Nyhed
Læsetid: 5 min.

Utålmodige støttepartier: Regeringen nøler på centrale klimaforhandlinger

De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet kritiserer regeringen for ikke at tage hul på forhandlingerne om de storstilede klimahandlingsplaner. Partierne undrer sig samtidig over, at de ikke har hørt mere om det klimaborgerting, der skal hjælpe med at nå klimamålene
»Jeg forventede, at vi blev indkaldt til klimaforhandlinger lige efter juleferien, så vi kunne komme i gang med det samme. Regeringen er virkelig langsomme i optrækket og nøler nu, hvor det bliver svært,« siger De Radikales Ida Auken – her sammen med klimaminister Dan Jørgensen (S) ved præsentationen af tidligere aftale.

»Jeg forventede, at vi blev indkaldt til klimaforhandlinger lige efter juleferien, så vi kunne komme i gang med det samme. Regeringen er virkelig langsomme i optrækket og nøler nu, hvor det bliver svært,« siger De Radikales Ida Auken – her sammen med klimaminister Dan Jørgensen (S) ved præsentationen af tidligere aftale.

Ólafur Steinar Rye Gestsson

Indland
21. januar 2020

Selv om året endnu kun er tre uger gammelt, er støttepartierne ved at miste tålmodigheden med regeringen på klimaområdet.

De er utilfredse med, at forhandlingerne om de forkromede klimahandlingsplaner endnu ikke er begyndt. Og de kritiserer regeringen for endnu ikke at have meldt noget ud om det klimaborgerting, der skal komme med bud på konkrete klimatiltag i forbindelse med klimaforhandlingerne.

»Vi vil i gang med det borgerting nu. Vi synes, alt er gået i stå, og at der er dømt nøl på rigtig mange ting i øjeblikket. Jeg ved ikke, hvad regeringen laver,« siger Ida Auken.

Med aftalen om den nye klimalov fra december blev det besluttet at oprette et klimaborgerting, der skal øge legitimiteten i klimapolitikken og hjælpe regeringen med at reducere Danmarks udslip af drivhusgasser med 70 procent i 2030.

Hverken De Radikale, SF, Enhedslisten eller Alternativet har dog hørt nærmere om processen med at etablere borgertinget.

Som formand for Klima- og Energiudvalget sendte Ida Auken fredag et brev til klimaminister Dan Jørgensen (S), hvor hun på vegne af udvalget lægger pres på ministeren for at øge tempoet i processen.

»Vi vil derfor gerne invitere dig til et lukket samråd i udvalget herom. Alternativt kan du indbyde til et møde i ministeriet,« skriver Ida Auken i brevet.

Partierne mener, det er afgørende, at borgertinget oprettes nu, så borgerne reelt kan nå at blive hørt og inddraget i klimaforhandlingerne. Ellers bliver det bare »et skuespil« uden effekt, siger Ida Auken.

»Ligesom vi har spurgt virksomhederne, hvad de kan bidrage med, skal vi jo spørge borgerne, hvad de kan bidrage med. Borgerne er mindst lige så vigtige som virksomhederne,« siger Ida Auken.

Hun får opbakning fra SF, Enhedslisten og Alternativet, der alle understreger vigtigheden af, at partierne bag klimaloven inddrages i processen, så der bliver respekt om borgertinget i Folketinget.

SF’s klimaordfører, Signe Munk, siger, at »skrækscenariet« er den proces, som tidligere klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) satte i gang i foråret.

»Vi endte med ikke at få borgernes forslag, og borgerinddragelsen blev mere set som et politisk trick fra den daværende regering i stedet for reel borgerinddragelse,« siger hun.

Samme toner lyder fra Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen.

»Det bekymrer mig meget, at vi ikke har hørt noget som helst fra regeringen. Vi vil gerne vide, hvor langt man er. Der vil være helt vildt mange ting, som borgerne kommer til at kunne mærke på deres hverdag i klimahandlingsplanerne. Vi skal hurtigst muligt have det klimaborgerting,« siger hun.

Alternativets klimaordfører Rasmus Nordqvist supplerer:

»Det er vigtigt, at borgertinget bliver oprettet nu, så det reelt får mulighed for at komme med indspark til klimaforhandlingerne,« siger han.

Klimaplan udskudt og brudt op

Også når det kommer til selve klimahandleplanerne nøler regeringen, mener støttepartierne. Ordførerne fortæller, at de havde forventet at blive indkaldt til forhandlinger umiddelbart efter juleferien, men at det ikke er sket.

De frygter nu, at regeringen først vil indkalde til klimaforhandlinger i begyndelsen af april eller slutningen af marts, hvor regeringens 13 klimapartnerskaber forventes at være klar med deres forslag til, hvordan erhvervslivet kan bidrage til at løse klimakrisen.

Klimapartnerskaberne, der ledes af erhvervsledere, skulle egentlig have været klar i februar, men er blevet udskudt. 

Det må dog ikke spænde ben for de politiske forhandlinger, siger Ida Auken.

»Jeg forventede, at vi blev indkaldt til klimaforhandlinger lige efter juleferien, så vi kunne komme i gang med det samme. Regeringen er virkelig langsomme i optrækket og nøler nu, hvor det bliver svært,« siger hun.

Samtidig er det kommet frem, at regeringen agter at splitte klimaplanen op i mindre bidder. 

Torsdag kunne Børsen fortælle, at regeringen for eksempel har valgt at udskyde slagsmålet om et af de mest centrale spørgsmål – grønne biler og fremtidens bilafgifter – til efterårets finanslovsforhandlinger. Samme dag meddelte klimaminister Dan Jørgensen (S), at regeringen også udskyder den betændte beslutning om ny olie- og gasjagt i Nordsøen på ubestemt tid.

Ifølge Ida Auken kan det give god mening at dele klimaforhandlingerne op, så alle partier ikke behøver være med i alle forlig. Men hun mener, at partierne »sagtens« kunne begynde det strategiske arbejde med en handlingsplan nu – også uden virksomhedernes input.

– Giver det ikke god mening at vente, når nu regeringen har sat gang i et arbejde, der skal levere indspark til de politiske forhandlinger? 

»Det er en misforståelse af, hvad vi som partier har aftalt. Jeg savner en regering, der sætter sig i førersædet og siger, hvad dens tilgang er. Det er en dårlig undskyldning for ikke at komme i gang og inddrage os andre. Der er masser af ting, vi kan gå i gang med,« siger Ida Auken og nævner blandt andet delelementer som grønne skatter, grønne offentlige indkøb eller en havvindsstrategi.

Både Mai Villadsen fra Enhedslisten og Signe Munk fra SF mener ligeledes, at der er »masser af lavthængende frugter«, som de formulerer det. De tilføjer begge, at det kan være fint at splitte dele af forhandlingerne op, men betoner vigtigheden af, at man til sidst står med en samlet klimahandleplan, der »anskueliggør, at klimalovens mål nås,« som det hedder i klimaloven.

»I det hele taget er jeg meget bekymret for, at vi sætter de allerstørste udledere til at udtænke planen for, hvordan vi skal lave grøn omstilling i Danmark. Det er vigtigt, at der kører et overordnet spor, hvor vi kigger på reduktionerne samlet set, så der ikke er nogle sektorer eller brancher, der kommer til at slippe for billigt,« siger Mai Villadsen.

Signe Munk istemmer:

»Selvfølgelig er det oplagt allerede nu at gå i gang med de mindre ting, der ikke behøves vente på klimapartnerskaberne. For eksempel at ændre projektbekendtgørelsen for fjernvarme eller sørge for, at kommunerne kan sætte solceller på deres tage.« 

Rasmus Nordqvist fra Alternativet er bekymret for, om politikerne kan nå at få klimahandlingsplanerne på plads på denne side af sommeren, hvis ikke arbejdet snart sættes i gang.

»Jeg sidder dagligt og venter på et opkald fra ministeren. Klimakrisen står ikke og venter på, at vi bliver færdige. Det bliver et stort stykke arbejde og kommer til at involvere mange ministerier,« siger han.

Det har ikke været muligt for Information at få en kommentar fra Dan Jørgensen inden avisens deadline.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jesper Jørgensen

Fordi alt det klimasnak bare er en afledningsstrategi til at tage gassen af ballonen
så vi kan køre videre som vi plejer. Denne regering tør ikke sige til især middelklasse Danmark, at det bliver nye tider med afsavn og begrænsninger, hvis vi skal komme igennem de voldsomme klimaændringer. Farvel til Audi'en og goddag til at benytte et nedslidt offentligt trafiksystem. Farvel til ferieture til Thailand og god dag til cykeltur til Herning. Farvel til en fødevareforsyning som flyver jordbær ind til julemiddagen, ja måske farvel til alt andet end et basalt og simpelt måltid om dagen.
Regeringen laller rundt tilsvarende historiske personer som Chamberlain og Hallifax før dem, uden at ville se realiteterne i øjnene og forberede sig i tide. *Nice climate in our time*

Flemming Berger, Anders Graae, Susanne Kaspersen, Kurt Nielsen, Per Torbensen, Christian Skoubye, Niels østergård, Erik Winberg, erik steenstrup dyhr, Aksel Gasbjerg, Ejvind Larsen, Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Niels-Simon Larsen, Viggo Okholm og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Jesper Jørgensen

eller ' Peacefull climate in our time*

Flemming Berger, Aksel Gasbjerg og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Det kommer ikke bag på mig. S tør ikke ret meget af det, man skal turde gøre. Befolkningen skal hele tiden lulles i søvn med, at den gerne må fortsætte med at ødelægge børnenes fremtid. At den tager imod det budskab med kyshånd er helt klart. Det, vi har fået, er et superforvirringsministerium, der giver modsatrettede signaler. Den ene dag kommer det vist nok til at koste noget, den næste dag ikke noget, der er værd at tale om. Dan er i klemme, som en lus mellem to negle.

Susanne Kaspersen, Kurt Nielsen, Aksel Gasbjerg og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

S-regeringen er gået i stå. Vi lever alle i usikkerhed om fremtiden, ikke mindst de som skal planlægge har det svært. Vi aner intet om hvor de vil hente de oceaner af milliarder de har brug for?

Kurt Nielsen, Per Torbensen, Aksel Gasbjerg, Ejvind Larsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Ole Rasmussen. Jeg tror du har ret i det med økonomien. Den økonomiske magt formået at få et knusende greb om samfundet. Kun ved at revolutioner den økonomiske struktur, kan vi komme videre.
Men ellers finder jeg S klarer de værste skær. Vi har valgt stort set de samme politikere som tidligere, og kan vel så forvente stort set samme politik.

Susanne Kaspersen, Aksel Gasbjerg og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

Mette Fredriksen har i sin foregående ministerperiode klart givet udtryk for, hvad hun mener om borgerindflydelse og indsigt i magten. Det må være hende en plage, at skulle oprette en institution, der uafhængigt af partipolitik skal have adgang til beslutningsgrundlaget.
Problemet ligger dog først og fremmest hos os vælgere, der helt bevidst og med åbne øjne gjorde valget til et personvalg mellem en usympatisk kanalje og en ikke specielt elskelig person.

Flemming Berger, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Anker Heegaard

Regeringens nølen får mig til at tænke på, da jeg var dreng og havde lavet "ulykker" som havde udløst uvejr derhjemme.
Jeg stod længe og trippede foran døren inden jeg gik ind, i håbet om at uvejret lagde sig ….. det gjorde det aldrig.
Jeg vidste at det blev slemt, jeg vidste jeg ville blive mødt med formaninger og krav, og jeg vidste at der kun var et at gøre …. komme i gang.
Der skal tages beslutninger som udløser ramaskrig, vælgerflugt og større økonomiske omkostninger, men stadig ….. kom i gang, I er allerede forsinkede.

Niels-Simon Larsen

Lad os se det i dette perspektiv:
Vi har en samarbejdsregering ligesom under krigen. Nu går samarbejdet aktuelt ud på, at samle alle til at ødelægge børnenes fremtid. Der er en modstandsbevægelse af klimaaktivister. De larmer lidt i gaderne, men ikke så meget, at det gør noget (lidt flyveblade her og der). Der er fred og ingen fare. I gamle dage var børnene opdraget med tæsk og havde lært at slå fra sig. I dag har de fleste søde forældre og lærere, og de har aldrig lært at gøre modstand.
Jeg opfordrer ikke til vold, men hvor er den aktive modstand henne? Flere lande er næsten gået op i røg, andre oversvømmet. Her er der også røg, men det er i form af røgslør. Gruppen, Forældre for fremtiden, som burde være den største aktivistgruppe, er så lille, at den ikke er til at få øje på. Forældrene orker ikke at tage udfordringen op. Sådan er det.
S ved nøjagtigt, hvor de har folk. De vil lulles ind i indviklede forklaringer, og dem får de. Jeg har hele tiden troet, så, nu kommer det, nu får vi at vide, hvad den grønne omstilling koster. Det gør vi så ikke, for den er alt for dyr. I stedet har vi nu råd til nye broer og motorveje, og ikke med den begrundelse, at nu skal vi ødelægge endnu mere af naturen, næ, nej, det er for at knytte landet mere sammen.
Det er lige før, jeg ønsker mig tilbage til min gamle skolegård med slåskampe i hvert frikvarter, og hvor man lærte både at give og at undgå øretæver. Tænk, at vi lader verden forgå i almindelig ligegyldighed...

Flemming Berger, Erik Winberg, Susanne Kaspersen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Tommy Gundestrup Schou

Hvis nu alle i de offentlige instanser og i diverse virksomheder rundt om i verden gjorde en indsats for at benytte mulighederne for video-konferencer og lignende i stedet for straks at flintre ud i et fly for at tage til diverse møder, så ville vi kunne spare betydeligt på flytrafikken.

Men det vil selvfølgelig betyde at diverse fly-selskaber skulle til at lukke ned for afgange og den slags med hvad der her måtte følge med at økonomiske lussinger.

Men det ville være en fremragende start på at gøre noget for at nedbringe antallet flyvninger!

En eller anden ildsjæl start en bevægelse for øget brug af video-konferencer og nedbringelse af flyvninger i erhvervsøjemed?

Niels-Simon Larsen

Der har nu bredt sig en argumentationsgift, der går på, at man ødelægger naturen af bæredygtighedsgrunde. Det er fx argumentet for at udvide Kastrup Lufthavn. Broer - Femern, Kattegat, og Als-Sydfyn med tilhørende motorveje er for at gøre noget godt for danskerne. I alle tilfælde begås der uoprettelig skade, men det bliver vendt om, vupti! Det er fuldstændig uforståeligt, at vi i et land, hvor der undervises i retorik på universiteterne, kan begå den slags naturdrab. Jeg var lige ved at skrive folkedrab, men det er jo kun dyr og planter, det går ud over og så nogle grundejere (!j.

Regeringen nøler. Hva’ dælen nøler den efter? Jo, man er bange for at tabe næste valg. Højrefløjen står på spring til at give danskerne det, de angler efter nemlig velstand (ødelæggelse af børnenes fremtid).

Erik Winberg, Susanne Kaspersen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Man nøler da med, gør man ikke?

Niels-Simon Larsen

Søren: Ordene tilskrives Tordenskjold. Du kan selv slå det op.

Niels-Simon Larsen

Nu stod der lige for nogle dage siden, at nogle vil smadre Sydfyn med en motorvej, selvfølgelig med den begrundelse, at det vil gavne os alle. Ja, det vil virkelig gavne alle at få smadret det, der er tilbage af skønne strækninger og nogenlunde støjfri områder. Hvorfor rejser vi os ikke? Sikkert fordi de fleste af os ikke bor på Sydfyn.

Carsten Munk, Erik Winberg og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Der går betalingsring i det. Intet kommer til at ske, vi elsker vores privat biler og en håbløs tro på evig økonomisk vækst.

Jesper Jørgensen

Regeringen går efter en NATO løsning på klmaprobemerne (No action, talk only) og har en gennemskuelig taktik ved at aflede med terror, fremmedkrigere, tvangsadoptioner og andet som kan få følelserne i kog over mindre problemstillinger, så ingen bliver oprørte over at man fortrænger det der står og venter os.

Jesper Jørgensen

klimaproblemerne... (kineserne har hacket mit tastatur)