Læsetid: 5 min.

Danske vinfirmaer sælger vin fra Golanhøjderne, der ulovligt er mærket som israelsk vin

EU anerkender ikke den israelske besættelse af Golanhøjderne, og derfor må vin derfra ikke sælges som israelsk vin. Det har EU-Domstolen bekræftet senest i november. Alligevel sælger en række vinfirmaer i Danmark den ulovligt mærkede vin
Golanhøjderne i det nordlige Syrien blev besat og siden annekteret af Israel under junikrigen 1967. Men selv om Golan af mange israelere betragtes som en del af Israel, har EU og herunder Danmark aldrig anerkendt annekteringen.

Golanhøjderne i det nordlige Syrien blev besat og siden annekteret af Israel under junikrigen 1967. Men selv om Golan af mange israelere betragtes som en del af Israel, har EU og herunder Danmark aldrig anerkendt annekteringen.

Ammar Awad

7. februar 2020

»Vinen er dyrket i Galilæa, der er den nordligste og generelt mest ansete vinregion i Israel.«

Sådan skriver firmaet Haugaard Vin fra Hundested på sin hjemmeside om vintypen ’Gamla Cabernet Sauvignon’ fra 2016, som er importeret fra »israelske Golan Heights Winery«.

Vinen har en »behagelig smagskoncentration og fyldig krop« og bør nydes til »oksekød, lam eller grillet svampespyd«, fortsætter hjemmesiden. Blandt øvrige Golan-vine fra Haugaard Vin er ’Gamla Brut Sparkling White’, ’Gamla Chardonnay 2017’, ’Mount Hermon Indigo 2018’, ’Yarden Cabernet Sauvignon 2016’ og ’Pinot Noir 2017’.

På samme måde som Haugaard Vin er der en række andre danske vinfirmaer, der reklamerer for og sælger vin fra Golan Heights Winery som israelsk vin – heriblandt Best Selection fra Randers, SL Vildt og Vin fra Silkeborg, Vin-gaven.dk fra Vodskov og Bisgaard Vinhandel fra Støvring og mange flere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Johnny Christiansen
 • Anders Graae
 • Palle Yndal-Olsen
 • Carsten Munk
 • Maj-Britt Kent Hansen
 • Marianne Borgvardt
 • Carsten Mortensen
 • David Zennaro
 • Anker Heegaard
 • Eva Schwanenflügel
 • Olaf Tehrani
 • Peter Beck-Lauritzen
 • Hanne Utoft
 • Dorte Sørensen
 • Thomas Tanghus
 • Marianne Stockmarr
Johnny Christiansen, Anders Graae, Palle Yndal-Olsen, Carsten Munk, Maj-Britt Kent Hansen, Marianne Borgvardt, Carsten Mortensen, David Zennaro, Anker Heegaard, Eva Schwanenflügel, Olaf Tehrani, Peter Beck-Lauritzen, Hanne Utoft, Dorte Sørensen, Thomas Tanghus og Marianne Stockmarr anbefalede denne artikel

Kommentarer

Thomas Tanghus

Efter min mening bør man slet ikke købe varer
fra apartheidregimet Israel.
Og kald det nu ved det korrekte navn: besættelse, ikke bosættelse.

Karen Grue, Flemming Berger, Hanne Ribens, Torben K L Jensen, Sus johnsen, Anders Graae, Marianne Stockmarr, Jes Enevoldsen, Jan Weber Fritsbøger, Marianne Borgvardt, Carsten Mortensen, David Zennaro, Bjarne Bisgaard Jensen, Anker Heegaard, Eva Schwanenflügel, Finn Jakobsen, Peter Beck-Lauritzen, Poul Reynolds og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

PS. Jeg tør næsten ikke ytre mig her, da jeg ikke kan være sikker på, at det ikke kan bruges som Antisemitism eller terror og "man" så kan blive dømt som terrorist.

Søren Espersen (DF) har i lang tid talt om og anbefalet Israels gode vin fra Golanhøjderne.

Karen Grue, Thomas Tanghus, Marianne Stockmarr og Jan Weber Fritsbøger anbefalede denne kommentar

For mig er det kun positivt, at de skriver Israel på etiketten, så kan vi, der ikke vil støtte et voldsregime, let fravælge det.

Karen Grue, Peter Beck-Lauritzen, Anders Graae, Jan Weber Fritsbøger og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Christian Schönbeck

Udover at der er tale om forkert mærking, må der vel også være tale om snyd med toldafgifter, når varer fra de syriske Golanhøjder importeres som om de kommer fra Israel?

Toldstyrelsen bekræfter jo i artklen, at varer fra Golanhøjderne skal pålægges told som varer fra resten af Syrien.

Peter Beck-Lauritzen, Flemming Berger, Sus johnsen, Marianne Stockmarr og Jan Weber Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Ulrik Dahlin & Mads Thorup Thomsen

"Men selv om Golan af mange israelere betragtes som en del af Israel, har EU og herunder Danmark aldrig anerkendt annekteringen."
citat fra artiklen

Sætningen er ren manipulation.
EU kan alene bestemme, hvordan fødevarene i Det indre Marked skal mærkes.

EU som institution kan ikke statsretsligt anerkende noget som helst -
herunder anerkende eller ikke anerkende Israels annektering Golan Højderne.
Det afgør hvert enkelt af de 27 lande hver for sig.

Et forklarende eksempel kunne være Kosovo.

22 EU lande har helt selvstændigt anerkendt Kosovo;
imens 5 andre EU lande - Cypern, Grækenland, Spanien, Rumænien og Slovakiet -
helt selvstændigt ikke har anerkendt Kosovo.

Henrik Plaschke

Torben Lindegaard

Du tager fejl.

Det er ikke manipulation fra forfatternes side. Det er korrekt, at diplomatiske anerkendelser er en nationalstatslig opgave, som EU ikke har mandat til.

Men det udelukker ikke, at

”Den Europæiske Unions holdning til Golanhøjdernes status har ikke ændret sig. I overensstemmelse med folkeretten og FN's Sikkerhedsråds resolutioner 242 og 497 anerkender Den Europæiske Union ikke israelsk suverænitet over de besatte Golanhøjder.”

Som det udtrykkes i en yderst officiel meddelelse fra Det Europæiske Råd (27. marts, 2019: https://www.consilium.europa.eu/da/press/press-releases/2019/03/27/decla...).

Jeg tror dog ikke, du manipulerer. Du har bare ikke sat dig ordentlig ind i sagerne.

Peter Beck-Lauritzen, Karen Grue og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

I sidste ende drejer det sig om vand og vandingsrettigheder - Det kommende krige i mellemøsten kommer til at dreje sig og her bør Israel virkelig tænke sig om - en tørstig araber i flertal er en fare for staten Israel - og så er det ligegyldigt hvor mange våben man har.

Torben Lindegaard

@Henrik Plaschke 07. februar, 2020 - 16:34

Du refererer til en pressemeddelelse af 27. marts 2019 omhandlende en "Erklæring fra den højtstående repræsentant på EU's vegne om Golanhøjderne".

Dengang var Den højtstående repræsentant Federica Mogherini fra Italien -
nu er det Josep Borrell Fontelles fra Spanien.

Al det betyder blot, at ingen af EU landene anerkender Israels anneksion af Golan Højderne -
og ikke at EU har haft noget som helst at gøre med medlemslandenes anerkendelse eller ej af anneksionen.

EU udsender et Hav af pressemeddelelser hver eneste dag -
det ændrer bare ikke på, at EU ikke statsretsligt kan anerkende noget som helst,
og hvert eneste medlemsland kan når som helst ændre holdning til spørgsmålet.

Henrik Plaschke

Torben Lindgaard

At beskylde andre for ”ren manipulation” er en grov beskyldning, der fordrer ordentlig argumentation og dokumentation. Det er du åbenbart ikke i stand til at præsentere.

Vi er ikke uenige om, at diplomatisk anerkendelse af andre lande kun kan foretages af enkeltstater og ikke af EU. Det skrev jeg også i mit tidligere indlæg, og der er intet i de to journalisters artikel, der modsiger dette.

Du har åbenbart ingen forståelse for betydningen af den pressemeddelelse fra Det Europæiske Råd, som jeg citerer. Lad mig præcisere konteksten – det handler nemlig ikke blot om, at ”EU udsender et Hav af pressemeddelelser hver eneste da”. I marts 2019 valgte den amerikanske regering at anerkende Israels annektering af Golanhøjderne. Hvordan skulle EU’s medlemsstater og EU (i denne rækkefølge) reagere på dette?

En hurtig søgning på nettet viser, at stort set alle (dvs. dem jeg har undersøgt) aviser har valgt stort set den samme præsentationsform: variationer over ”EU anerkender ikke…”. Så hvis Informations journalister er skyldige i manipulation, står de ikke just alene.

Men det bliver det selvfølgelig ikke i sig selv rigtigt af. Men der er gode grunde til denne præsentation: efter den amerikanske regerings beslutning holdt Rådet møde om sagen. EU Observer præsenterer det på følgende måde:

“Donald Tusk, the EU Council president, told press the EU was sticking to Golan Heights non-recognition after an EU summit in Brussels the next day.

"The EU's position is well-known and has not changed," he said.” (https://euobserver.com/foreign/144489).

Det er denne position, der gentages af Federica Mogherini i den pressemeddelelse, jeg har citeret. Det er klart, at hun kun kan sige det, hun siger, fordi medlemsstaterne har givet hende lov til det. EU’s medlemsstater har således valgt at være enige på dette punkt, og Mogherini har lov til at sige netop dette på EU’s vegne. Havde medlemsstaterne ikke været enige, ville det tilsvarende ikke være muligt for Mogherini at udtale sig på EU’s vegne.

Ulrik Dahlin & Mads Thorup Thomsen er således ikke skyldige i manipulation, og du skylder dem en undskyldning.

Torben Lindegaard

@Henrik Plaschke 08. februar, 2020 - 13:47

” EU’s medlemsstater har således valgt at være enige på dette punkt, og Mogherini har lov til at sige netop dette på EU’s vegne.”
Citat fra læserbrev

Ovenstående er korrekt –
og d’herrer journalisters skriver det modsatte:

” Men selv om Golan af mange israelere betragtes som en del af Israel, har EU og herunder Danmark aldrig anerkendt annekteringen.”

EU har ingen indflydelse på dette spørgsmål –
hverken Den høje Repræsentant, Den permanente Mødeleder eller nogen anden.

Henrik Plaschke

Torben Lindegaard:

Jeg har forsøgt at forklare dig, hvorfor du tager fejl, men det trænger åbenbart ikke ind.

Du forholder dig ikke til sammenhængen i min argumentation. Der er ingen modsætning mellem min sætning, som du citerer og anerkender som værende korrekt, og hvad de to journalister skriver.

På den baggrund ser jeg ingen grund til at fortsætte diskussionen.

Nu er jeg ikke så optaget af, hvad der står på etiketten af oprindelses- og produktionsland.
Derimod interesserer pris og kvalitet mig, Så må andre tage sig af de politisk korrekte indkøb.