Nyhed
Læsetid: 8 min.

Professor problematiserer belæg for statsministerens udtalelser om antisemitisme på ’den yderste venstrefløj’

Antisemitisme i Danmark kommer blandt andet fra »den yderste venstrefløj«, sagde statsministeren i januar. Regeringen lægger til dels en EU-undersøgelse til grund for påstanden. Men professoren bag afviser, at undersøgelsen kan bruges som belæg for præcis den påstand, selv om venstreorienterede i undersøgelsen oftere udpeges som antisemitter end højreorienterede
Lars Dencik står sammen med en række andre forskere bag en undersøgelse om antisemitisme i EU-lande. Undersøgelsen viser, at Danmark er et af de mindst antisemitiske lande i Europa. Billedet er fra en fredsring med 600 mennesker omkring den jødiske synagoge i Krystalgade i København.

Lars Dencik står sammen med en række andre forskere bag en undersøgelse om antisemitisme i EU-lande. Undersøgelsen viser, at Danmark er et af de mindst antisemitiske lande i Europa. Billedet er fra en fredsring med 600 mennesker omkring den jødiske synagoge i Krystalgade i København.

Simon Skipper

Indland
19. februar 2020

»Vi ser også ansatser til det på den yderste venstrefløj.«

Sådan sagde statsminister Mette Frederiksen (S) i et interview i Politiken om en stigende antisemitisme i Danmark. Interviewet blev bragt forud for 75-årsdagen for befrielsen af koncentrationslejren Auschwitz.

I interviewet talte statsministeren om, at der i mange år har været et fokus på antisemitisme fra den yderste højrefløj, men at hun også så indvandrermiljøer og dele af venstrefløjen som arnested for en stigende antisemitisme.

Men nu viser det sig, at den undersøgelse, som statsministeren angiveligt bygger sin udtalelse på, viser, at ja, der findes antisemitisme blandt mennesker med venstreorienterede holdninger. Men der er i undersøgelsen ikke belæg for at sige, at det kommer fra den yderste venstrefløj.

Information har spurgt Statsministeriet om, hvad belægget for Mette Frederiksens beskrivelse af antisemitisme på venstrefløjen er. Det har ført til en mail fra Justitsministeriet, hvor justitsminister Nick Hækkerup (S) blandt andet henviser til tal fra en EU-undersøgelse. Her står:

»41 procent af de deltagende danske jøder gav i undersøgelsen udtryk for, at de har oplevet antisemitisk chikane inden for de seneste fem år. Og 27 procent af disse oplyste, at gerningspersonen efter deres opfattelse havde venstreorienterede politiske holdninger,« oplyser Nick Hækkerup.

Undersøgelsen, som er udgivet af EU’s Agentur for Fundamentale Rettigheder, hedder ’Experiences and perceptions of antisemitism – second survey’. Den er blandt andet lavet af Lars Dencik, der er professor i socialpsykologi på RUC. Han har stået for indsamlingen og bearbejdelsen af data om antisemitisme i Danmark og Sverige til anden udgave af undersøgelsen.

Men den påstand – altså at der skulle være antaster til antisemitisme på den yderste venstrefløj – har ingen empirisk støtte i undersøgelsen, siger Lars Dencik over en skypeforbindelse fra Los Angeles.

»Vi ved kun, at forøveren i 27 procent af tilfældene af antisemitisme beskrives som ’nogen med venstreorienterede politiske holdninger’. Om de er på den yderste venstrefløj eller socialdemokrater?

Det ved vi ikke.

Men vi ved også, at forøveren endnu oftere, i 34 procent af tilfældene, beskrives som nogen med ekstreme islamistiske holdninger,« siger Lars Dencik. Ifølge undersøgelsens danske del beskrives gerningsmændene i ti procent af tilfældene som nogen med højreorienterede holdninger.

Som Lars Dencik tilføjer i telefonen: »Det fremgår altså ikke i vores undersøgelser, at det skulle være tale om den yderste venstrefløj’. Statsministerens udtalelse må være baseret på en anden undersøgelse end den, vi har lavet.«

I sit skriftlige svar om belægget for statsministerens påstand om antisemitisme nævner justitsministeren desuden også, at »når man taler med Det Jødiske Samfund, er oplevelsen, at antisemitismen mod danske jøder blandt andet kommer fra ekstremister i antiisraelske miljøer på venstrefløjen.«

De adspurgtes egen opfattelse

Fra første færd har Lars Dencik været med i undersøgelserne fra EU’s Agency for Fundamental Rights.

»Jeg var med i tilrettelæggelsen af det første studie i 2012, hvor vi skulle bygge det op og lave spørgeskemaer. Jeg var også med til opfølgningen i 2018, og så har jeg været med til at analysere tallene sammen med en analysegruppe i London,« forklarer han.

Metoden bag undersøgelsen er, at man interviewer en række jødiske personer i de forskellige EU-lande om, hvorvidt de har oplevet antisemitisk chikane både inden for de seneste fem år og inden for det seneste år.

»En ret stor gruppe siger så, at ja, de har oplevet antisemitisme. Men vi ved ikke præcis, hvad det er, de har oplevet. Så spørger vi: Hvem mener du var gerningsmanden? Og så kan de vælge mellem flere kategorier, for eksempel ungdomsbander, kristen eller muslimsk ekstremisme, venstreorienterede, højreorienterede og flere andre,« forklarer Lars Dencik og understreger:

»Man skal huske, at det er den forurettedes perspektiv. Hvem hun eller han synes var afsenderen,« siger Lars Dencik.

Han mener ikke, at der er udbredt antisemitisme i Danmark.

»Nej, absolut ikke. Danmark er et af de mindst antisemitiske lande i Europa.«

Han henviser her til en stor amerikansk undersøgelse, der har målt antisemitiske holdninger i den almindelige befolkning. Det er sket i en lang række lande på baggrund af 11 påstande, som klart vil afdække antisemitiske fordomme som for eksempel, at jøder er skyld i alle krige, eller at finansmarkedet er kontrolleret af jøder.

Afhængigt af hvordan de adspurgte erklærer sig enige i flere af disse påstande, tages det som et mål for andelen af antisemitter i en given befolkning.

»Når man laver den form for undersøgelse, så viser det sig, at Sverige har den mindst antisemitiske befolkning i Europa, og at Danmark kommer umiddelbart efter. Den form for gammeldags antisemitisme er der således forholdsvis meget lidt af i Danmark,« siger han.

Kosherslagtning

I sin forskning har Lars Dencik også beskæftiget sig med andre antisemitiske tendenser, som ikke har at gøre med den såkaldt gammeldags antisemitisme.

»En af formerne kalder man med et tysk ord Aufklärungsantisemitismus. Det er chikane af jødiske traditioner, for eksempel kosherslagtning og omskæring. Det er antijødisk, og sådanne holdninger er meget stærkere udbredt i Danmark og Sverige end for eksempel i Polen eller Ungarn,« siger Lars Dencik.

Han peger på, at muslimer har lignende traditioner.

»De kræfter, der i Danmark i de seneste år har kaldt på forbud af disse skikke, har nok primært villet gøre det svært for muslimer i Danmark. Men så opdagede de, at jøderne havde lignende traditioner. Det var rettet mod muslimer, og jøderne kom så at sige med i købet. Men så er der også nogle, der har drevet dette videre ud fra en antijødisk stemning.«

– Kan man ikke gå ind for et forbud mod omskæring uden at være antisemit?

»Hvem som helst har givetvis lov at argumentere imod og kritisere jøders omskærelsespraksis. At gøre det er ikke i sig selv antisemitisk. Der foregår også en kritisk diskussion om denne praksis blandt jøder. Dette er noget helt andet, end at ikkejøder udefra pådutter netop jøder et forbud imod at udøve centrale dele af deres religionspraksis – en praksis, som forskellige internationale konventioner om religionsfrihed, inklusive FN’s Børnekonvention, sikrer,« siger Lars Dencik.

Og så er der forholdene i Israel

Endnu en form for antisemitisme er afledt af holdninger til staten Israel og den israelske politik.

»Den drejer sig om chikane eller angreb mod jøder i for eksempel Danmark med oprindelse i fjendskab mod staten Israel. Den form for antisemitisme er relativt stærkere repræsenteret i Danmark og Sverige end i mange andre europæiske lande. Og denne form for angreb mod enkelte jøder og jødiske institutioner kommer mere fra venstrefløjen end fra højrefløjen,« siger han.

I visse kredse findes ifølge Lars Dencik »en manisk besættelse« af at ville se Israel som roden til alt ondt i verden. Denne type tænkning og retorik kan ifølge ham føre til angreb på jødiske personer eller organisationer ud fra en forestilling om, at de er medansvarlige for eller i maskepi med Israel.

»En stærk antiisraelsk retorik på venstrefløjen kan på to måder ende med antisemitisme. For det første kan retorikken få enkelte ud i antijødisk chikane, fordi man sammenkobler jøder i Danmark med staten Israel. Man kan bilde sig ind, at man gør noget mod Israel ved at chikanere noget jødisk,« siger han og fortsætter.

»Og for det andet findes der traditionelt inden for venstrefløjen en ambition om, at man vil forklare verdens processer til bunds. Finde årsagen. Denne tankestruktur kan nemt føre til en forestilling om, at der bagved det, som sker, er der nogen, der styrer. Sådan tænkning kan vække en slumrende antisemitisme til live, for eksempel hvis man mener, at bag USA er Israel, og bag verdenskapitalismen er jøderne, som styrer det hele,« siger han.

»Det er en ældgammel antisemitisk konspirationsfigur, som i perioder florerer på venstrefløjen. Men som også traditionelt findes på højrefløjen. Man kan kalde det en passiv eller sovende tankefigur, som tenderer at kunne vækkes til live, når man vil forklare alting til bunds med en enkel årsag,« siger han.

Kigger man på EU-landene generelt, ser der i dag ud til at findes en stærk antiisraelsk holdning hos en del herboende islamistiske aktivister, siger han.

»Det er en sådan antiisraelsk holdning, som kan udvikle sig til angreb på og chikane af jødiske organisationer og personer i disse lande.«

Hvad kan man sige om Israel?

Lars Dencik understreger, at der her ikke er tale om den gamle antisemitisme, der bare har fået et nyt ansigt, som hedder antizionisme.

»Der er tale om en ny grundlæggende antiisraelisme, som slår over i antisemitisme. Når kritik af Israel og israelsk politik fører til også at omfatte alt muligt jødisk, så bliver det til antisemitisme.«

– Hvad er en tilladelig kritik af Israel?

»Man kan stort set tillade sig at sige hvad som helst om Israel. Det sker også i Israel. Mange af vores respondenter kan jo godt sondre mellem kritik af Israel og antisemitisme. En stor gruppe jøder både i og uden for Israel synes også, at det, der sker i Israel, er kritisabelt. Kritik af for eksempel bosætningspolitikken er ikke antisemitisme. Men at undsige netop jøder retten til at leve i en egen stat er det.«

– Kan man ikke være imod staten Israels eksistens ud fra for eksempel politiske eller religiøse betragtninger uden at være antisemit?

»Nej, det kan man ikke. Ingen andre eksisterende nationer, hvor urimeligt de end opfører sig, for eksempel imod deres egen befolkning, nægter man retten at eksistere. At nægte et specifikt folkefærd ret til national selvbestemmelse er i sig selv diskriminatorisk, og at specifikt nægte eller argumentere for at fratage netop staten Israel dets ret til eksistens er direkte antisemitisk.

Derimod er det at kritisere landets regering og politik ikke antisemitisk,« siger Lars Dencik og peger på, at store dele af den jødiske verden er bekymret og fortvivlet over det, der sker i Israel.

»Mange jøder deltager i kritikken af Israels politik. Men det er for at få et anderledes og bedre Israel, ikke fordi man er imod Israel som sådan.«

Information har bedt Statsministeriet om en kommentar til Lars Denciks udtalelser om indholdet af hans undersøgelse i forhold til Mette Frederiksens udtalelser til Politiken. Men »Statsministeriet har ikke yderligere kommentarer end dem, der allerede er givet af justitsministeren«, oplyser ministeriet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Et spørgsmål - håber ikke jeg bliver kaldt terrorist pga det - til "At nægte et specifikt folkefærd ret til national selvbestemmelse er i sig selv diskriminatorisk, og at specifikt nægte eller argumentere for at fratage netop staten Israel dets ret til eksistens er direkte antisemitisk."
Hvad kaldes så palæstinensernes fratagelse af deres land og deres ret til deres nationale selvbestemmelse?

Bent Gregersen, Morten Hansen, Alvin Jensen, Rikke Nielsen, Kurt Nielsen, Kent Nørregaard, Flemming Berger, Frank Olieu, Ole Frank, Karsten Lundsby, Ole Svendsen, Steen Simonsen, P.G. Olsen, Gustav Alexander, Katrine Damm, Else Marie Arevad, Mikkel Zess, Lars Løfgren, Thomas Petersen, Anders Reinholdt, Eva Schwanenflügel, Henriette Bøhne, Knud Chr. Pedersen, David Hertz-Holm, Erik Winberg, Egon Stich, Torben K L Jensen, Karen Grue, Per Klüver, Martin Mørch, Steen Meyer, Ellen Jeppesen, Pia Nielsen, Jens Frederiksen, Ole Kristensen, Marianne Stockmarr, Nis info@ingenis.dk, Carsten Mortensen, John Andersen, David Zennaro, Nike Forsander Lorentsen, Mogens Holme, Thomas Tanghus, Bjarne Bisgaard Jensen, Werner Gass, Ete Forchhammer , Viggo Helth, Søren Nielsen, Poul Anker Sørensen, Brian Nocis Jensen, Hans Larsen, Tommy Clausen, Bjørn Pedersen og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

"– Kan man ikke være imod staten Israels eksistens ud fra for eksempel politiske eller religiøse betragtninger uden at være antisemit?

»Nej, det kan man ikke. Ingen andre eksisterende nationer, hvor urimeligt de end opfører sig, for eksempel imod deres egen befolkning, nægter man retten at eksistere."

Tja, ingen andre eksisterende nationer, er opstået på samme måde som Israel i nyere tid hvad gør en sådan sammenligning irrelevant og et dårligt argument for "antisemitisme". Langt størsteparten af israelere er immigranter fra hhv. vestlige lande, Rusland, Nordafrika, Yemen, Iran og Etiopien. Stort set alle andre eksisterende nationer i verden består af folkeslag, der har levet på det land de bor på i flere århundreder og de lande der ikke har, er ikke just stolte af deres fortid som koloniale udryddere af de indføte befolkninger. Israelerne er kolonisatorer der i bund og grund hører ligeså meget til i Palæstina som jeg hører til i Østafrika fordi menneskeheden i sin tid opstod dér.

Skal man argumentere for "national selvsbestemmelse" som argument for at det at sige at Israel som stat ikke burde eksisterer, skal man jo acceptere præmissen om at alle etniciteter i verden ikke bare har ret til egen stat, men også ret til at oprette en stat på territorie der for tusinder af år siden engang tilhørte dem. F.eks. skulle romani-folket stamme fra Gujarat eller Kashmir (eller begge). Skal nutidens Kashmiranere så fordrives fra deres land, så at en etnicitet der ikke længere har noget tilfælles med den kultur de for årtusinder siden havde i "deres" land, kan finde "hjem" og bygge deres stat der?

Israel eksisterer fordi Storbritannien tillod en gruppe vestlige kolonisatorer at bosætte sig og senere lovede dem en stat ud af det erobrede område... uden at spørge den indfødte befolkning om lov. Når et folk ikke har levet i et område i næsten 1300 år som andet end en superminoritet, så tilhører landet kun israelerne fordi de erobrede det i 1948.

Deres fjollede myter om deres ejendomsmæglergud, der havde lovet dem et stykke land til evig tid, er ikke gyldig valuta 2000 år efter de tabte det og blev spredt for alle vinde. Efterkommere af herulerne har ikke nogen "naturlig" ret til at genfolke Sjælland, efterkommere af kimbrene ingen "naturlig" ret til at smide nordjyderne ud og alle danskere har ingen naturlig ret til at smide nutidens skåninger ud selvom vi alle stammer derfra inden vi vandrede over til Sjælland.

Israelerne er ved at blive en nation. Det er en langsom process, og den lader sig gøre hver gang der fødes en ny generation af børn. De børn de stjal landet fra vokser tilgengæld op uden tilknytning til deres forfædres land, og bliver enten til det som jøderne blev (folk der holdt fast i deres kultur og religion og gudommelige ret til det land de tabte til diverse riger) eller de bliver med tiden assimilieret ind i enten israelsk-jødisk kultur (tvivlsomt som det ser ud nu, men det sker dog med jævne mellemrum en gang imellem), eller i de omgivne arabiske landes kulturer.

Bent Gregersen, Christian Wolsing, Morten Hansen, Marianne Borgvardt, Alvin Jensen, Rikke Nielsen, Flemming Berger, Frank Olieu, Karsten Lundsby, Gustav Alexander, Katrine Damm, Morten Voss, Eva Schwanenflügel, Rune Mariboe, Ruth Sørensen, Karen Grue, Per Klüver, Martin Mørch, Pia Nielsen, Marianne Stockmarr, Nis info@ingenis.dk, David Zennaro, Mogens Holme, Palle Yndal-Olsen og Werner Gass anbefalede denne kommentar

Jeg syntes ellers at Socialdemokraterne har en lang tradition for at opstille alternativer til de mere højreorienterede religiøse opfattelser, og kvinde (og børne) undertrykkende fammilieværdier. Ihvertfald de kristne og også de muslimske.
Det vil nok kunne findes jøder der mener det er antisemittisk, hvis andre mener at FN grænsen skal respekteres.. Der kan helt sikkert også findes Jøder der mener FN grænsen skal respekteres, og også jøder der går ind for 18 års grænse for omskæring. Uden at man af den grund kan kalde dem for antisemittiske.

Morten Hansen, Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Morten Voss, Karen Grue, Marianne Stockmarr, Mogens Holme og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

Våres statsminister er Blå, blåviolet..... ihvert fald ikke rød!

Alvin Jensen, John Andersen, Frank Olieu, Karsten Lundsby, Mikkel Zess, Egon Stich, Marianne Stockmarr og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Folketingets Lovsekretariat har udtalt, at en lov der beskytter alle børn mod ufrivillig omskæring uden helbredsmæssig grund kan fremsættes inden for rammerne for religionsfriheden, netop fordi den ikke er begrundet i en afstandstagen til bestemte trosretning, men i et sagligt hensyn til at beskytte barnet.
Der er intet i FN's Børnekonvention, der giver forældre lov til at bortoperere raske dele af deres børn.
De nordiske børneombudsmænd har i en samlet erklæring udtalt, at omskæring uden helbredsmæssig grund og uden eget samtykke strider mod Børnekonventionen, bl.a. artikel 24, stk.3, der beskytter børn mod traditionsbundne ritualer, der er skadelige for børns helbred.

Bent Gregersen, Alvin Jensen, Rikke Nielsen, Flemming Berger, Frank Olieu, Katrine Damm, Morten Voss, David Hertz-Holm, Erik Winberg, Maia Aarskov, Karen Grue, Martin Mørch, Marianne Stockmarr, Jens Flø, Carsten Mortensen, Mogens Holme, Thomas Tanghus, Palle Yndal-Olsen, Werner Gass, jens christian jacobsen, Søren Nielsen og Viggo Helth anbefalede denne kommentar
Søren Nielsen

Hvad kan man uddrage af en undersøgelse, der lader det være op til de respondenterne både at bedømme om de har været udsat for antisemitisme, og også vurdere om 'forbryderen' var højre- eller venstreorienteret?

Bent Gregersen, Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Katrine Damm, Morten Voss, Thomas Petersen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Per Klüver, Pia Nielsen, John Scheibelein, Marianne Stockmarr, Jens Flø, Olaf Tehrani, Mogens Holme og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Helt rigtig, Mikael Aktor. Men hvad er det egentlig Dencik siger om dette?

»Hvem som helst har givetvis lov at argumentere imod og kritisere jøders omskærelsespraksis. At gøre det er ikke i sig selv antisemitisk. Der foregår også en kritisk diskussion om denne praksis blandt jøder. Dette er noget helt andet, end at ikkejøder udefra pådutter netop jøder et forbud imod at udøve centrale dele af deres religionspraksis – en praksis, som forskellige internationale konventioner om religionsfrihed, inklusive FN’s Børnekonvention, sikrer,« siger Lars Dencik.

Mener Dencik at omskæring er en 'central del' af jødisk religionspraksis og at et forbud derfor er antisemitisk - og gudhjælpemig - i strid med Børnekonventionen?? Det er forhåbentlig ikke det han mener...

Karen Grue, Marianne Stockmarr, Mogens Holme og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar

Når man vurderer alt ud fra om det er antisemitisme, så bliver alting antisemitisme. Her kan man da tale om bias i forskningen.

Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Søren Nielsen og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar

Udryddelsen af jøder, romaer, homoseksuelle, handicappede og venstreorienterede under nazismen var og er forkastelig- Punktum. Fordrivelsen af den palestinensiske befolkning under staten Israels oprettelse var og er forkastelig- Punktum. Staten Israel har ikke overraskende skabt problemer i Mellemøsten lige siden, ligesom grænser trukket med en linial ved et skrivebord har skabt konflikter i Afrika.
Problemet er at nogle jøder absolut skal have dømt alle kritiske holdninger til staten Israels politik til et spørgsmål om antisemitisme. Det lader til at jo flere uhyrligheder og overgreb der finder sted mod palestinenserne des mere bliver der arbejdet ihærdigt for at få en form for censur igennem rettet mod en kritik af den førte politik. I værste tilfælde får vi en særlov indført hvor al kritik af staten Israels politik automatisk bliver til racisme og antisemitisme, i mildeste form til en slags selvcensur. Det hører ingen steder hjemme.
Hykleri af værste skuffe

Bent Gregersen, Alvin Jensen, Flemming Berger, Frank Olieu, Karsten Lundsby, Ole Svendsen, Carsten Munk, Katrine Damm, Ivan Mortensen, Thomas Tanghus, Thomas Petersen, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Erik Winberg, Karen Grue og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar
Flemming Olsen

Så længe det er så nemt at trække racismekortet i en hvilken som helst sammenhæng, vil det naturligvis blive gjort, det sparer en for masse besværlig argumentation.

Jeg har i længere tid lagt mærke til, at mennesker med jødisk baggrund, som enten er neutral eller kritisk overfor staten Israel, melder, at de aldrig er ude for antisemitisme, mens de som støtter staten israel og alle dens gerninger er udsat konstant.
Selv en jødisk veninde, som støtter Israel 100% siger, at hun aldrig har været udsat for antisemitisme.
Jeg er personligt blevet beskyldt for antisemitisme utallige gange på facebook.
Og jeg foreslår fra nu af, at man tager et screenshot af mine "antisemitistiske" udtalelser, og jeg vil så til gengæld tage screenshots af beskyldningerne mod mig.
Og så mødes vi i retten og ser, hvis bunke der er højest.
For det må vel da være ulovligt at beskylde til højre og venstre uden belæg.
Udover at det korsslutter den demokratiske proces.

Alvin Jensen, John Andersen, Steen Simonsen, Karsten Lundsby, Gustav Alexander, Thomas Tanghus og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Vil lige tilføje, at mine udtalelser på facebook udelukkende omhandler staten Israels mange brud på menneskerettighederne

Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Katrine Damm, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen og Erik Winberg anbefalede denne kommentar
Martin Rønnow Klarlund

Uha, nu får professeren nok en meningsjusterende opringning fra Partiet! :-)

Flemming Berger, Karsten Lundsby, Ivan Mortensen, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Hans Holt Christensen

De refererede undersøgelser lyder umiddelbart som noget til at stikke folk blår i øjnene med (eller i hvert fald som noget, der ikke kan bruges til noget fornuftigt, men givetvis kan misbruges politisk):

Her har en formentlig blandet gruppe af zionistiske jøder, antizionistiske jøder og ikke-zionistiske jøder åbenbart skullet angive, hvad de har OPLEVET som antisemitisme? Men disse grupper af jøder har helt forskellige SUBJEKTIVE opfattelser af, hvad antisemitisme er, og den første gruppe har klare politiske motiver til at udvide begrebet for at lukke munden på kritikere af den racistiske settlerstat i Palæstina.

I øvrigt mener professor Lars Dencik, helt i overensstemmelse med almindelig zionistisk propaganda, at man ikke kan være imod staten Israel uden at være antisemit og formulerer det som "at undsige netop jøder retten til at leve i en egen stat er det", altså antisemitisme.

Ethvert angiveligt "statsløst folk" kan for min og sikkert de flestes (inklusive palæstinensernes) skyld få "deres eget land" - hvis der vel at mærke er et ledigt! Romaerne, der sandsynligvis stammer fra Indien, kunne også få et hjemland der - hvis det ikke lige var, fordi der ikke er ledige pladser tilbage! Eller hvad ville vi danskere mene om at blive fordrevet fra vores land for at give plads til "et folk uden land". Så er VI vel et folk uden land!? (Men så kan vi jo bare rykke sammen i Sverige?)

Og endnu engang: Hvad stiller hr. Dencik op med de antizionistiske jøder, der ifølge hans definition er antisemitter, fordi de er imod en racistisk stat i Palæstina?

Hvis Israel, zionisterne og Mette Frederiksen får deres vilje, kan de jo slæbe mig i retten for at bruge min grundlovssikrede ret til at ytre mig: Det vil jeg helt ærligt se frem til!

Alvin Jensen, Flemming Berger, Karsten Lundsby, Palle Yndal-Olsen, Søren Nielsen, Eva Schwanenflügel, Karen Grue, Mogens Holme og Kent Nørregaard anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Forresten er palæstinensere også semitter.

Alvin Jensen, Karen Grue, Poul Erik Riis, Ole Frank, Karsten Lundsby, Ole Svendsen, Søren Nielsen, Eva Schwanenflügel og Kent Nørregaard anbefalede denne kommentar

Det er rart at læse en “voksens” irettesættelse af statsministeriets føle-viden, selv hvis han fjumrer lidt rundt i antiisraelisme vs antisemitisme!

Antisemitisme er ikke begrænset af politiske “fløje” - hvorfor skulle det være det? Politiske fløje er kassetænkning, vi har skabt omkring en bestemt undergruppering af politiske idealer, så vi kam beskrive dem i simple termer. Menneskets samlede tankesæt lader sig ikke beskrive simple termer.

Martin Rønnow Klarlund, Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Søren Nielsen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Kent Nørregaard

Og der er ingen i de vestlige regeringer der forstår at når de giver Israel special-status og kriminaliserer negativ omtale af Israel gør de det enormt let at råbe op om konspirationer om at Israels indflydelse går helt ind i vores eget Folketing og påvirker vores basale rettigheder såsom ytringsfrihed.... for det gør det!

Og hvorfor lytter vi så til staten Israel? Det er det store spørgsmål som politikerne glat afviser at tale om.

Efter al rationel politisk tænkning er her en slyngel-stat der systematisk har overtrådt menneskerettigheder, våbenkonventioner og nægter inspektører adgang til dets atomanlæg. Mind mig lige om igen hvorfor vi handler med dem overhovedet?

Ikke siden Mogens Lykketoft kaldte Ariel Sharon for en krigsforbryder har der været en ærlig stemme i det danske Folketing.

Morten Hansen, Marianne Borgvardt, Alvin Jensen, Karen Grue, Flemming Berger, Karsten Lundsby, Mogens Holme, Palle Yndal-Olsen, Thomas Tanghus, Søren Nielsen, Eva Schwanenflügel og Knud Chr. Pedersen anbefalede denne kommentar
Else Marie Arevad

Kurderne burde ogsø have deres egen stat, men det får de nok aldrig.

Alvin Jensen, Karen Grue, Kim Folke Knudsen, Ole Frank, Ole Svendsen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Else Marie Arevad

også

Kun hvis Hamas kan vedblive at undertrykke befolkningen med censur, vold, tortur og drab, kan det undgås, at en eventuel palæstinensisk stat drukner i borgerkrige og blodbade.

Claus Bødtcher-Hansen

19/feb/2020

JA, og helt kort sagt:

En Semit versus en Zionist

Vi må alle lære at skelne mellem
anti-semit-isme og anti-zion-isme.

En semit er et menneske, som er
født og opvokset i en jødisk familie,
og fred med det og dem.

En zionist er et menneske, som
støtter den politiske ideologi, som
arbejder for et: "Israel über Alles".

Med venlig og bekymret hilsen
Claus

Gustav Alexander

Jeg har aldrig mødt en antisemitisk venstreorienteret. Hvad skal det overhovedet sige? Jeg kender ingen venstreorienterede, der ikke kan lide jøder på grund af antagelser om deres kulturelle, biologiske eller religiøse karakteristika. Jeg kender derimod massser, der er modstandere af statens Israels illegale besættelser samt - ifgl international ret - ulovlige likvideringer af andre staters højt rangerende ledere.

Hvis modstand mod staten israel nu skal kaldes antisemitisme, så må jeg vel melde mig ind under de antisemitiske faner. Selv har det dog aldrig faldet mig ind, at det var så meget mere fremmedfjendsk, end at være modstander af apartheid i sin tid.

Alvin Jensen, Karen Grue, Christian Mondrup, Karsten Lundsby og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar

"I interviewet talte statsministeren om, at der i mange år har været et fokus på antisemitisme fra den yderste højrefløj, men at hun også så indvandrermiljøer og dele af venstrefløjen som arnested for en stigende antisemitisme."

Hvorfor er det vigtigt for statsministeren at problematisere indvandrermiljøer og dele af venstre fløjen som udtryk for en stigende antisemitisme?

Er det mon fordi, at statsministeren i jagten på magten prøver at stjæle vælgere fra Dansk Folkeparti?

Til det er der bare at sige:
Ethvert menneske, som er villigt til at ofre sin egen humanitet på magtens alter, viser ved dette offer, at vedkommende er totalt uegnet til at udøve den magt, som opnås ved at ofre sin egen menneskelighed. Dette gælder - uanset hvilket politisk ideologi den magtbegærlige repræsenterer.

Morten Hansen, Martin Rønnow Klarlund, Alvin Jensen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Umiddelbart er der vist ikke grund til at være imponeret over den undersøgelse, Lars Dencik har været med til at lave.
Når man spørger jødiske respondenter, om de har oplevet sig udsat for antisemitiske anslag, men ikke om arten af disse anslag, bliver man da ikke meget klogere af spørge til afsenderen.
Med hensyn til bedømmelsen af diverse holdninger til staten Israel, så virker den grundlæggende analyse også alt for primitiv. Umiddelbart – og eksempelvis - kunne en positiv holdning til eksistensen af en jødisk israelsk stat (i modsætning til en sekulær retsstat med lige rettigheder for alle borgere) da forekomme at være akkurat lige så racistisk som en negativ holdning.

Kim Folke Knudsen

En interessant og meget indholdsrig artikel tak for det.

Jeg har i en tysk kontekst argumenteret for,at Tyskland i særlig grad skal udvise påpasselighed, med at kritik af Staten Israel ikke kammer over i antisemitisme. Tysklands historie som statsbærende nation, der var ansvarlig for den ubetingede værste krigsforbrydelse i nyere tid i Europas Historie Holocaust og mordet på de tyske og europæiske jøder gør at kritik af Israel i lang tid fremover skal vejes meget nøje af på vægten.

Tyskerne og Tyskland har ikke råd og plads til, at der bliver for meget råderum til fornyet antisemitisme. Den er der desværre allerede idag i form af voldelige overfald og chikane på vores tyske medborgere af jødisk tro.

I Danmark vil jeg mene er situationen en anden. Danmark og danskerne er kendt verden over for vores aktion i efteråret 1943, som reddede en stor del af de danske jøder fra udryddelse. Dansk Politi tog heller ikke aktiv del i tyskernes forsøg på at fange jøderne. Det skete desværre i andre demokratiske og besatte lande: Nederland, og Frankrig under Vichy styret fra 1940-1945.

Derfor tror jeg, at Danmark har en særlig position, som gør det muligt at mægle i Mellemøsten konflikten, hvis og såfremt hvis vi formår at rejse kritikken af den israelske stats behandling af palæstinenserne på en konstruktiv og afvejet måde. Der er en baggrund for den hårde israelske besættelsespolitik på Vestbredden og den er følgende. Palæstinenserne har valgt at gribe til terror utallige gange mod den israelske civilbefolkning. Ingen nation kan forhandle med en modpart, som benytter sig af de midler. I Israels tilfælde, hvor landet har været truet hele tiden fra dets arabiske naboer, er Israel nød til at forsvare sig med midler, som vi finder til tider lige lovligt hårde og voldsomme. Derfor er det nødvendigt for den israelske stat at være i besiddelse af Atomvåben.

For mig er det i for sig underordnet om antisemitismen kommer fra højre eller venstre eller fra personer med den ene tro eller den anden tro. Den skal bekæmpes ligegyldig hvor den er. Det tydeligste tegn på antisemitisme er forsøget på, at gøre jøder i og udenfor Staten Israel ansvarlige for den israelske Regerings politik. Prøv at tænke Jer den samme situation anvendt overfor os i Danmark. At danskere som har stemt på Enhedslisten og SF gøres anvarlige for Irak krigen og de beslutninger, som Anders Fogh Rasmussens regering traf. Det er åbenlyst urimeligt.

Det andet tegn på antisemitisme er løgnehistorierne om jøderne som værende bag finanskapitalen og bag kommunisterne og bag jeg ved ikke hvad. Konspirationsteorier, som trives i syge forestillinger om samfundets indretning. Der er ikke nogen der er bag noget, ligesom vi danskere heller ikke går og støber hemmelige planer bag andre lande folk og trosretninger.

Endnu et tegn på antisemitisme er Holocaust fornægtelse eller forsøg på at tale århundredets store krigsforbrydelse ned eller reducere dens omfang ved at manipulere med de historiske fakta.

Antisemitismen bliver altid tydelig i det øjeblik, partier og grupper kræver negativ særbehandling overfor jøder. Diskrimination i lovgivning og bestemmelser, så er Fanden løs . Det samme gælder i øvrigt, hvis andre trosretninger udsættes for diskriminerende lovgivning.

Men der skal i Danmark være plads til at føre en afvejet og konstruktiv kritik af den israelske Regerings politik. En Regering kan anbringe sig selv i en situation som ikke på længere sigt fremmer den jødiske stats overlevelse og fremtid. Når denne kritik fremføres fra jødiske borgere er der ekstra grund til at lytte også i Israel.

Kent Nørregaard

"Jeg har i en tysk kontekst argumenteret for, at Tyskland i særlig grad skal udvise påpasselighed, med at kritik af Staten Israel ikke kammer over i antisemitisme."

Jeg kan personligt ikke se at tyskerne eller den moderne tyske republik har noget udvidet ansvar i forhold til ikke at kritisere Israel. Au contraire vil det være yderst konstruktivt hvis Tyskland ville kritisere Israels behandling af palæstinenserne og stoppe al samhandel med den selvudråbte jødiske stat.

Den Anden Verdenskrig er forbi. Den tyske stat fra dengang eksistere ikke mere, det gør NSDAP heller ikke. Tyskland var besat indtil 1990 og ikke en selvstændig stat før 12. september det år. Tyskerne har taget et opgør med sin fortid modsat alle andre tidligere kolonimagter, herunder slavehandleren Danmark. Det ville klæde folk at at feje for egen dør som tyskerne har for deres men briterne, amerikanerne og russerne har som altid travlt med at tale om Nazi-Tyskland. Det kan jo selvfølgelig også distrahere lidt fra de 5 millioner ukrainere russerne sultede ihjel, de 5 millioner indere briterne sultede ihjel og de minimum 3 millioner vietnamesere og 1 million irakere amerikanerne har på samvittigheden. Bare et lille uddrag af disse landes feje kriminalitet.