Læsetid: 5 min.

Danske universiteter er gennemsyret af mistillid. Hver fjerde forsker stoler ikke på ledelsen

Mange danske universitetsforskere stoler ikke på deres ledelse og oplever ikke at blive inddraget i vigtige beslutninger, viser undersøgelse fra Dansk Magisterforening. Årsagen er topstyring og usikre ansættelsesvilkår, lyder det fra flere forskere, som efterspørger en ny universitetslov med mere fokus på medbestemmelse
Det er høj grad den snart 20 år gamle universitetslov, der er skyld i, at universiteterne er blevet topstyret, mener eksperterne. Her ses studerende og medarbejdere fra Panuminstituttet i København.

Det er høj grad den snart 20 år gamle universitetslov, der er skyld i, at universiteterne er blevet topstyret, mener eksperterne. Her ses studerende og medarbejdere fra Panuminstituttet i København.

Simon Skipper

11. februar 2020

Der er opstået en bred tillidskløft mellem forskere og ledelsen på de danske universiteter.

25 procent af universitetsforskerne stoler ikke på de udmeldinger, der kommer fra ledelsen. Og 44 procent føler ikke, at de bliver involveret i beslutninger om forandringer.

Det viser en ny rundspørge om arbejdsmiljøet blandt medlemmerne af fagforeningen Dansk Magisterforening. I alt har 582 forskere og 106 ph.d.-studerende medvirket i undersøgelsen.

Resultatet er »på ingen måde overraskende«, mener Asger Sørensen, der er lektor i pædagogisk filosofi ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse på Aarhus Universitet, hvor han blandt andet forsker i universitetets idé.

»Undersøgelsen bekræfter den virkelighed, man både kan læse ud af den danske universitetslov, og som man oplever som universitetsansat,« siger han.

Også Peter Harder, der er professor på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet, vurderer, at Universitetsloven fra 2003 er den primære årsag til den udbredte mistillid og oplevelse af manglende inddragelse på de danske universitetsgange.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Morten Lind
  • Ib Jørgensen
  • Erling C Havn
  • David Breuer
  • Erik Karlsen
  • David Zennaro
  • lars søgaard-jensen
  • Dina Hald
  • Eva Schwanenflügel
Morten Lind, Ib Jørgensen, Erling C Havn, David Breuer, Erik Karlsen, David Zennaro, lars søgaard-jensen, Dina Hald og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Vi vil have styrelsesloven tilbage, mindre kan ikke gøre det.

Niki Dan Berthelsen, Erling C Havn, Hanne Utoft, Karsten Lundsby, Lars Løfgren, Søren Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kurt Loftkjær

Hvordan kan forskning trives i et miljø, som drives af noget, der ligner i militærisk hiraki med tilsvarende straffelov?

Muligheden for manipulering af de ansatte og deres arbejder bør ikke undervurderes

Skete der ikke samtidigt en væsentlig forhøjelse af lønningerne fra institutbestyrer og op ? Ddet kunne forklare, dels at reformen gled nogenlunde smertefrit igennem dels at den nu kan blive svær at få afviklet.

Steffen Gliese

Problemet med universitetet spejler problemet med markedet: at man altid vil opnå noget andet end det, der er selve opgaven. Universitetet skal forske på højeste niveau og uddanne lektorer, der kan undervise i metode og resultater på gymnasieniveau. Ikke andet.