Læsetid: 5 min.

Forstå debatten om en ny voldtægtslovgivning

Straffelovrådet kom onsdag med en anbefaling om, at den danske voldtægtslovgivning skal ændres. Rådet vurderer, at den nuværende lovgivning ikke afspejler, at seksuelle handlinger altid skal være frivillige. Men hvad med samtykket?
En ny voldtægtslovgivning skal gøre det nemmere at afgøre, hvornår der er tale om voldtægt. Debatten går nu på, om en ny lovgivning skal baseres på samtykke og frivillighed, men et centralt spørgsmål er, om det overhovedet ændrer noget. Det ville i hvert fald ikke have ændret så meget for Shani Pedersen, som i en kronik i Information har beskrevet, hvordan samtykke langtfra er et simpelt koncept. »Enten har man givet det, eller også har man ikke. Men hvis det er så simpelt, hvorfor ved jeg så ikke, om jeg er blevet voldtaget?«

En ny voldtægtslovgivning skal gøre det nemmere at afgøre, hvornår der er tale om voldtægt. Debatten går nu på, om en ny lovgivning skal baseres på samtykke og frivillighed, men et centralt spørgsmål er, om det overhovedet ændrer noget. Det ville i hvert fald ikke have ændret så meget for Shani Pedersen, som i en kronik i Information har beskrevet, hvordan samtykke langtfra er et simpelt koncept. »Enten har man givet det, eller også har man ikke. Men hvis det er så simpelt, hvorfor ved jeg så ikke, om jeg er blevet voldtaget?«

Stine Tisvilde

21. februar 2020

Den danske voldtægtslovgivning skal ændres.

Det anbefaler Straffelovrådet, som onsdag kom med dets anbefalinger til, hvordan en ny lovgivning kan se ud. Ifølge rådet skal det afgørende spørgsmål i voldtægtslovgivningen være, om de seksuelle handlinger har været frivillige fra parternes side. I dag kan en person kun dømmes for voldtægt, hvis der har været tale om tvang.

Flertallet af rådet – ti medlemmer i alt – anbefaler, at en ændring af straffeloven skal baseres på, om der er tale om frivillighed, mens ét medlem af rådet mener, at lovgivningen skal være baseret på samtykke.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) siger i en pressemeddelelse, at det er på tide, at Danmark får en ny lovgivning på området.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Ejvind Larsen
Eva Schwanenflügel og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mads Kjærgård

Alt andet lige. Så er det forunderligt, at man tror, at al menneskelig sammenkvem kan reguleres! Et samtykke kan jo trækkes tilbage.

Kent Nørregaard

Og der bliver vel heller ikke taget højde for fuldesex hvor to samtykker er givet, sex haft og den en part så dagen efter vågner op med fortrydelsesfølelser og ikke kan huske sit samtykke?

Unge mennesker skal uddannes i at det at fortryde et samleje ikke betyder at andre har gjort noget galt. At fortryde et samleje betyder at man selv har dårlig dømmekraft og må lære at tage ansvar sine selskabte øv-følelser.

Eva Schwanenflügel

"Men en samtykkebaseret lovgivning vil ifølge flertallet i Straffelovrådet »medføre en risiko for at kriminalisere en seksuel adfærd, som af mange vil blive anset som naturlig og sædvanlig i forbindelse med seksuelt samvær«, skriver rådet i dets betænkning."

I virkeligheden er det et noget paradoksalt argument; for er det ikke blandt andet netop de forudindtagede fordomme om hvad der er 'naturligt og sædvanligt' man også vil gøre op med?

- At en kvinde siger 'nej', selvom hun mener 'ja'..?
- At passivitet er lig med accept ?
- At kvinder der er 'udfordrende' klædt selv er ude om det hvis de bliver voldtaget?
- At kvinder ikke kan tillade sig at sige nej til samleje efter at have kysset eller krammet?
- At en kvinde ikke kan siges at have været udsat for voldtægt, når hun selv er gået med indenfor hos en mand?
Etcetera, etcetera ad nauseum.

Sædvaner er noget vi selv skaber, blandt andet gennem lovgivningen.
Derfor er det også essentielt, at lovgivningen rammer plet, så muligheden for misfortolkninger minimeres.

Professor Trine Baumbach siger :

"Jeg mener simpelthen ikke, at mennesker, der ønsker at have et samleje med en anden, er totalt passive.
Og hvis vedkommende er det, så må den, der ønsker samlejet lige sikre sig, at den anden er med på det her.

- Hvis man har en samtykkebaseret bestemmelse, vil det altid være sådan, at hvis man er i tvivl om, hvorvidt den anden er med på det her, skal man gøre noget for at sikre sig det.
Og det kan i sidste instans være at spørge: Er du med på det her?
Og helt ærligt, det er ikke forbudt at sige noget i forbindelse med et samleje. Jeg kan ikke se, at det skulle være et særligt problem, siger strafferetsprofessoren."

Selvom man kan argumentere for, at kvinder kan presses til at give samtykke, vil det komme frem under en retssag.
Men det vil straks være vanskeligere at slå fast, at der ikke var tale om frivillighed, og dermed vil bevisbyrden endnu engang påhvile kvinden.

Pres kan ske i begge tilfælde, men det er sværere at godtgøre frivillighed når den anklagede skal forklare eksakt hvorfor han troede der var tale om samtykke.

https://www.dr.dk/nyheder/politik/professor-gaar-enegang-helt-aerligt-de...

Jeg forstår ikke hvad den ændring eller nye lov skal gøre af forskel, det vil stadig i mange tilfælde være påstand mod påstand, med mindre der er vidner eller direkte voldsaftryk på kroppen.

Gråzonerne tror jeg aldrig man kommer af med, og her er piger, drenge, kvinder og mænd nok også lige gode om det, psykisk som fysisk!

Kent Nørregaard

Sjovt at der ikke er nogen der nævner falske anklager. Det må være en naturlig del af omvendt bevisbyrde at dem der opdigter historier om voldtægt bliver straffet hårdere end f.eks. pigen fra Fredericia-sagen. Man åbner for et hav af justitsmord ved at kræve at folk skla bevise deres uskyld.

Mna har direkte sagt at antallet af domme for voldtægt skal op. Dermed har man også sagt at antallet af sager der afvises pga. manglende bevis skal mindskes. Det kan man gøre ved ikke at gøre det gratis at opdigte anmeldelser som hævn. For hvor mange af de afviste anklager er rigtige og hvor mange er falske? Det er et godt spørgsmål. For hvis man mener at det er for let at slippe med voldtægt mener man også at det er for let at slippe afsted med falske anklager. Det store antal afviste sager er enten voldtægter eller falske anklager.

https://nordjyske.dk/nyheder/faa-doemmes-for-falsk-anmeldelse/3c22b680-0...

Det er i øvrigt en god anledning til at granske kvinders straf som i vestlige såkaldte retssystemer er lavere end mænds for den samme kriminalitet. 0 kønsrabat burde være et mål i sig selv når nu maner igang med at lovgive.

Jeg hører kun at der tales om voldtægt som samleje. Men bør samtykke reglen ikke gælde alle former for sex/anden kønslig omgang end samleje?

Eva Schwanenflügel

@ Mikkel Zess

Har først lige set dit spørgsmål nu, om forladelse :-)

Begrebet voldtægt defineres således :

"Voldtægt omfatter både vaginalt og analt samleje. Fuldbyrdet voldtægt forudsætter, at penis skal være helt eller delvist indført i skeden eller anus. Analt samleje mellem personer af samme køn er også omfattet.

Hvis samlejet ikke bliver gennemført, kan det stadig godt være strafbart. I nogle tilfælde kan overgrebet blive straffet som forsøg på voldtægt eller en anden form for strafbart seksuelt overgreb.

Hvis der er tale om et oralt overgreb, eller hvis der bliver indført genstande i skeden eller anus, kaldes det "andet seksuelt forhold end samleje". Dette begreb omfatter også andre former for seksuelle overgreb mod en person af samme køn."

Men det er et godt spørgsmål, om ikke definitionen burde udvides..
Indtil videre hedder det 'sexuelle overgreb', når der ikke er tale om én eller anden form for penetration mod offerets vilje.

https://politi.dk/anmeld/seksualforbrydelser/voldtaegt-og-seksuelle-over...