Læsetid: 6 min.

Kun seks afvist på to måneder: Rigspolitiet og regeringen forsvarer grænsekontrollen til Sverige

Kontrollen ved den dansk-svenske grænse er blevet kritiseret og kaldt for symbolpolitik, men det handler først og fremmest om at stoppe organiseret kriminalitet, og succesen skal ikke måles på det pauvre antal, der er blevet afvist, siger Rigspolitiet
Dansk politi tjekker rejsende fra Sverige tirsdag den 12. november 2019, hvor grænsekontrollen blev indført efter bl.a. en række bombeeksplosioner i København.

Dansk politi tjekker rejsende fra Sverige tirsdag den 12. november 2019, hvor grænsekontrollen blev indført efter bl.a. en række bombeeksplosioner i København.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

17. februar 2020

Gør man de første måneders kontrol ved den dansk-svenske grænse op i tørre tal, ser det magert ud: 3.136 er blevet kontrolleret, og seks er blevet afvist, viser tal fra Rigspolitiet.

Resultaterne af kontrollen blev tidligere i februar stærkt kritiseret, blandt andet af De Radikales retsordfører Kristian Hegaard, der til TV 2 har sagt, at grænsekontrollen er spild af tid og penge.

»De nye tal understreger endnu en gang, at den her grænsekontrol er nytteløs. Det er symbolpolitik. Vi jagter uskyldige danskere for, om de nu har taget deres pas med. De penge kunne vi i stedet have brugt på folk, der bedriver vold, voldtægt og indbrud.«

Men det er ikke sådan, succesen skal måles, siger chefpolitiinspektør i Rigspolitiet Peter Ekebjærg.

»Man skal ikke se det som en indrejsekontrol.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Gert Romme
  • Eva Schwanenflügel
  • Johnny Christiansen
David Zennaro, Gert Romme, Eva Schwanenflügel og Johnny Christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hele dette kontrol samfund er sygt! I dag er samfundet underlagt populistiskt idioti! man har kundet rejse i hele Norden uden pas sen -50 talet og helt frem til neo- liberasmen centralisme tog over magten i våres lænder. Så nu nærmer vi os samme tid som i -30 elerne. Al deres nonsen med at det er brune der er terroister, derfor skal vi overvågnes.

Klaus Lundahl Engelholt, David Zennaro, Søren Knudsen, Flemming Berger, Gert Romme, Ken Sass, Søren Bro, Mikkel Zess, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel og Johnny Christiansen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Chefpolitiinspektøren forklarer, at det er forkert at sammenligne kontrollen ved den dansk-svenske grænse med den kontrol, der foregår ved den dansk-tyske grænse, som primært er indført som en egentlig indrejsekontrol. Den kontrol, der er indført mod Sverige, handler om kriminalitetsbekæmpelse."

Foreløbigt har der altså ikke været 'gevinst' ved Øresundsbroen.
Måske skyldes det, at det alt andet lige er ret nemt at sejle til Danmark?

Og hvad har kontrollen overhovedet gavnet ved den dansk-tyske grænse?
Nada.

Var det ikke noget med, at øget overvågning betød mere frihed ???
Ihvertfald efter justitsministerens (mangelfulde) logik..

Tommy Clausen, David Zennaro, Søren Knudsen, Gitte Loeyche, Mogens Holme, Torben K L Jensen, Gert Romme, Claus Nielsen, Ken Sass, Mikkel Zess og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Kent Nørregaard

Det handler om at stoppe organiseret kriminalitet? Øøh ok. Og den organiserede kriminalitet er altså så dum at den passerer grænser på præcist de steder hvor der er grænsekontrol? Det siger enormt meget om den ringe tilstand af ordensmagten at den form for naivitet er at finde i rigspolitiet.

Er rigspolitiet mon bekendt med at den dansk tyske grænse er 99% ubevogtet og i øvrigt uden for politiets rækkevidde da der selvfølgelig ikke er politi i de tyndt befolkede områder sydpå? Man kan endda krydse grænsen roligt og bekvemt med offentlig transport mellem Niebøll og Tønder. I øvrigt er der ubevogtet på togstrækningen mellemFlensburg og Padborg langt størstedelen af tiden fordi de sarte betjente m.fl. jo ikke kan forventes at stå til rådighed andet end når der lige tuller et tog forbi så de forlader i flok stationen så snart togdørene lukker hvorfor folk egenligt bare kunne krydse til fods. Stier er der nok af.

Så jo kære rigspoliti det er 100% symbolpolitik!

Jens Christian Jensen

Du skyder fuldstændigt ved siden af skiven, Kent.
Lad være med at give politiet skylden for noget politikerne har bestemt.

Kent Nørregaard

Tværtimod rammer jeg plet for når rigspolitiet mener det er at betragte som en success og forsvarer indsatsen kan de ikke gemme sig bag politikernes beslutninger. Beslutningen er ringe ja, men udførelsen er endnu ringere. Sådan er det med stort set alting i dansk politi. De kan knap nok opklare et indbrud eller finde en person fra video-overvågning. De er ikke deres løn værdi.

jens peter hansen

Var det ikke svenskerne der var først til at forlange pas for at komme til folkehjemmet og over night ophævede mere end 60 års pasfrihed? Vi er bare bagefter .

Torben K L Jensen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar

Indtil EU med Frontex får styr på de ydre grænser, om planmæssigt 6-7 år (jeg tvivler), går det ikke at de enkelte lande har pivåbne grænser. Vi har, set i bagklogskabens klare lys, været naive, og troet at EU nok skulle klare den indre sikkerhed, mod den ydre trussel, som bl.a. består i massemigration af fattigdomsflygtninge fra bl.a. Afrika.

Hvis man mener at den danske grænsekontrol ikke fungerer efter hensigten, kan løsningen derfor aldrig være at nedlægge den, men at gøre den bedre. Jeg foreslār, at brug af droner, opmanding, bedre efterretningssamarbejde, og opstilling af kamera på udsatte steder, vil kunne gøre den bedre og mere effektiv.

Nu er der vist ingen grund til at kritisere politiet i denne sag, - altså bortset fra et tilsyneladende politisk partsindlæg fra politiledelsen. Politiet er dem, der står og fryser, medens de efterkommer politikernes ønsker.

Dem man kan og bør kritisere. det politikerne på begge sider, der i populismens hellige navn misbruger borgernes skattepenge.