Interview
Læsetid: 3 min.

Andelsboligforeningernes direktør: Det er for tidligt at tale om værditab på andelsboliger

Flere banker mener, at andelsboligerne kommer til at lide et stort værditab efter Blackstone-indgrebet. Men det er det for tidligt at konkludere, mener Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation
Boligaftalen blev indgået tirsdag i sidste uge mellem regeringen, Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten og Alternativet. Dens formål er at modarbejde kortsigtede investeringer i lejeboliger fra eksempelvis kapitalfonde. I folkemunde bliver den derfor kaldt Blackstone-aftalen.

Boligaftalen blev indgået tirsdag i sidste uge mellem regeringen, Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten og Alternativet. Dens formål er at modarbejde kortsigtede investeringer i lejeboliger fra eksempelvis kapitalfonde. I folkemunde bliver den derfor kaldt Blackstone-aftalen.

Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Indland
6. februar 2020

Det handler måske i virkeligheden om, at bankerne gerne vil af med den nye boligaftale.

Sådan lyder mistanken fra Jan Hansen, direktør for Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, efter at flere banker tirsdag annoncerede, at ejendomme med andelsboliger kommer til at lide et betydeligt værditab, når den nye boligaftale bliver til lov.

Boligaftalen blev indgået tirsdag i sidste uge mellem regeringen, Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten og Alternativet. Dens formål er at modarbejde kortsigtede investeringer i lejeboliger fra eksempelvis kapitalfonde. I folkemunde bliver den derfor kaldt Blackstone-aftalen.

At aftalen skulle komme til at få negative følger for andelsboligforeningerne og -ejerne, var en bekymring for alle partierne under forhandlingerne af aftalen, og derfor indeholder den også en række forholdsregler for at undgå netop det, fortæller Jan Hansen.

»Nu er der indgået en politisk aftale, og man skal i gang med at lave det lovforberedende arbejde. Vi havde måske nok troet, at bankerne ville afvente den konkrete udformning af lovgivningen. Det er simpelthen for tidligt, at de her banker har meldt noget ud, og i øvrigt i strid med Finanstilsynets vurdering,« siger Jan Hansen.

Han mener, at bankernes udmeldinger gør andelshavere og andelsboligforeningerne bekymrede og skaber uro på markedet. Det kan betyde, at køberne bliver mere forsigtige.

Tirsdag meldte Jyske Bank ud i Berlingske, at andelsboliger kan blive 15-16 procent mindre værd, når Blackstone-indgrebet bliver til lov – andre banker stemte efterfølgende i.

Finanssektoren har mere i klemme

Når bankerne melder »så bastant« ud, inden der er en konkret lovudformning på bordet, mener Jan Hansen, at det kan skyldes andre interesser. Måske at bankerne simpelthen bare vil af med Blackstone-indgrebet.

»Den der store interesse for andelsboligforeningerne, der er i øjeblikket, den dækker i bund og grund over, at udlejerne i Danmark og finanssektoren får langt flere ting i klemme med hensyn til private udlejningsejendomme. Ejendom Danmark har anslået, at det for de private udlejere vil koste et milliardbeløb.«

Jan Hansen peger på, at ingen med sikkerhed kan vide, hvordan markedet kommer til at reagere, når Blackstone-indgrebet bliver til lov. Derfor ser han bankernes udmeldinger om andelsboligerne som et forsøg på at finde et sympatisk offer for aftalen.

»Det er nemmere at fremstille det, som om det går ud over en Hr. Madsen fra en eller anden andelsboligforening end en direktør fra Blackstone,« siger Jan Hansen.

Værn mod negative konsekvenser

»Det, der har været vigtigt for os under de her forhandlinger, det er, at der er blevet lavet et værn, så det ikke går ud over andelsboligforeningerne, at man vil lave et indgreb mod kortsigtede investeringer i private udlejningsejendomme,« siger han og fortæller, at det også har været et fokuspunkt fra politikernes side.

Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation gør klart, at de vil følge sagen tæt.

»De forudsætninger, der har ligget til grund for aftalen, har været, at det her ikke skal gå ud over andelsboligforeningerne og andelshavere. Når bankerne så melder noget andet ud, vil vi forfølge det, når nu man begynder med det lovforberedende arbejde. Så må vi jo se, om der skal laves nogen justeringer. Men det har hele tiden været tanken, at det ikke skal gå ud over andelsboligforeningerne og andelshaverne.«

Jyske Bank: Ikke for tidligt

Det er ikke usædvanligt at lave beregninger og melde ud omkring politiske aftaler, der har konsekvenser for bankens kunder – også selvom aftalerne ikke er blevet til lov endnu. Det fortæller boligøkonom i Jyske Bank Mikkel Bøegh. Han mener altså ikke, at banken har været for tidligt ude.

»Det er ligesom, når vi bliver spurgt om, hvad effekten er af en skattereform for eksempel. Vi melder helt nøgternt ud baseret på fakta. Der ligger jo en aftaletekst, og man kan beregne konsekvenserne af den. Jeg noterer mig, at alle andre store banker, ejendomsmæglernes forening og flere ejendomsadministratorer er enige i vores udmeldinger.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Har jeg forstået det ret, fastsætter bankerne værdien på en andelsbolig ud fra priserne på udlejningsejendomme. Det er der fra bankens side god fornuft i, da en andelsbolig er et alternativ til en lejebolig, og andelsboligen er også tænkt som et prisfornuftigt alternativ til lejeboliger, og derfor ikke kan forventes at blive solgt til huslejer væsentlig over prisen på en lejebolig.
Så andelsboliger har min forståelse problemet, at ejerne af en andelsbolig ønsker samme fordele ved salg som ejerlejligheder, altså stor fortjeneste, og samtidig andelstankens ide om en fællesskabets frembringelse af en god bolig til en fornuftig pris.
Den bedste løsning vil være, at stramme prisfastsættelsen af andelsboliger op, så prisen på andelsboligen føger den almindelige prisudvikling, samtidig med man redder de nuværende beboere med en særordning, hvor andelsboliger konverteres til ejerboliger på rimelige vilkår.

Priskorrektionen kommer under alke omstændigheder, når boblen springer. Og så springer blodet og stavnsbåndet genindtræder.
Engang var meningen med andelsboligkonstruktionen, at den ikke skulle være objekt for økonomisk spekulation men en bolig for normale indtægter. Det blev totalt ødelagt ved politikernes indgreb i 2003.

For nu at tage min egen lille 3-værelses på Østerbro. Købt i 1984 for ca. 40.000 kr.. Efter sidste valuarvurdering og generalforsamlings beslutning for et lille år siden, må jeg få 1.875.076,- kr. for den, hvis der findes en idiot, der vil og kan betale det beløb. Og den slags postuleres at gå frit omkring.

Og tænk engang, modsat da jeg gik på arbejde, er den arbejdsfri fortjeneste skattefri.

Og det er selvfølgelig indlysende for en borgerlig politiker og økonom, at disse afsindige prisstigninger kan fortsætte til evig tid. De bliver klogere.

Christel Larsen, Peter Knap, Erik Winberg, Thomas Tanghus og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar