Læsetid: 5 min.

Politikerne vil gerne inddrage hele befolkningen i den grønne omstilling, men de har ingen konkrete ideer til hvordan

Alle de danskerne, der ikke skal sidde i klimaborgertinget, skal også inddrages i omstillingen. Det står sort på hvidt i klimaloven, og det siger politikerne bag. Alligevel har ingen af de adspurgte partier konkrete ideer til, hvordan det skal gøres
I Alternativet, som bragte forslaget om et klimaborgerting til forhandlingsbordet, mener man, at borgerinddragelse ikke alene handler om diskussion og idéudvikling. »Debatten skal ikke kun handle om, hvordan vi løbende inddrager borgerne i at tage beslutninger og finde på løsninger, men også i at lave selve omstillingen,« siger klimaordfører Rasmus Nordqvist.

I Alternativet, som bragte forslaget om et klimaborgerting til forhandlingsbordet, mener man, at borgerinddragelse ikke alene handler om diskussion og idéudvikling. »Debatten skal ikke kun handle om, hvordan vi løbende inddrager borgerne i at tage beslutninger og finde på løsninger, men også i at lave selve omstillingen,« siger klimaordfører Rasmus Nordqvist.

Peter Hove Olesen

17. februar 2020

Den kommende klimahandlingsplan skal indeholde tiltag, der inddrager borgere og civilsamfund i den grønne omstilling. Det står der i den klimalov, som et flertal af partierne underskrev i december.

Men spørger man Socialdemokratiet, Venstre, SF og Alternativet, er der ingen af partierne, der endnu har konkrete forslag til, hvordan det skal foregå.

»På nuværende tidspunkt har vi først og fremmest fokuseret på borgertinget,« forklarer klimaordfører for Alternativet, Rasmus Nordqvist.

»Nej, det har vi faktisk ikke. Så langt er vi ikke kommet endnu for at være ærlig,« siger klimaordfører for Venstre, Tommy Ahlers.

Lørdag kunne Information fortælle, at flere aktører kalder på en langt mere omfattende inddragelse af borgerne i den grønne omstilling. En inddragelse, der når ud til alle de danskere, der ikke skal sidde i klimaborgertinget.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ejvind Larsen
  • Anker Heegaard
  • Niels-Simon Larsen
Ejvind Larsen, Anker Heegaard og Niels-Simon Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels-Simon Larsen

Ja, det bliver man ikke så meget klogere af.
En god ide ville det være, hvis man så på de økologiske grupper rundt omkring i landet, der helt fra bunden prøver at skabe en ny leveform. Det er det, det drejer sig om. Vi skal helt ned i bunden og begynde, og det handler om den lokale fødevareproduktion, som Nordquist nævner.

Thomas Tanghus

Forleden kiggede Peter Loft forbi med unødig ængstelse om at pøblen ikke kunne administrere sandheden, hvorpå nogle få gode mennesker gjorde ham opmærksom på, at det mente vi nu nok, vi kan.

Nøglen er som altid oplysning. Vi er opdraget til at overlade vores liv til det repræsentative demokratis for godt befindende, og det bliver nok for ofte en undskyldning for ikke-inddragelse - jeg peger ikke mindst på mig selv i den synd. Parlamentarikerne har ikke en chance for at sætte sig ind i alle sagerne, så beslutninger bliver taget på uoplyst grundlag, og ofte kun på følelser og folkestemning.
Direkte demokrati lyder tillokkende, men vil lukke den indre svinehund ud med blottede tænder uden lænke.

Den eneste dækkende demokratiske øvelse jeg kan se, er, som skitseret på det sidste her i avisen, et arbitrært valgt, demografisk dækkende oplyst borgerting med vide muligheder for at inddrage ekspert- (eller anden) bistand, og som arbejder indenfor et begrænset område, og begrænset tidsrum. Hele befolkningen bliver medtaget netop ved begrænsningen af opdraget.

Niels Ishøj Christensen, Kim Øverup, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

En ny forstad er ved at blive bygget op... byggepladser til alle sider... der kunne nok spares megen energi og plastik i byggesektoren! Det er lige til at føle sig til grin i sit eget lille hus at spare på strømmen.

Kommunen kalder sig grøn, eller noget derhenad, alligevel er der rigeligt med P-pladser (folk har jo så mange biler), og endnu ingen ladestander, for man skal jo ikke prøve at påvirke folks bilvalg... Forresten er det heldigt at de unge forældre gerne går langt efter en legeplads.

Der er vist langt til at de 99% bli'r grønne til hverdag, og opgaven at hjælpe det på vej er enorm! Mon ikke det ville hjælpe hvis myndigheder gik foran, fx ved at alle offentlige biler var el-biler? bare for at nævne et enkelt tiltag der kunne gøre indtryk på de 99%.

Leif Iversen, René Hansen, Kim Øverup, Ejvind Larsen, Niels-Simon Larsen, Thomas Tanghus, Tina Peirano og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ole Kresten Finnemann Juhl

Vi har valgt etFfolketing og 98 Kommunalbestyrelser.
Nu må I tage fat og styre samfundsudviklingen, sætte målene og adfærdsregulere befolkningen, så de ønskede resultater kommer i hus.
Hin enkelte borgers individuelle handlinger er uden betydning og konsistens for helheden.
Sæt nu en retning, lav nogle handlingsplaner og mener hin enkelte, at det er fornuftigt, så fortsætter I kære politiker og ellers ...?

Søren Kristensen

Befolkningen er bekymret over klimaet og vil meget gerne deltage i den grønne omstilling, bare det ikke går ud over den fremtidens levestandart, som meget gerne skulle vækste sig bedre end den aktuelle. Den politiker der kan få de to ender til at mødes, har selvsagt en stor fremtid for sig.

Alle adfærdsændringer er dømt til at mislykkes, hvis man ikke definerer hvad man så skal/får i stedet for det man giver afkald på/holder op med.
Så den helt store armbøjning er at definere hvad vi opnår ved at ændre adfærd - som ikke bare handler koldt om overlevelse :-)

Niels Ishøj Christensen

Med den syge politiske kultur vi hat nu i det kgl. guldrandede danske, liberale demokrati, hvor alle bekriger hinanden i kampen om at blive genvalgt ved næste folketingsvalg, er det umuligt at finde frem til nogle fælles strategier ang. de nødvendige handlinger til imødegåelse af fremtidens klima- og miljøkatastrofer

Ole Lund Petersen

Man kunne måske se lidt på hvad de almene boliger arbejder med, når det gælder klimaindsatsen og FN´s Verdensmål. Mange almene boligselskaber arbejder i dag med inddragelse af lejerne for at få sat handling bag på de ord som fremgår af de beslutninger verdenssamfundet har taget. Der arbejdes med begrebet, gør verdensmål til hverdagsmål, hvor mange beboere lægger arm med de 17 verdensmål og forsøger at beskrive hvad er det vi vil med vores boliger. Her kunne man måske lærer noget mit. at inddrage borgerne.

Det er vel ingen tvivl om at det der bidrager mest til emissioner, tabt bio-diversitet og ulighed, er vores avhængighed af penge og profit. Men det er det ingen der vover at sige højt.