siden min barndom i 1970'erne og 1980'erne er jo det, at en meget stor del af
danskerne er flyttet op i middelklassen, mens vi har fået en stor etnisk underklasse, og en stor etnisk arbejderklasse, ligesom vi har fået en hel del - skal vi kalde det - af muslimsk herkomst her - der desværre :( har set sig gale og sure på DK - af forskellige årsager :( - bl.a. måske fordi de hele tiden oplever at døren er lukket :( og at de ikke må sidde med ved bordet :(

Pointen er også den, at jeg skam ikke benægter eller ikke kan se, at det også handler om kultur; jeg mener bare ikke det handler om en specifik arabisk kultur, eller en bestemt kultur indenfor islam; snarere mener jeg det handler om den arbejderklassekultur, vi ser/finder i miljøerne omkring Vollsmose, Gellerup, Mjølnerparken mm. og mv.

Og grunden til, at jeg bl.a. skriver/siger det handler om, at jeg lige nu underviser i dansk og matematik i et projekt for udsatte unge mellem 18-30 år; flertallet af de her unge mennesker har forældre, der enten er ufaglærte arbejdere, har været på kontanthjælp i årevis, ja nogle i årtier, de er megavrede på systemet nogle af dem! de her unge mennesker; de reagerer præcist på samme måde - sådan cirka - som de arabiske unge, vi taler om her :( Voldsomt, voldeligt, og brutalt - som går noegt ikke deres vej, råber og skriger de, og lader nogle gange - desværre :( - næverne tale :(

Niels Duus Nielsen og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jeg er med Karsten Aaen i klasseanalysen, bortset fra at der måske er en mindre klasseopdeling at spore imellem folk fra indvandrerkredse, hvor andethed i samfundet trumfer sociale forskelle.
Mine ønsker om social udligning til trods, så må jeg konstatere, at der i det offentlige liv, jeg lever, er bemærkelsesværdig ringe deltagelse af arbejderklassen, selvom den i hvert fald ikke er økonomisk uformående mere. Den har bare ikke lyttet særlig godt efter i skolen og har derfor ikke rigtig forstået, hvor samfundet udspiller sig - og det er ikke på boldbanen eller i sportshallen, beklageligt nok. Det er, fordi der trods alt ikke er så voldsomt meget refleksion involveret i fysiske aktiviteter af den slags, der udvikler og gør klogere.

Ole Rasmussen

Socialdemokratiet har desværre ikke forstand eller forståelse for det danske samfund som det er, men læner sig op af det de tror samfundet er. I en tro på hvad andre tænker, vil man ensrette den aktuelle meningsdannelse, og tro mig, det går helt galt.

Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Sider