Læsetid: 8 min.

Lykketoft om grønne afgifter: Det fornødne kommer ikke til at ske uden kraftig adfærdsregulering

I årtier har politikere og økonomer talt for at omlægge skattesystemet, så skatten på indkomst faldt, og skatten på miljøbelastning steg. Hidtil er det blot blevet til knopskydninger på et stadig mere komplekst afgiftssystem. Måske er tiden nu moden til en mere radikal omlægning. Men hvordan kan den føres ud i livet?
De forestående forhandlinger om klimahandlingsplanen er en mulighed for politikerne til at gennemføre en sanering af skatte- og afgiftssystemet, der rydder op i dets indbyggede selvmodsigelser og sikrer afgifter de rigtige steder og af størrelser, der virker effektivt.

De forestående forhandlinger om klimahandlingsplanen er en mulighed for politikerne til at gennemføre en sanering af skatte- og afgiftssystemet, der rydder op i dets indbyggede selvmodsigelser og sikrer afgifter de rigtige steder og af størrelser, der virker effektivt.

Morten Pape

26. februar 2020

Når økonomer nu i kor råber på en grøn skattereform som del af en kommende klimahandlingsplan, kunne det lyde, som om de bad om noget nyt.

Det er ikke tilfældet. I det meste af fire årtier er der tilbagevendende blevet talt for en grøn omlægning af skattesystemet. Mindre skat på det, vi gerne vil have mere af – nemlig arbejde – og mere skat på det, vi ønsker mindre af – miljøbelastning og ressourceforbrug. Det har været parolen.

Men hele vejen har der været udfordringer. Usikkerhed om de grønne afgifters rette størrelse, besvær med at indpasse dem i det eksisterende skatte- og afgiftssystem samt modstand fra det beståendes advokater og fra særinteresser, der har protesteret mod ekstra økonomiske byrder. Oven i det hele har der været uenighed mellem politiske partier og mellem forskellige ministerier, hvilket har ført til suboptimale kompromiser.

En af dem, der har siddet i skattereformernes maskinrum, departementschef i Finansministeriet 1991-2001 Anders Eldrup, peger på, at man aldrig begynder en sådan proces med et blankt stykke papir, men med status quo og dermed med en række bindinger og barrierer mod forandring.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anker Heegaard
  • Steen K Petersen
  • Carsten Munk
  • Dorte Sørensen
  • Jes Enevoldsen
  • Thomas Tanghus
  • Ejvind Larsen
  • Werner Gass
  • Tommy Clausen
  • Lise Lotte Rahbek
Anker Heegaard, Steen K Petersen, Carsten Munk, Dorte Sørensen, Jes Enevoldsen, Thomas Tanghus, Ejvind Larsen, Werner Gass, Tommy Clausen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer