Læsetid: 7 min.

Det lykkedes næsten en græsrodsbevægelse at skabe storkonflikt under OK17. Siden er den kun blevet stærkere

Netværket Arbejdere I Bevægelse, der opstod under OK17 og er uafhængigt af den etablerede fagbevægelse, kan komme til at spille en central rolle under årets overenskomstforhandlinger. De kæmper især mod social dumping og er ikke bange for at skabe storkonflikt, hvis de ikke får deres krav igennem
Aktive i Arbejdere I Bevægelse er mødt op i Valby foran en byggeplads, hvor bygherren har arbejdere gående uden overenskomst. Hen ad morgenen lykkes det at få arbejdsgiveren til at gå med til at indgå overenskomst.

Aktive i Arbejdere I Bevægelse er mødt op i Valby foran en byggeplads, hvor bygherren har arbejdere gående uden overenskomst. Hen ad morgenen lykkes det at få arbejdsgiveren til at gå med til at indgå overenskomst.

Sigrid Nygaard

4. februar 2020

»Planen er ingen væltede stilladser i dag,« garanterer en midaldrende mand i neongul arbejdsjakke og beskyttelsessko. Der står ’OK20 – Arbejdere I Bevægelse’ som et stort rygmærke bag på hans jakke.

Et par kolleger omkring ham nikker. Det er meningen, at dagens aktion skal forløbe stille og roligt. Fra en pickuptruck spiller en højttaler arbejdersange. »Sådan eeer kapitalismen. Utak eeer de armes løn,« synger en mandestemme.

Der serveres sort kaffe fra termokande. Enkelte drikker øl, og flere ryger cigaretter. Der er omkring 100 fremmødte. Næsten kun mænd. De fleste er murere og i arbejdstøj. Flere bliver interviewet af de journalister, der også er dukket op for at dække begivenheden.

Rundt omkring hænger røde faner.

»Nej tak til social dumping«, står der på nogle. På andre »3F BJMF«. Det er en forkortelse for ’Bygge- jord og miljøarbejdernes fagforening’. »Eller blowjob motherfucker, som de unge siger,« joker én.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Liselotte Paulsen
 • Per Selmer
 • Steen K Petersen
 • Alvin Jensen
 • David Zennaro
 • Christian Mondrup
 • Werner Gass
 • Jens Flø
 • Peter Knap
 • Dorte Sørensen
 • Peter Beck-Lauritzen
Liselotte Paulsen, Per Selmer, Steen K Petersen, Alvin Jensen, David Zennaro, Christian Mondrup, Werner Gass, Jens Flø, Peter Knap, Dorte Sørensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Beck-Lauritzen

Husk nu at "glemme" den procentvise lønstigning, den øger uligheden. Regn selv efter!

Alvin Jensen, David Zennaro og Jens Flø anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

PS: til mindstelønnen - her er bl.a. CEPOS osv. ud at fortælle at arbejdsgiverne giver den overenskomst aftalte mindsteløn - så de kan ikke se noget galt - men mindste lønnen er en mindsteløn, som der skal mere i lønningsposen via. lokale forhandlinger med ens arbejdsgiver. DET ER HVAD MINDSTELØN BETYDER.

Held og lykke med det. Jeg lover at støtte jer.

Men kriserne kommer igen så hvad med en kortere arbejdsuge, jobgaranti - så alle har ret til et arbejde og en løn til at leve af. Kriser skaber knaphed på arbejde.
Hvad med boliger der er til at betale også i København og ander større byer - pendleri er ikke godt for miljøet og tiden til transport kan du lægge til arbejdstiden -

Vi skal bort fra vækstparadigmet som lever af at skabe falsk knaphed
"I dag, i vores nu næsten fuldstændigt proletariserede verden, fortsætter folk med at føle knaphedens indflydelse i den konstante trussel om arbejdsløshed. Arbejderne skal være mere og mere disciplinerede og produktive på arbejdspladsen ellers mister de deres job til en person, der er endnu mere produktiv - normalt en der er fattigere og mere desperat. Men der er et paradoks i det her : når produktiviteten stiger, kræver det mindre arbejde at producere samme mængde varer og tjenesteydelser. Derfor bliver arbejderne fyret og står uden indtjeningsmuligheder. Staten, der er desperat for at reducere arbejdsløsheden og forsvare sig mod social og politisk krise, skal så finde måder at styrke økonomien på for at skabe nye arbejdspladser, så folk kan overleve - reducerer skatter og regler for virksomheder, give adgang til billig energi og råvarer, muliggøre gældsbaseret forbrug og så videre. Fuldt opmærksomme på denne dynamik er arbejdere og fagforeninger med i koret, der kræver mere vækst, og har en tendens til at vælge politikere, der mest troværdigt lover vækst. Knaphed skaber på denne måde rekrutter til vækstens ideologi."

http://gl.kritiskdebat.dk/articles.php?article_id=2091

Dedr er nok at tage fat få for fagbevægelsen.

Herdis Weins, Erik Winberg, Flemming Berger, Alvin Jensen, Peter Beck-Lauritzen og Peter Knap anbefalede denne kommentar

Det er en god start. Og dejlgt at læse i avisen. Det kunne være godt hvis det kan brede sig til restaurationsområdet, rengøring. Og også Landbruget og hushjælpen.

Liselotte Paulsen, Erik Winberg, Alvin Jensen, Mogens Holme, Peter Beck-Lauritzen og Pia Nielsen anbefalede denne kommentar

I frankrig er de som bekendt også på gaden for deres pensionssystem.
Vi hører om at de i transportsektoren kan gå af når de er 52 år. Et argument for hvor urimelig deres krav er som ofte fremføres i pressen. Men hvor mange går så af som 52-årige. Det er der næsten ingen dcer gør for de har ikke opnået en pension de kan leve af. Det kræver at de bliver mange flere år på arbejdsmarkedet. Så reelt har det ingen betydning. Halve sandheder og løgne re der rigeligt af.

https://www.nakedcapitalism.com/2020/01/another-great-depression-or-tax-...
24:22 inde i denne podcast om den franske kamp mod forringelser af pensionen.

Hele podcastet er i øvrigt værd at lytte til og det kan også downloades som transcript

Malene Avlund Hansen, Erik Winberg, Flemming Berger, Alvin Jensen, David Zennaro, Claus Nielsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Den etablerede fagbevægelse skal måske overveje, om de ikke har sejret sig selv ihjel, mens de sidder i designermøbler i deres enorme nybyggede glasmausoleer på Københavns dyreste adresser og får serveret gourmetmad med havudsigt til frokost. (Lettere ironi kan forekomme ;0)

Liselotte Paulsen, Herdis Weins, gert rasmussen, Bent Nørgaard og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar

Det bliver ligesom det plejer. Metal og DI indgår en overenskomst. Dette lægger rammen. Alle derefter kan få det samme , eventuelt fordelt på en anden måde. Hvis man efterfølgende ikke bliv enige, får man det Metal og DI er blevet enige om.