Læsetid: 7 min.

Lige nu er østarbejdere ikke en trussel mod danske håndværkere. Men det kan de blive

Fronterne mellem arbejdsgiverne og lønmodtagerne i bygge- og anlægsbranchen er trukket skarpt op i synet på social dumping, som er et af de store stridspunkter under OK20. Arbejdsgiverne afviser, at social dumping er et problem i Danmark, mens fagbevægelsen kalder det en af de største udfordringer på det danske arbejdsmarked. Men hvem har ret? Det forsøger Information at finde svar på
Fagforeningsaktivister protesterer foran en byggeplads i Valby, hvor der er udenlandske håndværkere uden overenskomst. Ofte hører vi om social dumping, når firmaer bryder overenskomsten eller byder deres medarbejdere vilkår, der strider imod arbejdsmiljølovgivningen. Men fagbevægelsen mener også, at der er tale om social dumping, når udenlandske arbejdstagere omfattet af overenskomsten konsekvent betales mindre end deres danske kolleger.

Fagforeningsaktivister protesterer foran en byggeplads i Valby, hvor der er udenlandske håndværkere uden overenskomst. Ofte hører vi om social dumping, når firmaer bryder overenskomsten eller byder deres medarbejdere vilkår, der strider imod arbejdsmiljølovgivningen. Men fagbevægelsen mener også, at der er tale om social dumping, når udenlandske arbejdstagere omfattet af overenskomsten konsekvent betales mindre end deres danske kolleger.

Sigrid Nygaard

14. februar 2020

I 2018 var danske og udenlandske håndværkere i gang med en udbygning af et varmeværk i Kalundborg. Bygherren krævede, at alle de ansatte arbejdede under overenskomst. Alligevel fik de polske betonarbejdere 85 kroner mindre i timen end deres danske kolleger.

Det socialdemokratiske folketingsmedlem Rasmus Horn Langhoff kaldte sagen for skoleeksemplet på social dumping.

Men sagen er også et godt eksempel på et af de vigtigste temaer i de igangværende overenskomstforhandlinger for Byggegruppen 3F’s ca. 57.000 medlemmer, som begyndte onsdag.

Social dumping er nemlig baggrunden for fagbevægelsens hovedkrav om, at mindstelønnen i byggeriet, som lige nu er på cirka 125 kroner, skal stige med mindst 30 kroner.

En stigning kan ifølge arbejdstagerne være med til at mindske løngabet mellem danske og udenlandske lønmodtagere. På den måde kan det forhindre, at danske lønmodtagere presses ud af arbejdsmarkedet eller ned i løn af deres udenlandske kolleger. Det kan altså være et værn mod social dumping, mener fagbevægelsen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Troels Ken Pedersen
  • Niels Møller Jensen
  • Jan Guldager
  • David Zennaro
  • Tommy Clausen
  • Bjørn Pedersen
Troels Ken Pedersen, Niels Møller Jensen, Jan Guldager, David Zennaro, Tommy Clausen og Bjørn Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Per Christiansen

Lidt samme tanke eller mangel på samme, arbejdsgiverne gør i lige nu.
Billig billig og derved sænker vi kvaliteten og volumen af egne håndværker.
Der kommer en dag, hvor den billige arbejdskraft rejser hjem, af den ene eller anden årsag.
Og så mangler vi, lidt som arbejdsgiverne beklager sig over manglen på dansk faglært arbejdskraft, men vil IKKE ansætte læreninger.
Faglært arbejdskraft, så er det ikke øst arbejder vi skal bruge.
Kvaliteten er derefter med de fleste øst arbejder.
Langt de fleste tegninger og beskrivelser, kvalitets materiale osv er skrevet på dansk.

Werner Gass, Niels Møller Jensen, Jan Guldager, P.G. Olsen, Alvin Jensen, Mogens Holme, Henrik Peter Bentzen og Jens Flø anbefalede denne kommentar

Kigger man lønudviklingen eller indkomstudviklingen for topchefer, ledere og så for faglærte og specialarbejdere, så er udviklingen i ulighed klart øget de sidste mange år. Det hænger sammen med færre organiserede i overenskomstbærende fagforeninger, og udenlandsk arbejdskraft. Og som artiklen påpeger det går måske nogenlunde under opgangstider, men slet ikke under nedgangstider.

Bjarne Andersen, Troels Ken Pedersen, Werner Gass, Niels Møller Jensen, Eva Schwanenflügel, Per Christiansen, Erik Winberg, Jan Guldager, Nille Torsen, Alvin Jensen, Mogens Holme og Henrik Peter Bentzen anbefalede denne kommentar
Bjarne Andersen

Man glemmer den værste form for social dumping, virksomhedspraktik, gratis arbejdskraft til private virksomheder og nyttejob gratis arbejdskraft til kommunerne, ingen ret til overenskomst ingen ret til fagforening ingen rettigheder overhoved.