Læsetid: 7 min.

Morten Østergaard: Risikoen for revolte i Danmark er større ved sort stilstand end grøn forandring

De Radikales leder Morten Østergaard anklager statsminister Mette Frederiksen (S) for hykleri, når hun taler om, at klimakampen ikke må føre til øget ulighed. Hvis man vil leve, som man gør i dag, så bliver det dyrere at være dansker, siger han
Morten Østergaard reagerer »skarpt imod«, at man ikke kan tage klimapolitiske beslutninger, som giver folk et mindre råderum, hvis de fortsætter med at leve, som de gør i dag. Det gælder også mennesker i den lave ende af indkomstskalaen.

Morten Østergaard reagerer »skarpt imod«, at man ikke kan tage klimapolitiske beslutninger, som giver folk et mindre råderum, hvis de fortsætter med at leve, som de gør i dag. Det gælder også mennesker i den lave ende af indkomstskalaen.

Sigrid Nygaard

19. februar 2020

Vi kommer ikke uden om det. Danmark når ikke i mål med den grønne omstilling uden et fundamentalt opgør med linjen i den økonomiske politik og dermed også det danske skattesystem. Og jo, klimaindsatsen vil gå ud over den danske økonomi over de næste årtier.

De Radikales leder, Morten Østergaard, bruger store ord denne formiddag, hvor vi har sat os på hans kontor på Christiansborg for at diskutere klimakamp:

»Det har en pris, og det kommer til at koste os økonomisk vækst. Det kan vi ikke snakke os ud af. Og alle dem, der siger noget andet, stikker os blår i øjnene. Men der er også en pris ved at lade være. Den er bare sværere at gøre op, fordi vi ikke ved, hvordan og hvor hurtigt klimaforandringerne rammer os,« siger han.

Siden årets begyndelse er De Radikale gået allerforrest i kritikken af regeringens indsats på klimaområdet. Morten Østergaard mener, at statsminister Mette Frederiksen (S) og andre af hans politiske kolleger »spænder snubletråde ud for centrale klimapolitiske beslutninger«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ejvind Larsen
  • Christian Skoubye
Ejvind Larsen og Christian Skoubye anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Hva´ Har han (Morten Østergaard) ikke engang en færdig plan der ikke kan flyttes et komma i ?
Hvor u-radikalt eller panikker han bare ?

Karsten Lundsby, Alvin Jensen, Henrik Peter Bentzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det han siger, dem med penge, altså dem der sviner mest, kan bare fortsætte med at svine.

Karsten Lundsby, Alvin Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Henrik Peter Bentzen, Nette Skov, Jens Flø og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Christian De Thurah

Stig Larsen
Passageren på første klasse i flyet sviner mere end den enkelte på økonomiklasse, men tilsammen sviner alle dem på økonomiklasse temmelig meget. Det er man tilbøjelig til at overse i klimadebatten, og derfor er der meget god mening i det, Morten Østergaard siger.

Niels-Simon Larsen

Det her lyder udmærket, men der er så mange modsatrettede meninger i klimadebatten. Det er ikke mere end et år siden, at Martin Lidegaard sagde, at fortsat vækst er vigtig. Og det er jo heller ikke, fordi regeringens klimamål står fuldstændig klart. Det er særdeles uklart, hvad det ender med.
Hvorfor er der ikke for længst lagt skat på store biler og andet luksusforbrug?

Ejvind Larsen, Karsten Lundsby, Thomas Tanghus, Kim Øverup, Henrik Peter Bentzen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Vi skal holde op med at tænke i 'vækst' og i stedet tænke i 'fremskridt'. Kvalitet og forbedring er vigtigere end øgede mængder. Det handler ikke om at tjene mere, men om at have adgang til det, man behøver på måder, der er stadigt mindre klimabelastende. Opgaven er enkel, metoderne mangfoldige, lysten til stede, men der mangler nogen, der går foran og spreder lidt hygge og optimisme.
I stedet for at bedrage os med, at det bliver hårdt, dyrt og trist, må vi indse, at det lettere, billigere og langt mere stimulerende for os alle at bo i.

Jan Weber Fritsbøger, Ejvind Larsen, Karsten Lundsby, Alvin Jensen, Thomas Tanghus, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Øverup, Pia Nielsen, Eva Schwanenflügel, Henrik Peter Bentzen og Liselotte Paulsen anbefalede denne kommentar

"Morten Østergaards pointe er med andre ord, at når man står ved kassen i supermarkedet, så kan den økonomiske formåen ikke opgøres ud fra eksempelvis klimapolitik, boligpolitik eller overførselsindkomster. Man har kun en pung at trække op ad lommen.

Er det andet end radikalt øregas. For hvor er så de radikales forslag på alle andre politikområder når der skal rettes op på uligheden?

De har så vidt jeg husker ikke været specielt sociale i deres fordelingspolitik lige med undtagelse af integrationsydelsen. Og her har det mest drejet sig om at rykke rundt på uligheden mellem diverse grupper i bunden. De radikales fordelingspolitik har kort sagt været at fodre hunden med sin egen hale.

Den beskrevne model med et forbrug i toppen der skal financiere noget af afsavnet i bunden uden i øvrigt at komme til at stille dem bedre end de er nu er endnu en lappeløsning for at redde et økonomisk system i krise. Modellen bygger på en forestilling om fortsat vækst og er endnu en lappeløsning som blot vil føre os længere i retning mod et breakdown eller breaktrough.

"There is no chance that a wildly optimistic techno-future can sustain growth beyond social and planetary boundaries. Civilization will either collapse or it will follow a path of managed descent and sustainable reorganization. The only breakthroughs remaining follow paths of degrowth".

https://www.opendemocracy.net/en/transformation/breakdown-or-breakthroug...

Jan Weber Fritsbøger og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar

Nonsens, at optræde som om andre påstår, at den grønne omstilling ikke koster penge. Der er ikke én politiker, der har den holdning, og den eneste der således forsøger at stikke os blår i øjnene er Morten Østergaard.

Og det gik ikke op for mig, hvorfor det skulle være hyklerisk, at statsministeren argumenterer for, at omstillingen ikke må føre til øget ulighed. Det er ikke spor andet end sund socialdemokratisk fornuft.

Jan Weber Fritsbøger og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

Jeg er sådan set enig med hvad han *siger*, men man skal som bekendt bedømme politikere på, hvad de *gør*.

Jan Weber Fritsbøger

jeg er lige ved at synes at morten er en idiot, men han er vel bare overklasse kyniker, hvordan kan det være hykleri at sige klimaindsatsen ikke må øge uligheden ?
for det er da logik for logakkere at det er overforbruget der skal reduceres / fjernes, og hvem har mest overforbrug ?
det har de mest velstående, og derfor er det dem som skal betale mest hvilket da vil reducere uligheden, som jeg hører mette så siger hun bare at dem i bunden bør friholdes for at betale, hvilket er rimeligt da de jo i forvejen er dem som allerede lever mest bæredygtigt.