Læsetid: 3 min.

Universiteterne får sat huslejen ned, men får ikke selv del i pengene

Efter at staten i årevis har tjent på universiteternes husleje, blev huslejen sat ned med 400 millioner kroner ved årsskiftet. Men den lavere husleje kommer ikke universiteterne til gode. Den bliver i stedet trukket fra deres basismidler. Det er urimeligt, mener formanden for universitetsdirektørerne  
Billedet er fra Københavns Universitetsbibliotek. Selvom universiteternes husleje er blevet sat ned med 400 millioner kroner, får universiteterne ikke selv pengene. 

Billedet er fra Københavns Universitetsbibliotek. Selvom universiteternes husleje er blevet sat ned med 400 millioner kroner, får universiteterne ikke selv pengene. 

Kim Matthäi Leland

13. januar 2020

Universiteterne har i mange år klaget over de høje huslejer, som de hvert år må betale til staten. Huslejer, som alene i 2019 har givet statskassen et overskud på godt en halv milliard kroner.

Derfor skulle man tro, at universiteterne er glade for, at der nu er kommet en reform af huslejeordningen, som betyder, at de fra næste år skal betale godt 400 millioner kroner mindre i husleje.

Men det er de ikke. For huslejenedsættelsen er nemlig gratis for staten, da pengene bliver trukket fra universiteternes basismidler. Og det er ikke fair, mener universitetsdirektørerne.

Når huslejen bliver sat ned ved årsskiftet til 2021, skyldes det, at der i 2016 blev lavet en reform af huslejeordningen – også kaldet SEA. SEA står for Statens Ejendoms Administration, og ordningen blev indført i 2001. Den betyder i dag, at Bygningsstyrelsen både står som udlejer af universiteternes bygninger og bygherre for nybyggeri på universiteterne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Dorte Sørensen
Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Krister Meyersahm

Utroligt. Først bygger det offentlige for penge betalt af borgerne via skat. Og så - kræver man derefter husleje af det der allerede er betalt.

Dorte Sørensen

Det viser desværre, at politikernes ønsker om bedre og flere penge til forskning osv- bl.a. for at fremme "den grønne og bæredygtige " udvikling ikke er sandfærdig, når de med en huslejenedsættelse så bare sætte bidraget forskning ned.
Her var der ellers en god lejlighed til at vise at regeringen og Folketinget virkeligt mente noget med mere og bedre forskningen, hvis de i stedet havde reklamerede med at huslejenedsættelsen NATURLIGVIS skulle gå til forskningen.

Torben Siersbæk

Som Storm P. beskrev det rammende for mange år siden: Giv hunden dens egen hale, når den tigger ved det veldækkede bord!

Emil Davidsen

0,07x - 0,055x =218mio
218 = x*0,015 => x=218/0,015 = 14300mio eller 14,3 milliader betalte KU i husleje om året... Wow...
Altså, hvis mange af bygningerne ligger inde midt i kbh kan det måske forklare det vanvittig beløb, men, så håber jeg da at nogen overvejer om det var en ide at finde noget billigere længere ude i periferien og så bruge differencen på bedre/mere undervisning, hvis altså ikke staten også snupper den selvfølgelig :/