Læsetid: 6 min.

Udeladt i vejledning: Livsfarligt politigreb må kun bruges i sekunder

Et magtmiddel, som politiet må anvende for at berolige udlændinge under tvangsudsendelser med fly, må kun være »sekunder varende«. Det har en læge vurderet over for Rigspolitiet, men oplysningen er ikke med i vejledningen til betjente. Rigspolitiet bør præcisere vejledningen, siger kritikere
2. januar 2020

Hvor lang tid er ’kortvarigt’?

Efter omstændighederne kan svaret på dét være forskellen på liv eller død. I hvert fald når det drejer sig om et omstridt magtmiddel, som politiet anvender over for udlændinge, der sætter sig til modværge, når de skal tvangsudsendes med fly. Kort fortalt går magtmidlet ud på, at hovedet på den urolige udlænding bøjes fremover og trykkes ned mod brystet.

Men en aktindsigt viser nu, at Rigspolitiet har udeladt en vigtig detalje fra den vejledning, som gælder for politiet, når danske betjente skal tvangsudsende udlændinge med fly: Nemlig en læges præcisering af, hvor længe magtmidlet må anvendes.

Rigspolitiet har bedt en læge om at vurdere det føromtalte magtmiddel. I foråret 2018 har lægen på Politiskolen fået demonstreret en situation, hvor »personen sidder ned, for eksempel i et flysæde. Politi tager fast greb på toppen af hovedet/panden og trykker hovedet ned mod brystet«, som lægen beskriver det.

Ifølge en aktindsigt fra Rigspolitiet skulle lægen vurdere, »hvorvidt grebet kan forhindre personen i at få luft, altså forårsage obstruktion af luftvejene«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ib Gram-Jensen
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
  • Carsten Mortensen
  • Johnny Christiansen
  • Peter Beck-Lauritzen
  • Marianne Stockmarr
Ib Gram-Jensen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Carsten Mortensen, Johnny Christiansen, Peter Beck-Lauritzen og Marianne Stockmarr anbefalede denne artikel

Kommentarer

Minna Rasmussen

Jeg håber ikke, at denne udførlige vejledning i drab falder i forkerte hænder ...

Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Maj-Britt Kent Hansen, Jens Erik Starup og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

… og denne myndighedsudøvelse foregår her til lands!

Hvad er det dog for et system og samfund, der tillader dette?

Peter Gløde, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Jens Mose Pedersen

Det er et meget vanskeligt problem. Et land - Danmark - skal/bør kunne bestemme hvem der opholder sig i landet. Ellers er det ikke et land. Hvis nogen nægter at forlade landet hvordan skal man så tvinge dem til at gøre det. En eller anden form for tvang er nødvendig.
Det skal selvføfgelig ikke slå folk ihjel eller beskadige dem, men det er virkeligt svært at finde en balance.

Bent Nørgaard

Man må ikke hoppe ud over kanten på altanen, da man kan dø af det. Det står der heller ikke i vejledning, når altanener bygget færdig! Hvad er det for et fomyndersamfund vi er på vej imod?

Eva Schwanenflügel

At det overhovedet er tilladt at (mis)bruge et så halsbrækkende greb i et (?) retssamfund, er i sig selv et mysterium.
Hvordan lægeløftet overholdes, er vitterligt til diskussion hér.
"First, do no harm".

Bent Nørgaard

Man må ikke hoppe ud over kanten på altanen, da man kan dø af det. Det står der heller ikke i vejledning, når altanener bygget færdig! Hvad er det for et fomyndersamfund vi er på vej imod?

Eva Schwanenflügel

Kære Bent Nørgaard,
Nu har jeg funderet over din historie om altanen i et stykke tid, men intet falder mig ind hvad angår forståelse for allegorien..
Jeg bliver nødt til at vide hvad du mener?