Læsetid: 6 min.

Josephine Fock: Vi er sat i verden for at være primus motor på klimaindsatsen

Alternativets nye leder er »voldsomt frustreret« over tempoet i dansk klimapolitik. Hvis Danmark skal nå sine klimamål, kan vi ikke blive ved med at have samme økonomiske vækst, siger Josephine Fock i dette interview om Alternativets rolle i dansk politik
Alternativets nye formand, Josephine Fock, vil måles på, om hun kan genrejse partiet til niveauet fra folketingsvalget i 2015 og kommunalvalget i 2017.

Alternativets nye formand, Josephine Fock, vil måles på, om hun kan genrejse partiet til niveauet fra folketingsvalget i 2015 og kommunalvalget i 2017.

Sigrid Nygaard

22. februar 2020

Der er blevet grinet meget ad Alternativet i årenes løb. Forslag om kødafgifter, borgerløn og 30 timers arbejdsuge er blevet udlagt som virkelighedsfjerne tanker, der ville falde til jorden, når de mødte det politiske system. Visse forslag blev også ved tanken – mens andre blev til politik. 

Særligt på klimaområdet har Alternativet været med til at hæve overliggeren for det mulige. Både Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen og statsminister Mette Frederiksen (S) har rost partiet og forhenværende politisk leder, Uffe Elbæk, for at have presset store dele af Folketinget til at øge de klimapolitiske ambitioner. Et godt eksempel er klimaloven fra december, der indeholder 2030-målet om at reducere de danske udledninger med 70 procent.

Siden har der været kampvalg i det grønne parti, og den politiske leder hedder nu Josephine Fock. Hun er af flere medier blevet beskrevet som det forsigtige valg, der ønsker en mere pragmatisk linje med tættere bånd til regeringen. Josephine Fock afviser selv, at det skulle være tilfældet. Spørgsmålet er så, hvordan hun ser Alternativets rolle i dansk politik anno 2020.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • Ejvind Larsen
  • Eva Schwanenflügel
Thomas Tanghus, Ejvind Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens Peter Madsen

Glæder mig at læse at Alternativet vil være primus motor på klimaindsatsen. Vi er mange som er meget spændte på hvilke konkrete handleplaner Alternativet og flertallet bag klimaloven vil komme op med.
Jeg og et voksende antal danskere er meget ramte og berørte over Baltic Pipe projektet, som skal føre enorme mængder af naturgas gennem Danmarks tættest befolkede områder til Polen. Det er et projekt, som bevæger sig i den helt forkerte retning i forhold til klimamål, hvor afbrænding af naturgas efter al sandsynlighed skal udfases inden for det næste par årtier, hvis Danmark og EU skal opfylde sine klimamål. Alligevel forceres projektet igennem, også af den siddende regering. Ingen hverken politikere eller eksperter har kunnet give en sandsynlig og rimelig begrundelse af projektets fornuft. Findes der i det danske Folketing politikere, som har modet til at trykke på stopknappen til dette projekt, og forlange, at det revurderes og undergår en demokratisk behandling i forhold til klimamål, fremtidens energipolitik i Danmark og EU. Mange borgere, lodsejere og klimabevidste mennesker i Danmark er dybt frustrerede over dette projekt, men indtil nu har ingen partier og ingen politikere eller medier for den sags skyld ønsket forholde sig til dette projekt. Hvorfor ?

Ejvind Larsen, Thomas Tanghus, Nanna Andersen, Liselotte Paulsen, Arne Albatros Olsen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Baltic Pipe bliver (måske!) en økonomisk succés for Danmark, hvis bl.a. polakkerne de næste årtier fortsætter med at bruge gas i stor skala i deres energiinfrastruktur - og en økonomisk fiasko hvis de, som nødvendigt er, omstiller fra gas.

Så der skal graves op i det ganske land. Og Polen skal udvide landets energiinfrastruktur så gassen kan bringes rundt i regionen op til Rusland. Danmark indgår i et politisk spil, som USA/NATO-lande har en konflikt- og konkurrencemæssig interesse i at dyrke. https://ing.dk/artikel/polsk-ambassadoer-baltic-pipe-mere-end-blot-gas-1...

Endnu et tragikomisk eksempel på den ganske korrumpere(n)de politiske linje, som skiftende, danske neoliberale regeringer lægger.

Ejvind Larsen, Randi Christiansen, Liselotte Paulsen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Tror ærlig talt ikke der er ret mange danskere, som vil være med til at Danmark skal være primus motor på klimaindsatsen på bekostning af vores levestandard, alt imens resten af verden fester videre.

Lars Steffensen

"Tror ærlig talt ikke der er ret mange danskere, som vil være med til at Danmark skal være primus motor på klimaindsatsen på bekostning af vores levestandard, alt imens resten af verden fester videre."

Formålet med klimahysteri er ikke så meget at nå praktiske resultater, men at man kan følge med i hvor meget hver enkelt person er tilbøjelig til at bøje sig for dogamtiske påstande uden noget grundlag. Dette er nyttigt, når man skal have folk til at gøre noget dumt, dyrt eller farligt for "den gode sag".

Martin Rønnow Klarlund og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

Håber at dette interview - samt den samtidige "sladderartikel" i bladet - vil skabe opmærksomhed om Alternativets primære mål: BRED TILSLUTNING TIL KLIMA-KAMPEN!

Ole Lund Petersen

Tror Alternativet virkelig de kan blive frontløbere i klimakampen? Vi skal alle passe på med ikke at lade os forfører af nemme og hurtige løsninger, som Å ofte italesætter. Kan klimaaktivisterne blive folkefører byggende på frygt og ikke byggende på det lange seje træk, hvor skeptikerne også skal have tid til at overveje fremtidens politik.
Når mange klimaaktivister taler for at stoppe med at spise kød, hvordan forholder de sig så til reguleringer af vores dyrebestand både den vilde som vores husdyrhold.? Eller hvordan med afgræsningen af engarealer? Vi skal finde ud af hvordan vi løser klimaudfordringerne uden at præge frygt, at negligerer vækst som et parameter vil det betyde at uligheden stiger og dermed et farvel til et af FN`s Verdensmål nr 2 og 8.
Hvis Å skal have en fremtidig plads, skal de nok ændrer retorikken. Se bare hvad de opnår i København som kulturbogmester?