Nyhed
Læsetid: 4 min.

Ugentlig klimademonstration skal minde politikerne om deres ansvar: »Hørte du det, Mette?«

En ny ugentlig demonstration lavet af en samling danske klimabevægelser skal marchere mod et nyt ministerium hver uge for at holde politikerne fast på deres ansvar. Fredag begyndte Operation Klimahandling ved Statsministeriet, hvor aktivisterne forsøgte at komme i kontakt med Mette Frederiksen
Fredag indledte en samling af klimaorganisationer en række nye demonstrationer, hvor de en gang om ugen vil opsøge ministrene foran deres ministerier - første demonstration gik til statsministeriet og Mette Frederiksen (S). 

Fredag indledte en samling af klimaorganisationer en række nye demonstrationer, hvor de en gang om ugen vil opsøge ministrene foran deres ministerier - første demonstration gik til statsministeriet og Mette Frederiksen (S). 

Sarah Hartvigsen Juncker

Indland
18. januar 2020

Godt 100 mennesker har samlet sig med røde bannere i Rigsdagsgården på Christiansborg fredag formiddag. To universitetsstuderende, Simon Christensen på 24 år og Marie Rørby på 20 år, står og er ved at strække demonstrationens største banner, som de holder i hver sin side. ’Operation Klimahandling’ står der med hvide bogstaver

Begge studerende er aktive i Den Grønne Studenterbevægelse. De håber på en ambitiøs klimahandlingsplan, og at flere politikere accepterer, at det kan blive nødvendigt at ofre noget for den grønne omstilling.

»Jeg kan ikke rigtig mærke, der er vilje til reel handling fra politikerne,« siger Marie Rørby.

»Vækst og arbejdspladser må ikke være betingelser for at bekæmpe klimaforandringerne,« siger Simon Christensen.

Når der kommer nye til, udveksles krammere, og en meddemonstrant klapper Simon Christensen på skulderen for at hilse. Der er mange unge – helt ned til folkeskolealderen – men der er også mange demonstranter med gråt hår og skæg.

Forsamlingen er ved at forberede sig på at marchere imod Statsministeriet, hvor de vil forsøge at få statsministerens opmærksomhed ved at råbe hende op. Medarrangør Sussi Lillelund tager ordet og samler folks opmærksomhed.

»Vi havde et klimavalg. Og partibogstaverne blev grønne og luften blev varm,« råber hun iført et grønt halstørklæde

»Klimaloven er bare en ramme for handling, det er ikke reel handling.«

Demonstrationen er første begivenhed i Operation Klimahandling, en ny ugentlig march, som en samling danske klimabevægelse står bag, herunder Fridaysforfuture, Den Grønne Studenterbevægelse, Bedsteforældrenes Klimaaktion og Extinction Rebellion. Planen er, at demonstranterne skal samles hver fredag for at marchere mod et udvalgt ministerium og råbe ministeren op. Første uge er kursen sat mod Statsministeriet, og denne gang er det arrangeret af 350 Klimabevægelsen.

Reel handling

Medarrangør af marchen og talsperson for 350 Klimabevægelsen, Sussi Lillelund, er ikke tilfreds med det, der er blevet gjort for klimaet siden valget, siger hun.

»Der er ingen tvivl om, at klima fyldte meget hos folkevalgte, i folkemunde og i medierne sidste år. Men jeg synes ikke resultatet af valget stemmer overens med den handling, vi har set fra politikerne de sidste otte måneder. Det går for langsomt. Vi mangler at se nogle reelle reduktioner,« siger hun.

Mette Frederiksen (S) sagde til Ritzau kort inden nytår, at færre unge nu strejker for klimaet, fordi de kan se, at løsningen af klimaspørgsmålet ligger hos politikerne på Christiansborg og ikke hos demonstranterne.

»Det gav os endnu mere lyst til at få gang i Operation Klimahandling,« siger Sussi Lillelund.

350 Klimabevægelsen havde gerne set, at klimaloven havde et mål om, at Danmarks skal være klimaneutralt i 2040 i stedet for 2050.

Nu demonstrerer aktivisterne for at få en ambitiøs klimahandlingsplan og holde politikerne fast på deres ansvar for klimaet. Sussi Lillelund peger på mange tiltag, som hun kalder »lavthængende frugter«, herunder flyskat, stop for udvidelse af Københavns Lufthavn og stop for udbud af olie- og gastilladelser i Nordsøen.

»Vi er et land bygget på skatter og afgifter, men af en eller anden grund kan vi ikke få en flyskat. Man føler som klimaaktivist, at vi ikke har særlig meget at vise frem otte måneder efter valget.«

– Tror du, demonstrationer som denne kan påvirke politikerne?

»Ja, det tror jeg. For det første kan politikerne ikke andet end at lægge mærke til os, når vi står lige uden for deres hoveddør. Vi kommer til at være et ugentligt prik på skulderen om, at vi forventer, de arbejder ambitiøst. Vi bliver ved med at være til stede.«

I sin nytårstale sagde Mette Frederiksen, at de unge »skulle blive ved med at presse os voksne«. Den støtteerklæring giver Sussi Lillelund ikke meget for.

»Jeg synes, det ville være passende, hvis vores statsminister brugte mindre tid på symbolsk at støtte ungdommen og brugte mere tid på at indføre flyskatter og sige nej til udbud af oliesugning i Nordsøen. Klimaaktivister har ikke brug for at blive talt efter munden, vi vil gerne have klimahandling og reduktioner nu – eller faktisk for ti år siden,« siger hun.

»Hørte du efter, Mette?«

De to studerende fra Den Grønne Studenterbevægelse marcherer forrest med deres banner, da forsamlingen går imod Statsministeriet. Da de er ankommet, peger en af arrangørerne op på ministeriets vinduer.

»Det er der, vi skal synge imod.«

Tre forskellige aktivister har taget guitar med.

»Åh, Mette, Mette, Mette. Hvornår kommer den dag, hvor vi går hånd i hånd om den her klimasag,« synger de på melodien af »Kender du det?« af Søren Kragh-Jacobsen.

Nu stiller Selma Montgomery fra FridaysForFuture sig op på ølkassen i en blå dunjakke og holder en brandtale.

»Mette Frederiksen siger, at de unge nu kan se, at løsningen på klimaspørgsmålet ligger hos politikerne på Christiansborg. I så fald har hun overvurderet mit syn,« siger hun.

Da hun går ned igen, råber en mand: »Hørte du efter, Mette?«

Marie Rørby og Simon Christensen fra Den Grønne Studenterbevægelse har under hele marchen holdt deres banner oppe. De håber på en ambitiøs klimahandlingsplan.

»Jeg har dog svært ved at se, at vi får en plan, hvor alle her på pladsen jubler. Jeg tror, vi ender med høje temperaturstigninger,« siger Marie Rørby.

»Men det gør mig glad og positiv at være med i handlinger som det her. Det giver os motivation til at fortsætte,« indskyder Simon Christensen.

»Det her føles som sidste chance. Hvis det ikke lykkes nu, så ved jeg ikke, hvad vi skal gøre,« siger Marie Rørby.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bent Gregersen

”....flere politikere accepterer, at det kan blive nødvendigt at ofre noget for den grønne omstilling.”

Så er vi stærkt beroliget. Mon de ærede medlemmer har annammet dette kategoriske imperativ? eller skal der gå 40 -50 år endnu før det dæmre. Trøsten, for de folkevalgte er i dag, at den definitive udslettelse ikke er åbenbaret. Vi har bare set forløberne. Det overskrider alle rimeligeheders grænser at man har valgt lovgivere, som bilder sig ind at gysserne er den ultimative magt, når det nu er krystalklart at det er naturen der ultimativt sætter enhver dagsorden.

Omstillingen kræver gevaldig kapital og uoverskuelige antal arbejdstimer så perspektivet er indgangen til en markant anderledes begavet samfundsformation, bestemt alene af viden og ikke af enkeltpersoners fortsatte raven til sig.

Vi må håbe at fredags seancerne ignorer grineriet bag borgens vinduer, men at gruppen vil vokse.

Søren Cramer Nielsen, Erik Winberg og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Anker Heegaard

Jeg må give arrangørerne af de nye klimademonstrationer ret i, at det virker som om, at politikerne tror at klimaændringerne er stoppet nu, hvor der er lavet en klimalov.
Nu skal den have indhold, og der sker bare ikke en skid ..... eller jeg håber meget, at der arbejdes på højtryk bag kulisserne for at give loven et reelt indhold.
Gør der ikke det, så er jeg bange for, at tilliden til regeringens klimaløfter ryger af H til.
Vi skal hamre på politikernes døre, til der sker noget .... de skal i gang NU.