Læsetid: 4 min.

Ung psykisk handicappet: »Vi er lige så meget Danmarks fremtid som alle andre«

Angelica Hartung på 23 år har fået diagnosen skizofreni med borderlinetendenser. Hun er en af de mange unge med psykisk eller fysisk handicap i Danmark, som ikke har fået en uddannelse, og som er på kontanthjælp
Næsten hver tredje unge med psykisk eller fysisk handicap er på kontanthjælp, mens kun fire ud af ti er i uddannelse eller job. Angelica hartung er en af dem.

Næsten hver tredje unge med psykisk eller fysisk handicap er på kontanthjælp, mens kun fire ud af ti er i uddannelse eller job. Angelica hartung er en af dem.

Michael Drost-Hansen

14. januar 2020

Angelica Hartung har hørt stemmer, siden hun var barn.

Men det var først, da hun flyttede hjemmefra midt i gymnasietiden, at hun for alvor kunne mærke, at hun havde det rigtig dårligt.

Op til da havde hun boet sammen med sin mor, der havde været svært syg i mange år, hvilket betød, at Angelica Hartung nogle gange skulle tage sig af hende.

»Da jeg flyttede hjemmefra fik jeg lov at mærke mig selv og skulle ikke hele tiden tage hensyn til min mor, om hun fik mad og ikke slog sig. Men da jeg sad der alene på 31 kvadratmeter og passede mig selv, begyndte jeg også at mærke, at der var noget, der ikke var normalt,« fortæller Angelica Hartung.

Samtidig var det hårdt at gå i 2.g. Angelica Hartung klarede sig godt og var aktiv i studenterpolitik, fortæller hun, men samtidig oplevede hun ikke, at gymnasiet forstod, hvor svært hun havde det psykisk, for hun havde endnu ikke fået en diagnose – den fik hun først senere.

Efter en traumatisk oplevelse i sommerferien brændte det hele sammen for hende.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Søren Veje
  • Astrid Goplen
  • David Zennaro
  • Carsten Munk
  • Niels-Simon Larsen
  • Kristian Nielsen
  • Morten Hjerl-Hansen
  • Thomas Tanghus
Søren Veje, Astrid Goplen, David Zennaro, Carsten Munk, Niels-Simon Larsen, Kristian Nielsen, Morten Hjerl-Hansen og Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Charlotte Mortensen

"Men en dag bad skolens ansatte hende om frivilligt at melde sig ud af gymnasiet, siger hun, og Angelica Hartungs oplevelse var, at skolen mente, at den ikke kunne have en psykisk syg gående. Information har kontaktet gymnasiet, der ikke kan udtale sig om udmeldingsårsagen, da det er en personsag."

Det synes uacceptabelt at skolen ikke presses for en afklaring? Angelica Hartung synes som en resource stærk kvinde, med mange gode intentioner og mod på livet, trods en manglende forståelse fra sine omgivelser. Men der er grænser for de kampe, som et enkelt menneske selv kan kæmpe.

Jeg ser frem til at høre meget mere om "de døre", som denne kvinde vil formå at åbne for sig selv (samt den gruppe af unge, som hun repræsenterer). Der er i stigende grad hårdt brug for, at den danske kulturs videnskabelige (læs. uempatiske) forståelse af livet bliver udfordret.