Læsetid: 3 min.

Svensk myndighed bruger ikke længere livsfarligt politigreb under tvangsudsendelser

Siden et dødsfald under en tvangsudsendelse i 2015 er det ikke længere tilladt for ansatte i den svenske Kriminalvården at bøje hovedet på en tvangsudsendt udlænding ned mod brystet. I Danmark er grebet fortsat tilladt
3. januar 2020

Da svenske myndigheder i marts 2015 skulle tvangsudvise en 44-årig mand til Irak, opstod der tumult, da manden var blevet placeret på sit flysæde.

»Vel om bord på flyet tabte personen bevidstheden efter en indgriben i flysædet,« fortalte Johan Mellbring, chef for den nationale transportenhed under Kriminalvården, dagen efter til nyhedsbureauet TT. Irakeren blev båret ud af flyet, kørt på hospitalet og erklæret død.

Dødsfaldet ændrede reglerne for Kriminalvårdens magtanvendelse.

Siden 2016 har ansatte i Kriminalvården, som står for de fleste tvangsudsendelser af udlændinge fra Sverige, nemlig ikke længere måttet anvende det magtmiddel at bøje en tvangsudsendt fremad i flysædet. Det oplyser pressesekretær Ulf Mossberg fra Kriminalvården til Information.

Imens er grebet stadig tilladt i Danmark.

I en mail skriver Ulf Mossberg, at Kriminalvården indledte en undersøgelse for at finde ud af, om der findes alternative og effektive, men mindre risikable grebsteknikker, der kan bruges, når farlige situationer opstår under transport.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Som jeg skrev igår til denne oplysende artikelserie;
hvorfor er det overhovedet lovligt at bruge den slags halsbrækkende greb, og hvorfor overholder læger ikke lægeløftet "first, do no harm"?