Læsetid: 3 min.

Kvinfo-direktør: Frivillighedsbaseret lovgivning er ikke godt nok

Straffelovrådet anbefaler, at det afgørende spørgsmål i voldtægtslovgivningen skal være, om de seksuelle handlinger har været frivillige fra parternes side, frem for – som det er i dag – om der har været tale om tvang. Rådet vil dog ikke gå så langt som at anbefale egentlig samtykkelov – og det møder kritik fra direktør for Kvinfo, Henriette Laursen
Direktøren i KVINFO, Henriette Laursen, mener, at et helt centralt problem med en frivillighedsbaseret lovgivning er, at passivitet kan opfattes som frivillighed – fordi det er et kendt problem, at den forurettede i visse tilfælde ’fryser’ på voldtægtstidspunktet. Her taler minister for fiskeri og ligestilling Karen Ellemann (V) med Henriette Laursen (th.), i forbindelse med et møde med Folketingets Ligestillingsudvalg i januar.

Direktøren i KVINFO, Henriette Laursen, mener, at et helt centralt problem med en frivillighedsbaseret lovgivning er, at passivitet kan opfattes som frivillighed – fordi det er et kendt problem, at den forurettede i visse tilfælde ’fryser’ på voldtægtstidspunktet. Her taler minister for fiskeri og ligestilling Karen Ellemann (V) med Henriette Laursen (th.), i forbindelse med et møde med Folketingets Ligestillingsudvalg i januar.

Tariq Mikkel Khan

20. februar 2020

Selvom det er godt, at der er enighed i Straffelovrådet om at ændre den danske lovgivning på voldtægtsområdet, kommer rådet ikke i mål med at give tidssvarende anbefalinger til udformningen af den. Det mener direktør for Kvinfo, Henriette Laursen:

»Min bekymring er, om vi får en lovgivning, der lever op til en moderne forståelse af personlig frihed og seksuel selvbestemmelsesret,« siger Henriette Laursen, som er uddannet jurist.

Ifølge hende skal der en samtykkebaseret lovgivning til – ikke en frivillighedsbaseret.

Efter at have gennemgået over 667 voldtægtsdomme afleverede Straffelovrådet onsdag sin betænkning om en frivillighedsbaseret voldtægtsbestemmelse til justitsminister Nick Hækkerup (S). Rådet anbefaler, at man ændrer lovgivningen om voldtægt, så det afgørende spørgsmål bliver, om de seksuelle handlinger har været frivillige fra begge parters side, frem for – som lovgivningen ser ud nu – om der har være tale om tvang.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Troels Ken Pedersen
Eva Schwanenflügel og Troels Ken Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Tre skridt hen til kommoden, og to tilbaws..
Hvor er det typisk.
Selvfølgelig skal der være samtykke, ellers er det ikke sex, men magt og vold.