Læsetid: 6 min.

Derfor er udlændinge blevet et centralt emne i forhandlinger om udligningsreformen

Ekspertudvalg har konkluderet, at kommuner med mange udlændinge overkompenseres i det nuværende udligningssystem. Derfor kræver Venstre, at der skæres markant mere i tilskuddet, end regeringen lægger op til. Det vil gå ud over stærke socialdemokratiske kommuner, og udgifter til udlændinge er således blevet et centralt emne i forhandlingerne om en ny udligningsreform
Borgmester i Ishøj Kommune, Ole Bjørstorf (S), er lettet over, at den socialdemokratiske regering ikke lægger op til at skære mere end 900 millioner kroner i ordningen.

Borgmester i Ishøj Kommune, Ole Bjørstorf (S), er lettet over, at den socialdemokratiske regering ikke lægger op til at skære mere end 900 millioner kroner i ordningen.

Linda Kastrup

27. februar 2020

Når regeringen og Venstre forhandler om en ny udligningsreform, er et af knudepunkterne flygtninge og indvandrere.

Som det er i dag, får kommuner med mange udlændinge nemlig et tilskud igennem en særlig udligningsordning mellem kommunerne. Tilskuddet skal gå til de omkostninger, der er forbundet med at integrere flygtninge og indvandrere. Det gælder blandt andet udgifter til obligatoriske integrationsforløb, modtagerklasser og modersmålsundervisning.

I dag udgør tilskuddet i alt 5,2 milliarder kroner, og Socialdemokratiet lægger op til at skære det med 900 millioner kroner. Imens har Venstre stillet som et af sine tre hovedkrav, at tilskuddet skal skæres markant mere.

Men hvorfor vil partierne overhovedet skære i tilskuddet, og hvad bliver konsekvenserne? Det forklarer Information her.

1) En mere fair udligning

I 1982 indførte staten det særlige tilskud til kommuner med høje udgifter til udlændinge. Formålet var, at disse kommuner ikke skulle bære et relativt tungere læs end de kommuner, der ikke havde mange udlændinge.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Fødevarestyrelsen Mørkhøj
  • Eva Schwanenflügel
  • Gert Romme
  • Dorte Sørensen
Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Eva Schwanenflügel, Gert Romme og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Det er grinagtigt at nu er flygtninge og indvandrere ikke længere en stor udgift - hvad så med at de alle de historier og beregninger "vi" ellers er slået i hovedet med om hvor stor en udgift flygtninge og indvandrere. var for landet.

Jane Nielsen, Helle Walther, Gunner Olesen, Eva Schwanenflügel, Gert Romme og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Det interessante er, at både Tyskland og Sverige ser denne invandring som et boost for økonomien, der i øvrigt holder sig stadigvæk.

En aktuel svensk redegørelse, der blot er 10-12 dage gammel, viste flere positive forhold, og ganske få negative.
1. Den indenlandske efterspørgsel er steget.
2. Arbejdsudbuddet i svagt befolkede områder er steget.
3. De svagt befolkede områder, der var stærkt stagnerende har fået en positiv udvikling. Skolerne behøvede ikke at lukke, busruterne behøvede ikke indskrænkning og så videre.
4. En del tomme boliger, har fået nye beboere.

Sverige har omkring 10% flere boliger, end der er beboere til, men disse ligge skævt fordelt. Det negative var derfor noget omkring boligmangel på steder med mange indbyggere, der samtidig har ført til en ganske lille men irriterende stigning i boligløshed.

Og det meste interessante er, at de sydlige kommuner, der er stærkt præget af Sveriges Demokraterne, tilsyneladende også oplever det som positivt. Men de mener samtidig, at det på sigt vil føre til større kriminalitet.

Det er jo det omvendte, Venstre ved, eller tror at vide, at udlændingekortet, det er en vindersag. men men,...Vil vi integrationen. så koster det i en periode, og de kommuner, der er særlig belastet, får nu en hjælpende hånd, om det er det mest retfærdig,e ved jeg ikke. Men den glorie Venstres politiske ordfører Løhde står og kommunikerer med, og trække vejret gør hun ej heller i sin ordflom, den er noget fejlanbragt. Venstre vil styre og bestemme, hvem der er i lokalet under forhandlingerne, og hvad indholdet skal være. For Venstre er det helligste af alle, skal vi vide, de gør aldrig noget galt, det er de andre fy fy, der er stygge. V har intet at lade S høre, S dummede sig, og MF blev grillet tirsdag og skal vi så komme videre. V overspiller forurettelsen. Og DF øjner en chance for goodwill derfra og bakker op. R holder sig ej heller tilbage i fedteri for V. Sikke et skuespil vi så

Jeg skulle måske tilføje om Sverige, at fordelen ved at udvide sit befolkningsantal er så stort, at man har givet unge flygtninge uden ret til asyl, mulighed for at blive i Sverige.

Men det forudsætter, at de tager gymnasieuddannelse i Sverige, og derefter forventer man, at de glider ind i samfundet, får uddannelse og job på lige fod med alle andre.

Flere sociale boliger i Gentofte og andre velhaverghettoer
Hvis der ikke er plads til sociale byggerier må beboerne i velhaverkommunerne udsaneres til Vestegnen og lignende områder. Vi kan virkelig ikke have sådanne asociale indhegninger som kuvøser for fremtidens elite. Der er et fravalg og manglende indstillingen til sammenhængskraftens betydning i samfundet, som vi også kunne kalde fællesskabet.

Folkeskolen som jo anses som garant for at vi i mødet som små lærer at kende og forstå andre mennesker og deres forskellige livsvilkår - har absolut ingen effekt i disse områder. Noget som bør tages meget alvorligt da det hører ind under almen dannelse andre steder i landet. Det er klart en meget farlig samfundsudvikling som der hurtigt bør rettes op på. Vi kan derfor som en start fjerne deres tilskud til privatskolerne i disse kommuner indtil de udviser den rette forståelse. Hjælper det ikke må vi straffe forældrene yderligere ved at tage deres børnechek eller sætte dem op i skat.

Som eksempel på den totale mangel på vilje til at bidrage til sammenhængskraften (fællesskabet) undveg kommuner som Gentofte tidligere at tage imod flygtninge. De holdt flygtningetallet nede ved at tælle 771 filippinske au piger med når Udlændingestyrelsen skulle beregne hvor mange flygtninge kommunen skullet tage imod. Det blev der så langt om længe sat en stopper for.

Kernen i problemet er at beboerne tydeligvis ikke lært det de skulle under deres opvækst i skolen som alle os andre, de er alt for dårligt integrerede, og det fører desværre til moral hazard når de senere sidder i finanssektoren, i embedsværket eller som dommere og advokater - på samfundets betydningsfulde poster. Som sagt en farlig samfundsudvikling som resten af befolkningen ikke kan være tjent med.

Men da de jo mangler arbejdskraft i disse kommuner så vil det være en god ide at lade dem modtage flere end andre kommuner. Det ville øge arbejdsudbuddet og det plejer beboerne i sådanne områder da også at efterspørge på landsplan. Men desværre står de sig selv alt for nær, og er ofte både for grådige og nærrige til at betale en ordenlig løn. Selvom de selvfølgelig på det bestemteste afviser at det skulle have med løn og arbejdsforhold at gøre foretrækker de au pairene fra filipinerne. I deres selvforståelse er det ikke andet end næstekærlig omsorg og bekymring for fattige mennesker på den anden side af kloden. Og mådehold hører ikke med til deres dyder - de kan simpelthen ikke få nok.

Nej, vil man have en ordenlig integration skal der sættes tidligt ind med ekstra ressourcer i modtageklasser, folkeskole og børnehave, tolkning og kommunikation m.v.. Det betaler sig på den lange bane.

Er Sverige, Alaska og slige steder ikke befolkningsmæssigt og geografisk så forskellige fra Danmark at der ikke umiddelbart er grundlag for en sammenligning. At arbejdsudbudet bliver større er kun en fordel hvis der også er arbejdspladser i området - også gerne arbejdspladser med velbetalte job.
Men jo der mangler sikkert hænder i ældreplejen mange steder i landet - men hvor bliver det kedeligt at bo der. Bybilledet er domineret af brillebutikker, frisører, discountsupermakeder, pizzariaer, banker, ejendomsmæglere og genbrugsbutikker. Gennemsnitsindkomsten er lav og gennemsnitsalderen er høj. Ikke specielt attraktive steder at rykke hen for yngre veluddannede mennesker.