Læsetid: 3 min.

Andelsboligforeningernes direktør: Det er for tidligt at tale om værditab på andelsboliger

Flere banker mener, at andelsboligerne kommer til at lide et stort værditab efter Blackstone-indgrebet. Men det er det for tidligt at konkludere, mener Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation
Boligaftalen blev indgået tirsdag i sidste uge mellem regeringen, Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten og Alternativet. Dens formål er at modarbejde kortsigtede investeringer i lejeboliger fra eksempelvis kapitalfonde. I folkemunde bliver den derfor kaldt Blackstone-aftalen.

Boligaftalen blev indgået tirsdag i sidste uge mellem regeringen, Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten og Alternativet. Dens formål er at modarbejde kortsigtede investeringer i lejeboliger fra eksempelvis kapitalfonde. I folkemunde bliver den derfor kaldt Blackstone-aftalen.

Mads Jensen/Ritzau Scanpix

6. februar 2020

Det handler måske i virkeligheden om, at bankerne gerne vil af med den nye boligaftale.

Sådan lyder mistanken fra Jan Hansen, direktør for Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, efter at flere banker tirsdag annoncerede, at ejendomme med andelsboliger kommer til at lide et betydeligt værditab, når den nye boligaftale bliver til lov.

Boligaftalen blev indgået tirsdag i sidste uge mellem regeringen, Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten og Alternativet. Dens formål er at modarbejde kortsigtede investeringer i lejeboliger fra eksempelvis kapitalfonde. I folkemunde bliver den derfor kaldt Blackstone-aftalen.

At aftalen skulle komme til at få negative følger for andelsboligforeningerne og -ejerne, var en bekymring for alle partierne under forhandlingerne af aftalen, og derfor indeholder den også en række forholdsregler for at undgå netop det, fortæller Jan Hansen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Agnete La Cour
  • Ellen Jeppesen
  • Peter Knap
  • Eva Schwanenflügel
David Zennaro, Agnete La Cour, Ellen Jeppesen, Peter Knap og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Har jeg forstået det ret, fastsætter bankerne værdien på en andelsbolig ud fra priserne på udlejningsejendomme. Det er der fra bankens side god fornuft i, da en andelsbolig er et alternativ til en lejebolig, og andelsboligen er også tænkt som et prisfornuftigt alternativ til lejeboliger, og derfor ikke kan forventes at blive solgt til huslejer væsentlig over prisen på en lejebolig.
Så andelsboliger har min forståelse problemet, at ejerne af en andelsbolig ønsker samme fordele ved salg som ejerlejligheder, altså stor fortjeneste, og samtidig andelstankens ide om en fællesskabets frembringelse af en god bolig til en fornuftig pris.
Den bedste løsning vil være, at stramme prisfastsættelsen af andelsboliger op, så prisen på andelsboligen føger den almindelige prisudvikling, samtidig med man redder de nuværende beboere med en særordning, hvor andelsboliger konverteres til ejerboliger på rimelige vilkår.

Priskorrektionen kommer under alke omstændigheder, når boblen springer. Og så springer blodet og stavnsbåndet genindtræder.
Engang var meningen med andelsboligkonstruktionen, at den ikke skulle være objekt for økonomisk spekulation men en bolig for normale indtægter. Det blev totalt ødelagt ved politikernes indgreb i 2003.

For nu at tage min egen lille 3-værelses på Østerbro. Købt i 1984 for ca. 40.000 kr.. Efter sidste valuarvurdering og generalforsamlings beslutning for et lille år siden, må jeg få 1.875.076,- kr. for den, hvis der findes en idiot, der vil og kan betale det beløb. Og den slags postuleres at gå frit omkring.

Og tænk engang, modsat da jeg gik på arbejde, er den arbejdsfri fortjeneste skattefri.

Og det er selvfølgelig indlysende for en borgerlig politiker og økonom, at disse afsindige prisstigninger kan fortsætte til evig tid. De bliver klogere.

Christel Larsen, Peter Knap, Erik Winberg, Thomas Tanghus og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar