Læsetid: 5 min.

Pensionsselskaber stopper investeringer i skattelyet Caymanøerne efter sortlistning

Milliarder af danskernes pensionskroner er investeret i selskaber med adresse på Caymanøerne. Men efter at EU har sat øerne på den sorte liste over skattely, vælger en række pensionsselskaber nu at afstå fra nye investeringer. Pensionsselskaberne burde have droppet Caymanøerne for længst, mener ngo’er
Caymanøerne er nummer ét på listen over skattely i organisationen Tax Justice Networks Financial Secrecy Index. Alligevel er det først nu, hvor EU har sortlistet skattelyet, at de danske pensionsselskaber dropper nye investeringer i selskaber med adresse på Caymanøerne.

Caymanøerne er nummer ét på listen over skattely i organisationen Tax Justice Networks Financial Secrecy Index. Alligevel er det først nu, hvor EU har sortlistet skattelyet, at de danske pensionsselskaber dropper nye investeringer i selskaber med adresse på Caymanøerne.

Hans Leijnse

24. februar 2020

Når danskernes pensionspenge skal investeres i infrastruktur, ejendomme og skove, sker det ofte i selskaber med adresse på Caymanøerne. Lige indtil nu.

Efter at EU’s ministerråd tirsdag besluttede at sætte det britiske oversøiske territorium på unionens officielle sortliste over skattely, vil en lang række danske pensionsselskaber afholde sig fra at foretage nye investeringer gennem selskaber på øerne.

Det viser en rundspørge, som Information har foretaget.

»Så længe EU mener, at Cayman skal være blacklistet, vil vi ikke lave nye investeringer der,« siger ATP’s skattechef, Lars Toft.

»Det er et rigtigt fint initiativ, at EU vil bekæmpe aggressiv skatteadfærd. Det her er et af vores bidrag i den kamp.«

Informations rundspørge omfatter 11 danske pensionsselskaber. Ti af pensionsselskaberne oplyser, at de fremover vil afholde sig fra at foretage nye investeringer i såkaldt illikvide aktiver som for eksempel infrastruktur, ejendomme og skove via selskaber hjemmehørende på Caymanøerne. Danica Pension meddeler, at man vil tage sagen op til genovervejelse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Nikolai Beier
  • Anker Heegaard
  • Eva Schwanenflügel
  • Gert Romme
  • Thomas Tanghus
Nikolai Beier, Anker Heegaard, Eva Schwanenflügel, Gert Romme og Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Egentlig ikke overraskende, for pensionsselskaberne har ingen moral overhovedet. Og det ses også i, at pensionsselskaberne satser penge i sort og utidssvarende energi.

Men det er slet ikke overraskende i netop disse år, hvor et af økonomiens styrehåndtag har ført renten helt i bund og ofte negativ. For så bliver det ualmindelig svært at præstere et overskud af opsparernes penge.

Så længe EU mener, at Cayman skal være blacklistet, vil vi ikke lave nye investeringer der,« siger ATP’s skattechef, Lars Toft.

Ingen NYE investeringer!!

Arne Lund, Gert Romme, Steen Obel og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

En tanke værd til EU-modstanderne: Føst når EU sortlister, ta's det alvorligt af dem som ku' ha' lyttet til hjemlige ngo'er foinden...

Ja nu er der jo også en lang række andre lande med skattely og hemmeligholdelse af oplysninger som burde være transparente hvor selskaberne har mulighed for at gemme sig.- kan det overhovedet undgås at investere i noget der ikke har forbindelser til skattely inc. Jeg har min tvivl..

"In this special extended Taxcast, Naomi Fowler takes you on a whistle-stop guided tour on an express train around the world with some of the Tax Justice Network team, looking at the worst offenders selling secrecy services according to the latest Financial Secrecy Index results What can nations do to protect themselves and their populations from financial and legal secrecy?"

Top 10 liste over verdens værste

1. Cayman Iland
2. USA
3 Schweiz
4 Hong Kong
5. Singapore
6. Luxembourg
7. Japan
8. Holland
9. Jomfruøerne
10. De forenede Arabiske Emirater

https://www.taxjustice.net/taxcast/edition-98-financial-secrecy-index-wh...

Fint nok - til en begyndelse. Er det pay back overfor UK, der har forladt det gode EU-selskab? Kan vi forvente, at så kommer også de øvrige - talrige engelske skattely i og udenfor Europa med på listen? Og måske endda at vi en skønne dag også medtager EU's egne skattely: Luxembourg, Holland, Malta, Cypern, Andorra, Monaco osv.
Måske omfatter pensionskassernes boykot også at deres højtlønnede ansatte og chefer afstår fra at sende penge i skattely.