Læsetid: 4 min.

Tidligere anbragte skal have ret til indsigt i deres egen historie – men ofte er sporene væk

Anbragte børn som godhavnsdrengene skal have lettere og gratis adgang til at få aktindsigt i deres sager om deres anbringelse i statens varetægt. Sådan lød det på et pressemøde tirsdag. Det er et positivt skridt, lyder det fra en tidligere anbragt og en forsvarsadvokat. Men problemet er dog samtidig, at der ofte foreligger meget få dokumenter i sagerne
Kultur- og kirkeminister Joy Mogensen (th) og social- og indenrigsminister Astrid Krag (tv) fremlagde tirsdag kommissoriet for en historisk udredning af eventuelle svigt mod borgere i statens varetægt i perioden 1933-1980, og samtidig præsenterede regeringen og støttepartierne en ændring af arkivloven, der giver tidligere anbragte lettere og gratis adgang til sagsakterne om deres anbringelse.

Kultur- og kirkeminister Joy Mogensen (th) og social- og indenrigsminister Astrid Krag (tv) fremlagde tirsdag kommissoriet for en historisk udredning af eventuelle svigt mod borgere i statens varetægt i perioden 1933-1980, og samtidig præsenterede regeringen og støttepartierne en ændring af arkivloven, der giver tidligere anbragte lettere og gratis adgang til sagsakterne om deres anbringelse.

Ida Guldbæk Arentsen

29. januar 2020

Mange tidligere anbragte børn i statens varetægt kender ikke deres egen historie. Derfor giver den socialdemokratiske regering og dens støttepartier dem nu ret til indsigt i egne sager.

Sådan lød det på et pressemøde i Social- og Indenrigsministeriet tirsdag, hvor socialminister Astrid Krag (S), kulturminister Joy Mogensen (S) og støttepartiernes ordførere bebudede en ændring af den såkaldte arkivlov.

»Alle har ret til at få de dokumenter, der beviser ens egen historie,« sagde kulturminister Joy Mogensen.

Forslaget kommer i forlængelse af den undskyldning, statsminister Mette Frederiksen gav godhavnsdrengene den 13. august sidste år. Ændringen af Arkivloven betyder, at tidligere anbragte ikke længere behøver at søge om dispensation til at få sine dokumenter i Rigsarkivet. De skal heller ikke, som det er i dag, betale for at få dem frem.

Forsvarsadvokat Bjørn Elmquist, der har ført sager for nogle af godhavnsdrengene, mener, at det er glædeligt og på sin plads, at der nu kommer en lovhjemmel, der giver tidligere anbragte retten til at se deres akter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anker Heegaard
Anker Heegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu