Læsetid: 8 min.

Sikkerhedskonferencen i München: Verden ruster op, så Europa må ruste med op

Trods forsonende retorik blev årets Sikkerhedskonference i München endnu en opvisning i Vestens splittelse og globale nedtur. Vi europæere må sørge for vores egen sikkerhed, lød mantraet, der især for de tyske gæstgivere vil betyde en massiv oprustning
Mere end 5.000 demonstranter var samlet under sikkerhedskonferencen i München i weekenden. De protesterede imod selve konferencen og imod NATO.

Mere end 5.000 demonstranter var samlet under sikkerhedskonferencen i München i weekenden. De protesterede imod selve konferencen og imod NATO.

Ritzau/Scanpix

17. februar 2020

MÜNCHEN - »Vi er 500 millioner europæere, og vi udgør verdens største økonomiske union. Hvorfor har vi nu i ni år været så pinagtigt ude af stand til at bidrage bare en lille smule til at skabe fred i Syrien, i vores egen baghave? Jeg får kvalme, når jeg tænker på det.«

Wolfgang Ischinger, lederen af verdens største sikkerhedskonference, MSC i München, lagde ikke fingrene imellem, da han op til weekendens sikkerhedskonference satte rammen for den årlige sikkerhedsrapport, der bærer den demonstrative titel ’Westlessness’ eller ’Vestløshed’ – et hjemmerørt begreb, der til Ischingers tydelige tilfredshed ikke bare afspejler, at verden med Kinas, Ruslands og andre autoritære regimers fremmarch bliver stadig mindre vestlig.

»Med nationalismens og illiberalismens fremmarch er Vesten også selv blevet mindre vestlig, mindre liberal, mindre sikker på sine egne værdier,« sagde Ischinger ved præsentationen af rapporten.

»Og dertil kommer opløsningstendenserne i det transatlantiske forhold.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jakob Trägårdh
  • Peter Beck-Lauritzen
  • Torben K L Jensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Anders Graae
  • Niels-Simon Larsen
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Christian Skoubye
  • Dan D. Jensen
  • Poul Anker Juul
Jakob Trägårdh, Peter Beck-Lauritzen, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Anders Graae, Niels-Simon Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Christian Skoubye, Dan D. Jensen og Poul Anker Juul anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mon ikke det er nu at vi skal bruge historien , sådan for alvor - at gentage d historien kan med fordel undlades.

Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

No worries - PESCO eller ej - vi har vores gode Forsvarsforbehold.

.... og selvfølgelig tror vi på Donald Trump og Nato.

Thomas Tanghus

Jeg har virkeligt svært ved at se fornuften i, at regeringen vil bøje sig for kravet om at bruge op mod 2 procent på NATO-medlemskab, og samtidig modarbejde at bruge godt 1 procent på EU-medlemskab.

Peter Beck-Lauritzen, Kjeld Jensen, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Niels-Simon Larsen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Vestbindingen af Tyskland førte i perioden ca. 1949-1995 til tyske soldater holdt sig væk fra kampsituationer. Derefter kunne Forbundsrepublikken ikke længere holde sig helt ude, og det har hidtil kun ført til en bekræftelse af, at militære indsatser ikke løser mange problemer, hvis nogen overhovedet. Her skal man bare nævne den uendelige krig i Afghanistan og kaoset i Libyen, som begge beskæftiger det tyske forsvar.

Stod det til Berlin, hvad UK ikke forladt EU. I de forestående forhandlinger vil man forsøge at fastholde UK i det europæiske samarbejde for sikkerhed, og briterne er sikkert også positivt indstillet, men tilbage bliver, at den eneste EU-stat med atomvåben er Frankrig, og Merkels tøvende indstilling over for Frankrig og Macron er ikke langtidsholdbar. Det var derfor af væsentlig betydning, at Armin Laschet på Sikkerhedskonferencen kritiserede Merkels linje. Han er ikke bare ministerpræsident i det største forbundsland, NRW, han står også med de bedste chancer til at blive den næste kanslerkandidat for CDU.

Kai Birk Nielsen

Hvem er de krgsliderlige, det er ikke de mennesker jeg har har mødt på mine rejser de seneste næsten 70 år, hvor jeg har besøgt mere end 50 lande, har aldring mødt had, så hvem skaber had, ikke normale mennesker, så er der kun politikere, kapitel, våbenindustrien der tjener store summer på at mangfoldiggøre alle deres våben til hvem som helst. Så lad os rense ud, smid hadet på porten.
Kai Birk Nielsen

Morten Voss, Nike Forsander Lorentsen, Hanne Utoft, Peter Beck-Lauritzen, Kjeld Jensen, Mogens Holme, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel og Ken Sass anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Som pacifist ville en ren europæisk forsvarsunion uden NATO (og Tyrkiet) være det mindste onde,mindre aggressivt og muligheden for et mere afslappet forhold til Rusland så vi kan koncentrere om Verden´s fjende no. 1 - Klimaforandringer.
PS. Hvis Bernie Sanders bliver præsident får vi en der er lydhør over for denne løsning.

Jakob Trägårdh, Peter Beck-Lauritzen, Carsten Munk, Jørgen Mathiasen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Karsten Nielsen

Artiklen afspejler vel meget godt konferencens vestlige fokus. Men det er lidt mærkeligt, at der netop er dette hovedfokus på "vesten". Andre lande har også brug for sikkerhed - og der var jo også repræsentanter tilstede fra andre lande. Det kunne være oplysende, om også artiklen havde omhandlet fx Ruslands forslag og holdning til bedre sikkerhed. Jeg har tidligere bemærket, at den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, er en meget klog mand - faktisk mener jeg, at han er mere intelligent og klog end de andre. Det ville være godt at høre mere af hans mening . Nu hensættes vi i den forfærdelige opfattelse, at oprustning i Europa er nødvendig. Europa kan ganske rigtigt tage større ansvar - men det må kunne lade sig gøre ved afspænding, krav om nedrustning, våbenkontrol, mv. Vi må simpelt hen ud over den barnlige tænkning,, hvorefter vi må have samme slags raket, som de andre.

Jens Mose Pedersen

Blev klimakrisen overhovedet omtalt på sikkerhedskonferencen???
Hvis ikke, hvorfor??
Har "vores" ledere ikke fattet alvoren??

Torben Lindegaard

@Torben K L Jensen 17. februar, 2020 - 13:18

Jeg er slet ikke uenig - men tror du på, at de europæiske lande nogensinde kan blive enige om "en ren europæisk forsvarsunion uden NATO" ??

Jeg er bange for, at vi ikke engang her til lands nogensinde kan blive enige om at ophæve Forsvarsforbeholdet, så vi kan tilslutte os PESCO.

Måske engang, hvis USA trækker sig ud af Nato.

Torben K L Jensen

Torben - Var nogen der i deres vildeste fantasi kunne forestille sig Donald Trump som præsident og det var jo ham der satte spørgsmåltegn ved alliancen så husk det gamle ord : "Nød lærer nøgen kvinde at spinde" - Hvis du forstår hvad jeg mener.

Der er ingen som har ført krig mod sandheden som medlemmerne af Folketinget. Politikerne lyver om deres politik under valgkampen og får medierne til at manipulere med virkeligheden, tilslutningen til EU, uligheden og fattigdommen. Magtfulde spindoktorer og politiske ordførere trækker i trådene i baggrunden.

"Borgerne skal holde sig væk fra den politiske arena. Magten tilkommer ikke borgerne, men de begavede, de dannede og de rige." Den udtalelse viser bedre end noget andet omdefineringen af demokratiet fra borgerdeltagelse til neoliberal repræsentation, og samtidigt en inddæmning og pacificering af befolkningen. I den demokratiforståelse, er befolkningen ikke længere aktive borgere, men en delt befolkning repræsenteret af en overklasse. Samtidig er den politiske magt devalueret ved, at en række af dens tidligere beslutningsområder er blevet overført til en sfære af privatejendom og marked, adskilt fra politik.

Politikerne er i krig mod sandheden. Hvad er det for en virkelighed de vil skabe? I starten af december 2019 udkommer Washington Post med The Afghanistan Papers. Det er en skandale og en erkendelse på størrelse med The Vietnam Papers. Men herhjemme var der pinlig tavshed. Afghanistan Papirerne blev lagt på is i den danske presse af hensyn til dem som stod bag krigene der skabte kaos i Afghanistan, Iraq, Libyen, Syrien. Information havde en artikel og Deadline omtale den. De andre medier omtalte næsten ikke Afghanistan papirerne.

I to årtier har amerikanske og danske politikere og militærfolk løjet og sagt, at det gik fremad i Afghanistan, selv det modsatte var tilfældet. Det viser hundreder af hemmeligt-stemplede papirer, som avisen Washington Post har afsløret. Manipulationen var nødvendig for kunstigt at skabe et flertal blandt befolkningen for krigene. Gælder fortielserne også den danske indsats? Ja og man lyver om alt andet for at få flertal for de sociale nedskæringer, EU osv. Den danske tilslutning for EU er rekordstor! Ja godmorgen. Skal vi fortsat finde os i at en hel nation er underlagt mørkelægning når det gælder så vitale informationer?
Det er som om at alle erfaringerne fra DDR bliver brugt til at skabe NSA. Det er som om at alle erfaringerne fra Vietnamkrigen bliver brugt til at skabe krigene i Afghanistan, Iraq, Libyen og Syrien. Men nu er krigene privatiserede. Forstået på den måde at våbenproducenterne er store private virksomheder. Og disse virksomheder har enorm magt. De har enorm erfaringer med krigsførelse. De kender verdens brændpunkter. De har tonsvis af rapporter om skøn af hvor mange penge de kan få ud af at puste til ilden. I USA er den militære produktion naturligvis i hænderne på private investorer. USA er verdens største producent af militærisenkram med hele 38 %. Deres interesse er så mange krige som muligt, og netop i Afghanistan så de deres snit til store indtjeninger.

I Afghanistan var Al-Queida nedkæmpet efter få måneder i 2003, men de private militær producenter var ikke tilfredse med den korte indtjening. Investeringen i det politiske landskab gav pote. USA fortsatte, selvom der ikke var nogen som anede hvorfor USA stadigvæk var i Afghanistan. De store virksomheder fik USA til at pumpe uhyggelige summer ind i området og korruptionen steg til nye højder. I USA var der en Republikansk Senator som erkendte potentialet i at starte en krig. Og med private midler fra milliardærer fik han USA til at jage USSR ud af Afghanistan og draget USA ind i en årtiers lang krig. Vilsons krig.

Den nye statsminister rejser til Washington i 2020, og får ordre på at hæve militær udgifterne til Nato med op til 26 milliarder mere pr. år. dvs. 2 % af BNP. Politikerne ved godt at trusselsbilledet er en løgn, som er produceret af Trumps venner i militær industrien i USA. Et par danske forsvarsministre agerer alligevel i medierne for et syn på at vi er truet. Det er åbenbart ministrenes pligt at lyve. Eller rettere, som en fra Forsvarsakademiet sagde på TV; de lyver ikke, de siger bare ikke hele sandheden. Der er bare nogle mennesker som er plumrådne helt ind i kernen af sjælen, og de ved det godt. Statsministeren sender nu alle soldater ud i forskellige dele af verden for at det skal se ud som om vi gør en hel masse. Lille Danmark puster sig op.

Berlingske den 15. februar 2020. Tre rapporter om krigsindsatsen blev udfærdiget i 2016. Den ene rapport fra Forsvarsakademiet blev sendt til gennemsyn i Forsvarsministeriet, som opfordrede til at slette eller omskrive en lang række af rapportens mest kritiske konklusioner. Allerede i 2016 blev projektet kritiseret for at være for ukritisk og snævert fokuceret. Manipulationen fortsætter her atten år senere.

Morten Voss, Anders Graae, Karsten Nielsen, Hanne Utoft og Jakob Trägårdh anbefalede denne kommentar
Jakob Trägårdh

Torben Lindegaard
17. februar, 2020 - 14:53
«Måske engang, hvis USA trækker sig ud af Nato.»

Uden USA intet NATO (The North Atlantic Treaty Organization).
NATO er USAs organisation myntet på at kontrollere Europa: «Holde USA inde, Tyskland nede og Rusland ude», som Lord Ismay, NATOs første generalsekretær formulerede det.

Morten Voss, Anders Graae, Karsten Nielsen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar