Feature
Læsetid: 5 min.

»Det er meget rart at snakke om, at vi ikke skal sammenligne os med noget fra photoshop«

I Uge Sex er landets skoleelever blevet undervist i kropsidealer og mangfoldighed. Asger, Romeo, Liva og Sofie fra Tove Ditlevsen Skole har kigget i en billedbog med appelsinhud og naturlig hårvækst, og det er noget lidt andet, end de er vant til fra sociale medier
»Det er som om, at kendissen Kim Kardashian er i rummet. De unge nævner hende gentagne gange, da snakken falder på vor tids kropsideal. De to piger fortæller, at idealet for den kvindelige krop i deres øjne har form som et timeglas. Med lange slanke ben og store læber.« skriver Daniel Hovalt Nielsen.

»Det er som om, at kendissen Kim Kardashian er i rummet. De unge nævner hende gentagne gange, da snakken falder på vor tids kropsideal. De to piger fortæller, at idealet for den kvindelige krop i deres øjne har form som et timeglas. Med lange slanke ben og store læber.« skriver Daniel Hovalt Nielsen.

Sarah Hartvigsen Juncker

Indland
8. februar 2020

Der sidder fire unge mennesker omkring et bord. Foran dem ligger en billedbog og udfolder uredigerede kroppe i fuld flor.

»Hun har meget løs hud,« siger 15-årige Asger Tiedt. De andre nikker.

»Men hun ser glad ud for sin krop,« indvender Romeo Thomsen på 14.

»Jeg synes automatisk, at hun ser pæn ud, fordi hun ser ud som om, hun selv synes, hun er det,« siger 15-årige Liva Linnet.

Asger Tiedt, Romeo Thomsen og Liva Linnet læner sig ind over BODY BOOK ligesom 14-årige Sofie Mølgaard. Som noget nyt har Sex & Samfund i anledning af Uge Sex udgivet billedbogen. Temaet for Uge Sex i år er kropsidealer og mangfoldighed, og mere end halvdelen af landets folkeskoleelever deltager i undervisningskampagnen.

Sex & Samfund gennemførte i 2018 en undersøgelse af unges syn på deres krop, der viste, at 74 procent af folkeskoleelever enten er meget eller nogenlunde tilfredse med egen krop. Ni procent er utilfredse eller mindre tilfredse, mens godt 17 procent hverken er tilfredse eller utilfredse. Den konkluderede også, at elevernes selvværd præges af deres syn på egen krop.

Ifølge undersøgelsen er der desuden forskel på drenges og pigers syn på egen krop. Piger er generelt mere utilfredse, mens drengene overvejende er mere tilfredse. Denne forskel bekræftes i andre analyser fra Børnerådet i 2014 og Center for Ungdomsforskning 2010.

De sociale medier som prisme

På Tove Ditlevsen Skole på Vesterbro i København, hvor de fire 8. klasseelever har deres daglige gang, har eleverne også haft undervisning i kropsidealer og de forskellige årtiers idealer for det menneskelige korpus.

»Det er meget rart at snakke om, at vi ikke skal sammenligne os med noget fra photoshop,« siger Asger Tiedt.

Asger Tiedt på 15 år.

Asger Tiedt på 15 år.

Sarah Hartvigsen Juncker

Ikke fordi de ikke er vant til at snakke med deres venner om det. Mere fordi det er vigtigt at vide, fortæller de.

»Det er også et meget relevant tema med alt det, der er på de sociale medier,« siger Sofie Mølgaard.

De gransker billederne for appelsinhud, hårvækst og muskler. En ligner en viking. En anden »ser ud som alle andre gamle mænd«. Beskrivelserne er mange, men diskussionen falder hurtigt på de sociale medier.

Romeo Thomsen, Liva Linnet, Sofie Mølgaard og Asger Tiedt taler ivrigt om, hvorvidt billederne fra bogen kunne forekomme på de sociale medier. Det er der uenighed om. Men uredigerede fotografier ser de sjældent på deres Instagram, ender de med at blive enige om. Liva Linnet kommer i tanke om en influencer, som hun bliver påvirket af.

»Der er hende der, som vi begge følger, hende der har noget virkelig sejt tøj. Hun er psykotynd,« siger Liva Linnet til Sofie Mølgaard.

»Ja, hun er virkelig, virkelig tynd. Hun har den smalleste talje, men jeg vil ikke sige, at det er kropsidealet. Hun har ikke store bryster, brede hofter eller stor numse, hun er bare virkelig tynd,« siger Sofie Mølgaard.

Sofie Mølgaard på 14 år.

Sofie Mølgaard på 14 år.

Sarah Hartvigsen Juncker

Drengene klemmer et »ja« ind i samtalen, og flokken begynder at fnise. Asger Tiedt samler samtalen op:

»Jeg følger også nogle, hvor det handler om den perfekte krop. Om jeg bliver påvirket af det? Det gør jeg ikke så meget,« siger han.

»Jeg bliver bare fascineret, når jeg ser en bodybuilder. Det er ikke, fordi jeg selv gider at være så stor, men det er fascinerende, at de ligner græske guder,« siger Romeo Thomsen.

– Men bliver I ikke påvirkede af det, I ser på de sociale medier?

»Det er ikke, fordi jeg tænker, at deres krop er et ideal,« fortæller Sofie Mølgaard, inden Liva Linnet bryder ind:

»Jeg bliver altså lidt påvirket. Altså det er ikke, fordi jeg har lyst til at se sådan ud, men når jeg ser hende være virkelig tynd, kunne jeg godt have lyst til at være lidt tyndere,« siger hun.

Romeo Thomsen følger trop:

»Jeg bliver ikke påvirket på den der ’oh shit, sådan vil jeg se ud’ måde, for man ligner jo bare sig selv,« fortæller han.

Jo mere eleverne diskuterer om at blive inspireret, men ikke alt for påvirket, desto mere løsner deres positur sig op.

Romeo Thomsen på 14 år.

Romeo Thomsen på 14 år.

Sarah Hartvigsen Juncker

»Som Romeo sagde, så ser man ud, som man gør, og man kommer ikke til at se ud ligesom dem, medmindre man får de sygeste operationer. Men så kommer man ikke engang til at ligne dem,« siger Asger Tiedt med store fagter.

Kim Kardashian og timeglasset

Det er som om, at kendissen Kim Kardashian er i rummet. De unge nævner hende gentagne gange, da snakken falder på vor tids kropsideal. De to piger fortæller, at idealet for den kvindelige krop i deres øjne har form som et timeglas. Med lange slanke ben og store læber.

»Sådan noget, folk næsten ikke kan have uden plastikoperationer,« siger Liva Linnet.

Romeo mener, at det handler om at være fast og have markerede muskler for mænd, inden det pludseligt slår ham, at det faktisk »er sværest for kvinder, fordi de skal have fedt nogle steder på kroppen og samtidigt være markerede andre steder«.

Det er dog ikke kun kendisser og Instagram, der influerer elevernes syn på deres egen krop. Hvis de passerer en person på gaden, der har nogle misundelsesværdige træk, kan det også forme deres selvbillede.

»Eller hvis man er på stranden og ser en person, der har en pænere krop end en selv, så kan man godt blive sådan lidt øv,« siger hun, og Asger Tiedt tilføjer:

»Især hvis de er på alder med dig selv.«

Selv om de fire unge tænker over kropsidealerne, er de alle godt tilfredse med sig selv.

»Altså der er altid nogle ting, man gerne ville ændre. Men man prøver meget på at se de gode ting,« siger Liva Linnet.

Liva Linnet på 15 år.

Liva Linnet på 15 år.

Sarah Hartvigsen Juncker

Romeo Thomsen nævner sit ar ved det højre øje, og Asger Tiedt fortæller:

»Det kan være hårdt for en dreng at være lille. Det er irriterende. Man ved, at det ikke har noget at sige, men man tænker over det,« siger han.

Asger Tiedt er blevet tør i munden efter al den snak. Men han er ligesom de andre tilfreds med Uge Sex. Dog ville de gerne tale om temaet noget oftere, så diskussionen kunne vare ved.

»Jeg synes, det har været godt at have om kropsidealer, fordi man har kunnet høre, at andre har de samme tanker om deres krop som jeg selv,« siger Liva Linnet.

Sofie Mølgaard lukker billedbogen.

– Ville I gerne se flere af de her forskellige kropstyper på de sociale medier?

»Jeg følger profiler for at se de ting, influencere reklamerer for, men jeg synes, at det er fedt, at man ser flere forskellige kropstyper nu,« siger Sofie Mølgaard, og Liva Linnet får det sidste ord i diskussionen:

»Jeg følger heller ikke Kim Kardashian.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her