»Vinen er dyrket i Galilæa, der er den nordligste og generelt mest ansete vinregion i Israel.«
Sådan skriver firmaet Haugaard Vin fra Hundested på sin hjemmeside om vintypen ’Gamla Cabernet Sauvignon’ fra 2016, som er importeret fra »israelske Golan Heights Winery«.
Vinen har en »behagelig smagskoncentration og fyldig krop« og bør nydes til »oksekød, lam eller grillet svampespyd«, fortsætter hjemmesiden. Blandt øvrige Golan-vine fra Haugaard Vin er ’Gamla Brut Sparkling White’, ’Gamla Chardonnay 2017’, ’Mount Hermon Indigo 2018’, ’Yarden Cabernet Sauvignon 2016’ og ’Pinot Noir 2017’.
På samme måde som Haugaard Vin er der en række andre danske vinfirmaer, der reklamerer for og sælger vin fra Golan Heights Winery som israelsk vin – heriblandt Best Selection fra Randers, SL Vildt og Vin fra Silkeborg, Vin-gaven.dk fra Vodskov og Bisgaard Vinhandel fra Støvring og mange flere.
Alligevel sælger mindst 28 danske vinfirmaer vin fra Golan, som om der er tale om israelsk vin.
En rapport, som EuMEP, European Middle East Project, har udarbejdet i november, har fundet frem til 21 danske firmaer, der tilsammen udbyder 133 vine (ofte gengangere) med forkert – og dermed ulovligt – oprindelsesland.
Information kunne dog relativt hurtigt finde frem til flere danske vinfirmaer, der ligeledes via nettet markedsfører og sælger Golan-vinen som israelsk vin.
Men en sådan annoncering er i strid med de gældende EU-regler. Det bekræfter fuldmægtig Erik Andersen fra Fødevarestyrelsen:
»Reglerne indebærer, at vin produceret på en vingård i for eksempel Golan ikke må mærkes med ’Israel’ som oprindelsesland.«
Ifølge Fødevarestyrelsen gælder reglerne om korrekte oplysninger om oprindelsen af vin også, »når varen beskrives på en kommerciel hjemmeside«.
Hvis vinen ikke er korrekt mærket fra producentens side, skal importørerne »bringe mærkningen i orden, ved for eksempel at tildække ukorrekte oplysninger med en label med de korrekte oplysninger,« siger Erik Andersen.
En korrekt mærkning kunne ifølge EuMEP for eksempel være: »Produkt fra Golanhøjderne (israelsk bosættelse)«.
Morten Berg fra vinfirmaet Best Selection, der er distributør af vin fra Golan Heigts Winery, erkender at have fejlet:
»Der må i den her forbindelse ikke stå Israel på vores websites. Det er en systemfejl. Det får vi rettet,« oplyser han.
Dom fra EU-Domstolen
Golanhøjderne i det nordlige Syrien blev besat og siden annekteret af Israel under junikrigen 1967. Men selv om Golan af mange israelere betragtes som en del af Israel, har EU og herunder Danmark aldrig anerkendt annekteringen.
Derfor har Kommissionen tilbage i 2015 udsendt en såkaldt fortolkende note, der fastslår, at mærkatet »fremstillet i Israel« for varer, der i virkeligheden stammer fra israelske bosættelser i Golan eller Vestbredden/Gaza, er en vildledning af forbrugerne.
Senest har EU-Domstolen i en sag i november 2019 bekræftet gyldigheden af Kommissionens fortolkende note.
»Retstilstanden er derfor uændret,« kunne udenrigsminister Jeppe Kofod (S) meddele i et svar til Folketinget på et spørgsmål fra Karsten Hønge (SF).
Ifølge EU’s regler er det op til myndighederne i hvert enkelt medlemsland at håndhæve reglerne om oprindelse. Toldstyrelsens presseafdeling oplyser, »at Golanhøjderne ikke anses for at være en del af Israel i forhold til toldreglerne«. Toldreglerne er »derfor de samme for import fra Golanhøjderne som for øvrige varer fra Syrien«, understreger Toldstyrelsen.
Spørger man i Danmarks Statistik, er der imidlertid ingen vinimport fra Syrien til Danmark i de tre seneste år (2016-18). Og da Golan ikke findes som selvstændig landekode i statistiksystemet, er der altså heller ikke nogen officiel import af vin fra dette område.
Vurderingen hos Danmarks Statistik er, at Golan-vinen må være en del af den samlede import af vin fra Israel til Danmark. De seneste tre år har værdien af vinimport fra Israel årligt ligget på omkring halvanden million kroner ifølge Danmarks Statistik.
’Verdens bedste’ ligger i Golan
Vinproducenten Golan Heights Winery er ifølge beskrivelserne på sin egen og på flere af de danske vinfirmaers hjemmeside grundlagt i 1983 i den lille by Katzrin, der af og til omtales som Golanhøjdernes hovedstad. I 2004 vandt vinproducenten i London prisen som »Best winery in the Eastern Mediterranean Basin’, og i 2011 blev firmaet kåret som ’Verdens bedste vinproducent’.
Golan Heights Winery råder ifølge Bisgaard Vinhandels hjemmeside over 613 hektar vinmarkeder, der alle er beliggende i 400-1.200 meters højde. Her produceres omring seks millioner flasker vin om året, hvoraf en femtedel eksporteres til en lang række lande.
»Golanhøjderne bliver ofte nævnt i nyhederne verden over på grund af den politiske situation. Men Golan Heights Winery fortsætter med at lave så god vin som overhovedet muligt« og lader »politikerne om de politiske emner«, som Bisgaard Vinhandel udtrykker det.
Information har kontaktet en række af de vinfirmaer, der lancerer Golan-vin som israelsk vin.
Morten Berg fra Best Selection vil ikke oplyse om omsætningen af Golan-vin, men bekræfter, at firmaet er opført som distributør på Golan Heights Winerys hjemmeside.
»Så vidt jeg er bekendt med, er der ikke andre importører i Danmark af vin fra Golan Heights Winery,« siger han og tilføjer, at »alle vinene er markeret med ’Golan Heights Winery’ på frontetiketterne. Der står ikke Israel.«
Hos firmaet SL Vildt & Vin fra Horsens er kommentaren bare et »nåh«, da Information ringer.
»Jeg handler med det her, men der står ikke, at det er israelsk vin,« siger en mand, der ikke præsenterer sig.
»Der står, at det er vin fra Golanhøjderne. Så kan man selvfølgelig diskutere, om det er Israel eller ej, men det tror jeg nok, at det bliver ved med at være,« siger manden og opfordrer til at henvende sig til Fødevarestyrelsen.
Kun et lille hjørne
Vinfirmaer er, som alle andre virksomheder, der sælger fødevarer i Danmark, under tilsyn fra Fødevarestyrelsen.
»Når Fødevarestyrelsen konstaterer mærkningsfejl, vurderes overtrædelser af reglerne ud fra en konkret vurdering og efter styrelsens almindelige retningslinjer,« oplyser Erik Andersen fra styrelsen.
Fødevarestyrelsens kontrol med vinfirmaer er først og fremmest rettet mod fødevaresikkerhed, herunder virksomhedens egenkontrol og risikoanalyser med blandt andet allergener, pesticidrester, tilsætningsstoffer, forklarer han.
»Hvis den tilsynsførende har tid til det, kan kontrol af mærkning af oprindelsesland være et yderligere kontrolemne. Hvis et vinfirma ikke har mærket vin fra for eksempel de besatte områder korrekt, vil det blive håndteret efter styrelsens almindelige retningslinjer,« oplyser Erik Andersen og tilføjer, at markedsføring af vin fra Israel og de besatte områder dog udgør »en endog meget lille niche«.
»Af samme grund har vin fra Israel heller ikke været genstand for målrettet kontrol,« tilføjer Erik Andersen.
Karsten Hønge (SF) vil nu spørge regeringen, hvad den agter at gøre for, at afgørelsen fra EU-Domstolen fra november 2019 bliver ført ud i livet.
»Forbrugerne har ret til at få oplyst, hvor en vare kommer fra, så de kan træffe et bevidst valg, når de køber ind. Selv om importen af for eksempel vin fra Golan er beskeden, så er det en stor markør for mange mennesker, om de køber varer fra de besatte områder,« siger han.
BDS!
Efter min mening bør man slet ikke købe varer
fra apartheidregimet Israel.
Og kald det nu ved det korrekte navn: besættelse, ikke bosættelse.
PS. Jeg tør næsten ikke ytre mig her, da jeg ikke kan være sikker på, at det ikke kan bruges som Antisemitism eller terror og "man" så kan blive dømt som terrorist.
Søren Espersen (DF) har i lang tid talt om og anbefalet Israels gode vin fra Golanhøjderne.
For mig er det kun positivt, at de skriver Israel på etiketten, så kan vi, der ikke vil støtte et voldsregime, let fravælge det.
Udover at der er tale om forkert mærking, må der vel også være tale om snyd med toldafgifter, når varer fra de syriske Golanhøjder importeres som om de kommer fra Israel?
Toldstyrelsen bekræfter jo i artklen, at varer fra Golanhøjderne skal pålægges told som varer fra resten af Syrien.
@Ulrik Dahlin & Mads Thorup Thomsen
"Men selv om Golan af mange israelere betragtes som en del af Israel, har EU og herunder Danmark aldrig anerkendt annekteringen."
citat fra artiklen
Sætningen er ren manipulation.
EU kan alene bestemme, hvordan fødevarene i Det indre Marked skal mærkes.
EU som institution kan ikke statsretsligt anerkende noget som helst -
herunder anerkende eller ikke anerkende Israels annektering Golan Højderne.
Det afgør hvert enkelt af de 27 lande hver for sig.
Et forklarende eksempel kunne være Kosovo.
22 EU lande har helt selvstændigt anerkendt Kosovo;
imens 5 andre EU lande - Cypern, Grækenland, Spanien, Rumænien og Slovakiet -
helt selvstændigt ikke har anerkendt Kosovo.
Ser man på hvor mange mennesker israel har fordrevet fra Golan, på hvor mange landsbyer de har raseret, er Kosovo vand ved siden af. Det er hundredevis af landsbyer som er blevet jævnet med jorden. Og tusinde af folk som måtte flyet fra israels kugler og terror. http://golan-marsad.org/wp-content/uploads/Map-english-24.1-2.compressed...
Ser man på hvor mange mennesker israel har fordrevet fra Golan, på hvor mange landsbyer de har raseret, er Kosovo vand ved siden af. Det er hundredevis af landsbyer som er blevet jævnet med jorden. Og tusinde af folk som måtte flyet fra israels kugler og terror. http://golan-marsad.org/wp-content/uploads/Map-english-24.1-2.compressed...
Torben Lindegaard
Du tager fejl.
Det er ikke manipulation fra forfatternes side. Det er korrekt, at diplomatiske anerkendelser er en nationalstatslig opgave, som EU ikke har mandat til.
Men det udelukker ikke, at
”Den Europæiske Unions holdning til Golanhøjdernes status har ikke ændret sig. I overensstemmelse med folkeretten og FN's Sikkerhedsråds resolutioner 242 og 497 anerkender Den Europæiske Union ikke israelsk suverænitet over de besatte Golanhøjder.”
Som det udtrykkes i en yderst officiel meddelelse fra Det Europæiske Råd (27. marts, 2019: https://www.consilium.europa.eu/da/press/press-releases/2019/03/27/decla...).
Jeg tror dog ikke, du manipulerer. Du har bare ikke sat dig ordentlig ind i sagerne.
I sidste ende drejer det sig om vand og vandingsrettigheder - Det kommende krige i mellemøsten kommer til at dreje sig og her bør Israel virkelig tænke sig om - en tørstig araber i flertal er en fare for staten Israel - og så er det ligegyldigt hvor mange våben man har.
Boykot Israel - Stregkoden starter med 729.
@Henrik Plaschke 07. februar, 2020 - 16:34
Du refererer til en pressemeddelelse af 27. marts 2019 omhandlende en "Erklæring fra den højtstående repræsentant på EU's vegne om Golanhøjderne".
Dengang var Den højtstående repræsentant Federica Mogherini fra Italien -
nu er det Josep Borrell Fontelles fra Spanien.
Al det betyder blot, at ingen af EU landene anerkender Israels anneksion af Golan Højderne -
og ikke at EU har haft noget som helst at gøre med medlemslandenes anerkendelse eller ej af anneksionen.
EU udsender et Hav af pressemeddelelser hver eneste dag -
det ændrer bare ikke på, at EU ikke statsretsligt kan anerkende noget som helst,
og hvert eneste medlemsland kan når som helst ændre holdning til spørgsmålet.
Torben Lindgaard
At beskylde andre for ”ren manipulation” er en grov beskyldning, der fordrer ordentlig argumentation og dokumentation. Det er du åbenbart ikke i stand til at præsentere.
Vi er ikke uenige om, at diplomatisk anerkendelse af andre lande kun kan foretages af enkeltstater og ikke af EU. Det skrev jeg også i mit tidligere indlæg, og der er intet i de to journalisters artikel, der modsiger dette.
Du har åbenbart ingen forståelse for betydningen af den pressemeddelelse fra Det Europæiske Råd, som jeg citerer. Lad mig præcisere konteksten – det handler nemlig ikke blot om, at ”EU udsender et Hav af pressemeddelelser hver eneste da”. I marts 2019 valgte den amerikanske regering at anerkende Israels annektering af Golanhøjderne. Hvordan skulle EU’s medlemsstater og EU (i denne rækkefølge) reagere på dette?
En hurtig søgning på nettet viser, at stort set alle (dvs. dem jeg har undersøgt) aviser har valgt stort set den samme præsentationsform: variationer over ”EU anerkender ikke…”. Så hvis Informations journalister er skyldige i manipulation, står de ikke just alene.
Men det bliver det selvfølgelig ikke i sig selv rigtigt af. Men der er gode grunde til denne præsentation: efter den amerikanske regerings beslutning holdt Rådet møde om sagen. EU Observer præsenterer det på følgende måde:
“Donald Tusk, the EU Council president, told press the EU was sticking to Golan Heights non-recognition after an EU summit in Brussels the next day.
"The EU's position is well-known and has not changed," he said.” (https://euobserver.com/foreign/144489).
Det er denne position, der gentages af Federica Mogherini i den pressemeddelelse, jeg har citeret. Det er klart, at hun kun kan sige det, hun siger, fordi medlemsstaterne har givet hende lov til det. EU’s medlemsstater har således valgt at være enige på dette punkt, og Mogherini har lov til at sige netop dette på EU’s vegne. Havde medlemsstaterne ikke været enige, ville det tilsvarende ikke være muligt for Mogherini at udtale sig på EU’s vegne.
Ulrik Dahlin & Mads Thorup Thomsen er således ikke skyldige i manipulation, og du skylder dem en undskyldning.
@Henrik Plaschke 08. februar, 2020 - 13:47
” EU’s medlemsstater har således valgt at være enige på dette punkt, og Mogherini har lov til at sige netop dette på EU’s vegne.”
Citat fra læserbrev
Ovenstående er korrekt –
og d’herrer journalisters skriver det modsatte:
” Men selv om Golan af mange israelere betragtes som en del af Israel, har EU og herunder Danmark aldrig anerkendt annekteringen.”
EU har ingen indflydelse på dette spørgsmål –
hverken Den høje Repræsentant, Den permanente Mødeleder eller nogen anden.
Torben Lindegaard:
Jeg har forsøgt at forklare dig, hvorfor du tager fejl, men det trænger åbenbart ikke ind.
Du forholder dig ikke til sammenhængen i min argumentation. Der er ingen modsætning mellem min sætning, som du citerer og anerkender som værende korrekt, og hvad de to journalister skriver.
På den baggrund ser jeg ingen grund til at fortsætte diskussionen.
Nu er jeg ikke så optaget af, hvad der står på etiketten af oprindelses- og produktionsland.
Derimod interesserer pris og kvalitet mig, Så må andre tage sig af de politisk korrekte indkøb.